PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Katten zijn over het algemeen erg schone huisdieren en wassen zichzelf. [1] Soms kan het echter voorkomen dat katten zichzelf niet kunnen verzorgen, bijvoorbeeld wanneer ze vlooien of een erg lange vacht hebben. [2] Door echter zelf de vacht van je kat te verzorgen, zijn nagels te knippen en hem op andere manieren te verzorgen, kun je zorgen voor een goede hygiëne bij je kat.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De vacht van je kat verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Katten kunnen een korte of een lange vacht hebben. [3] Een kat wast zijn eigen vacht, maar door de vacht te borstelen blijft hij bijzonder zacht en dik omdat je vuil, vet en dode haren verwijdert. [4] Het borstelen van van kat kan ook helpen om een betere band met je kat te kunnen krijgen.
    • Verzorg de vacht van je kat met een metalen kam of rubberen borstel die speciaal voor katten bedoeld is. [5] Borstel de vacht van je kat een of twee keer per week, of vaker als hij een lange vacht heeft of veel haren verliest. Zo blijft hij een mooie glanzende vacht houden. [6]
    • Onthoud dat katten er over het algemeen niet van houden om in bedwang gehouden te worden. Loop langzaam naar je kat toe en houd hem voorzichtig vast terwijl je zijn vacht borstelt. [7] Je kunt je kat ook borstelen wanneer hij slaapt of op je schoot zit, maar pas op dat hij niet wakker wordt. Borstel hem voorzichtig, maar niet te voorzichtig. [8]
    • Borstel langzaam, zodat je kat niet schrikt. Praat tegen hem en geef hem iets lekkers om hem te belonen terwijl je hem blijft borstelen.
  2. Bij de meeste katten hoeft de vacht niet geknipt of geschoren te worden. Het kan in sommige gevallen echter nodig zijn om de vacht van je kat te knippen of te scheren, bijvoorbeeld als je kat een lange vacht heeft die vervilt is, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. [9] Knip of scheer de vacht van je kat alleen als dit echt nodig is, of denk erover om met hem naar een kattentrimmer te gaan om zijn vacht te laten knippen of scheren.
    • Gebruik een speciale tondeuse voor dieren en neem regelmatig even pauze zodat de huid van je kat niet verbrandt. [10]
    • Oefen lichte druk uit bij het scheren. Haal de tondeuse lichtjes over het lichaam van je kat heen. Zorg dat je het haar twee tot drie centimeter lang laat, zodat de vacht probleemloos kan groeien en je kat geen huidproblemen krijgt. [11]
    • Behandel de plekken rondom de oren, anus, geslachtsdelen, onderbuik en poten erg voorzichtig, zodat je je kat geen pijn doet.
    • Werk de vacht bij met een schaar, of knip de hele vacht met een schaar, als je dat wilt. [12]
    • Denk erover om een kattentrimmer in te schakelen om de vacht van je kat te verzorgen. Onthoud dat katten er niet van houden om in bedwang gehouden te worden en je je kat dus kunt verwonden bij het scheren van zijn vacht. [13] Vraag je dierenarts of hij of zij je hierbij kan helpen of of hij of zij een goede kattentrimmer aan kan raden.
  3. Een kat kan zijn vacht heel goed zelf schoonmaken en verzorgen met zijn tong en gebit, maar het kan af en toe nodig zijn om je kat in bad te doen als hij een kleverige of stinkende stof op zijn vacht krijgt. [14] Door deze tips te volgen maak je het proces zo stressvrij mogelijk voor je kat en kun je de stof in kwestie zo goed mogelijk uit zijn vacht krijgen:
    • Doe je kat in bad wanneer hij zo rustig mogelijk is en denk erover om voor het bad zijn nagels te knippen, zijn vacht te borstelen en wat plukken watten in zijn oren te doen zodat de kans kleiner is dat je kat je krabt.
    • Leg een rubberen matje in de gootsteen of badkuip zodat je kat niet uitglijdt. Vul de gootsteen of badkuip met acht tot tien centimeter lauw water en gebruik de douchekop, een karaf of beker om de vacht van je kat nat te maken.
    • Smeer de vacht van je kat in met een mengsel van een deel kattenshampoo op vijf delen water en masseer met de haargroeirichting mee. Zorg dat je niet in de buurt komt van de snuit, de oren en de ogen. Spoel de vacht grondig af met lauw water en neem dan zijn snuit af met een vochtig washandje.
    • Wikkel je kat in een grote handdoek en laat hem opdrogen op een warme plek. Je kunt zijn vacht ook drogen met een föhn die je ingesteld hebt op de laagste stand, als je kat dit niet erg en eng vindt.
    • Zorg dat je je kat beloont en snoepjes geeft als het wassen goed gegaan is. [15]
  4. Als je niet de tijd of het geduld hebt om voor de vacht en hygiëne van je kat te zorgen, denk er dan over om naar een kattentrimmer te gaan. Weet dat dit duur kan zijn, maar het kan je tijd besparen en minder traumatisch voor je kat zijn.
    • Je dierenarts kan je wellicht een goede kattentrimmer aanraden. Je kunt tevens vrienden en familieleden vragen of zij een goede kattentrimmer weten.
    • Denk erover om eerst zonder je kat naar de kattentrimmer te gaan, om een idee te krijgen van hoe het bedrijf eruitziet en hoe de kattentrimmer je kat behandelt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Problemen bij het verzorgen aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Let op bultjes, kale plekken en snijwondjes wanneer je je kat borstelt, zijn vacht scheert en in bad doet. Dit kunnen tekenen van gezondheidsproblemen als een allergie of stress zijn. [16] Ga naar de dierenarts als er iets vreemds of onverklaarbaars met de huid of vacht van je kat is. Huidproblemen waar je kat last van kan krijgen zijn onder andere:
    • Parasitaire infecties veroorzaakt door vlooien, oormijten en oogstmijten
    • Schimmelinfecties als ringworm
    • Infecties veroorzaakt door een te grote hoeveelheid bacteriën op de huid
    • Virusinfecties als koepokken
    • Acne en seborroïsch eczeem
    • Auto-immuunziekten als allergieën en het eosinofiel granuloomcomplex
    • Huidkanker veroorzaakt door zonschade
    • Contacteczeem
    • Bijwerkingen van medicijnen
    • Haaruitval door stress
    • Verwondingen door ongelukken en halsbandjes [17]
  2. Als je bij het verzorgen van de vacht of de dagelijkse verzorging van je kat ziet dat je kat vlooien heeft, dan moet je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Door vlooien kan je kat last krijgen van jeuk, huidproblemen en andere gezondheidsproblemen als lintwormen.
    • Begrijp dat vlooien de meest voorkomende uitwendige parasiet bij huisdieren zijn. [18] Ze voeden zich met het bloed van je kat. Als je vlooienpoep of witte vlooieneitjes in de vacht van je kat ziet zitten, je kat veel last van jeuk heeft en veel krabt, en zijn vacht uitvalt, dan weet je dat je kat vlooien heeft. [19]
    • Laat je dierenarts je kat onderzoeken op vlooien en vraag wat de beste behandeling is. [20] De dierenarts kan een topisch of oraal middel, een shampoo, een spray of een poeder aanraden. [21]
    • Volg de aanwijzingen op de verpakking van het middel en zorg dat je het alleen voor je kat gebruikt. Gebruik het niet voor je andere huisdieren. Weet dat je je andere huisdieren ook moet behandelen en je huis grondig schoon moet maken om van de vlooien en hun eitjes af te komen. [22]
    • Denk erover om je grasveld te behandelen als je kat buiten komt. [23]
  3. Teken zijn een andere bekende parasiet waar buitenkatten last van kunnen krijgen. Deze spinachtige beestjes kunnen je kat besmetten met ernstige ziekten, dus controleer hem bij het verzorgen van de vacht of wanneer hij binnen komt op teken. Haal de teken weg en ga met je kat naar de dierenarts om te laten onderzoeken of je kat nog meer teken heeft of een door teken veroorzaakte aandoening heeft. [24]
    • Weet dat je de meeste teken gewoon met het blote oog kunt zien. Ze zijn ongeveer zo groot als een speldenknop, maar zwellen op wanneer ze zich voeden met het bloed van je kat. [25]
    • Trek rubberen of latex handschoenen aan en pak de teek met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid van de kat vast. Trek de teek in een vloeiende beweging recht omhoog en stop hem in een pot met ontsmettingsalcohol om hem door de dierenarts te laten testen. [26]
    • Ontsmet de vacht van je kat op de plek in kwestie met water en zeep, was je handen en ontsmet het pincet ook. [27]
  4. Piepkleine parasieten genaamd oormijten komen ook veel voor bij katten, al raken voornamelijk kittens en jongere katten ermee besmet. [28] Oormijten zijn erg besmettelijk en kunnen huid- en gehoorproblemen veroorzaken. [29]
    • Oormijten zien eruit als zwarte koffieprut en zitten in de oren van je kat. [30]
    • Ga met je kat naar de dierenarts om hem te laten onderzoeken op oormijten. De dierenarts zal je een middel geven om de mijten te bestrijden en de jeukende oren van je kat te verzachten. Hij of zij kan je ook vertellen op welke manier je de oren van je kat het beste schoon kunt maken als je kat nog een keer last krijgt van oomijten. [31] Volg de instructies van je dierenarts nauwgezet op.
    • Weet dat oormijten erg besmettelijk zijn en je anders huisdieren ook behandeld moeten worden. [32]
    • Haal de oormijten uit de oren van je kat door hem in een handdoek te wikkelen wanneer hij rustig is en zijn oor open te houden met je ene hand. Gebruik je andere hand om een wattenbolletje doorweekt met oorreiniger uit te knijpen in de gehoorgang van je kat. [33] Gebruik een speciale oorreiniger voor katten die je bij de dierenwinkel of je dierenarts kunt krijgen.
    • Laat je kat los. Je kat kan met zijn kop schudden, waardoor er nog meer vuil uit zijn oren komt. Na enkele minuten stel je je kat gerust en veeg je al het vuil met een droog wattenbolletje uit zijn oren. Herhaal het proces bij het andere oor. [34]
  5. Het kan zijn dat je kat een keer verf of de stinkende vloeistof van een stinkdier in zijn vacht krijgt, waardoor zijn vacht bijzonder vuil wordt en hij gewassen moet worden. Door deze problemen zo snel mogelijk aan te pakken kun je ervoor zorgen dat je kat een goede gezondheid en hygiëne blijft houden.
    • Spoel de ogen en bek van je kat uit als een stinkdier zijn stinkende vloeistof op hem gespoten heeft en doe hem indien nodig in bad. Als je kat veel van de vloeistof in zijn vacht heeft gekregen, ga dan met hem naar de dierenarts om zijn bloed te laten onderzoeken om te kijken of hij bloedarmoede heeft. [35]
    • Doe je kat zo snel mogelijk in bad als hij olie of verf in zijn vacht heeft gekregen. Katten likken zichzelf instinctief schoon en je kunt dat in dit geval het beste voorkomen. Als je kat veel olie in zijn vacht heeft, dan kan het zijn dat de dierenarts zijn vacht onder narcose schoon moet maken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zorgen voor een goede hygiëne bij je kat

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om je kat af en toe te laten onderzoeken door de dierenarts, waarbij ook wordt gekeken hoe gezond zijn oren zijn. Tussen deze controles controleer je de oren van je kat een keer per week zelf op oorsmeer, vuil en ontstekingen. [36]
    • Bekijk de oorschelp van je kat om te zien of er geen kale plekken zijn en het oppervlak in het midden schoon en lichtroze van kleur is. [37]
    • Onderzoek het binnenoor door de oren naar achteren te vouwen en in de gehoorgang te kijken. [38] Kijk of het oor schoon is, niet stinkt en maar een kleine hoeveelheid oorsmeer bevat. Het oor moet lichtroze van kleur zijn. [39]
    • Bevochtig een wattenbolletje met een vloeibare oorreiniger voor katten. [40] Vouw het oor van je kat naar achteren en veeg al het vuil voorzichtig weg. [41] Prik en duw niets in de gehoorgang, want dan kunnen er wondjes ontstaan of kan je kat een infectie oplopen. [42]
    • Ga met je kat naar de dierenarts als je pus, hard geworden oorsmeer, roodheid, zwellingen en bloedingen ziet, en de oren van je kat vies ruiken. [43]
  2. Het is belangrijk om de nagels van je kat om de paar weken te knippen. [44] Zo breken ze niet af, groeien ze niet in, raken ze niet ontstoken en gaat je kat niet raar lopen omdat zijn nagels te lang zijn. [45]
    • Gebruik een nagelknipper speciaal bedoeld voor katten. Deze kun je bij een dierenwinkel of je dierenarts krijgen. [46]
    • Wikkel je kat in een handdoek om te voorkomen dat hij je krabt of vraag een vriend om je kat vast te houden terwijl je zijn nagels knipt. [47]
    • Knip de nagels van je kat langzaam en systematisch zodat de kans kleiner is dat je hem pijn doet. [48] Knip niet te dicht bij het leven, ofwel het bloedvat in de nagel. [49] Knip onder dit gedeelte, houd het pootje van je kat stevig vast en knip de nagel in een keer af.
    • Gebruik een bloedstelpend middel als je per ongeluk in het leven knipt. [50]
    • Geef je kat iets lekkers als je zijn nagels zonder problemen hebt kunnen knippen. [51]
    • Dwing je kat niet om de behandeling te ondergaan. Vraag een dierenarts of kattentrimmer om de nagels van je kat te knippen zodat jij en je kat niet gewond raken. [52]
    • Onthoud dat een kat ergens aan moet kunnen krabben om gezonde poten en nagels te blijven houden. Zorg voor een krabpaal en controleer zijn poten op wondjes. [53]
  3. Iedere kat heeft gezonde, scherpe tanden en gezond tandvlees nodig. Tandziekten komen volgens dierenartsen veel voor bij katten. [54] Door het gebit van je kat te controleren en dit schoon te houden door te poetsen en regelmatig naar de dierenarts te gaan kun je ziekten helpen voorkomen en zorgen dat je kat een frisse adem blijft houden. [55]
    • Duw het tandvlees van je kat zachtjes naar achteren bij zijn dagelijkse gebitsverzorging. Kijk of zijn tandvlees stevig en roze is en niet opgezwollen is. Zijn tanden moeten schoon zijn en geen bruine aanslag hebben. Kijk of ze goed vastzitten en niet afgebroken zijn. [56]
    • Poets de tanden van je kat dagelijks met een wattenstaafje of een speciale kattentandenborstel en kattentandpasta. Je kunt tevens zout en water gebruiken. Vraag je dierenarts of hij of zij je producten aan kan raden. [57] Begin door het tandvlees van je kat voorzichtig te masseren met je vingers of een wattenstaafje en begin dan met poetsen. [58]
    • Ga met je kat naar de dierenarts als je kat een bijzonder stinkende adem heeft. Dit kan duiden op tandsteen, spijsverteringsproblemen of gingivitis. [59] Let tevens op donkerrode lijnen langs het tandvlees, rood en opgezwollen tandvlees, mondzweren en losse tanden. Kijk tevens of je kat moeite heeft met kauwen, veel speekselt of met zijn pootjes aan zijn bek zit. [60]
    • Vergeet niet om je kat te aaien en te knuffelen als hij zich bij het poetsen goed gedragen heeft.
    Advertentie

Tips

  • Door je kat op een zacht kussen te zetten of in een warme deken te wikkelen zal hij zich kunnen ontspannen en zal het verzorgingsproces een stuk aangenamer voor hem zijn, vooral als je kat veel klitten en vervilte stukken in zijn vacht heeft.
Advertentie
  1. http://pets.webmd.com/features/shaving-dog-or-cat-during-summer?page=2
  2. http://pets.webmd.com/features/shaving-dog-or-cat-during-summer?page=2
  3. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  4. http://pets.webmd.com/features/shaving-dog-or-cat-during-summer?page=2
  5. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  6. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  7. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  8. http://www.cats.org.uk/uploads/documents/cat-care-leaflets-2013/VG04_Itchy_cats_and_skin_disorders.pdf
  9. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  10. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  11. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  12. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  13. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  14. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  15. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  16. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  17. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  18. https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/fleas-and-ticks
  19. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  20. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  21. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  22. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  23. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  24. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  25. http://www.animalsheltering.org/magazine/articles/whats-bug-your-ear-kitty
  26. http://www.petmd.com/blogs/fullyvetted/2014/jan/how-to-deal-with-skunk-spray-on-pet-31206#
  27. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  28. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  29. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  30. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  31. http://www.aspca.org/pet-care/dog-care/ear-care
  32. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  33. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  34. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  35. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  36. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  37. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  38. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  39. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  40. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  41. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  42. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  43. http://www.americanhumane.org/animals/adoption-pet-care/caring-for-your-pet/grooming-your-pet.html
  44. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  45. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  46. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  47. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  48. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  49. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  50. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips
  51. https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-grooming-tips

Over dit artikel

Deze pagina is 1.897 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie