Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wil je je werk graag laten zien bij een kunstgalerie, universiteit of een werkgever? Een kunstportfolio is een geweldige manier om je beste werk in de schijnwerpers te stellen en te laten zien wat je kunt. Een portfolio hoort voor zich te spreken en een combinatie te zijn van professionaliteit, passie, persoonlijkheid en een paar stukken die je ter inspiratie hebt gebruikt. Het vormt een eerste indruk en moet zich onderscheiden van andere opgestuurde portfolio's. In je portfolio wil je aan eenieder laten zien wat je talent is, wat je onderscheid van anderen en waarom ze voor jouw portfolio moeten kiezen boven die van anderen.
Stappen
-
Ga na wat de vereisten zijn van je portfolio. Elke organisatie is weer anders en kan andere eisen hebben aangaande dat wat er in je portfolio aanwezig moet zijn, of vraagt om een ander format voor je portfolio. Het type portfolio is ook afhankelijk van het soort studie of de carrière die je wilt nastreven. [1] X Bron
- Als je bijvoorbeeld toegelaten wilt worden voor een filmacademie of animatieopleiding, dan zal je portfolio waarschijnlijk digitaal zijn en vooral bestaan uit werk dat je binnen dat vakgebied hebt gedaan. Aan de andere kant zal een toelating voor een opleiding tot architect of een kunstgalerie vereisen dat je vooral schetsen en tekeningen laat zien.
- Sommige instituten adviseren om niet meer dan 10 tot 20 stukken in je portfolio op te nemen. Heb je een aantal bijzonder sterke werkstukken, dan is minder altijd meer, omdat hoe meer werk je toevoegt, hoe groter de kans dat de kwaliteit ervan zal dalen. [2] X Bron
- Controleer altijd wat de organisatie van je verwacht, voor je een portfolio gaat samenstellen. Het is niet de bedoeling dat je een portfolio volgens een bepaald format samenstelt, om dit daarna over te moeten doen, omdat het format niet juist is.
-
Kies voor voltooid of onvoltooid werk, afhankelijk van de vereisten voor je portfolio. Veel universiteiten, hogescholen en kunstacademie eisen dat al je werk helemaal af is, maar in sommige andere gebieden, zoals in het Verenigd Koninkrijk, willen ze graag zien welk proces je hebt doorlopen en welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt.
- Controleer de vereisten voor je portfolio voor je de ene of de andere benadering kiest. Als je onvoltooid werk mag laten zien, doe dit dan. Dit geeft een idee van je vaardigheden, toewijding en de diepgang van je kennis, en plaats het achterliggende creatieve en gedachteproces van je werk binnen een context. Een kunstwerk is vaak meer dan alleen maar het afgeronde product, maar leunt voor een groot deel op het proces en de experimenten die het stuk mogelijk hebben gemaakt. [3] X Bron
- Zorg dat al het werk, voltooid of niet, is afgerond. Verwijder vegen, vingerafdrukken of missers die nog in het werk aanwezig is.
-
Doe er tekeningen bij naar observatie. Dit werk bewijst dat je in staat bent om iets in het echte leven te observeren en een replica ervan kunt creëren op papier. Tekeningen of schilderijen naar het leven kunnen een substantieel deel vormen van je portfolio.
- Het doel van deze tekeningen is laten zien dat je in staat bent om vorm, detail, perspectief, proporties en textuur weer te geven. [4] X Bron
- Wanneer je iets naar het leven tekent, zoek dan naar een gevoel van realisme, zonder dat dit resulteert in een rigide, mechanische kopie. Het kan helpen om een onderwerp te kiezen dat jij belangrijk vindt, omdat je gaat denken aan de thema's en motieven achter de tekeningen, in plaats van dat wat je voor je ziet.
-
Benadruk je beste stukken. Ben je al een tijdje een kunstenaar, dan heb je waarschijnlijk een hele reeks stukken, variërend van het beste werk, tot erg goed, middelmatig en slecht werk. Het kan verleidelijk zijn om je alleen je beste en echt goed werk te laten zien. Deze twee dienen echter van elkaar te worden gescheiden. Het is niet de bedoeling om alleen werk te laten zien dat erg goed is. Je wilt alleen het beste van je kunnen laten zien, dat werk waarvan je zonder twijfel weet dat het kwaliteit, vaardigheid, kunstzinnigheid en creativiteit laat zien.
- Wees selectief bij het uitzoeken van je werk en kies niet alleen maar werk om voor wat afwisseling te zorgen. Het is beter om solide kunstwerken te laten zien in ongeveer hetzelfde medium of dezelfde stijl, dan veel verschillend, maar middelmatig werk, diverse media en stijlen. [5] X Bron
- Het is moeilijk om onbevooroordeeld te zijn over je eigen werk, of het beste te kiezen. Vraag een of meer vrienden, om aan te wijzen welke stukken je beste werk vormen. Het kan ook nuttig zijn om een mentor te vinden in je eigen vakgebied. Ga op zoek naar iemand met artistiek talent die hetzelfde heeft moeten doorlopen als jij, en je kan helpen bij het nemen van dergelijke lastige beslissingen. En het mooie is dat je weet dat je kunt vertrouwen op hun beoordelingsvermogen, omdat ze ook ervaring hebben in de kunstwereld.
- Kies nooit werk dat een imitatie is van de kunst van iemand anders. Toelatingscommissies en werkgevers hebben duizenden portfolio's voorbij zien komen en kunnen zeer waarschijnlijk wel herkennen of je werk naar een foto of een ander kunstwerk is gemaakt. Dit is ook een teken van een gebrek aan creativiteit en het vermogen om kunst te creëren naar het leven. [6] X Bron
-
Vraag een vriend om je werk te bekijken. Nadat je een significante hoeveelheid werk hebt uitgezocht, vraag je een vriend of mentor om ernaar te kijken, en vraag of ze je feedback willen geven over de verschillende stuken die je hebt uitgekozen.
- Het kan zijn dat een deel van je werk overnieuw moet of verbeterd moet worden, dus geef jezelf voldoende tijd om je artwork te verbeteren, voordat je de portfolio moet opsturen.
- Maak tijd vrij na het kiezen van het werk voor reflectie en keer terug naar je werk wanneer je daarmee klaar bent. Het is belangrijk om jezelf deze tijd te geven, omdat je beter in staat zult zijn om je werk te beoordelen en er met een frisse blik naar te kijken.
- Soms kunnen vrienden het ook moeilijk vinden om onbevooroordeeld naar je werk te kijken, dus kan het nuttig zijn om er iemand bij te halen die geen persoonlijke relatie met je heeft. Het kan daarnaast ook makkelijker zijn om van hen opbouwende kritiek te krijgen.
- Leer goed omgaan met opbouwende kritiek, en weet dat het geen belediging is of bedoeld om je een kleinerende opmerking, maar zodat je jezelf als kunstenaar kunt verbeteren.
-
Doe er aanvullende artikelen, publicaties of prijzen bij die je hebt gekregen. Sommige instituten zullen hier niet om vragen, dus nogmaals, controleer de vereisten voor je portfolio. Dit kan echter nuttig zijn om te laten zien dat je werk door andere partijen is erkend en dat het al eens eerder is gepubliceerd.Advertentie
-
Gebruik portfolio's van anderen als voorbeelden. De beste manier om aan een project zoals een portfolio te beginnen, is door (online) op zoek te gaan naar andere succesvolle portfolio's en die als voorbeeld te gebruiken. Dit betekent niet dat je hun format over moet nemen, of te kiezen voor exact dezelfde samenstelling, maar dat je het als voorbeeld gebruikt terwijl je een eigen portfolio samenstelt.
- Merk op hoe de kunstenaar zijn of haar werk heeft geordend. Besteed aandacht aan de stijl en het ontwerp van de portfolio. Worden je ogen meer naar het ontwerp getrokken, of meer naar de kunst? [7] X Bron
- Als het wat intimiderend of ontmoedigend voor je is om naar andere portfolio's te kijken, vergeet dan niet dat alleen het beste werk wordt weergegeven. Kunst bestaat uit zowel technische vaardigheden als creativiteit, dus zelfs al is je technische vaardigheid wat minder ver ontwikkeld, dan nog kun je dit altijd compenseren met creativiteit.
-
Pas je portfolio aan de instelling aan. Een universiteit en een kunstgalerie hebben wellicht zeer verschillende ideeën over wat ze willen zien in je portfolio of over het ontwerp van je portfolio. Het is belangrijk dat je bij het samenstellen en organiseren van je portfolio, rekening houdt met het publiek waarvoor het bedoeld is.
- Als je bijvoorbeeld je werk naar een kunstgalerie wilt sturen, bezoek die galerie dan eerst en zorg ervoor dat je werk goed past in de galerie. Kies stukken, een ontwerp en ordening van je portfolio waarmee je laat zien dat je vertrouwd bent met de galerie en bewust van de kunst die ze kiezen. [8] X Bron
- Zoek bij een toelating voor een school of werk altijd naar de vereisten voor de portfolio, maar maak je portfolio op maat voor de specifieke instelling. Wellicht wil je aangenomen worden op een meer prestigieuze kunstacademie die veel waarde hecht aan techniek en stijl, of misschien solliciteer je naar een school die meer de nadruk legt op creativiteit en experimenteren. Houd deze dingen in gedachten bij het ontwerpen en organiseren van je portfolio.
-
Deel je portfolio in. Groepeer werk naar stijl, onderwerp, media, techniek, enz. Je wilt het zo makkelijk mogelijk maken voor de revisor om de belangrijke informatie te vinden, of om te bepalen of je past bij hun instelling. Door het ordenen van je werk krijgt je beoordelaar een gemakkelijk weg om te volgen. Het doel is om met je portfolio een verhaal te vertellen.
- Groepeer naar medium. Het is waardevol om verschillende soorten media in je portfolio te laten zien, om te laten zien dat je goed afgerond bent en om kunt gaan met verschillende kunstvormen. Het kan het nuttig zijn om deze media te groeperen zodat je portfolio duidelijk je verschillende capaciteiten laat zien en hoe je elk medium hebt gebruikt in je kunst. Bijvoorbeeld, je kunt een groep pastel maken en één groep voor houtskooltekeningen en potloodtekeningen, en uiteindelijk een groep schilderijen.
- Groepeer op onderwerp. Een andere manier om je illustraties te groeperen is per onderwerp, waarbij het waarschijnlijk is dat je verschillende media zult combineren, maar het zal laten zien in hoeverre je in staat bent om verschillende dingen nauwkeurig weer te geven. Je kunt bijvoorbeeld een groep maken met figuurtekeningen, landschappen, abstracte kunst, etc.
- Groepeer op techniek. Dit is vergelijkbaar met groeperen op medium, maar in plaats daarvan ligt de focus op het bereik van je vaardigheden, omdat je niet alleen op papier werkt, maar ook met digitale media, fotografie, webdesign, animatie, enz.
- Gebruik een plakboek of portfoliobinder (te koop in elke kunst of ambachtelijke winkel) om je illustraties te organiseren en te presenteren.
-
Houd het eenvoudig. Als kunstenaar kun je in de verleiding komen om een extravagante, creatieve portfolio te maken. Hoewel het geweldig is als je werk zo is, moet de portfolio voor het presenteren van je werk professioneel, georganiseerdeen eenvoudig zijn.
- Het doel hiervan is een zeer drukke portfolio voorkomen die de kijker alleen maar af zal leiden van je artwork. De focus moet bij je werk liggen, want dat is wat je echt wilt laten zien. [9] X Bron
- Geef je portfolio de ruimte. Prop niet te veel stukken op één pagina en stop er niet te veel informatie in.
-
Probeer je te onderscheiden, maar overdrijf het niet. Binnen een industrie die zo concurrerend is, is het belangrijk je te onderscheiden met je werk. Je wilt niet opgaan in de honderden mensen die hun portfolio ook hebben opgestuurd, dus probeer een portfolio te maken dat je stukken zo goed en op een creatieve manier belicht, dat het de kijker wel moet opvallen. [10] X Bron
- Wees echter voorzichtig om het te overdrijven. Als je pogingen om je te onderscheiden tot gevolg heeft dat je iets afgezaagds produceert, of humoristisch probeert te zijn maar daar niet in slaagt, dan wordt je wellicht niet opgemerkt, of wel, maar op een negatieve manier.
- Het voordeel van een portfolio is dat je niet slechts een naam bent op een stuk papier, zoals een CV. Je werk is echt een uiting van wie je bent en een werkgever zal sneller getroffen worden door de creatieve indrukken in je portfolio dan een schriftelijke lijst met vaardigheden.
- Denk niet te lang over je portfolio na. Zodra je het hebt voltooid vraag je feedback aan een mentor, en bekijk het geheel nog een paar keer, om ervoor te zorgen dat het goed is georganiseerd en foutloos, waarna je het laat gaan. Door de portfolio voortdurend te willen bewerken en verbeteren, loop je het risico dat je gaat proberen om je portfolio alleen maar te veranderen om 'op te vallen' wat de professionaliteit van je portfolio vaak niet ten goede komt.
-
Maak een virtuele portfolio. Hoewel het handig is om een tastbare kopie te hebben van je portfolio, is een virtuele kopie van je portfolio nuttig bij het online indienen van je portfolio, wat waarschijnlijk nodig is voor de meeste aanvragen.
- Fotografeer of scan je illustraties. Nadat je de stukken voor je portfolio hebt gekozen, gebruik je een camera van goede kwaliteit om foto's van je kunst te maken, of vraag een professionele fotograaf om de foto's te maken. Zorg ervoor dat de foto's duidelijk zijn en van hoge kwaliteit, zodat de resolutie goed genoeg is om online te bekijken. Kies voor een instelling met uitstekende belichting zonder glans en gebruik geen flitser. Wanneer je illustraties scant, zorg er dan voor dat er de pagina's niet gekreukt zijn en dat ze plat op de scanner liggen, zodat de afbeelding er precies zo uitziet als het origineel.
- Open deze foto's in InDesign of een ander programma waarmee je een opgeschoonde portfolio kunt maken die eenvoudig is om voortdurend te bewerken.
- Dit levert je niet alleen een digitale kopie op die je om online te gebruiken, maar dient ook als een back-up voor het geval je originelen verloren gaan of beschadigd raken.
Advertentie
-
Oefen de presentatie van je portfolio. Wanneer je de mogelijkheid hebt om je portfolio persoonlijk te laten zien, is het belangrijk om het doornemen ervan te oefenen, wetend wat je over elk stuk gaat zeggen en hoe je effectief kunt communiceren, waarom je denkt dat je werk opvalt en waardevol is.
- Zodra je het zelf een paar keer hebt geoefend, presenteer je het aan een vriend of mentor, die je feedback kunnen geven op je presentatie en hoe je over je kunst communiceert.
- Nogmaals, je kunst moet voor zich spreken. Bij de presentatie van een portfolio zou je niet bij elk werk de diepte in moeten gaan om het uit te leggen, maar dient het voornamelijk voor zich te spreken. Maar er kunnen stukken zijn die geïnspireerd zijn door een gebeurtenis in je leven of iets speciaals voor je betekenen. Gebruik die als een kans om de creativiteit en passie die je in het werk hebt gestoken duidelijk te maken.
-
Vraag om feedback als je je portfolio hebt voltooid. Vraag een mentor of vriend om naar je voltooide portfolio te kijken, en opmerkingen te plaatsen bij de ordening, thema's, indeling en de uiteindelijke werken die je hebt gekozen.
- Je kunt ook deelnemen aan een portfolio-beoordeling. Universiteiten, hogescholen en uitgevers hebben portfoliodagen waarbij specialisten het werk van studenten en kunstenaars bekijken en bespreken. Zoek naar feedback over het verbeteren van je portfolio, en gebruik die als voorbereiding op je officiële portfoliopresentatie. [11] X Bron
- Ook de kleine details zijn van belang. Als er tekst in je portfolio staat, controleer die dan altijd op grammaticale fouten. Vaak zal je je louter op je kunst concentreren, maar werkgevers en toelatingsadviseurs willen merken dat je al je werk hebt gecontroleerd en dat je deze toelating serieus neemt. Je wilt niet al je tijd doorbrengen met het maken van een fantastische portfolio waar een werkgever of toelatingscounselor weg van is, om vervolgens alle kans om gekozen te worden te verspelen, omdat je de naam van de instelling verkeerd hebt gespeld of er grammaticale fouten in je tekst staan. [12] X Bron
-
Update je portfolio op een regelmatige basis. Zelfs al heb je de portfolio al naar verscheidene instellingen verzonden, dan zal je nog altijd je portfolio moeten bijwerken met nieuw en beter werk. Bespaar tijd door dit gaandeweg te doen, zodat je er geen groot project van hoeft te maken wanneer je de portfolio de volgende keer inzendt.
- Dit zorgt ervoor dat je werk relevant en up-to-date blijft wat betreft je vaardigheden en prijzen die je hebt gewonnen.
- Blijf jezelf voortdurend afvragen, 'Kan ik me hier nog in vinden?' Je kunst moet een reflectie zijn van jezelf en je passies weerspiegelen, dus zal je daar bij het bijwerken en herzien rekening mee moeten houden, zodat het nog steeds het verhaal vertelt dat je wilt overdragen.
Advertentie
Tips
- De wereld van de kunst is concurrerend en het kan dan ook veel tijd vergen om je werk onder de aandacht te krijgen. Raak niet ontmoedigd!
- Maak niet alleen maar kunst in de klas. Teken, schilder en creëer de hele dag door! Dit zijn de stukken waar de beoordelaars echt in geïnteresseerd zijn, omdat ze je belangen, passies en creativiteit benadrukken, buiten het klaslokaal of de eisen van de leraar om.
- Wanneer je je werk met anderen vergelijkt, onthoud dan dat het niet je doel is om precies eender werk te produceren, maar het voortdurend verbeteren van je talent en vaardigheden als kunstenaar.
- Maak gratis kunst niet omdat je er bekend mee kunt worden. Doe het uit liefde voor de kunst.
- Probeer je portfolio aan te vullen met nieuwe werk. Hiermee laat je zien hoe je ervaring toeneemt en vaardigheden verbeteren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://www.studentartguide.com/articles/how-to-make-an-art-portfolio-for-college-or-university
- ↑ http://art-support.com/portfolio.htm
- ↑ http://www.theartcareerproject.com/starting-your-art-career-things-to-remember-when-creating-your-perfect-art-portfolio/3890/
- ↑ http://www.theartcareerproject.com/starting-your-art-career-things-to-remember-when-creating-your-perfect-art-portfolio/3890/
- ↑ https://www.cca.edu/sites/default/files/pdf/undergrad-portfolio.pdf
- ↑ http://www.theartcareerproject.com/starting-your-art-career-things-to-remember-when-creating-your-perfect-art-portfolio/3890/
Over dit artikel
Deze pagina is 12.651 keer bekeken.
Advertentie