PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een lay-up wordt beschouwd als het gemakkelijkste schot in basketbal om te nemen, omdat het zo dicht bij de basket wordt genomen dat de kans groot is dat je elke keer zult scoren. Omdat je bij het maken van een lay-up naar de basket toe beweegt, is je voetenwerk het belangrijkste onderdeel van een lay-up om te beheersen. Als je leert hoe je een lay-up vanaf zowel de linker- als de rechterkant van de basket kunt doen, zal je beter kunnen scoren tegen je tegenstanders.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Rechtshandige lay-up

PDF download Pdf downloaden
  1. Dribbel dicht bij de basket met je rechterhand . Aangezien je een rechtshandige lay-up doet, moet je de basket vanaf de rechterkant benaderen. Je moet dicht genoeg bij de basket komen om er gemakkelijk bij te kunnen, maar niet zo dicht dat je er direct onder uitkomt.
    • Lay-ups worden vaak vanuit een lopende dribbel ingezet. Oefen in het begin het langzaam naderen van de basket, en verhoog je snelheid als je het voetenwerk onder de knie hebt.
    • Je kunt een rechtshandige lay-up doen als je dicht bij het midden of de rechterkant van de basket begint. Als je de basket van links nadert, doe je een linkshandige lay-up.
  2. Als je slechts een paar meter van de basket af bent, zet je met je rechtervoet een stap in de richting van de basket. Gebruik deze stap om afstand te winnen en je te positioneren binnen een gemakkelijk schietbereik. Dribbel de bal nog een laatste keer net buiten je rechtervoet.
  3. Zodra je linkervoet landt, spring je ermee richting de basket. Je lichaam beweegt in de richting van de basket, maar je mag niet voorover leunen. In het ideale geval sta je dicht genoeg bij de basket, zodat je rechtop kunt springen om een te schieten. Als je springt, breng je de bal vanuit de dribbel naar je borst om je voor te bereiden op het shot.
  4. Schiet met je rechterhand terwijl je je rechterbeen optilt. Stel je voor dat je bij het springen een touw aan je rechterarm en je rechterbeen vastmaakt. Beweeg ze op hetzelfde moment als je schiet, alsof iemand ze aan het touw omhoog trekt. Je rechterknie moet gebogen zijn en naar de basket wijzen, terwijl je rechterarm omhoog beweegt om de bal te schieten. Buig je arm naar de basket. Schiet met je elleboog licht gebogen, zodat je arm eruit ziet als de nek van een zwaan.
    • Als je een lay-up doet, is de schiettechniek iets anders dan die van een normaal schot. In plaats van je linkerhand te gebruiken om de bal te stabiliseren, schiet je de bal alleen met je rechterhand. Dit geeft je meer bereik en omdat je zo dicht bij de basket bent dat het moeilijk is om het schot te missen, heb je je linkerhand niet echt nodig om de bal te stabiliseren.
    • Draai terwijl je schiet, je pols een beetje naar binnen om de bal een beetje te laten draaien, in plaats van je pols naar voren te klappen, zoals je zou doen bij een normaal schot. De zachte draai zorgt ervoor dat de bal niet met te veel kracht van de rand of het bord stuitert.
  5. Een van de redenen waarom een lay-up zo zeker is, is dat je het backboard altijd kunt gebruiken om het schot in de basket te leiden. Wanneer je een rechtshandige lay-up doet, is de sweet spot iets rechts van het vierkant in het midden van het backboard. Deze plek absorbeert de impact van de bal en laat hem recht naar beneden vallen door het net.
    • Je krijgt twee punten, hoe je ook schiet, maar het is beter om te mikken op het backboard in plaats van te proberen de bal over de ring te tikken. Het backboard is wat minder foutgevoelig, maar als je de ring raar raakt, stuitert de bal er meteen uit. Er is niets erger dan het missen van een vrije lay-up, waarbij je ongehinderd bij de basket kunt komen, dus train erop om elke keer de juiste plek te raken.
  6. De lay-up is een fundamentele basketbalbeweging die een tweede natuur wordt nadat je het genoeg hebt geoefend. Je moet tot het punt komen waarop je lichaam zich herinnert wat je moet doen en je niet meer hoeft na te denken over welke voet je naar voren moet zetten en met welke voet je moet springen: je doet het gewoon. Doe lay-ups als onderdeel van elke basketbaltraining.
    • Als je oefent, krijg je een goed gevoel voor hoe snel je de basket moet benaderen en van welke afstand je je lay-up voetenwerk moet beginnen en overgaat tot de sprong.
    • Werk aan het doen van lay-ups terwijl je wordt verdedigd of vanaf een lange pass.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Linkshandige lay-up

PDF download Pdf downloaden
  1. Benader al dribbelend de linkerkant van de basket. Dribbel dicht genoeg bij de basket zodat je gemakkelijk een schot kunt wagen op de basket, en van een paar meter afstand over kunt gaan tot de lay-up. Zorg dat je niet zo dichtbij bent, dat je direct onder de basket terecht komt.
    • Als je rechtshandig bent, kan de linkshandige lay-up ook worden aangeduid als een omgekeerde lay-up, omdat dit het omgekeerde is van je standaard lay-up. Als je linkshandig bent, is de rechtshandige lay-up de omgekeerde variant.
    • Het is moeilijk om een lay-up te doen met je andere hand, maar het is absoluut de tijd en moeite waard om dit te leren. Als je de basket van de linkerkant nadert, kun je op geen enkele manier voor het doel langs gaan en een rechtshandige lay-up doen. Je hebt een veel betere kans om te scoren als je weet hoe je er één van links in kunt krijgen.
  2. Als je slechts een paar meter van de basket af bent, begin je de lay-up door met je linkervoet een stap naar de basket te zetten. Geef de bal nog een laatste harde dribbel net aan de buitenkant van je linkervoet.
  3. Zodra je rechtervoet landt, gebruik je deze om in de richting van de basket te springen. Je lichaam moet in de richting van de basket bewegen, maar niet voorover buigen. In het ideale geval bevind je je dicht genoeg bij de basket, zodat je rechtop kunt springen om een schot te lossen. Als je springt, haal de bal dan uit de dribbel en breng hem dicht bij je borst om je voor te bereiden op het schot. [1]
  4. Stel je voor dat je bij het springen een touw aan je linkerarm en je linkerbeen vastmaakt. Beweeg ze op hetzelfde moment als je schiet, alsof iemand aan het touw omhoog trekt. Je linkerknie moet gebogen zijn en naar de basket wijzen terwijl je linkerarm omhoog beweegt om de bal te schieten.
    • Als je een lay-up doet, is de schiettechniek iets anders dan die van een normaal schot. In plaats van je rechterhand te gebruiken om de bal te stabiliseren, schiet je de bal alleen met je linkerhand. Dit geeft je meer bereik en omdat je zo dicht bij de basket bent dat het moeilijk is om het schot te missen, heb je je rechterhand niet echt nodig om de bal te stabiliseren.
    • Als je schiet, draai je je pols iets naar binnen om de bal een beetje te laten draaien, in plaats van je pols naar voren te klappen zoals je zou doen bij een normaal schot. De zachte draai voorkomt dat de bal met te veel kracht van het bord of de ring stuitert.
  5. Voor een linkshandige lay-up moet de bal iets links van het midden van het vierkant op het backboard mikken. Wanneer je die plek raakt, zal het schot elke keer raak zijn, aangezien het backboard de impact van de bal absorbeert en het helpt om het recht naar beneden te laten vallen door het net. [2]
    • Het is beter om te mikken op het backboard in plaats van te proberen de bal gewoon over de ring te tikken. Het backboard laat meer ruimte voor fouten, maar als je de binnenste of buitenste ring raakt, kan de bal er meteen weer uit stuiteren.
  6. De lay-up is een fundamentele basketbalbeweging die een tweede natuur wordt nadat je het genoeg geoefend hebt. Je moet tot het punt komen waarop je lichaam zich herinnert wat je moet doen en je niet meer hoeft na te denken over welke voet je naar voren moet brengen en met welke voet je moet afzetten -- je doet het gewoon. Doe lay-ups als onderdeel van elke basketbaltraining.
    • Als je oefent, krijg je een goed gevoel voor hoe snel je de basket moet benaderen en vanaf welke afstand je de lay-up moet inzetten, en begint met de sprong.
    • Werk aan je lay-ups terwijl je wordt verdedigd of vanuit een lange pass.
    Advertentie

Tips

  • Oefen lay-ups in een sporthal of op een basketbalveld.
  • Oefen de aanloop eerst zonder de bal, om te zien hoe het werkt.
  • Benader het net vanuit een hoek van ongeveer 45 graden, het zal gemakkelijker zijn dan een lay-up loodrecht op het net.
  • Als je van rechts komt, richt je dan op de rechterkant van het witte vierkant op het bord, en andersom als je van links komt. Dit wordt de 'sweet spot' genoemd.
  • Als je in de war raakt over welke knie je moet optillen en met welke hand je moet schieten, oefen dan het optillen van de knie en de arm aan dezelfde kant op hetzelfde moment.
  • Voordat je lay-ups gaat doen moet je leren hoog te springen, want als je in een wedstrijd probeert om een lay-up te doen, maar alleen het net raakt en niet eens de ring, dan schaam je je achteraf.
  • Zorg dat je rechtervoet gebogen is tijdens het springen, want het zal de balcontrole verhogen bij het doen van de lay-up.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg dat je niet te ver onder de basket komt. Dit gebeurt soms als je te hard loopt en kan resulteren in een gemist schot.
  • Ontspan in je lay-up, anders stuitert de bal wellicht van de achterwand of komt de bal niet ver genoeg.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 25.435 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie