Pdf downloaden
Pdf downloaden
Weet je nog hoe het was om als kind je favoriete boek te lezen, waarbij je helemaal in de wereld van het verhaal zat? We schrijven verhalen voor kinderen om ze de lessen te leren die wij hebben geleerd, om ze bronnen van geluk en inspiratie te geven - en misschien om die gevoelens ook in onszelf weer aan te wakkeren. Dit artikel geeft de stappen weer die deel uitmaken van het schrijven van een kinderboek, van het verzinnen van ideeën tot het aan de man brengen van je voltooide manuscript bij uitgevers.
Stappen
-
Lees veel kinderboeken. Terwijl je begint te denken aan ideeën voor je kinderboek, kan het erg helpen om andermans werk te lezen. Ga naar je bibliotheek of kinderboekenwinkel en ga een paar uur bladeren. Denk aan welke boeken je het meest aantrekken, en waarom.
- Wil je dat je boek illustraties heeft, of alleen tekst?
- Wil je fictie of non-fictie schrijven? Non-fictie of informatieve boeken vergen onderzoek of kennis over het onderwerp en kunnen goed zijn als je een expert bent op het gebied van bijvoorbeeld dinosaurussen, meteoren of machines.
- Lees de klassiekers om inspiratie te krijgen voor fictie. Beperk jezelf niet tot recente werken--ga terug in de tijd en lees verhalen die de tand des tijds hebben doorstaan en probeer zelf te ontdekken waardoor ze zo tijdloos zijn. Bekijk bijvoorbeeld boeken als Goodnight Moon , Max en de Maximonsters , The Polar Express en andere favorieten.
- Bekijk sprookjes. De amusementsindustrie is momenteel erg geïnteresseerd in sprookjes en geeft er een moderne draai aan. Omdat de meeste sprookjes in het publieke domein zitten, ben je vrij om personages en plots te pakken en die naar volledig nieuwe plekken te brengen en andere houdingen te geven!
-
Bedenk welke leeftijdsgroep jou interesseert als schrijver. De term "kinderboeken" beslaat alles van kartonnen boeken met één woord per pagina tot boeken met hoofdstukken, romans en non-fictieboeken geschreven voor kinderen op de middelbare school en tieners (jonge volwassenen). De plot, inhoud en thema's van je boeken moet geschikt zijn voor de leeftijd van je doelgroep om aantrekkelijk voor ze te zijn (bedenkt dat ouders bepalen of een kind je boek wel of niet leest).
- Prentenboeken zijn geschikt voor jongere kinderen. Ze hebben vaak veel kleur, waardoor ze duurder zijn om af te drukken, dus bedenk dat goed. Ze hebben als voordeel dat ze korter zijn, maar daarom moet je heel goed schrijven om de aandacht vast te houden en het verhaal strak te houden.
- Boeken met hoofdstukken en non-fictie/informatieve boeken zijn voor oudere kinderen. Beginnend met eenvoudig te lezen tot tienerromans is er een groot scala aan mogelijkheden, maar waarschijnlijk ook een stuk meer schrijf- en onderzoekwerk.
- Vergeet niet het potentieel voor een boek met gedichten of korte verhalen. Als je die schrijft, zul je merken dat kinderen daar ook van houden.
-
Besluit of je boek vooral uit woorden bestaat, vooral uit plaatjes, of een beetje van beiden. Als je boek voor jongere lezers is, zul je veel afbeeldingen willen gebruiken die ondersteunen wat je schrijft. Als je een tekenaar bent, kun je je eigen illustraties gebruiken - dat doen veel schrijvers van kinderboeken. Zo niet, dan kun je een professionele illustrator inhuren om de afbeeldingen voor je boek te maken. Voor oudere kinderen kunnen diagrammen, tekeningen en een paar felle plaatjes genoeg zijn; in sommige gevallen heb je helemaal geen afbeeldingen nodig.
- Voordat je een illustrator zoekt, schets je de ideeën voor de afbeeldingen bij elke pagina. Dit zal je helpen bij de volgende stap van het redigeren, en je zult de schetsen aan de mogelijke illustrator kunnen geven om hem of haar een idee te geven van wat je wilt.
- Illustratoren hebben erg verschillende stijlen, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken voor je een keuze maakt. Zoek online naar illustratoren en kijk naar professionele portfolio's. Als je geen professional kunt betalen, vraag dan een artistieke vriend of familielid of ze afbeeldingen willen maken bij je verhaal.
- Overweeg fotografie als een andere optie om afbeeldingen toe te voegen aan je boek. Als je graag foto's maakt, kun je scènes uit het echte leven gebruiken, foto's van knuffeldieren enzovoort. Je kunt ook een digitaal fotoprogramma gebruiken om elementen toe te voegen die je niet eenvoudig kunt fotograferen.
Advertentie
-
Bepaal de belangrijkste onderdelen van je verhaal. Schrijf je ideeën op in een notitieboekje. Een paar basiselementen om aan te denken zijn:
- Of ze nu gericht zijn op kinderen of volwassenen, de meeste goede verhalen delen een paar basiselementen: Een hoofdpersoon, ondersteunende personages, een interessante setting en een plot met een centraal conflict, opbouwende problemen, een climax en een oplossing.
- Voor non-fictie of informatieve werken: Het boek moet de lezer informeren over geschiedenis, mensen, gebeurtenissen, echte dingen of instructies.
- Prentenboeken: Deze vereisen veel illustratie, meestal in kleur, wat het drukken duurder maakt. Tekst is beperkt maar moet goed en origineel zijn--het is een kunst om woorden te beperken en toch een goed verhaal te vertellen.
-
Overweeg een boodschap in te bouwen in fictie. Veel kinderboeken hebben een positieve boodschap, variërend van eenvoudig standaarden, zoals "deel met anderen," tot meer complexe levenslessen over onderwerpen als het omgaan met de dood van een geliefde of hoe te denken over grotere problemen als zorgen voor het milieu of het respecteren van andere culturen. Het is niet noodzakelijk om een directe boodschap te hebben, dus forceer het niet--als je dat doet, komt je les over als streng, wat niet aantrekkelijk is voor kinderen.
-
Wees creatief. Als je fictie schrijft, is dit je kans om iets geks, vreemds, nerdachtigs, dromerigs of fantastisch te schrijven. Wat inspireerde jou als kind? Ga daarheen, verken die ideeën. Dit betekent niet dat je zomaar iets geks moet gaan schrijven. Gebruik oprechte gevoelens en daden die zinvol zijn voor je personage. Lezers prikken er meteen doorheen als je iets schrijft dat niet klopt, en dan leggen ze het boek weg. En als je non-fictie schrijft, is dit je kans om je kennis en onderzoek te delen met toekomstige generaties koks, ingenieurs en artiesten! Het is belangrijk dat je creatief bent maar ook nauwkeurig--er ligt een fijne grens tussen het licht houden en toch zorgen dat de inhoud nauwkeurig is en door kinderen te begrijpen of gedaan kan worden.Advertentie
-
Schrijf je eerste versie. Maak je geen zorgen over hoe het klinkt - je laat het nog niet aan anderen zien. Concentreer je op het op papier zetten van een overzicht van je verhaal of boek, wat je later pas gaat verfijnen. Veel boeken hebben nooit het licht gezien vanwege misplaatste perfectie--gebruik de rode pen pas nadat de woorden op papier staan.
-
Wees je tijdens het schrijven bewust van de leeftijd van je lezers. Je woordgebruik, zinsbouw en lengte van zinnen moet gepast zijn voor de leeftijdsgroep waarvoor je schrijft. Als je het niet zeker weet, praat dan met verschillende kinderen uit de leeftijdsgroep voor wie je schrijft, en deel een paar woorden die je wilt gaan gebruiken, om een idee te krijgen of ze het begrijpen. Hoewel het goed is kinderen iets nieuws te laten leren, moet je ze niet bijna ieder woord naar het woordenboek laten grijpen!
- Schrijf beknopte zinnen die duidelijk de ideeën overbrengen die je wilt delen. Dit is een basiseigenschap van goed schrijven voor alle leeftijden. En het is helemaal belangrijk voor kinderen die leren betekenis te begrijpen uit steeds groeiende complexiteit.
- Onderschat je lezers niet. Kinderen zijn erg intelligent, en als je de fout maakt naar hun niveau "af te dalen", zullen ze je boek vlug saai vinden. Zelfs al zijn de thema's geschikt voor de leeftijd en de zinnen zijn eenvoudig geschreven, je concepten moeten de aandacht van je lezers trekken.
- Blijf up-to-date. Dat iets je niet interesseert of te technisch lijkt betekent nog niet dat je het kunt negeren. Kinderen willen op de hoogte blijven van nieuwigheden in taal en concepten, dus als dat betekent dat ze leren over programmeren of sms-taal zodat je verhaal of informatie oprecht overkomt, omhels dan enthousiast die kans om te leren!
-
Zorg aan het eind van een fictieboek voor een resolutie of realistische uitkomst. Het hoeft niet altijd goed af te lopen--zo kan je een jonge lezer onderschatten, want niet alles in het leven loopt altijd goed af. Het eind moet net zo sterk zijn als de rest van je boek en niet abrupt of onsamenhangend voelen. Soms helpt het om een pauze te nemen en later terug te keren naar het boek, wanneer een passen slot zich heeft gevormd in je onderbewustzijn; terwijl voor anderen het slot al bekend is ver voordat het boek begint!
- Probeer voor non-fictie altijd een conclusie te geven, om het werk netjes af te sluiten. Het kan een observatie zijn van waar het onderwerp in de toekomst naar toe gaat, of een samenvatting van de belangrijkste punten in het boek, of misschien een lichte reflectie van wat de lezer nu zou kunnen doen/lezen/leren. Wat je benadering ook is, houd het kort, want een jonge lezer wil waarschijnlijk niet meer dan een halve pagina lezen aan het eind van een non-fictieboek.
Advertentie
-
Herschrijf je manuscript. Deze stap moet steeds opnieuw worden herhaald totdat je manuscript af is. Je kunt erachter komen dat hele stukken van je verhaal niet werken, of dat je een nieuw personage moet toevoegen. Als je met een illustrator werkt, zul je merken dat de toevoeging van afbeeldingen de toon van je verhaal kan veranderen. Controleer je manuscript een aantal keer totdat je het aan anderen kunt laten zien.
- Leer los te laten. Hoewel het moeilijk kan zijn werk te verwijderen wat je uren heeft gekost, wanneer je ontdekt dat het niet echt past of werkt, is het deel van het schrijverschap. Weten wat je weg moet laten is een essentieel onderdeel van de kunst van het schrijven. Neem even wat tijd apart van je werk om objectief en met een frisse blik terug te komen.
-
2Controleer spelling en grammatica. Zodra je verhaal af is, lees je het door om specifiek te controleren op spelling- en grammaticafouten. Controleer naast verkeerd gespelde woorden en veelvoorkomende grammaticafouten op te veel idioom en lastige of lange zinnen.
- Spellingcontrole is een handig hulpmiddel, maar het zal niet alles eruit halen. Herlees je stuk een paar keer om er zeker van te zijn dat je alle basisfouten hebt opgemerkt. Gun jezelf een paar dagen tussen elke lezing, zodat je elke keer met een frisse blik naar je manuscript kijkt.
- Onthoud dat lange of ingewikkelde zinnen jonge lezers in verwarring kunnen brengen. Een van de uitdagingen bij het schrijven voor kinderen is het duidelijk en beknopt communiceren van ingewikkelde verhalen.
-
Laat je manuscript aan anderen zien. Begin door je manuscript aan familie en vrienden te geven. Het is niet altijd gemakkelijk om een eerlijke reactie te krijgen van geliefden die je gevoelens misschien willen sparen, dus overweeg je aan te melden bij een schrijfworkshop of een schrijversgroep te vormen zodat je eerlijke feedback kunt krijgen over je manuscript.
- Vergeet niet je boek te laten zien aan je belangrijkste publiek: kinderen. Lees je manuscript voor aan kinderen en let op of ze het "snappen," welke stukken ze saai vinden, enzovoort.
- Bedenk of je boek aantrekkelijk is voor ouders, leraren en bibliothecarissen. Zij zullen je boek kopen, dus het moet voor hen ook interessant zijn.
- Als je eenmaal uit verschillende hoeken reacties hebt, redigeer je manuscript dan opnieuw.
Advertentie
-
Publiceer zelf. Dit is tegenwoordig een haalbare en gerespecteerde optie. Zoek online naar bedrijven die je kunnen helpen zelf je boek uit te geven. Je zou een e-boek kunnen maken, of een aantal exemplaren van je boek laten drukken. Je kunt zoveel of weinig geld uitgeven als je wilt, en je vermijdt het lange proces van een boek op de traditionele manier uitgeven.
- Sommige bedrijven voor zelfpublicatie leveren betere service dan anderen. Kijk voordat je een bedrijf kiest naar het soort papier dat ze gebruiken en probeer exemplaren te krijgen van boeken die ze hebben gepubliceerd.
- Als je zelf een boek uitgeeft, heb je nog steeds een kans om later bij een traditionele uitgever terecht te komen. Je kunt zelfs een exemplaar van je voltooide boek opsturen bij je pitch. Als het er goed uitziet, kan dit je een voordeel opleveren ten opzicht van andere inzendingen.
-
Zoek een literair agent. Als je bij een traditionele uitgever wilt komen, kun je het best een agent zoeken om je bij het proces te helpen. Op www.writersmarket.com vind je agenten die op de Amerikaanse markt actief zijn.
- Stuur agenten een brief en een samenvatting van het boek. Als ze zijn geïnteresseerd, zullen ze antwoorden met een verzoek om het manuscript te zien. Het kan weken of maanden duren om een antwoord te krijgen.
- Als je geen agent vindt, kun je je brief en samenvatting direct naar uitgevers sturen die ongevraagde inzendingen accepteren. Zoek bedrijven die boeken als de jouwe uitgeven voordat je contact opneemt met uitgevers.
- Als je een agent hebt gevonden, kan hij of zij je vragen het manuscript aan te passen om het aantrekkelijker te maken voor potentiële uitgevers. Als het klaar is, zal de agent uitgevers aanschrijven die goed kunnen passen. Nogmaals, het proces kan maanden duren, en er is geen garantie dat je boek zal worden uitgegeven.
-
Publiceer alleen lokaal. Een kinderboek schrijven is op zich een hele prestatie. Het is niet nodig om een grote afzetmarkt te zoeken als je dat niet wilt. Soms is het persoonlijker om het gewoon te delen met de mensen om wie je geeft. Overweeg het manuscript te drukken bij een kopieerwinkel en het in te binden om weg te geven aan vrienden of kinderen in je familie. Bij veel kopieerwinkels kun je boekjes drukken en inbinden in kleur die er erg professioneel uitzien.Advertentie
Tips
- Wees speels in je taalgebruik. Kinderen zijn niet bang om hun creativiteit en humor te uiten, dus het gebruik van grappige woorden en zinnen zal ze geïnteresseerd houden in het verhaal.
- Kinderboeken zijn vaak het gevolg van samenwerking. Als je een illustrator inhuurt, deel dan de eer.
- Denk twee keer na over antropomorfisme. Redacties krijgen veel verhalen met pratende knollen, forellen en mineralen, dus deze techniek kan lastig zijn te verkopen tenzij het erg goed is gedaan.
- Verzen, vooral als ze rijmen, kunnen geweldig zijn in de juiste handen. Meestal echter niet. Als je het verhaal niet op een andere manier kan vertellen, mag je verzen gebruiken. Als je dat wilt, gebruik dan vrije versen. Als je ze wilt laten rijmen, gebruik dan een rijmwoordenboek.
Advertentie
Waarschuwingen
- Er zijn maar weinig mensen die met het schrijven van kinderboeken hun brood verdienen. Het is lastig om er je brood mee te verdienen, en hoewel het mogelijk is, moet je niet meteen je baan opzeggen. Het is een fijne hobby en als je veel lezers krijgt en aardig gaat verdienen, kan je het gaan zien als een mogelijke loopbaan.
Advertentie
Advertentie