Pdf downloaden Pdf downloaden

Konijnen worden veel gehouden als huisdier en zijn geweldig gezelschap. Ze zijn er in diverse maten en kleuren en houden van menselijk contact. Onderdeel van het zorgen voor een konijn is het oppakken en vasthouden. Er zijn echter veel konijnen die hulp nodig hebben om te wennen aan menselijke aanrakingen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een konijn oppakken

Pdf downloaden
  1. Voordat je voor het eerst een konijn vasthoudt, is het beter om het konijn aan jou te laten wennen. [1]
    • Maak het je gemakkelijk. Als de konijnenkooi of hok op de grond staat, ga er dan naast zitten. Hoogte kan vaak intimiderend zijn voor kleinere dieren, en door te gaan zitten ben je minder hoog en kun je minder intimiderend overkomen.
    • Haast je niet! Leg je hand naast het hok of de kooi van het konijn, en moedig hem aan om aan jou te ruiken. Laat je hand er even liggen, terwijl je op een zachte, geruststellende toon tegen hem praat, zoals je tegen iemand zou doen die angstig of niet op zijn gemak is.
    • Bied iets lekkers. Als het konijn geen tekenen van agressie vertoont, pak dan iets lekkers zoals sla of een wortel, en steek je hand in de kooi of het hok. Dring het lekkers niet op aan het konijn, maar breng je hand dicht genoeg bij hem zodat hij het lekkers kan ruiken. Een vriendelijk konijn zal er geen probleem mee hebben om het lekkers aan te pakken.
    • Begrijp verlegenheid. Net als sommige mensen, zijn er extraverte en introverte konijnen. Verlegenheid betekent niet dat het konijn agressief is of jou niet leuk vindt; het kan alleen wat langer duren voordat dit konijn aan jou gewend raakt.
  2. Als je het konijn iets lekkers hebt gegeven, en hij vertoont geen tekenen van agressie of angst, aai het konijn dan. Aai met lange trage bewegingen vanaf de bovenkant van zijn kop over zijn ruggengraat en stop bij de bovenkant van zijn heup. Als het konijn vriendelijk lijkt, maar nog niet naar je toe bewogen heeft, vouw je vingers dan onder je hand zodat die kleiner en minder bedreigend lijkt. Streel met de rug van je handen of vingers lichtjes over de bovenkant van de kop en de oren van het konijn.
  3. Het is de bedoeling dat je het konijn op zo'n manier oppakt dat je het gewicht van zijn lichaam te allen tijde ondersteunt. De eerste stap is het dominante hand met de palm omhoog onder oksels van het konijn te laten glijden, waarbij je je hand houdt als een wieg. Je wilt dat je hand achter de ellebogen rust, maar dicht tegen de achterkant van de voorpoten.
  4. In een beweging zul je het konijn met je dominante hand optillen, terwijl je met de andere hand de achterkant en achterpoten opschept. Maak je geen zorgen als dit de eerste keer nog niet werkt. Je konijn kan schrikachtig zijn, of je kunt een beetje te aarzelend zijn. Wees geduldig, en blijf lekkers voeren en aaien tot het konijn weer rustig lijkt. Onthoud dat het belangrijkste is dat je tegelijkertijd optilt en de voor- en achterpoten van het konijn ondersteunt.
    • Wees te allen tijde voorbereid om het konijn voorzichtig op de grond of terug in de kooi te zetten. Dit is in het geval dat het konijn worstelt, of uit je armen probeert te springen, wat fysieke verwonding kan veroorzaken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het konijn vasthouden

Pdf downloaden
  1. Houd het konijn zachtjes wiegend tegen je borst. Je lichaam dient als stabiliserende factor voor het konijn en zorgt ervoor dat hij zich veilig voelt. Soms zullen konijnen zelfs tegen je borst leunen terwijl je ze vasthoudt. Je kunt hem ook iets anders vasthouden zodat zijn buikje tegen je borst aankomt maar zorg daarbij dat je hem niet op zijn rug houdt want dat kan hem bang maken.
  2. Aai hem zachtjes, terwijl je de ondersteunende hand op zijn plek houdt. Wrijf de oren en/of schouders van het konijn met de hand die je onder de borst hield. Als het konijn zich ontspant, vervang dan de hand waarmee je zijn borst ondersteunt door de onderarm van de hand die zijn achterkant ondersteunt. Met de hand van diezelfde arm kunnen zijn borst tussen zijn voorpoten wiegen. Op deze manier zit het konijn stevig, maar kan hij met je andere hand geaaid worden. [2]
  3. Na een tijdje kan het een goed idee zijn om te gaan zitten en het konijn te laten rusten tegen je borst of in je schoot.
    • Zoek een bank om op te zitten, of leun tegen een muur en glijd langzaam naar beneden tot je billen op de grond zitten. Op dit punt kun je het konijn wat vrijer laten bewegen op je schoot.
    • Blijf het konijn aaien en prijs hem. Dit helpt om een positieve associatie te creëren, zowel met menselijke aandacht, als met opgepakt en vastgehouden worden. Het kan ook verlegen konijnen vertrouwen geven.
    • speel met het konijn. Als konijntjes het opgepakt worden associëren met speeltijd, dan zullen ze meer op hun gemak zijn met het proces. Bouw voor je konijn een kartonnen huis om in te spelen, of laat hem jouw huis verkennen. Zet objecten neer, zoals bowlingkegels, die het konijn om kan gooien. Naarmate je het konijn beter leert kennen, zal zijn persoonlijkheid zich ontvouwen en zul je weten welke spelletjes hij graag speelt. [3]
  4. Wanneer je klaar bent met het aaien van het konijn en hem laten onderzoeken, pak je hem weer op en zet je hem voorzichtig terug in zijn hok of kooi. Het kan zijn dat hij anticipeert op het neergezet worden en begint te worstelen. Laat het konijn niet vallen maar houd hem tegelijkertijd ook niet te stevig vast, omdat dit verwondingen kan veroorzaken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Aanpassen aan konijnen met speciale behoeftes

Pdf downloaden
  1. Sommige konijnen vinden het heerlijk om opgepakt en geaaid te worden. Andere konijnen zullen er nooit aan wennen. Sommige konijnen willen alleen opgepakt worden door iemand die ze vertrouwen. Als jij het konijn nog niet kent, dan is het belangrijk dat je aan zijn eigenaar vragen stelt om het karakter van het konijn te leren kennen, voor je hem probeert op te tillen.
  2. Een klein babykonijntje kan gemakkelijk opgepakt en vastgehouden worden, maar hoe zit dat met een konijn van 8-10 kg? Realiseer je dat deze konijnen meer kracht in je bovenlichaam vereisen om vastgehouden te worden, en dat het moeilijk kan zijn om hun lichaamsgewicht te stabiliseren. Het is het beste om grotere konijnen met een zijkant tegen je lichaam te dragen, waarbij je hun voorpoten laat rusten op de onderarm van de hand waarmee je hun borst ondersteunt. [4]
  3. Konijnen hebben lichte botten vergeleken met hun lichaamsformaat, en naarmate ze ouder worden, worden die botten breekbaarder. Als je werkt met een ouder konijn, houd daar rekening mee dat je voorzichtiger moet zijn, of om gezondheidsredenen het vasthouden moet minimaliseren. [5]
  4. Sommige konijnen kunnen in het verleden een slechte ervaring gehad hebben met opgepakt of vastgehouden worden. Als je met een schrikachtig konijn werkt dat er niet van houdt om vastgehouden te worden, wen hem dan aan het idee om hem in een draagmand te vervoeren [6]
    • Leg iets zachts in de draagmand, zoals een handdoek of een konijnenkussen.
    • Introduceer de draagmand geleidelijk, waarbij je het konijn ermee laat spelen, of laat wennen aan de geur.
    • Leg voedsel en lekkers in de draagmand zodat het konijn het associeert met goede dingen. Uiteindelijk zal je konijn zelf de mand inspringen wanneer hij weet dat je hem gaat vervoeren.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Til het konijn niet op aan de oren, staart of poten. Deze gebieden zijn gevoelig en dit kan in de hersenen van het konijn een negatieve associatie creëren tussen menselijke interactie en pijn.
  • Houd het konijn niet te lang vast en behandel hem niet ruw. Konijnen hebben een gevoelige ruggengraat en vereisen een voorzichtige behandeling. Als ze gedwongen worden om te veel te worstelen, kunnen ze zelfs zichzelf verwonden.
  • Maak nooit onverwachte bewegingen bij je konijn. Konijnen zijn prooidieren in het wild, en zijn instinctief bang voor snelle bewegingen. Benader in plaats daarvan het konijn altijd langzaam, til hem langzaam op, en zet hem langzaam terug in zijn hok.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.565 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie