Pdf downloaden
Pdf downloaden
Tamme konijnen vormen geweldige huisdieren omdat ze zich goed aanpassen aan een binnenomgeving en gemakkelijk zindelijk te maken zijn. Maar wanneer je een huiskonijn hebt, is het belangrijk dat je leert hoe je hem veilig kunt optillen en vasthouden. Konijnen hebben heel gespierde en krachtige achterpoten, en wanneer ze daarmee trappen is het risico groot dat ze hun ruggengraat of rug verwonden. [1] X Bron Het is niet moeilijk om een konijn veilig en op de juiste manier op te pakken, je moet het alleen even leren.
Stappen
-
1Help je konijn om zich vertrouwd te voelen met oppakken door het konijn zacht te aaien. Begin met korte tussenpozen en rek de tijd beetje bij beetje op. Overweeg om een mooi bord met groente neer te zetten waar het konijn van kan eten terwijl jij het konijn aait, om zijn angst weg te nemen.
- Maak geen plotselinge bewegingen of geluiden die je konijn bang kunnen maken. Wees zacht en rustig wanneer je het konijn aait. Konijnen zijn prooidieren, dus als ze zich bedreigd voelen, zullen ze wegrennen en zich verstoppen.
- Ga op de grond zitten om je kleiner te maken en probeer niet over het konijn heen te torenen.
-
2Weet hoe je een konijn niet moet oppakken. Pak een konijn nooit op aan zijn oren, poten of staart. [2] X Bron Konijnen zijn heel kwetsbaar en je kunt ze ernstig verwonden als je ze verkeerd oppakt. [3] X Bron Als je aan ledematen, staarten en oren komt, zal het konijn zich terugtrekken. Door dat te doen kunnen ze een fractuur of ontwrichting veroorzaken of onderliggende spieren en ander weefsel scheuren. [4] X Bron
- Een nieuw konijn in het huishouden mag aanvankelijk alleen door volwassenen opgepakt en vastgehouden worden. Kinderen kunnen het konijn aaien terwijl hij op de grond loopt of op schoot van het kind (of de volwassene) terwijl die op de grond zit.
- Het is een goede preventieve maatregel om de eerste tijd dicht bij de grond te blijven. Als het konijn zou proberen te ontsnappen, dan zou hij niet ver vallen en zich daardoor verwonden.
-
3Oefen met het schuiven van je handpalm onder de borst van het konijn en zijn voorpoten voorzichtig van de grond tillen, en zet hem daarna weer neer. Beloon het konijn na afloop met wat lekkers. Dit zal hem helpen te wennen aan het gevoel van opgepakt worden. [5] X Bron
-
4Houd het konijn voorzichtig vast aan zijn nekvel, de losse huid achter de nek van het konijn. Til het konijn niet alleen aan het nekvel op, maar gebruik dit als handvat om beweging naar voren te voorkomen terwijl je je andere hand gebruikt om de achterpoten onder het konijn te houden en het konijn op te rollen tot een zachte 'konijnenbal'.
- Je vrije hand die het nekvel niet vasthoudt kun je op de romp van het konijn plaatsen. Je moet de achterpoten onder het konijn rollen, richting de voorkant van het konijn, en ze omhooghouden met je hand. Hierdoor kun je voorkomen dat het konijn uit kan slaan en zichzelf mogelijk kan verwonden.
- Er zijn verschillen van mening over of je een konijn wel of niet in zijn nekvel moet pakken. In zijn nekvel pakken, als je dat voorzichtig doet, verwondt het konijn niet. [6] X Bron [7] X Bron Susan A. Brown, 'Clinical techniques in rabbits,' Seminars in Avian and Exotic Pet Medicine, Volume 6, Issue 2, April 1997, Pages 86-95.
-
5Gebruik twee handen om het konijn op te tillen. Houd een hand onder zijn borst en een onder zijn achterste. Deze houding moet comfortabel zijn voor zowel jou als het konijn. Zorg ervoor dat je een stevige (maar niet strakke) grip op het lijf van het konijn hebt, zodat hij niet uit je handen kan springen als je ze omhoog brengt.
- Zorg ervoor dat je de achterpoten stevig vasthoudt, door je hand op de romp te houden en de achterpoten omhoog te vouwen richting de kop van het konijn. Vergeet niet om de achterpoten zo te houden dat ze naar voren wijzen, richting de kop, de tegengestelde kant van waar de achterpoten zijn wanneer het konijn zou trappen.
- Het kan helpen om te knielen om dichter bij het konijn te komen, en je niet hoeft te buigen en op te tillen. Ga op de grond zitten met het konijn.
-
6Gebruik de juiste benadering. Het is beter om een konijn op te pakken uit een kooi die van boven open kan, of een omheind plekje in je huis. Het kan veel moeilijker zijn om een konijn op te tillen vanuit de zijkant van een kooi. Konijnen zullen vaak wegrennen en zich verbergen wanneer je ze benadert, dus het kan ook moeilijk zijn om een konijn op te tillen in een kamer die vol staat met meubels.
- Wanneer je een konijn via een zijkant of voorkant van een vervoerskooi haalt, zorg dan dat je eerst de achterpoten uit de opening haalt. Op die manier zullen ze, als ze loskomen, terugspringen in de vervoerskooi, en niet op de grond. [8] X Bron
- Gebruik een hand om de kop van het konijn weg van je het houden, richting de achterkant van de kooi, terwijl je hem rustig vasthoudt in zijn nekvel. De andere hand wordt over de romp van het konijn gelegd om de achterpoten op te vouwen in de 'konijnenbal'-greep. Til daarna het konijn eruit, de achterpoten naar jou toe, en houd hem onder je arm, zodat de kop van het konijn een plekje heeft om zich te verschuilen.
- Als je het konijn uit een vervoerskooi haalt die van boven open gaat, dan kun je dezelfde techniek gebruiken, vergeet alleen niet om het konijn niet aan zijn nekvel te laten bungelen.
- Als het een goed behandeld en rustig konijn is, dan zul je het konijn waarschijnlijk veilig kunnen oppakken met een hand onder zijn borst en een hand tegen de romp, zonder het nekvel vast te blijven houden.
- Wees je er echter van bewust dat als het konijn het gevoel heeft dat hij kan vallen, hij zal worstelen en trappen en proberen lost te komen. Als dat gebeurt, zet dan het konijn terug in de kooi en pak hem opnieuw vast, of gebruik het nekvel opnieuw om hem tegen te houden.
-
7Lok het konijn uit een schuilplaats, trek hem er niet uit. Als je konijn geneigd is om onder meubels te rennen, lok hem er dan onderuit met wat lekkers, waarna je hem kunt oppakken. Nog beter is als je de omgeving voorbereidt zodat het konijn niet weg kan rennen en zich verstoppen, zodat hij geen toegang heeft tot schuilplekken die moeilijk bereikbaar voor je zijn. Gebruik een oefenren om het konijn in te zetten, maar geef hem genoeg ruimte om rond te hoppen.
- Trek nooit aan de poten of staart van een konijn om hem dichter naar je toe te krijgen. Het is beter om het nekvel vast te grijpen om te voorkomen dat het konijn wegkomt, daarna kun je een arm om het lijf van het konijn doen en de achterpoten in bedwang houden. Pak een konijn nooit hard vast bij zijn nekvel en laat hem niet aan zijn nekvel bungelen. Dit zal verwondingen bij het konijn veroorzaken.
-
8Let op waarschuwingstekens dat het konijn niet wil dat je hem oppakt. Als een konijn met een achterpoot slaat wanneer je nadert, wees je er dan van bewust dat dit een waarschuwing voor jou is dat je in zijn territorium bent en dat hij niet blij is met jouw aanwezigheid. Het konijn kan dan moeilijker te pakken zijn, dus wees voorbereid.
- Nogmaals, vergeet niet om afscherming in een oefenren of ander besloten gebied te gebruiken om te zorgen dat een konijn minder mogelijkheden heeft om zich te verschuilen en dat jij het konijn gemakkelijker kunt oppakken.
Advertentie
-
1Houd het konijn vast, waarbij je de kop iets hoger houdt dan zijn achterlijf. Houd zijn kop niet naar beneden omdat het konijn dan kan proberen uit je armen te springen, en zichzelf kan verwonden.
-
2Til het konijn voorzichtig naar opzij (of midden voor je buik), onder je arm. Het konijn zal zich veiliger voelen wanneer hij een beetje kan schuilen. Je konijn moet comfortabel onder je 'vleugel' genesteld vastgehouden en gedragen worden. [9] X Bron Susan A. Brown, 'Clinical techniques in rabbits,' Seminars in Avian and Exotic Pet Medicine, Volume 6, Issue 2, April 1997, Pages 86-95.
- Als je rechtshandig bent, houd de kop van het konijn dan onder je linkerarm. Vouw je linkerarm buitenom rond het konijn, terwijl je je linkerhand gebruikt om de achterpoten van het konijn veilig vast te houden.
- Leg je rechterhand op de nek van het konijn, klaar om zijn nekvel te pakken, mocht hij plotseling bewegen.
- Houd je konijn niet langere tijd van je af en zwaai hem niet door de lucht.
-
3Draag je konijn op correcte wijze over aan een ander persoon. Het beste is om het konijn op een tafel te zetten en tegen te houden terwijl de andere persoon het konijn goed vastpakt. Probeer niet om het konijn in de lucht over te geven. Dit kan ertoe leiden dat het konijn loskomt en van grote hoogte valt.
-
4Beperk mogelijke verwondingen. Als je ooit het gevoel hebt dat je de controle kwijtraakt wanneer je het konijn draagt, hurk dan direct neer op de grond of een tafel om de afstand die hij kan vallen te verkleinen. Dit zal je ook een oppervlak geven waarop je het konijn weer goed kunt vastpakken.
-
5Gebruik een draagtas of een doek voor extra spartelende konijnen. Sommige konijnen hebben er echt een hekel aan om vastgehouden te worden en geen enkele hoeveelheid lekkers of knuffels zal hun persoonlijkheid veranderen. Voor deze types is het beter om een transportkooi te gebruiken om ze van de ene naar de andere plek te brengen, in plaats van te proberen ze op te tillen.
- Gebruik een hand om het nekvel vast te grijpen om het konijn tegen te houden, en leg je andere hand om de romp en 'vouw' het konijn tot een 'konijnenbal' om hem in de vervoerskooi te zetten.
Advertentie
-
1Breng het konijn voorzichtig naar de vloer (of een vervoerskooi met opening van boven) terwijl je het konijn in de 'voetbalhouding' vasthoudt. Er is een risico dat het konijn loskomt uit je armen en daarbij slecht op de grond komt en zichzelf verwondt. Zorg ervoor dat je hem de hele tijd stevig vasthoudt, want konijnen zijn geneigd om te springen als ze de vloer eenmaal zien.
-
2Zet een konijn in een reiskooi met opening aan de voorkant door zijn achterpoten er eerst in te doen, zodat het konijn naar jou gericht is. Deze methode verkleint de kans dat het konijn uitslaat en zichzelf verwondt. [10] X Bron
-
3Beloon het konijn met wat lekkers. Nadat hij tijd heeft doorgebracht in je armen zonder te bijten of weg te springen, heeft je gehoorzame konijn iets lekkers verdiend. Aai hem zachtjes terwijl je hem een beloning geeft. Het konijn zal zich realiseren dat het niet zo erg is om opgetild te worden, en mogelijk zal het de volgende keer gemakkelijker gaan.Advertentie
Tips
- Konijnen moeten al wanneer ze heel jong zijn in handen genomen worden om ze eraan te laten wennen tegengehouden en opgetild te worden van de vloer en uit manden en kooien.
- Wees geduldig. Konijnen zijn op de grond levende, gravende dieren. Ze zullen in het begin niet op hun gemak zijn als ze hoog boven de grond hangen, omdat het niet in hun natuur zit.
- Beloon slecht konijnengedrag niet. Als je konijn je krabt, gewoonlijk met zijn achterpoten, zet hem dan als het kan NIET direct terug in zijn omsloten verblijf of kooi. Je hield je konijn waarschijnlijk niet stevig genoeg tegen je lichaam. Houd, zolang je niet te ernstig gewond bent, het konijn dichter tegen je aan, onder je arm, tot hij kalmeert en zet hem dan rustig en voorzichtig terug. Het idee is om slecht gedrag niet te belonen door hem vrijheid te geven. Natuurlijk zul je met je konijn moeten blijven werken, overweeg om je armen te beschermen met lange mouwen terwijl je het konijn leert om beperking en vastpakken te accepteren.
- Het gebruik van lekkers kan helpen wanneer je je konijn traint om te accepteren opgepakt en vastgehouden te worden. Gebruik lekkers, naast dat je het konijn zachtjes aait.
- Overweeg om een ervaren konijnenhouder om hulp te vragen bij een uitdagender huisdier, om te voorkomen dat zowel jij als het konijn gewond raken.
- Als je konijn geagiteerd lijkt, dan kan het helpen hem te kalmeren door de ogen te bedekken.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je buiten of op een openbare plek bent, wees dan heel voorzichtig dat je hem niet laat ontsnappen. Als hij wel ontsnapt, probeer hem dan niet te laten struikelen, omdat je daarmee het konijn kunt verwonden.
- Laat het konijn niet vallen. Konijnen kunnen ernstig gewond raken als ze vallen.
- Houd altijd de achterpoten in bedwang zodat het konijn niet uit je armen kan springen. Dit zal ook voorkomen dat het konijn je met zijn achterpoten krabt.
- Probeer NOOIT om een wild konijn op te pakken, er is een grote kans dat ze je krabben of bijten.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.raising-rabbits.com/symptoms-of-spinal-injury.html
- ↑ http://www.rabbitrehome.org.uk/care/handling.asp
- ↑ http://rabbit.org/an-uplifting-experience/
- ↑ http://www.rabbitrehome.org.uk/care/handling.asp
- ↑ http://www.rabbitrehome.org.uk/care/handling.asp
- ↑ http://www.ahwla.org.uk/site/tutorials/BVA/BVA08-Rabbit/Rabbit.html
- ↑ Susan A. Brown, 'Clinical techniques in rabbits,' Seminars in Avian and Exotic Pet Medicine, Volume 6, Issue 2, April 1997, Pages 86-95.
- ↑ http://rabbit.org/an-uplifting-experience/
- ↑ Susan A. Brown, 'Clinical techniques in rabbits,' Seminars in Avian and Exotic Pet Medicine, Volume 6, Issue 2, April 1997, Pages 86-95.
Over dit artikel
Deze pagina is 12.244 keer bekeken.
Advertentie