PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Behang wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om woonruimtes op te vrolijken en af te maken en is nog altijd een geweldige manier om een kamer iets meer tot leven te brengen. Behang is er in allerlei kleuren, stijlen en texturen en kan kinderkamers net iets lichter maken, maar ook voor rust in je woonkamer zorgen. Je kunt een kamer makkelijk in een weekend behangen en in dit artikel leer je hoe je behang het beste kunt kopen, hoe je een muur voorbehandelt en hoe je bij het behangen snel en netjes te werk kunt gaan.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Behang kopen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik een meetlint om de hoogte en breedte van alle muren in de kamer op te meten.
    • Als de muren vierkant zijn, kun je de hoogtes van de muren bij elkaar optellen en ze vervolgens met de totale breedte van de muren vermenigvuldigen.
    • Bekijk in de winkel hoeveel behang zich op elke rol bevindt en deel het aantal meters dat je nodig hebt door dit cijfer om erachter te komen hoeveel rollen je nodig hebt. Koop altijd iets meer dan je nodig hebt; bij het behangen zul je er namelijk ook voor moeten zorgen dat patronen op elkaar aansluiten.
  2. Behang wordt van verschillende materialen gemaakt en bij de keuze voor de textuur moet je met allerlei dingen rekening houden. Bedenk je bijvoorbeeld welke functie de kamer heeft en hoe goed je met behang om kunt gaan. Het ene behang laat zich namelijk makkelijker ophangen dan het andere en als beginner kun je dus beter voor iets makkelijker behang gaan.
    • Vinylbehang komt het vaakst voor en is makkelijk op te hangen en te verwijderen. De achterkant van het behang bestaat uit een licht soort canvas dat waterbestendig en geschikt voor allerlei kamers is. Je kunt het dan ook voor de slaapkamer, maar ook de badkamer of keuken gebruiken. Vaak is deze behangsoort met lijm voorbehandeld, waardoor hij makkelijk op te hangen is.
    • Reliëfbehang heeft een bepaalde structuur en een patroon, waardoor je er makkelijk oneffenheden in muren mee kunt verbloemen. Je kunt het bovendien verven en het behang is voorbehandeld met lijm, waardoor je het makkelijk kunt ophangen en er jarenlang plezier van hebt.
    • Textielbehang is lastiger op te hangen doordat je het zelf met lijm zult moeten insmeren. Dit kost meer tijd, maar geeft je ook meer controle over het eindproduct. Bevlokt behang heeft een extra laag waardoor het papier een luxueuzere uitstraling heeft die bijvoorbeeld op leer of fluweel lijkt. Dit behang ziet er mooi uit, maar is lastig schoon te houden. [1]
  3. Hoewel het iets langer duurt om op te hangen, kan behang met een bepaald patroon de kamer wel iets unieks geven. Wil je behang met een bepaald patroon kopen, zorg dan wel dat de patronen van verschillende rollen op elkaar aansluiten. Behang met een patroontje kan de kamer ook groter doen ogen.
    • Gebruik horizontale patronen als je de kamer breder wilt laten lijken. Als je een lange, maar niet zo brede kamer hebt, kun je beter horizontale patronen gebruiken. In kamers die wat scheef zijn, kan behang met een patroon deze imperfectie juist benadrukken.
    • Gebruik verticale patronen om de kamer hoger te doen lijken. Heb je lage plafonds, kies dan behang met een verticaal patroon om de kamer hoger te doen lijken.
  4. Over het algemeen is voorgelijmd behang een verstandige keuze omdat het makkelijker op te hangen is. Je rolt het behang simpelweg uit, knipt het op de juiste maat, verwijdert het laagje papier op de achterkant en kunt het tegen de muur plakken. Behang dat niet voorgelijmd is, vergt iets meer inspanning.
    • Voorgelijmd behang werkt als het ware als een sticker. Je verwijdert het papieren laagje op de achterkant en kunt het behang aan de muur bevestigen. Sommige varianten van dit behang moet je voordat je het kunt ophangen eerst vochtig maken met water.
    • Droog behang is net iets ingewikkelder om op te hangen omdat je het behang zelf van lijm moet voorzien. Deze behangsoort is vaak mooier en is dan ook iets duurder, maar je zult meer tijd kwijt zijn aan het bevestigen van het papier en zult dit waarschijnlijk niet alleen afkunnen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De muren voorbehandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Om zowel de bedrading als jezelf te beschermen, kun je deze het beste verwijderen zodat je er niet omheen hoeft te behangen. Plak de draden af met stukjes tape om er zeker van te zijn dat deze niet met bijvoorbeeld behanglijm in aanraking komen.
    • Voor het aanmaken van de behanglijm heb je water nodig en dus is het noodzakelijk de elektriciteit uit te schakelen. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan of dat de stekkerdozen of bedrading beschadigd raken.
  2. Begin het huidige behang van de muren te trekken om te zien met welk soort muurbedekking je te maken hebt. Voorgelijmd behang is een stuk makkelijker te verwijderen dan droog behang. Wees voorzichtig en verwijder zo veel mogelijk van het huidige behang.
    • Houd er rekening mee dat het verwijderen van het oude behang vaak behoorlijk wat tijd kost. In sommige gevallen duurt dit langer dan het aanbrengen van nieuw behang. Denk dus niet dat je binnen een paar uur klaar zult zijn; dan valt de uiteindelijke tijd je waarschijnlijk vies tegen.
    • Oud behang is vaak moeilijker te verwijderen en hiervoor kun je in sommige gevallen het beste een bandschuurmachine gebruiken. Kijk hierbij wel uit dat je geen lagen van de muur zelf weg schuurt.
  3. Gebruik hiervoor een doodgewoon schoonmaakmiddel, laat de muren goed drogen en bekijk dan of er geen schimmel op de muren zit. Het is ontzettend belangrijk om schimmel eerst te verwijderen en daarna pas nieuw behang op te hangen. Als je dit niet doet, dringt de schimmel namelijk ook tot je nieuwe behang door. Verwijder schimmel met een mengsel van 2 kopjes (0,5 liter) bleek en 4 liter water.
  4. Nu je de kans hebt, kun je er het beste voor zorgen dat de muur voordat je gaat behangen mooi vlak is. Verwijder bobbels of andere oneffenheden met een plamuurmes of schuurpapier. Vul gaten op met plamuur en geef dit ruim de tijd om te drogen.
  5. Smeer de muren in met een speciale voorbehandelende verf of een extra laag behanglijm. Sommige muren zuigen de lijm namelijk als het ware op, waardoor behang dat op een onbehandelde muur wordt aangebracht, al snel weer naar beneden komt. Dit voorkom je door de muur te behandelen en het behang een stevige hechtlaag te geven.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Behangen

PDF download Pdf downloaden
  1. Meet vanaf de deur van de kamer een afstand die 5 centimeter korter is dan de breedte van het behang af. Markeer deze plek met potlood. Gebruik een waterpas om een verticale lijn van het plafond naar de vloer te tekenen op de plek waar je potloodmarkering staat. Deze lijn is je beginpunt voor het behangen. [2]
  2. Smeer de achterkant van het papier in met behanglijm of volg als je voorgelijmd behang gebruikt de instructies van de verkoper. Je kunt je behang op maat snijden, maar een schaar maakt het behangen een stuk makkelijker.
  3. Begin bij het plafond en laat zo'n 5 centimeter behang boven de muur uitsteken. Druk het papier stevig tegen de muur om het hier te bevestigen.
  4. Om een kamer goed te behangen, zul je kreukels en bobbels zo goed mogelijk uit het behang moeten krijgen. Zet je kwast in het midden van het papier en beweeg hem naar buiten om eventuele lucht onder het behang weg te drukken.
    • Ontstaat er toch een vouw of kreukel in het papier, steek dan een vel papier onder het behang en schuif dit voorzichtig naar de kreukel. Trek het nu langzaam naar de zijkant om de kreukel als het ware weg te trekken.
  5. Hou het behang hiervoor eerst naast de strook die al aan de muur bevestigd is en knip het vervolgens op de juiste maat.
    • Knip de stroken boven- en onderaan elke strook behang af. Wees hierbij voorzichtig het behang niet te scheuren en gebruik liever geen schaar, maar een stanleymes om het behang precies op de overgang van de muur naar het plafond af te snijden.
  6. Als je een kamer behangt, wil je zeker weten dat je genoeg lijm hebt gebruikt zodat het behang niet binnen de kortste keren weer naar beneden komt. Om dit te voorkomen is het verstandig om de randen nog eens extra aan te drukken door een behangroller te gebruiken. Druk echter niet te hard, want het is niet de bedoeling dat je de lijm onder het behang uitdrukt.
  7. Laat het behang 15 minuten met rust en gebruik vervolgens een natte spons om overmatige lijm te verwijderen. Loop de randen van het behang vervolgens nog eens na om de eventuele laatste lijmklodders weg te halen.
    Advertentie

Tips

  • Is het de eerste keer dat je behangt, kies dan voor behang met een patroon dat makkelijk op elkaar aansluit.
Advertentie

Benodigdheden

  • Behang
  • Schroevendraaier
  • Tape
  • Plamuur
  • Plamuurmes
  • Fijn schuurpapier
  • Water
  • Bleek
  • Schoonmaakmiddel
  • Vlekkenverwijderaar/primer
  • Verfkwast
  • Meetlint
  • Rekenmachine
  • Potlood
  • Waterpas
  • Behanglijm
  • Behangkwast
  • Stanleymes
  • Behangroller
  • Spons

Over dit artikel

Deze pagina is 5.540 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie