PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is belangrijk dat je weet hoe je je tent moet opzetten voordat je ergens midden in de bossen in het donker aan de slag moet. Gelukkig zijn koepeltenten gemakkelijker in elkaar te zetten dan ooit. Ze zijn draagbaar, comfortabel en simpel. Een koepeltent is een goede manier om in stijl te kamperen. Leer hoe je een goede plek kunt vinden, de tent op kunt zetten en het kunt onderhouden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een plek vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Waar je ook kampeert, in je achtertuin of in het buitengebied, je moet een geschikte plek zoeken die je voorziet van de meest comfortabele kampeerervaring die je kunt hebben. Er zijn verschillende factoren om te overwegen, maar de eerste is om je ervan te verzekeren of het op de plek die je uitgekozen hebt toegestaan is om te kamperen en of het beschikbaar is.
    • In Nederland mag je niet zomaar in de vrije natuur kamperen. Zoek naar natuurkampeerplaatsen op terreinen van natuurbeheerders. Vaak zijn ze aangegeven met genummerde metalen bordjes en zullen er picknicktafels, kampvuurkuilen en minimale sanitaire voorzieningen aanwezig zijn.
    • Als je in natuurgebieden kampeert, zorg er dan voor dat je de regels kent en volgt van het park waar je kampeert. Diverse parken hebben regels met betrekking tot open vuur en waar het precies toegestaan is om te kamperen.
    • Waar je ook kampeert, het is altijd van groot belang om te zorgen dat je niet op privéterrein kampeert, om te vermijden dat je midden in je kampeertochtje ruw wakker gemaakt wordt door een boze landeigenaar. Kampeer nooit ergens waar kamperen niet is toegestaan.
  2. Wanneer je een geschikt kampeerterrein gevonden hebt, is het tijd om te kiezen waar je je tent wilt neerzetten. Er zijn diverse zaken om daarin mee te wegen, en de eerste moet je comfort zijn. Het is niet fijn om te slapen op een helling, dus het is aan te raden dat je een heel vlak stuk zoekt met niet te veel begroeiing om je tent op te zetten.
    • Zoek als het mogelijk is hogere grond op. Als het regent wil je niet op een lager punt zitten, waar het water naartoe zal lopen. Om deze reden is het een goed idee om droge rivierbedden, kleine deuken en kuilen in de grond te vermijden. Je wilt niet wakker worden in een waterpoel.
  3. Een tent kan het beste zo geplaatst worden dat het in de ochtend schaduw heeft, vooral als het buiten heet is. En ondanks dat een koepeltent windbestendig is is het toch een goed idee om zoveel mogelijk in de luwte te staan, voor het geval de wind opsteekt als je op pad bent of weg van de tent. Het laatste wat je wilt is dat je terugkomt bij een lege kampeerplek! Je geeft jezelf de meest comfortabele nacht binnen en een koele ochtend als je je tent aan de westkant van een heuvel of een bosrand opzet.
    • Kampeer nooit onder bomen. Als het regent, of het dreigt te regenen, dan kan het verleidelijk zijn om te denken dat het opzetten van de tent onder bomen een veilig alternatief is. Helaas heb je dan het risico op blikseminslag en andere gevaren. Een tent is geen bescherming tegen vallende takken, mocht er iets gebeuren. Zet je tent veilig uit de buurt van zulke gevaren.
  4. De beste plek voor je tent zou zijn aan de bovenwindse kant van kampvuurplekken. Zorg ervoor dat sintels of vonken niet naar de tent kunnen komen om het risico op brand te vermijden.
    • Het is ook verstandig om je tent bovenwinds van de sanitaire voorzieningen te zetten, als je voor langere tijd gaat kamperen.
  5. Wanneer je je ideale plek gevonden hebt, besteed dan een paar minuten om steentjes, takjes of ander afval te verwijderen van de kampeerplek. Als je je tent eenmaal hebt opgezet is het te laat om die steen, die ’s nachts in je nieren prikt, nog weg te halen. Doe van tevoren wat werk om jezelf te verzekeren van een veel comfortabelere ligplek.
    • Als je de mogelijkheid hebt, en je bent in een gebied met veel naaldbomen, zoek dan naar een plek met een laag dennennaalden. Dennennaalden kunnen een heerlijke en zachte natuurlijke matras bieden, wat bijdraagt aan je comfort.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De koepel opzetten

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel de meeste tenten het er niet bijgeleverd hebben, is het een goede gewoonte om de kampeerplek te bedekken met een plastic of vinyl zeil om een vochtbarrière tussen de tent en de grond te maken. Hoewel het strikt genomen niet nodig is, wordt het aangeraden om een grondzeil te gebruiken, om te voorkomen dat vocht vanaf de onderkant de tent in kruipt. Als het regent zul je blij zijn dat je dit hebt. [1]
    • Vouw het grondzeil naar de vorm van de tent, maar iets kleiner. Als er kans op regen bestaat, dan wil je niet dat er hoeken uitsteken. Maak je niet druk om het perfect te maken, omdat je ze er nog onder kunt stoppen als de tent eenmaal staat.
  2. Verwijder alle delen van de tent en inspecteer ze om je ervan te verzekeren dat alles er is en in goede staat verkeert. Je zult niet in staat zijn om een tent op te zetten als er tentstokken ontbreken of gebroken zijn, dus het is de moeite waard om er tijd voor vrij te maken om te controleren of alles er is. Elke tent is weer anders, afhankelijk van de grootte, stijl en merk van de koepeltent, maar de basisonderdelen van de nieuwere koepeltenten zullen grotendeels gelijk zijn. Je hebt:
    • De tent zelf, die gemaakt zal zijn van vinyl, plastic en andere materialen, met een dichtgeritste opening en flappen waar de tentstokken in zullen gaan.
    • De luifel, die kan lijken op de grootte en vorm van de tent, maar zonder ritssluitingen en flappen voor de tentstokken. Deze wordt gebruikt om een barrière te bieden tegen de regen als dat nodig is.
    • Tentstokken, over het algemeen aan elkaar verbonden met bungee-elastieken of ander rekbaar materiaal om te zorgen dat ze bij elkaar blijven. Bij oudere tentpalen hoeft dit niet het geval te zijn, maar worden ze vaak vastgeschroefd. Op zijn minst moeten er twee zijn, maar gebruikelijker is het om vijf of zes verschillende tentstokken te hebben, die bestaan uit een aantal delen van ongeveer 30 cm lang. Je hebt geen gereedschap nodig om de tentpalen in elkaar te schuiven. [2]
    • Er moeten ook haringen bij zijn, om de tent aan de grond vast te zetten, door kleine flapjes aan de onderkant van de tent, en mogelijk aan de luifel. Er moeten tussen de vier en tien haringen zijn. Het kan praktisch zijn om een kleine hamer erbij te hebben om de haringen stevig in de grond te slaan.
    • Waarschijnlijk zit er ook zeiltouw bij, om de luifel aan de tentstokken vast te zetten of om de tent aan de haringen vast te zetten. Elke tent zal daar iets in verschillen.
  3. Als alles aan elkaar gezet is, zouden de tentstokken ongeveer 180 cm tot 3 m lang moeten zijn, aan elkaar geschoven of geschroefd. De manier waarop tentpalen aan elkaar gezet worden zal ook weer verschillen per tent, maar de meeste moderne tentpalen zijn aan elkaar verbonden met bungee-elastiek waardoor je ze alleen maar in elkaar hoeft te klikken zonder veel moeite. Zet ze in elkaar en leg ze plat op de grond.
  4. Leg de tent uit over het grondzeil en kruis de tentstokken eroverheen, waar ze uiteindelijk moeten zitten, zodat je jezelf ervan kan verzekeren dat je de juiste stok op de juiste plaats hebt liggen. De meest simpele tenten zullen twee lange, kruisende tentstokken hebben die een "X"-patroon zullen vormen over de tent, terwijl ze door de flappen gestoken zijn. Als je er zeker van bent dat ze op de juiste plek liggen, duw dan de stok door de flappen en laat ze plat op de grond liggen. Doe dit met beide stokken.
    • Verschillende tenten kunnen een paar verschillende maten van tentstokken hebben, dus je zult zelf moeten uitzoeken welke waar moet, of de instructies lezen. Dit kan, als je de instructies niet bij je hebt, het meest ingewikkelde deel zijn van het neerzetten van een tent, maar probeer de tent omhoog te houden om de basisvorm ervan te zien, en te ontdekken waar de stokken moeten gaan.
  5. Steek de uiteinden van elke tentstok in de ogen aan het eind van elke hoek van de tent, zodat de tent opgetild wordt en zijn vorm begint aan te nemen. De stokken zullen met wat kracht gebogen moeten worden om de tent te kunnen laten staan. Het is meestal een stuk gemakkelijker om dit samen met een assistent te doen, waarbij je ieder aan een kant van de tent staat en elke stok samen buigt en omhoog laat komen.
    • Wanneer je de stokken hebt vastgezet, dan kun je het rustig en geleidelijk goed trekken en duwen om alles te laten settelen. Ook hierbij geldt dat alle koepeltenten daarin iets zullen verschillen.
  6. Er moeten kleine vinyl ringetjes zijn op elke hoek en in het midden van elke zijkant van de tent. Deze moet je gebruiken om de tent aan de grond vast te zetten. Steek de haring erdoor en vast in de grond om de tent stevig vast te zetten.
    • Als je direct in de tent gaat slapen, dan kun je ervoor kiezen om hem niet vast te zetten, vooral als je in een gebied zit waar veel beschutting is en weinig wind. Als je echter eerst een wandeltocht gaat maken, of er meer wind is, dan is het meestal wel belangrijk om de tent aan de grond vast te zetten zodat het niet weggeblazen wordt.
  7. Doe de luifel over de bovenkant van de tent en zet het aan de tent vast. Bij sommige tenten zal de luifel met klittenband op verschillende plaatsen vast zitten aan de tentstokken, maar bij andere tenten zullen ze misschien met zeiltouw vastzitten aan haringen, waardoor het zachtjes uitgerekt wordt.
    • Sommige mensen kiezen ervoor de regenluifel niet over de tent te doen, als ze er zeker van zijn dat het niet gaat regenen terwijl ze kamperen. Sommige regenluifels beperken je mogelijkheden om door het raam van de tent te kijken, wat een reden is om het eraf te laten. Gewoonlijk is het beter om op veilig te spelen en het er toch op te doen.
    • Als je de tent opgezet hebt, vouw je de hoeken van het grondzeil op en onder de tent om te zorgen dat het niet in de weg ligt. Als je er iets van uit laat steken, dan kunnen er sneller waterpoelen onder de tent ontstaan als het regent. Dus je kunt er beter voor zorgen dat er geen onderzeil te zien is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je tent inpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat de tent na het kamperen grondig drogen in de zon, voordat je het weer inpakt. Hierdoor voorkom je dat er meeldauw komt in je tent. Verwijder de regenluifel, de haringen en alles wat er in de tent ligt, en spreid het voorzichtig uit om het aan de lucht te laten ventileren.
  2. Vouw een tent nooit op, zoals je een shirt of vlag zou opvouwen. Om vouwlijnen in de tent te voorkomen kun je de tent oprollen of proppen in de zak die je bij de tent gekregen hebt. Dit zal ervoor zorgen dat de tent stevig en waterdicht blijft, wat het een noodzakelijke stap in het onderhoud van de tent maakt. Stop de tent en de regenluifel in de zak voordat je er iets anders in stopt.
  3. Nadat je de tent en de regenluifel erin hebt gepropt, kun je de tentstokken en haringen er aan de zijkant in laten glijden, waarbij je zorgvuldig oplet dat je met het metaal niet de zijkant van de tent kapottrekt. Soms hebben de stokken en de haringen een aparte zak, om je te helpen ze bij elkaar te houden.
  4. Haal je tent zo nu en dan uit de zak en laat het ventileren, vooral als het tijdens gebruik een keer nat wordt. Als je niet veel kampeert, dan is het belangrijk om de tent te laten uithangen zodat je een jaar later niet geconfronteerd wordt met een beschimmelde tent. Laat de tent in de zon uithangen als het nodig is.
    Advertentie

Tips

  • Leg het materiaal van de tent vlak zodat de tentstokken er gemakkelijk door kunnen glijden.
  • Duw de stokken door de tunnels. Ga ze er nooit door trekken want daardoor kan de stok losschieten en weer de losse opvouwbare stokjes worden. En dan is het heel lastig om ze er weer uit te krijgen.
  • Als je een haring op de verkeerde plek gezet hebt en hem moet verplaatsen, gebruik dan een andere haring om hem uit de grond te trekken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stap niet op de tentstokken, want ze zullen breken.
  • Zorg ervoor dat je de tentdoek niet bekrast met iets scherps, want het zal scheuren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Koepeltentzeil
  • Opvouwbare stokken
  • Grondzeil of een dikke stof

Over dit artikel

Deze pagina is 5.020 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie