Pdf downloaden
Pdf downloaden
Voor de innerlijke snelheidsduivel gaat er niets boven lekker rondcrossen op een kart. Het zelf bouwen van een kart kan een verslavende activiteit zijn en is in ieder geval een leuke activiteit voor amateur technici van alle leeftijden. Als je het benodigde gereedschap bij de hand hebt kan je zelf een kart ontwerpen, lassen en in elkaar zetten.
Stappen
-
Teken gedetailleerde schema’s voor je begint met het in elkaar zetten van je kart. Er zijn vele modellen, vormen en ontwerpen die je kunt gebruiken om jouw unieke kart te ontwerpen. Zelfgemaakte karts hebben in ieder geval een chassis, een motor en een stuur- en remsysteem nodig. [1] X Bron
- Wees creatief bij het plannen van je kart en maak gedetailleerde plannen zodat je zeker weet dat je genoeg materiaal hebt om een kart te kunnen bouwen. Kijk ook naar andere karts om inspiratie op te doen en raadpleeg mensen die ook een eigen kart hebben gebouwd.
- Je kunt ook modellen en schema’s op internet opzoeken als je dit liever aan iemand anders overlaat. Gebruik dan een blauwdruk en pas deze aan voor zover jij dat nodig vindt.
-
Zorg ervoor dat de afmetingen van een kart kloppen. De groottes verschillen afhankelijk van de bestuurder. Voor jonge bestuurders geldt dat een kart 76 cm bij 1,3 m lang moet zijn terwijl voor volwassenen geldt dat een kart ongeveer 1 m breed en 1,8 m lang moet zijn.
- Het is belangrijk je kart zorgvuldig te plannen (dus de juiste maten gebruiken bij het ontwerpen), anders is het erg moeilijk de juiste materialen (en de juiste hoeveelheden) te pakken te krijgen.
-
Verzamel de bouwmaterialen. Als je weinig geld hebt kan je het beste naar een schroothoop gaan en daar goedkoop onderdelen uitzoeken of onderdelen uit een oude grasmaaier gebruiken. Het is ook mogelijk om bedrijven die zich met het repareren van grasmaaiers en dergelijke bezig houden te vragen of je hun oude of losse onderdelen mag hebben of kunt kopen. Deze onderdelen zal je in ieder geval nodig hebben:
- Voor het chassis:
- 9,2 m in buizen van 2,5 cm breed
- 1,8 m in rondijzer van 2 cm breed
- 1,8 m in rondijzer van 1,5 cm breed
- Stalen plaat (0,5 cm dikte) die iets groter en langer is dan je motor
- Metaal of multiplex (voor stoel en vloerplaat)
- Stoel
- Voor de motor:
- Motor (bijvoorbeeld een motor uit een oude grasmaaier)
- Ketting die in het tandwiel past
- Bouten en sluitringen
- Gastank
- Voor de aandrijflijn
- Wielen
- Stuur
- Versnelling en handrem
- Aandrijfas
- Lagers
- Stuuras
- Rempedaal
- Gasklep en gaspedaal
- Voor het chassis:
-
Zoek een lasser. Als je zelf geen laservaring hebt zal je een lasser moeten inhuren om dit project te kunnen voltooien. Het belangrijkste onderdeel van een kart is een stevig chassis waar de motor in wordt gemonteerd. Als je gaat lassen moet dit met de juiste temperatuur worden gedaan en moet worden gelet op de lasdiepte en laskralen. Als je niet juist last is je kart erg onveilig!
- Als je geen laservaring hebt kan je het laswerk beter aan iemand anders overlaten en zelf leren te lassen door kleinere projecten uit te voeren.
-
Overweeg de aanschaf van een set kart-onderdelen. Als je geen zin hebt je kart te ontwerpen en/of te lassen kan je ook een set kopen die je alleen in elkaar hoeft te zetten met wat simpele onderdelen en gedetailleerde instructies. [2] X Bron [3] X Bron
- Over het algemeen zijn dit soort setjes voor ongeveer 430 euro beschikbaar als je wel zelf je kart in elkaar wilt zetten maar deze niet zelf wil ontwerpen. Een bijkomend voordeel is dat je hierbij geen los materiaal hoeft te kopen.
Advertentie
-
Snijd de metalen buizen door. Snijd een aantal stukken buis af tot je alle stukken, die je volgens je schema’s nodig hebt, bij elkaar hebt.
- In de meeste ontwerpen heeft de voorkant van de kart een boog, de voorkant is smaller dan de achterkant zodat de wielen en het chassis kunnen draaien.
- Het is handig om de maten van de kart op de vloer aan te geven zodat je niet telkens opnieuw hoeft te meten. Je kunt zelfs het hele design van de kart van tevoren op de grond uittekenen.
-
Las het frame van de kart volgens je ontwerp. Gebruik betonnen blokken (of stoeptegels) om je frame in de lucht te houden terwijl je aan je kart werkt. Zorg ervoor dat alle verbindingspunten en het chassis stevig zijn. Het is belangrijk dat deze punten stevig zijn zodat ze jouw gewicht, en dat van de motor, kunnen houden. Gebruik een schetsplaat om de hoeken van de constructie te versterken.
-
Monteer de voorste assen. De as bestaat uit een recht stuk metaal (2 cm) en twee glijlagers die aan het frame vastzitten. Gebruik splitpennen om alles op zijn plek te houden.
- Monteer de voorste assen, deze moeten ervoor zorgen dat je kart kan manoeuvreren. Maak de assen vast voordat je aan de stuurkolom gaat werken. Maak nu de Kingpin aan de stuurarm vast. Je moet minstens 110 graden kunnen draaien met je voorwielen, houd hier rekening mee in je plannen. [4] X Bron
-
Monteer de achterste assen en de wielnaaf. Waarschijnlijk heb je hiervoor een aandrijfas met een draagbeugel, hierdoor is het mogelijk dat de as aan het frame wordt bevestigd maar toch nog vrij kan bewegen. [5] X Bron Las een stalen plaat aan het chassis vast, zodat de plaat aan de buitenkant vastgemaakt met moeren en bouten, nu de lager knijpt.
- Dit soort samenstellingen wordt ook wel een kussen blok genoemd en is te koop.
-
Het is mogelijk je eigen stoel en vloerplaten te maken van metaal of multiplex. Je kunt er ook voor kiezen een tweedehands stoel te kopen om geld te besparen of een simpele emmer met een kussen te gebruiken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte voor je stuur, pedalen en versnellingen overblijft.Advertentie
-
Monteer de motorsteun. Las een plat stuk staalplaat (0,5 cm) aan het achterste deel van het frame en plaats vervolgens de motor hier bovenop. Voor je de motor plaatst moet je gaten markeren waar je bouten in stopt om ervoor te zorgen dat de katrol van de motor in verbinding is met die van de as.
- De katrol moet op de as gemonteerd worden voordat de as in de glijlager wordt geschoven. Je kunt een schroef gebruiken om alles op zijn plek te houden, of door de katrol aan de as vast te lassen, maar je moet er altijd voor zorgen dat de katrollen zich boven elkaar bevinden.
-
Monteer de stuurinrichting. Gebruik een stalen staaf van 1,5 cm voor de verbinding en een staaf van 2 cm voor de assen. Om de staaf van 2 cm in hoeken van 90 graden te kunnen ombuigen moet je de staaf met een fakkel verhitten.
- Monteer de onderdelen die nodig zijn om de stuurgeometrie te kunnen aanpassen. Het is belangrijk dat je de juiste caster en camber weet te realiseren.
-
Monteer de wielen en remmen. Kies voor kleine wielen zodat je makkelijk kunt versnellen en je kart in bedwang kunt houden. Maak de wielen aan de assen met behulp van de naaf. Werk vervolgens aan de remmen zodat je kart veilig kan worden gebruikt.
- Om het systeem zo professioneel mogelijk te maken moet je een plaat op de achterste as monteren (voor de remmen) en een remklauw op het chassis. Dit soort onderdelen zijn vaak als set tweedehands verkrijgbaar. Deze sets hebben de juiste afmetingen en zijn makkelijk te bewerken.
- Monteer een rempedaal dat je met je voet kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk met je handen hoeft te doen tijdens het rijden.
-
Maak de kabel aan de versnellingspook vast. Afhankelijk van je ervaring en het soort motor waar je mee te maken hebt kan je mogelijk ook een voetpedaal monteren, je kunt ook de snelheid opvoeren zoals je bij een grasmaaier zou kunnen doen.
-
Controleer of de remmen werken voordat je een testrit maakt. Zelfs als je niet hard gaat is het belangrijk dat je zeker weet dat je kan remmen en dat er niet ineens een as losschiet. Controleer dus of het laswerk goed is, en of de remmen en de motor goed gemonteerd zijn en maak daarna een testrit.Advertentie
Tips
- Probeer de extra’s pas aan het einde toe te voegen, zorg eerst dat alle grote mechanische onderdelen goed bevestigd worden.
- De kart heeft een versneller die met een simpele gasklep kabelset uit een grasmaaier aan de kart kan worden vastgemaakt.
- Raadpleeg een kart handleiding voor tips over het gebruik en tunen van een kart.
- Bij een kart wordt meestal gebruikt gemaakt van een centrifugaalkoppeling maar dit kan naar wens worden veranderd.
- De bovenstaande tips gaan ervan uit dat de kart wordt gemaakt met behulp van oude onderdelen uit grasmaaiers etc. Het is daarom mogelijk goedkoper een kart (uit een fabriek) te kopen dan om een kart zelf in elkaar te zetten met behulp van los gekochte onderdelen.
- De kosten van een simpele kaart variëren van 47 tot 55 euro. Je kunt een goede bouwplannen kopen vanaf 32 euro, in sommige gevallen kosten ze minder. De kosten van dit soort bouwplannen is meestal rond de 63 euro. Dit is een goede optie als je een ervaren bouwer bent.
- Sommige mensen bevelen het kopen van een set goed ontworpen en gedetailleerde bouwplannen waarin principes uit de auto-industrie zijn verwerkt aan. Het is waarschijnlijker dat je plezier van een kart hebt, en deze makkelijk in elkaar kan zetten, als je goede bouwplannen koopt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Test de kart voordat je een circuit opgaat om te controleren of alles wel blijft zitten.
- Omdat dit een simpel project is, waarbij geen hoogdravende techniek wordt gebruikt, is het gebruik van een grote motor niet aan te bevelen. Snelheden van meer dan 16-24 km/u kunnen het falen van belangrijke onderdelen veroorzaken.
- Draag beschermende kleding als je gaat karten (helm, stootkussens, etc.).
- Een kart is geen echte auto en mag dus nooit op de weg rijden.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.kartbuilding.net/racingkart/index.html
- ↑ http://gokartguru.com/how_to_build.php
- ↑ http://www.diygokarts.com
- ↑ http://www.kartbuilding.net/racingkart/Old_Racing_Kart/ackerman.htm
- ↑ http://www.kartbuilding.net/racingkart/Free_Racing_Kart_Plans_PDF/Main_Kart_Complete_05_Rear_Axle_Carrier.pdf
Over dit artikel
Deze pagina is 26.473 keer bekeken.
Advertentie