Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het is normaal dat je zwembad water verliest door verdamping, gespetter en het schoonmaken van het filter. Maar als je regelmatig meer dan 5 cm water per week moet toevoegen aan je zwembad, kan het zijn dat je een lek hebt. 'Echt waar?' Niet zo snel. Kijk voordat je een zwembadspecialist belt snel zelf even na of je het lek niet kunt oplossen.
Stappen
-
Controleer het voor de hand liggende. Hier volgt een lijst van veelvoorkomende problemen die op een lek kunnen duiden, in willekeurige volgorde:
- Zijn er lekken in de zwembadinstallatie? Kijk goed naar de filter, pomp, verwarmer en de pijpkleppen.
- Zijn er natte plekken rond het zwembad? Controleer de grond op vochtigheid. Loop rond het zwembad, naast het zwembad en de installatie. Controleer voor natte grond en ingezakte of uitgeholde plaatsen.
- Heb je een voering uit vinyl? Ga na of je scheuren of gaten vindt rond de hulpstukken, skimmers, schoonmaaklijn, lichten, trappen en in de hoeken.
-
Als je er zeker van wilt zijn dat er een lek is, probeer dan één van deze technieken om dubbel te controleren. Als je denkt dat je zwembad lekt, bestaan er verschillende manieren om dit na te gaan.
- Duid het waterniveau aan op de skimmer. Gebruik een stuk plakband of vette stift om het waterniveau aan te duiden. Controleer dit 24 uur later. Je zwembad mag niet meer dan 0,6 cm water per dag verliezen. Anders is er een lek.
- Plaats een emmer met zwembadwater op een trede van het zwembad (verzwaar de emmer met een (bak)steen). Duid het waterniveau aan, zowel aan de binnen- als de buitenkant van de emmer. Controleer dit 24 uur later. Als het water aan de buitenkant van de emmer meer is gezakt dan aan de binnenkant, is er een lek in het zwembad. Deze test moet worden uitgevoerd met de pomp aan en dan nog eens met de pomp uit.
-
Bepaal de locatie van het lek. Als je hebt vastgesteld dat je zwembad water verliest, doe het filtratiesysteem dan uit en ga na wanneer en waar het water stopt met zakken. Zwembaden met liners uit vinyl moeten steeds water hebben! Doe deze test niet als je een zwembad met een liner hebt en het waterniveau snel zakt. Voeg dan water toe aan je zwembad en bel een zwembadspecialist.
- Als het water stopt met zakken onderaan de skimmer, is het lek waarschijnlijk in de skimmer of in het filtratiesysteem (buizen inbegrepen). Als je denkt dat je een lek in het filtratiesysteem hebt:
- Controleer eerst of je luchtbubbels in het water hebt in de zuigleiding als de zwembadpomp werkt. Als dit het geval is, is er een lek aan de zuigkant van het filtratiesysteem.
- Zorg ervoor dat het pompdeksel goed is afgesloten en de o-ring gesmeerd en in goede staat is.
- Als het water aan het licht stopt, bevindt het lek zich waarschijnlijk in de lichtbehuizing.
- Als het waterniveau stabiel blijft onder het licht, kan er een lek zijn in de afvoer op de bodem van het zwembad.
- Als het zwembad meer water verliest terwijl de pomp werkt, is er een lek aan de kant van de zuigleiding van het systeem. Controleer in dit geval de leiding van de keerspoeling voor lopend water.
- Als je denkt dat je een lek in de skimmer, het licht of de liner hebt, ga dan na of je iets vindt dat lijkt op een gat of scheur.
- Als het water stopt met zakken onderaan de skimmer, is het lek waarschijnlijk in de skimmer of in het filtratiesysteem (buizen inbegrepen). Als je denkt dat je een lek in het filtratiesysteem hebt:
-
Plaats een of twee druppels gekleurde testoplossing of wat van het reagens van je pH-indicatortest vlakbij het vermoedelijke lek. Doe dit terwijl de pomp uit staat en het water niet beweegt. Controleer of de gekleurde vloeistof in het gat of in de scheur wordt gezogen.Advertentie
-
Herstel de lekken die je hebt geïdentificeerd. De manier hoe je het lek zal repareren, hangt af van zijn locatie en aard:
- Lekken aan de skimmer: de meest voorkomende lek is een scheiding tussen de plastieken skimmer en het betonnen zwembad. Dit wordt gemakkelijk opgelost met stopverf die speciaal voor zwembaden wordt gemaakt.
- Lekken aan lichten: vaak zal de buisleiding breken of loskomen van de nis. Dit is moeilijk te herstellen, maar er bestaan verschillende methoden om een slechte buisaansluiting te herstellen. Je kan dit doen met een tweecomponenten epoxy die hard wordt bij het drogen, met stopverf, silicone
- Lekken in de liner: die kan je gemakkelijk repareren met een plakset voor vinyl liners. Als het lek zich onder water bevindt gebruik je een plakset voor onder water.
-
Wees ervan bewust dat vele lekken niet kunnen worden gedetecteerd met de bovenstaande tips. Dan is het tijd om een specialist te bellen! Dankzij de huidige technologie kunnen de meeste lekken worden opgespoord en hersteld zonder grote tussenkomsten.
- Vaak wordt samengeperste lucht gebruikt om een leiding onder druk te zetten. De lucht verplaatst het water in de pijp tot het lek wordt bereikt, waarna er bubbels ontstaan die de locatie van het lek aantonen. Of, wanneer een leiding geen constante luchtdruk kan aanhouden, weet men dat er een lek is.
- Soms wordt een speciale camera in de buizen geplaatst om lekken op te sporen. De specialist plaatst lucht in de buis en luistert dan elektronisch of er geluiden zijn van ontsnapte lucht via een supergevoelige microfoon.
- Een dergelijke interventie kost tussen 130 euro en 1000 euro, afhankelijk van de locatie en de complexiteit van het probleem. De herstellingskosten komen hier bovenop.
-
Begrijp de basis van de loodgieterij van een zwembad om je te kunnen inbeelden wat een specialist doet om het lek te herstellen. De basisconfiguratie van de leidingen en het filtratiesysteem van een zwembad is eenvoudig. Water wordt door de skimmer getrokken en door de hoofdafvoerleiding getrokken naar de zwembadpomp. Het water verplaatst zich ondergronds naar de onderhoudsruimte waar het door de pompzeef gaat. Vervolgens wordt het water door de filter en de verwarmer geduwd evenals door andere perifere apparaten zoals het apparaat dat de chloortoevoer regelt. Vervolgens wordt het water terug naar het zwembad geleid via de zuigleidingen.
- Bovenop deze gesloten systeemlijnen bestaan er ook enkele bijkomende aspecten bij de loodgieterij van een zwembad die niet in een gesloten systeem (met overdruk) opereert. De meeste zwembaden hebben een open systeem (op zwaartekracht werkend, niet met overdruk) met een drukvereffeningslijn die de zwembadpomp ervan weerhoudt te werken als het waterniveau te laag staat.
- Men vergeet deze drukvereffeningslijn vaak tijdens renovaties omdat het vervangen van deze lijn duur is en veel tijd kost. De drukvereffeningslijn is verbonden aan de onderkant van de skimmer en aan de hoofdafvoer of aan een zijdeur in de muur van het zwembad vlakbij de locatie van de skimmer. Het is de leiding die van de onderkant van de skimmer naar de hoofdafvoer gaat, die vaak over het hoofd wordt gezien. Aangezien deze lijn niet met druk werkt, lekt hij minder vaak dan een lijn met overdruk, maar deze leiding kan ouder zijn dan de rest van de leidingen van je zwembad, waardoor het een plausibele kandidaat is als oorzaak voor onverklaarbaar waterverlies.
- Buisleidingen zijn een voortdurende oorzaak voor waterverlies om verschillende redenen zoals het buismateriaal, de kwaliteit van de installatie, de leeftijd, configuratie en bodemtoestand. Vooraleer je je buizenstelsel uit elkaar begint te halen, moet je eerst het lek identificeren om te weten of het in het buizensysteem ligt of in de structuur van het zwembad zelf.
-
Ga na of de aannemer een bedrijfsvergunning heeft. Dit kan je controleren in de afdeling bouwzaken van je gemeentehuis. In sommige steden moet je een handelsvergunning hebben. Zorg ervoor dat je een lokale aannemer of een lokaal bedrijf contacteert en geen bedrijf op het internet. Deze bedrijven verkopen de opdracht aan een lokaal bedrijf waardoor de eindrekening hoger zal zijn.Advertentie
Tips
- Vraag steeds of het bedrijf dat je contacteert een lokale aannemer is en een licentie en verzekering heeft om fraude tegen te gaan.
Advertentie
Advertentie