PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Konijnen zijn zachtaardige en vriendelijke dieren die fantastische huisdieren kunnen zijn. Het zijn echter ook nerveuze wezens die veel zorg vragen voordat ze zich op hun gemak voelen bij je. Het aaien van je konijn voor de eerste paar keren is een proces dat bedoeld is om zijn vertrouwen te winnen. Als je zijn vertrouwen eenmaal gewonnen hebt, dan zal het aaien van je konijn vanaf dat moment veel gemakkelijker gaan.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je konijn benaderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Onthoud dat konijnen prooidieren zijn. Dat betekent dat ze van nature gewend zijn om opgejaagd te worden, dus als je ze laat schrikken, dan rennen ze weg. Om die reden moet je je konijn altijd een waarschuwing geven dat je eraan komt zodat hij niet bang wordt. [1]
    • Sluip niet achter je konijn langs. Als je de kamer in komt en je konijn zit niet jouw kant op, geef hem dan een teken dat je in de kamer bent. Spreek zachtjes of maak lichte kusgeluidjes. Op deze manier zal hij niet denken dat je achter hem langs sluipt. [2]
  2. Konijnen kunnen schrikken van iets groots, zoals van jou als je hem benadert, zelfs als ze al weten dat je er bent. Vooral als je konijn een nerveus karakter heeft, of niet gewend is aan in handen genomen worden, moet je hem langzaam benaderen en laag blijven. Op die manier kun je voorkomen dat je je konijn laat schrikken wanneer je hem benadert. [3]
  3. Je konijn grijpen of hem dwingen naar je toe te komen is een goede manier om hem bang te maken en om gebeten te worden. Wanneer je dichtbij genoeg bent, dan moet je het konijn naar jou toe laten komen om dit te voorkomen. Laat hem op zijn eigen tempo bewegen zodat je er zeker van bent dat hij op zijn gemak is en naar je toe wil komen. Dit zal het voor jou gemakkelijker maken om hem te aaien, met hem te spelen en hem op te pakken. [4]
    • Als je konijn nieuw in huis is, dan kan hij aarzelen om meteen naar je toe te komen. Het is belangrijk dat je hem niet dwingt om naar je toe te komen. Blijf het een paar dagen op deze manier doen tot hij je begint te benaderen, zodat je zeker weet dat hij op zijn gemak is wanneer je hem begint te aaien.
  4. Beweeg hem rustig naar je konijn toe, waarbij je het op ooghoogte houdt en een beetje naar opzij. Laat het konijn je hand ruiken, als hij dat wil. Je kunt het konijn ook iets lekkers geven op dit moment, vooral als je hem net gekregen hebt en hij nog niet aan je gewend is. Uit de hand voeren is een goede oefening om een band te vormen, en het zal je konijn ook leren dat je geen bedreiging bent en dat hij veilig naar je toe kan komen. [5]
  5. Terwijl het presenteren van je hand een deel van het binden is, kun je je konijn bang maken als je het niet goed doet. Houd het volgende in gedachten om ervoor te zorgen dat je konijn blij en op zijn gemak blijft in dit proces. [6]
    • Bied je hand aan aan de voorkant van het konijn, niet aan de achterkant. Anders zul je hem bang maken wanneer hij zich realiseert dat je hand nadert.
    • Konijnen kunnen niet recht voor hun gezicht zien, en niet onder hun kaak. Breng je hand naar hem toe, een beetje vanaf de zijkant om ervoor te zorgen dat je konijn het ziet komen.
    • Houd je hand niet onder de neus van het konijn. Terwijl het aanbieden van je hand onder de kaak bij honden en katten onderwerping aangeeft, heeft dit de tegengestelde betekenis bij konijnen, een dominant konijn zal een andere benaderen en eisen dat hij verzorgd wordt door de ander door zijn hoofd laag te houden onder de neus van het andere konijn. Als je een nerveus konijn op deze manier benadert, dan zul je hem waarschijnlijk nog nerveuzer maken, en als je dit bij een territoriaal of dominant konijn doet, dan kun je gebeten worden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je konijn aaien

PDF download Pdf downloaden
  1. Onthoud dat konijnen nerveuze karakters kunnen hebben en misschien niet genieten van geaaid worden tenzij ze er klaar voor zijn. Als je konijn jou benaderd heeft, dan is dat een teken dat hij op zijn gemak is en open staat om geaaid te worden. Probeer niet om hem aan te raken tot je konijn jou zelf benaderd heeft.
  2. Konijnen kunnen kieskeurig zijn over waar ze worden aangeraakt. Hun favoriete gebieden zijn op de wangen, voorhoofd, schouders en rug. Dit zijn gebieden waar konijnen elkaar gewoonlijk verzorgen, dus ze zullen het waarderen als je ze daar aait. [7] Houd het bij deze gebieden om je ervan te verzekeren dat je konijn tevreden is en een goede ervaring heeft.
    • Wrijf niet over hun kin. Anders dan honden en katten vinden konijnen het in de regel niet fijn als hun kin gekriebeld wordt, en je bent dan gemakkelijk bereikbaar voor een beet. Vermijd ook om je konijn op zijn buik of pootjes te aaien, aangezien dit kwetsbare delen zijn voor ze.
  3. Konijnen moeten geleidelijk gewend raken aan opgepakt worden, mogelijk in de loop van een aantal dagen of meer. Het is een onnatuurlijke ervaring waar ze aan moeten wennen. Als je konijn nog nooit eerder opgepakt is, probeer hem dan niet meteen op te pakken. Lees op wikiHow een uitleg over hoe je hem veilig op kunt pakken.
  4. Je konijn zal je signalen geven die aangeven of hij gelukkig is of niet. Let goed op deze signalen, want je wil niet doorgaan met iets wat je konijn niet fijn vindt. [8]
    • Spinnen en zacht klapperen met de tanden geeft aan dat je konijn blij is. Omrollen, op je klimmen, het hoofd op de grond leggen, likken en tegen je aan tikken met zijn neus geven ook blijheid aan en een verlangen naar aandacht. Blijf je konijn aaien als hij die dingen doet - hij heeft het erg naar zijn zin.
    • Grommen, grauwen en piepen geven angst of pijn aan. Stop met aaien en zet hem neer tot hij weer rustig wordt.
    • Konijnen gaan soms ook op hun achterpoten zitten en hun voorpoten uitsteken alsof ze je gaan stompen. Dit is een defensieve houding en als je konijn dit doet, dan moet je hem met rust laten.
    • Als je konijn zich omdraait en probeert weg te rennen, laat hem dan gaan. Hij kan moe of angstig zijn, en hem dwingen te spelen zal het erger maken. Laat hem terug naar zijn kooi gaan en rusten, voordat je opnieuw gaat proberen te spelen.
  5. Konijnen, vooral jongere, kunnen opstandig zijn en niet terug in hun kooi willen. Omdat het gevaarlijk kan zijn om je konijn plotseling op te pakken, moet je hem alleen dwingen terug zijn kooi in te gaan als het een noodgeval is. Konijnen zullen gewoonlijk zelf hun kooi in gaan als ze moe zijn. Als je haast hebt, lok ze er dan in door iets lekkers in de kooi te leggen. Het helpt ook om te zorgen dat de kooi goed is ingericht zodat je konijn op zijn gemak is om er weer in te gaan. [9] Lees op wikiHow een artikel met details over hoe je de kooi van je konijn moet inrichten en welke snoepjes veilig zijn om hem te geven.
    • Dwing hem ook niet de kooi uit. Konijnen vinden het fijn om een ruimte te hebben waar ze zich in terug kunnen trekken en ontspannen. Wanneer ze willen spelen of onderzoeken, dan zullen ze er zelf uit komen. Laat je konijn met rust wanneer hij in zijn kooi zit, tenzij je vermoedt dat hij gewond of ziek is. Zo niet dan moet je hem eruit laten komen wanneer hij dat wil.
    Advertentie

Tips

  • Wees altijd zacht en vriendelijk en maak nooit snelle bewegingen en harde geluiden.
  • Als je een borstel gebruikt, vermijd dan de ogen en zorg ervoor dat het schoon en zacht is.
  • Vermijd de oren en poten tot je hem goed kent. De meeste konijnen zullen afgeschrikt worden door een plotselinge aanraking van poten of oren.
  • Konijnen genieten het meeste van geaaid worden als ze ontspannen en op hun gemak zijn, bijvoorbeeld: Terwijl hij ligt benader je hem langzaam en wrijf je de bovenkant van zijn kopje (waar ze het het lekkerst vinden). Gebruik dat als beginpunt omdat dat het moment is waarop ze je het meest waarschijnlijk zullen toestaan om ze te aaien. Wees geduldig en hij zal leren je te vertrouwen.
  • Onthoud dat jongere konijnen moeilijker kunnen zijn om te trainen. Gewoonlijk bereiken ze de pubertijd met ongeveer 2-4 maanden, en dan worden ze hyperactief en opstandiger. Voor een goedgemanierd konijn moet je ze laten steriliseren of castreren rond deze leeftijd. Of je kunt een ouder konijn adopteren zodat die wat rustiger is wanneer je begint te trainen. [10]
  • Beweeg langzaam naar het konijn toe en aai hem zachtjes en langzaam en laat hem naar jou toe komen.
  • Maak geen haast bij de training. Als je een nieuw konijn hebt, laat hem/haar dan rustig wennen voor je probeert hem te trainen of op te pakken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Houd konijnen op schoot op een handdoek. Als ze springen of van je armen vallen, dan riskeren ze ernstige verwondingen, met name verwondingen aan de ruggengraat, doordat hun instinct is om naar buiten te schoppen wat vaak hyperextensie veroorzaakt.
  • Was een konijn nooit, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Ze zijn net als katten, in die zin dat ze zichzelf schoonmaken, maar heel, heel, heel zelden een bad nodig hebben. Gedomesticeerde konijnen kunnen niet zwemmen en een bad kan ze stress geven en het risico op verkoudheid, huidirritatie, onderkoeling en algemene ongelukkigheid als je het niet goed doet.
  • Wanneer je een konijn aait, dwing hem niet als hij niet geaaid wil worden!
  • Houd konijnen niet ondersteboven op hun rug tenzij je een speciale band met ze hebt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 36.148 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie