Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je een knobbeltje (ook wel bultje, buil, massa of gezwel) in de borst vindt, dan hoef je niet gelijk in paniek te raken. Het is normaal om je enige zorgen te maken, maar houd in je achterhoofd dat 80% van de borstknobbeltjes die onderzocht worden goedaardig zijn—en dus niet op kanker duiden. Het is echter wel belangrijk om de huisarts te bellen, en een afspraak te maken om de borstknobbel te laten onderzoeken. In het geval van een carcinomateuze knobbel is vroegtijdige detectie en behandeling essentieel. Het belangrijkst is dat je weet hoe je een knobbeltje in de borst kunt vaststellen, zodat je een snelle beslissing kunt maken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Goede gewoontes

Pdf downloaden
  1. De meeste knobbeltjes worden door vrouwen zelf gevonden, en vaak gebeurt dat per toeval. Het is belangrijk om je gezondheid altijd in de gaten te blijven houden—ongeacht hoe oud of jong je bent. Je kunt je borsten op knobbeltjes onderzoeken door te gaan staan of door plaat op je rug te gaan liggen.
    • Leg je rechterarm achter je hoofd. Oefen met je linkerhand stevige druk uit op de rechterborst. Beweeg je vingers in ronddraaiende beweging langs de tepel, het omliggende weefsel en de oksel.
    • Leg je linkerarm achter je hoofd en herhaal dit proces door de linkerborst, het omliggende weefsel en de oksel met je rechterhand te onderzoeken.
      • Je kunt hiervoor gaan staan of liggen, maar als je dat fijn vindt kun je het ook onder de douche doen. Het kan zelfs beter zijn om de borsten te onderzoeken als je vingers nat en zeperig zijn, omdat je vingers dan makkelijker langs het borstweefsel kunnen glijden.
  2. Raadpleeg de arts als je nieuwe knobbeltjes voelt (de meeste zijn zo groot als een erwt), harde knobbeltjes, of als het borstweefsel hard is. Raak niet in paniek als je een knobbeltje vindt. De kans is namelijk groot (acht op tien) dat het knobbeltje niet kwaadaardig is. De goedaardige knobbeltjes worden meestal veroorzaakt door cystes, een fibroadenoom, of een algehele knobbeligheid van de borsten.
    • Het is niet ongebruikelijk dat knobbeltjes zich binnen een kort tijdsbestek ontwikkelen—waarschijnlijk trekken ze weer weg als je ongesteld wordt. Om te voorkomen dat je onnodig ongerust wordt, kun je de borsten een week voor het begin van de ongesteldheid zelf controleren; dan zullen ze nog niet gezwollen of gevoelig zijn. Als dit geen optie is (als je postmenopauzaal bent of onregelmatig ongesteld wordt), kun je jezelf elke maand op dezelfde dag controleren.
  3. Doe dit omdat de meeste vrouwen wel iets ongewoons aan hun borsten hebben, en dat dat ongewone niet per se met je gezondheid te maken heeft. Als je hetzelfde knobbeltje in allebei de borsten voelt, dan is er helemaal niets aan de hand. Maak je alleen zorgen over knobbeltjes die een stuk harder zijn dan de rest van je borst.
    • Als je jong bent is het volkomen normaal om kleine, cysteachtige knobbeltjes in je borsten te voelen. Nogmaals: dit is normaal . Maak je niet druk. Concentreer je vooral op wat er verandert, en dingen die anders lijken dan de algemene textuur van je borsten.
  4. Deze symptomen kunnen zich wel of niet voordoen tijdens het opsporen van knobbeltjes in de borst.
    • Let bloederige of pusachtige afscheiding uit de tepel.
    • Let op rode of roze uitslag rond of nabij de tepel.
    • Let op verandering aan de tepel, vooral als er sprake is van tepelintrekking.
    • Let op de huid van de borsten. Ga naar de dokter als de huid dik, schilferig, droog, rood of roze wordt, of als er kuiltjes in komen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Als je je zorgen maakt

Pdf downloaden
  1. Of als je je andere zorgen maakt over knobbeltjes—het is altijd beter om jezelf gerust te kunnen stellen.
    • Maak je geen zorgen als je tussen de twintig en de zestig bent. 90% (of meer) van de verdachte knobbeltjes zijn niet carcinomateus (ze zijn goedaardig). [1]
    • Als de arts kanker nog niet kan uitsluiten na de knobbel onderzocht te hebben, kan hij/zij een aantal onderzoeken uitvoeren om borstkanker te bevestigen of alsnog uit te sluiten.
  2. Doe dit elk jaar, en op aanraden van de arts. Een mammografie is een röntgenfoto die gemaakt wordt om afwijkingen in het borstweefsel op te sporen.
    • Wees voorbereid. Zorg ervoor dat je het voorschrift voor de mammografie bij je hebt op de dag van de afspraak. Het ziekenhuis kan je om dit voorschrift vragen of niet—ze hebben in ieder geval de gegevens van je dokter nodig.
    • De arts kan een kleine hoeveelheid borstweefsel afnemen om te laten onderzoeken in het laboratorium. Hij/zij zal je zeggen dat er een biopt afgenomen wordt—even voor de goede orde, deze behandeling wordt met een naald gedaan. [1]
  3. Doe dit als de arts je dat voorschrijft. Bij een echografie wordt met behulp van geluidsgolven een afbeelding van het borstweefsel gemaakt. Deze geluidsgolven worden gebruikt om de bloedstroom door de massa en/of de knobbel te controleren.
    • Zorg ervoor dat je de juiste gegevens en het voorschrift met je meeneemt. Het kan een verwarrende procedure zijn, dus schrijf eventuele vragen die je hebt ook van tevoren uit. De professionals zullen je maar wat graag uitleggen wat er precies te gebeuren staat, en zullen dit dan ook doen als je daarom vraagt. Zo zul je de situatie een stuk beter begrijpen.
  4. Als de diagnose geen uitsluitsel geeft—als het klinische borstonderzoek en de mammografie bijvoorbeeld reden tot verdenking geven, maar het pathologisch rapport van de biopsie goedaardig weefsel onthult—zul je doorverwezen worden naar een chirurg of een andere specialist voor een verder consult.
    • Als de onderzoeken borstkanker niet uit kunnen sluiten, kan de arts een biopsie aanbevelen. Biopsie is de enige manier om vast te stellen of een knobbeltje carcinomateus is of niet.
    Advertentie

Tips

  • Er zijn een heleboel goedaardige borstaandoeningen die knobbeltjes kunnen veroorzaken. Deze aandoeningen leiden niet tot borstkanker.
  • Onthoud dat er veel verschillende factoren bij kunnen dragen aan wijzingen in het borstweefsel. Dit zijn onder meer de leeftijd, de menstruatiecycli, hormonen en medicatie.
  • Bij jonge vrouwen komt borstkanker niet vaak voor. De dokter kiest daarom vaak voor een actief afwachtende houding als zich een knobbeltje of een andere verandering voordoet bij een jonge vrouw.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een spiegel
  • Een mammografie
  • Een voorschrift voor een mammografie
  • Een echografie van de borsten
  • Een voorschrift voor echografie van de borsten

Over dit artikel

Deze pagina is 16.797 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie