PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Langeafstandsrelaties zijn nooit makkelijk, maar dat betekent niet dat het nooit goed gaat. Met voldoende doorzettingsvermogen en goede communicatie kan een langeafstandsrelatie zelfs nog stabieler zijn dan een normale. [1] Wat eenvoudige aanpassingen aan je instelling en leefstijl kunnen helpen om je liefje in je leven te houden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Zo normaal mogelijk blijven doen

PDF download Pdf downloaden
  1. Aangezien jullie elkaar niet veel in het echt zien, is het belangrijk om zo vaak mogelijk een emotionele band te creëren en te behouden. Dat hoeven niet altijd lange, diepgaande gesprekken te zijn. [2] Door regelmatig te communiceren, hoe kort ook, laat je zien dat je genoeg om iemand geeft om tijd en moeite in de relatie te willen steken [3] en zal het makkelijker zijn om op de hoogte te blijven van wat er in elkaars leven speelt. [4] Als er steeds veel tijd verstrijkt (dagen achtereen) zonder dat jullie elkaar spreken, verdwijnt de ander op de achtergrond en moet je steeds weer opnieuw beginnen als je contact hebt.
    • Zorg dat je erachter komt op welke manier je partner het liefst communiceert. Probeer allerlei technologieën uit om te zien wat het beste voor jullie beiden werkt. [5] Probeer te sms-en, mailen of Skypen om te weten waar de ander mee bezig is in zijn/haar leven.
    • Plan tijd in binnen jullie schema's. Als je weet dat je het te druk hebt om te communiceren, laat je partner dat dan van tevoren weten en probeer zo goed mogelijk om toch contact te kunnen houden. Als jij het niet zo druk hebt als je partner, probeer dan flexibel te zijn en richt je op iets wat je leuk vindt om te doen.
  2. Je hoeft niet het gevoel te hebben dat ieder gesprek een diepgaande discussie moet zijn over jullie relatie, dromen en wensen. Richt je liever op de kleine dingen waar stelletjes die bij elkaar wonen het over zouden hebben, zoals de boodschappen, klusjes in huis of de nieuwe kleur waarmee je de muren gaat schilderen. [6] Dat geeft het idee dat je samen een huishouden hebt, iets waar jullie je beiden op kunnen verheugen.
    • Als je het over de alledaagse of saaie dingen van jullie leven hebt, krijg je ook een sterkere band en wederzijdse afhankelijkheid, wat de basis vormt van een relatie. [7]
  3. Probeer elkaar zo vaak je budget het toestaat te bezoeken. Je moet elke gelegenheid aangrijpen om elkaar te kunnen zien. [8] [9] Stel een bezoekschema op, of maak in elk geval aan het eind van elk bezoek nieuwe plannen om elkaar weer te zien. Elkaar in het echt spreken is net zo belangrijk als de bevrediging die het hebben van een relatie, betrokkenheid en vertrouwen je geven. [10]
    • Ontwikkel je eigen rituelen die gepaard gaan met jullie bezoekjes, zoals uit eten gaan bij jullie favoriete restaurant, een rustig avondje thuis hebben of samen een leuke activiteit ondernemen.
    • Maak het reizen zo gemakkelijk mogelijk, zodat dat geen belemmering wordt om elkaar te zien. Weet waar je elkaar op het station of vliegveld zult ontmoeten. Probeer met alleen handbagage te reizen of laat een tas met basisbenodigdheden bij je partner staan zodat je op het vliegveld tijd kunt besparen.
    • Spreek ook eens ergens anders af. Ga samen naar een plek die voor jullie beiden nieuw is, of kies een plaats die halverwege tussen jullie in ligt.
  4. Net als bij iedere andere relatie, moet je tijd besteden om elkaar echt te leren kennen en begrijpen. Als je praat, let dan goed op de dingen die je partner echt leuk vindt (zoals hobby's of alledaagse activiteiten) en probeer er wat meer over te weten te komen zodat je erover mee kunt praten.
    • Als je elkaars voorkeuren kent, kun je ook makkelijker cadeautjes kopen. Een cadeautje is een andere manier om je gevoel voor elkaar uit te drukken als je ver van elkaar vandaan woont. [11]
  5. De afstand kan een verlangen aanwakkeren, maar het kan ook zo zijn dat je je partner hierdoor gaat idealiseren. Hoewel dat je relatie stabieler kan maken, kan extreme idealisering (denken dat je partner perfect is) het moeilijk maken om contact te krijgen met de echte persoon. [12]
    • Door elke dag even over alledaagse dingen te praten, is het makkelijker om je te realiseren dat je partner ook gewoon menselijk is, en het maakt je bewust van de veranderingen waar je partner wellicht doorheen gaat. [13]
  6. Sta klaar voor je partner als hij/zij problemen, verdriet of andere moeilijkheden heeft. Je moet zorgen dat je er voor elkaar bent, zodat hij/zij weet dat je om hem/haar geeft. Als je partner altijd helemaal alleen met moeilijke zaken om moet gaan, heeft hij/zij je uiteindelijk helemaal niet meer nodig. [14] Wederzijdse afhankelijkheid gaat over de bereidheid om zonder eigenbelang te doen wat het beste is voor je partner of je relatie. [15] Door elkaar te steunen creëer je een wederzijdse afhankelijkheid die essentieel is voor een langeafstandsrelatie.
    • Je kunt wederzijdse afhankelijkheid zien in alledaagse situaties zoals het sluiten van compromissen bij beslissingen en bij gewoontes op de lange termijn zoals stoppen met roken.
  7. Vertrouwen is essentieel in een relatie, ongeacht de afstand. [16] Probeer je best te doen om trouw te blijven en verleidingen te weerstaan. Als je de fout ingaat is het belangrijk dat je eerlijk bent en je partner de waarheid vertelt, vooral in het geval dat liegen voor jou het beste zou zijn. [17] Als jij bijvoorbeeld in een situatie terechtkomt dat je in de verleiding kunt komen (zoals in een club), zou het voor jou misschien beter zijn om te liegen over waar je naartoe bent gegaan, maar voor de relatie is het beter als je de waarheid vertelt.
    • Door regelmatig te mailen of te Skypen kun je vertrouwen opbouwen binnen een relatie. [18] [19]
  8. Wees open en eerlijk door privé-informatie met elkaar te delen. [20] Je moet je moreel toegewijd voelen, en de relatie willen voortzetten vanwege persoonlijke waarden, en niet door sociale druk. [21] Persoonlijke waarden zijn bijvoorbeeld dingen als "trouw zijn is deel van mijn identiteit". Sociale druk betekent dat je rekening houdt met hoe je omgeving bepaalde dingen goed- of afkeurt. Bijvoorbeeld: "Mijn moeder zou kapot zijn als ik mijn vriendin zou belazeren en als zij het uit zou maken"..”
    • Pas op voor gedrag waarbij je partner je probeert te manipuleren om iets te doen wat hem/haar het beste uitkomt, zoals net doen alsof het een noodgeval is, zodat jij de telefoon opneemt terwijl je in een vergadering zit. Als oneerlijkheid en manipulatie deel gaan uitmaken van de communicatie, moet je nog eens goed nadenken hoe het komt dat er vertrouwen ontbreekt binnen de relatie.
  9. Communicatie is de sleutel, als je een probleem hebt moet je dat uitpraten, het zal meer vertrouwen en een sterkere band vormen. Je kunt geen relatie in stand houden als je doodsbang bent dat hij of zij je iets zal aandoen omdat jij iets gedaan hebt uit boosheid.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Samen dingen doen en een band creëren

PDF download Pdf downloaden
  1. Creëer iets waar jullie allebei toegang tot hebben, zoals een blog of een plakboek. Dat geeft je een nieuwe manier om te communiceren en een gevoel dat je samen iets maakt. [22] Je kunt bijvoorbeeld een food-blog opzetten met jullie culinaire avonturen, foto's op Instagram zetten als je aan het sporten bent of een Twitter-hashtag creëren die speciaal van jullie is.
    • Deel je online-agenda's. Als je elkaar mist, kun je kijken hoe dat komt. Je hebt ook iets om over te praten, zoals: "Hoe was het concert gisteren?"
  2. Dit maakt de afstand kleiner en makkelijker te overbruggen. [23] Je voelt je dichter bij elkaar en voelt een band. Als je niet weet wat je moet doen, probeer dan een van de volgende dingen:
    • Maak tegelijkertijd dezelfde maaltijd klaar. Als je allebei niet zo goed bent in koken, bestel dan allebei hetzelfde bij de Italiaan of Chinees.
    • Lees hetzelfde boek of artikel. Je kunt zelfs om beurten aan elkaar voorlezen.
    • Kijk tegelijk een tv-serie of film. Blijf aan de telefoon en geef commentaar.
    • Skype terwijl je eet of een film kijkt.
    • Slaap samen. Je kunt je telefoon of Skype aan laten en samen in slaap vallen. Dat geeft het gevoel dat je dichter bij elkaar bent.
  3. Kies een project dat je allebei graag doet, en ga bijvoorbeeld samen een taal leren, of ga leren breien. Doe iets dat je allebei leuk vindt. Dat geeft een gedeelde geschiedenis en je hebt iets wat je bindt. Het is ook leuk omdat het je iets geeft om over te praten.
    • Maak gebruik van internet. Je kunt online een computerspelletje met elkaar spelen, of iets traditioneels zoals schaken. Je kunt chatten terwijl je dat doet, waardoor je het gevoel hebt dat je samen bent.
  4. Doe kleine dingen waardoor de ander weet dat je om hem/haar geeft. Je kunt liefdesbrieven schrijven en die per post versturen. Of je kunt zomaar kleine cadeautjes, ansichtkaarten of bloemen sturen. [24] Het is nu makkelijker dan ooit om wat dan ook naar je partner op te sturen.
    • Denk niet dat je per se iets heel duurs of groots moet sturen. Het is net zo belangrijk om regelmatig iets kleins te sturen, als de ander iets bijzonders te sturen bij speciale gelegenheden.
  5. Probeer nieuwe dingen samen, ook al betekent dat dat je het afzonderlijk van elkaar moet doen. Zo kun je ook eens iets anders doen dan praten aan de telefoon, want dat kan soms de reden zijn dat een langeafstandsrelatie mislukt. Doe iets romantisch, zoals samen naar de sterren kijken terwijl je aan de telefoon bent. Of stel het alarm op je telefoon in zodat jullie tegelijkertijd aan elkaar denken.
    • Onthou dat je partner aan je denkt terwijl jullie de activiteiten samen doen, ook al ben je ver van elkaar vandaan. Het kan jullie band sterker maken.
  6. Het is belangrijk om het gevoel te hebben dat je deel uitmaakt van het leven van de ander. Probeer ook elkaars vrienden te ontmoeten, online of in het echt. [25] Zo begrijp je meer van het leven van je partner en kun je makkelijker met elkaar communiceren.
    • Als een van jullie uiteindelijk verhuist om bij de ander te kunnen zijn, betekent dat dat hij/zij vrienden achterlaat. Zet meteen een nieuw sociaal en professioneel netwerk op voor de partner die gaat verhuizen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Verwachtingen en grenzen stellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Stel meteen belangrijke vragen zodat de aard van de relatie voor jullie beiden duidelijk is. Bepaal wat voor soort relatie je wilt. Hebben jullie "iets" met elkaar, heb je verkering, zijn jullie vriend en vriendin, of verloofd? Je moet ook bespreken of je wel of niet iets met anderen mag hebben. Vraag bijvoorbeeld: "Ben jij bereid om te verhuizen als de relatie serieuzer wordt?" of "Wat wil je van deze relatie?"
    • Hoewel het moeilijk kan zijn dit soort vragen te stellen, en ze tot lastige gesprekken kunnen leiden, bespaart het je later een hoop verdriet en misverstanden. Dit is belangrijk om de relatie op te bouwen die jullie beiden willen.
  2. Praat net zo goed over de enge en moeilijke onderwerpen als over de leuke. Zie het als een kans om samen op eerlijke wijze jullie gevoelens te verkennen. Door zowel de betere als minder goede buien van je partner te zien, kun je zijn/haar mindere kanten makkelijker accepteren als je elkaar in het echt ziet.
    • Het is begrijpelijk dat je je liever alleen op het positieve wilt richten. Maar je moet ook je mindere kanten aan je partner durven tonen. [26] Jullie zijn allebei maar mensen, en het geeft niets als je niet altijd blij bent.
  3. Richt je op het positieve van de afstand, zoals dat je je eigen hobby's en carrière kunt behouden. Realiseer je dat de afstand jullie allebei dwingt om creatief te zijn als het om communicatie en het uitdrukken van je gevoelens gaat. Zie dit als een kans om je communicatieve vaardigheden en je emoties te testen.
    • Zolang je de langeafstandsrelatie als iets tijdelijks ziet, kun je opgewekt blijven en dat gevoel van zekerheid en geluk naar je partner uitstralen.
  4. Onthou dat je aan iedere relatie hard en toegewijd moet werken, of je nu dicht bij elkaar woont of niet. Als jij en je partner bereid zijn om deze stappen te nemen, verwacht dan dat er ook hobbels in de weg zullen zijn. Als je daar mee om kunt gaan zullen deze uitdagingen alleen maar bijdragen tot een sterkere relatie op de lange termijn.
    • Je bent er bijvoorbeeld al op voorbereid dat jullie op belangrijke data of feestdagen niet bij elkaar kunnen zijn. Als je weet dat je elkaar niet op je verjaardag kunt zien, probeer dan iets bijzonders te organiseren zodat je toch contact kunt hebben.
    Advertentie

Tips

  • Als je moet vliegen om je partner te kunnen zien, zorg dan dat je meedoet met een bepaald spaarsysteem (airmiles of frequent flyer miles). Als je veel punten spaart kun je elkaar vaker zien.
  • Maak iets waarop je partner de dagen kan aftellen tot jullie elkaar weer zien. Maak bijvoorbeeld een fotokalender, waar je bij elke dag schrijft waarom je van je partner houdt.
  • Zoek steun bij anderen. Het kan helpen als je een huisgenoot hebt zodat je je niet zo alleen voelt.
  • Stuur je partner foto's van jezelf, zo vaak mogelijk. Wissel leuke snapshots uit, dat houdt jullie allebei blij.
  • Je krijgt soms makkelijker ruzie als je een langeafstandsrelatie hebt, omdat je elkaars toon niet altijd goed kunt interpreteren. De ander kan gekwetst raken als je niet in het echt met elkaar kunt praten. Wees dus heel voorzichtig met hoe je partner een berichtje zou kunnen interpreteren, en vooral als je dingen zegt terwijl je boos bent.
  • Als je een opleiding volgt en een lange-afstandsrelatie hebt: zorg voor veel gezichtstijd, vooral ’s avonds als je in een meer romantische stemming bent.
  • Als je zelf naar je partner rijdt en het meerdere uren duurt voor je er bent, zorg er dan voor dat je iemand meeneemt die ook naar die stad wil. Je kunt de benzinerekening delen en het goedkoper maken om daarheen te gaan, en je kunt vaker gaan als je dit blijft doen.
Advertentie

Bronnen

  1. Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships,24(1), 37-54.
  2. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  3. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  4. Johnson, A. J., Haigh, M. M., Becker, J. A., Craig, E. A., & Wigley, S. (2008).College Students’ Use of Relational Management Strategies in Email in Long‐Distance and Geographically Close Relationships. Journal of Computer-Mediated Communication, 13(2), 381-404.
  5. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  6. Johnson, A. J., Haigh, M. M., Becker, J. A., Craig, E. A., & Wigley, S. (2008).College Students’ Use of Relational Management Strategies in Email in Long‐Distance and Geographically Close Relationships. Journal of Computer-Mediated Communication, 13(2), 381-404.
  7. Sahlstein, E. M. (2006). Making plans: Praxis strategies for negotiating uncertainty–certainty in long-distance relationships. Western Journal of Communication, 70(2), 147-165.
  8. Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships,24(1), 37-54.
  9. Dainton, M., & Aylor, B. (2002). Patterns of communication channel use in the maintenance of long‐distance relationships. Communication Research Reports,19(2), 118-129.
  1. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  2. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  3. Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships,24(1), 37-54.
  4. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  5. Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships,24(1), 37-54.
  6. Finkel, E. J., & Campbell, W. K. (2001). Self-control and accommodation in close relationships: an interdependence analysis. Journal of personality and social psychology, 81(2), 263.
  7. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  8. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  9. Dainton, M., & Aylor, B. (2002). Patterns of communication channel use in the maintenance of long‐distance relationships. Communication Research Reports,19(2), 118-129.
  10. Johnson, A. J., Haigh, M. M., Becker, J. A., Craig, E. A., & Wigley, S. (2008). College Students’ Use of Relational Management Strategies in Email in Long‐Distance and Geographically Close Relationships. Journal of Computer‐Mediated Communication, 13(2), 381-404.
  11. Petronio, S. (2013). Brief status report on communication privacy management theory. Journal of Family Communication, 13(1), 6-14.
  12. Lydon, J., Pierce, T., & O'Regan, S. (1997). Coping with moral commitment to long-distance dating relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 73(1), 104.
  13. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  14. Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships,24(1), 37-54.
  15. Aylor, B. A. (2003). Maintaining long-distance relationships. Maintaining relationships through communication: Relational, contextual, and cultural variations, 127-140.
  16. Sahlstein, E. M. (2006). Making plans: Praxis strategies for negotiating uncertainty–certainty in long-distance relationships. Western Journal of Communication, 70(2), 147-165.
  17. Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships,24(1), 37-54.

Over dit artikel

Deze pagina is 42.143 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie