PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan een beetje overweldigend zijn om een gesprek leuk en interessant te houden via chat of sms, zeker als je iemand leuk vindt of als je iemand nog niet zo lang kent. De truc is om er niet te veel over na te denken en het leuk te vinden. Praat bijvoorbeeld over dingen waar je zoal aan denkt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een levendig gesprek voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hoeft het wiel niet uit te vinden, dus vraag bijvoorbeeld of je vriend de laatste aflevering van je favoriete serie gezien heeft. Of vraag hoe het weekend was. Dat is een goede manier om een gesprek te starten. Misschien komt er in het gesprek iets voorbij waar jullie allebei geïnteresseerd in zijn en waarover je verder kunt praten. Denk bijvoorbeeld aan sport, tv of de komende verkiezingen.
    • Zet jezelf niet te veel onder druk. Je hoeft niet 's werelds beste gespreksonderwerpen te kiezen. Als je eerste onderwerp niet goed valt, geen nood. Je kunt altijd het onderwerp veranderen. Er is ook minder tijdsdruk in het gesprek dan wanneer je elkaar persoonlijk of via de telefoon zou spreken.
    • Als de persoon met wie je wilt praten druk overkomt of niet antwoordt, dan kun je een ander onderwerp proberen en kijken of daar met wat meer enthousiasme op gereageerd wordt.
  2. De meeste mensen vinden het fijn als er om hun mening gevraagd wordt en geven deze graag. Je moet natuurlijk wel interesse tonen in het antwoord, anders is het gesprek snel voorbij. Focus op het echt goed luisteren wat de ander zegt, in plaats van op het geven van je eigen mening.
    • Stel open vragen. Vraag dus niet “Vond je die nieuwe film leuk?”, maar vraag “Wat vond je van die nieuwe film?” of “Waarom vond je dat concert niks?” Nu heb je kans op een interessant antwoord.
  3. Ook al verveel je je, dat hoef je niet per se aan de ander te laten weten. Als jij de hele tijd aan het klagen bent dat alles zo saai is, dan raakt de ander waarschijnlijk verveeld en zal je na een poosje niet meer antwoorden. Focus op de positieve dingen in je leven. Wees enthousiast over de onderwerpen waar je over chat.
    • Vermijd om steeds dezelfde woorden te gebruiken. Het is lastig om een interessant gesprek met iemand te voeren als je steeds dezelfde monotone reacties terugkrijgt zoals "Lol", "Ah", "Wow", "Oh", etc. Maak wat van je antwoorden. Zo laat je aan de ander zien dat je echt geïnteresseerd bent. Het houdt je gesprek interessant en leuk.
    • Je kunt emoticons of uitroeptekens gebruiken, maar ga niet helemaal los met leestekens. Gebruik ze met mate.
    • Als je je dag niet hebt en niet in de stemming bent voor een enthousiast gesprek, laat het je vrienden dan weten.
  4. Er zit een mens aan de andere kant van de woorden, aan de andere kant van het telefoonscherm. Dat mag je iemand best laten merken. Gebruik smileys en emoticons of gebruik afkortingen als “lol” alleen als dat bij je stijl past. Je praat op een eigen, unieke manier, dus maak van je berichten ook iets persoonlijks.
    • Vertel iemand niet wat je denkt dat diegene wil horen. Het is veel belangrijker om jezelf te zijn in plaats van een toneelspel op te voeren.
    • Als je normaal gesproken een beetje maf bent, laat dit dan doorschemeren in je berichten. Wees niet bang om een beetje gek te doen. Niemand veroordeelt je.
  5. Een andere manier om een interessant gesprek te krijgen is door te vertellen waar je mee bezig bent. Ook al ben je alleen maar tv aan het kijken of je moeder aan het helpen met het bakken van een taart, praat er gewoon over. Misschien leidt het wel tot een leuk gesprek. Of vraag wat je vriend(in) aan het doen is. Op deze manier raak je meer betrokken bij elkaars leven.
    • Zorg ervoor dat je meer geïnteresseerd bent in wat de ander aan het doen is dan in wat je zelf aan het doen bent. Je laat zo zien dat je echt om iemand geeft en echt geïnteresseerd bent in de ander.
  6. Het gaat wel lekker snel natuurlijk, maar met één woord kun je geen gesprek beginnen. Of je nou een vraag stelt die bestaat uit één woord of een antwoord geeft met één woord, een interessant gesprek zal er waarschijnlijk niet uit voortkomen. Hoe meer woorden je gebruikt, des te meer de ander heeft om op te reageren, en des te groter je kans op een leuk gesprek is.
    • Als je toch een bericht met één woord stuurt, stuur er dan een achteraan met een uitleg of met wat meer informatie. Het is natuurlijk prima als jij graag in korte zinnen praat, zolang je het gesprek maar gaande kunt houden.
    • Als je echt niks meer te zeggen hebt over het onderwerp van jullie gesprek, probeer dan een open vraag te stellen over iets anders.
    • Ook al stelt de ander je een gesloten vraag die je met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden, dan ben je natuurlijk vrij om er meer over te vertellen. Zeg bijvoorbeeld “ja, en…” of “nee, maar…” en leg je mening dan uit. Zo blijft het gesprek flexibel en dynamisch.
  7. Het heeft iets leuks en speels als je nooit precies weet wat de ander gaat zeggen. Verras hem of haar met een onverwacht antwoord, of een vraag uit het niets. Spontaniteit is heel belangrijk en werkt als een tierelier voor een leuk gesprek.
    • Net als in een echt gesprek moet je niet elk woord op een schaaltje wegen. Dat maakt een gesprek traag. Je mag best zomaar ineens iets grappigs vertellen dat je die dag is overkomen, of vertellen over die gekke documentaire die je gisteravond zag.
    • Kijk om je heen als je inspiratie nodig hebt. Je kunt over alles praten, zelfs over een doodgewone handdoek of een dvd die toevallig op tafel ligt.
  8. Af en toe een spelfout of een afkorting gebruiken is niet erg. Het wordt minder leuk als iemand enorm zijn best moet gaan doen om te ontcijferen wat er nou eigenlijk staat. Probeer het praten in afkortingen te vermijden, zeker als je nog niet zo vaak met iemand gechat hebt. Geef mensen ook even de tijd om te wennen aan je schrijfstijl, voordat je te veel spreektaal gaat gebruiken.
    • Een gesprek wordt er niet sneller op als iemand je moet gaan vragen wat je nou eigenlijk bedoelt.
  9. Praten over koetjes en kalfjes kan helpen als je echt niks anders weet, maar een echt goed gesprek wordt het zelden. Probeer iets originelers te bedenken dan te beginnen over het weer. Dit is vooral belangrijk als het het begin is van een nieuwe vriendschap of misschien zelfs liefde. Je wilt niet over dingen praten waar iedereen het al over heeft, toch?
    • Zeg geen dingen als “Hoe is het?”, “Poe, wat een lange dag vandaag” of “Ik ben moe vandaag, zeg”. Geef wat meer informatie zodat de ander iets heeft om op te reageren.
  10. Als je een vriend van vroeger een bericht stuurt, kun je altijd herinneringen ophalen. Gewoon om een beetje te lachen of voor de nostalgie. Je kunt bijna niet fout gaan met “Weet je nog toen…” of “Ik mis weleens dat…”. Zorg er alleen voor dat je niet te nostalgisch wordt. Straks worden jullie er nog verdrietig van en dat is dan meteen het einde van het gezellige gesprek.
    • Zomaar uit het niets herinneringen ophalen midden in een gesprek is misschien een beetje gek, maar om een gesprek te beginnen met iemand die je lang niet gesproken hebt, kan het heel goed werken om te vragen “Weet je nog toen we…”.
  11. Die zijn extra lachen! Stuur een grappige foto van jezelf mee of een coole tekening. Stuur je favoriete muzieknummer op of een grappig geluid dat je ergens gevonden hebt. Foto’s en audioclips zijn goede manieren om in een leuk gesprek te komen. Het is ook een goede afsluiter als je je vriend(in) een leuke foto stuurt. Je hebt meer kans dat je vriend(in) de volgende keer weer antwoordt als je een berichtje stuurt.
    • Weet je zeker dat degene die je een bericht stuurt ze ook kan openen? Misschien heeft diegene geen telefoon waarop je foto’s kunt kijken of muziek kunt luisteren. Je wilt natuurlijk niet dat die persoon zich buitengesloten voelt omdat hij niet kan zien en horen wat je stuurt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Volg de etiquette

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien maak je je zorgen over wat je moet antwoorden, of wil je gewoon heel graag je mening geven. Maar misschien heeft de ander wel een geheim dat hij of zij met je wil delen, of is er iets aan de hand en is iemand duidelijk van streek, ook al zegt hij of zij niks. Probeer ook te letten op onuitgesproken boodschappen. Wat wil iemand nou eigenlijk zeggen? Zo kun jij ervoor zorgen dat je goed reageert.
    • Je wilt niet egoïstisch overkomen door dit soort signalen te negeren. Als je het idee hebt dat iemand niet het hele verhaal vertelt of duidelijk heel graag iets met je wilt delen, geef de ander dan ook de kans om het te vertellen.
    • Lees zorgvuldig na wat diegene geschreven heeft, zeker als het een lang bericht is. Je wilt niet overkomen als iemand die maar half geluisterd heeft. Straks stel je een vraag waarop iemand een minuut geleden al antwoord gegeven heeft. Dat staat een beetje slordig.
    • Als degene met wie je aan het chatten bent, je iets belangrijks of serieus vertelt, zorg er dan voor dat je er goed op in kunt gaan. Als je vriendin vertelt dat haar oma net is overleden dan kun je haar beter even bellen om erover te praten in plaats van haar halfbakken antwoorden te sturen omdat je eigenlijk in de wiskundeles zit.
  2. Leg niet te veel druk op jezelf als je iemand een berichtje wilt sturen. Je hoeft niet meteen de meest perfecte openingszin te typen of een supergrappig verhaal te vertellen. Als je er te lang over nadenkt is dit verloren tijd die je had kunnen gebruiken om allang lekker met iemand te chatten. Misschien wacht iemand wel op je berichtje en denkt diegene nu dat je het misschien te druk hebt om te antwoorden of dat je diegene niet interessant genoeg vindt.
    • Het is veel beter om lekker door te kletsen zoals je dat in een echt gesprek ook zou doen. Waarom zou je er tien minuten overdoen om het meest geweldige verhaal in elkaar te zetten? Je weet natuurlijk ook niet wat de ander aan het doen is. Als je te lang wacht, heeft diegene misschien geen tijd meer om je te antwoorden.
  3. Als je net met een nieuw gesprek bent begonnen, of zelfs als je middenin een langzaam gesprek zit, bedenk dan altijd dat je niet weet wat de ander aan het doen is. Misschien zit hij ergens middenin of is hij ook met iemand anders aan het chatten. Als je gaat vragen waarom iemand niet antwoordt met heel veel vraagtekens aan het einde van je bericht, of als je heel kortaf gaat doen tegen diegene, dan kom je nogal ongeduldig over.
    • Het voordeel van chatten is dat je wat extra tijd hebt om na te denken over je reactie. Het nadeel is dat het gesprek natuurlijk niet hetzelfde is als face-to-face; het kan minder betrokken overkomen. Dat kun je maar beter accepteren in plaats van ongeduldig lopen doen.
  4. Er moet een balans zijn in het gesprek waarbij jullie allebei ongeveer evenveel praten. Als jij de hele tijd vragen aan het stellen bent, dan is het gevaar dat het op een verhoor gaat lijken. Het is ook niet goed als jij de hele tijd over jouw ideeën aan het praten bent en de ander er eigenlijk niet tussen kan komen. Net als in een echt gesprek moet er in een chatsessie ruimte zijn voor beide verhalen.
    • Het is belangrijker om geïnteresseerd te zijn dan om interessant te zijn. Ga iemand niet een miljoen interessante feitjes vertellen die je vandaag geleerd hebt. Vraag de ander liever hoe zijn of haar dag was. Mensen zijn dol op praten over zichzelf.
  5. Chatten en sms’en is fantastisch voor luchtige conversaties met je vrienden, bijvoorbeeld als je even niks beters te doen hebt. Maar midden in zo’n gesprek iets heel serieus vertellen is niet zo handig. Als je groot of slecht nieuws hebt, dan bel je iemand op of je spreekt met iemand af.
    • Je moet iemand voorbereiden als je heftig nieuws hebt. Je kunt iemand er niet zomaar mee overvallen.
    • Je bent bijvoorbeeld gezellig aan het chatten met je vriendin over een programma van gisteravond, wanneer ze ineens aankondigt dat ze zwanger is. Zet jezelf eens in zijn schoenen: hoe zou jij het vinden als je vriendin zo’n bom liet vallen via berichtjes?
  6. Sms’en of chatten is een onderdeel van jullie relatie; het is niet jullie hele relatie. Het is een goede manier om lekker te kletsen of om iemand beter te leren kennen. Het is geen vervanging van menselijk contact of van een echt gesprek. Hoe leuk je sms’en ook vindt, je moet iemand ook af en toe opbellen of een afspraak met iemand maken, als je tenminste wilt dat de relatie ook echt beter wordt.
    • Je kunt chatten gebruiken als begin, om daarna een echt gesprek aan te knopen of een afspraak te maken. Als jullie bijvoorbeeld aan het praten zijn over jullie favoriete film, stel dan voor om de volgende keer samen te gaan. Of als jullie je allebei vervelen, dan kun je vragen of iemand zin heeft om samen een ijsje te gaan halen. Wees niet verlegen. De ander vindt het vast ook leuk om tijd met je door te brengen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Interessante onderwerpen vinden om over te schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Mensen zijn er dol op als hen om advies gevraagd wordt. Het geeft hen een goed gevoel en ze hebben het idee dat hun mening wat waard is. Het hoeft niet om iets serieus te gaan, je kunt ook over iets kleins advies vragen. Als het maar iets is waarvan je weet dat de ander er verstand van of een mening over heeft. Hieronder staan een aantal dingen waar je advies over kunt vragen:
    • "Ik ga dit weekend voor het eerst naar Rotterdam. Weet jij een leuk restaurantje daar?”
    • "Weet jij iets leuks dat ik kan kopen voor de verjaardag van mijn vriend(in)? Ik heb echt geen idee.”
    • "Welke jurk zal ik aandoen naar het (school)feest? Ik kan niet kiezen.”
  2. Het is een manier om te laten zien dat je echt geluisterd hebt en dat je om de ander geeft. Je laat zien dat je het interessant en belangrijk vindt wat de ander je vertelt, ook al was dit vorige week. Hieronder staan een aantal dingen waar je bijvoorbeeld over kunt doorvragen:
    • "Hoe gaat het eigenlijk met je oma? Ligt ze nog steeds in het ziekenhuis?”
    • "Heb je die baan in het restaurant nog gekregen waar je op gesolliciteerd had?”
    • "Hoe was je weekend in Madrid? Daar zou ik ook wel een keer heen willen.”
  3. Een andere manier om een leuk gesprek te beginnen is door een activiteit voor te stellen om samen te gaan doen. Het maakt niet uit of het ver in de toekomst ligt of volgende week al is. Het geeft al veel voorpret om erover te praten en alle details uit te zoeken. Hieronder staan een aantal suggesties:
    • "Vind je het leuk om mee te gaan naar die jaren tachtigcoverband die volgende maand speelt? We kunnen in neonkleuren gaan.”
    • "Zullen we van het weekend samen de nieuwe Wolverine-film uitchecken? Ik heb gehoord dat de popcorn op zondag gratis is!”
    • "Heb jij weleens in een Cambodjaans restaurant gegeten? Er is net een nieuwe geopend en ik heb gehoord dat het eten er heerlijk is en niet duur.”
  4. Met complimenten geven kun je bijna niet de mist ingaan. Je hoeft er iemand niet per se voor in de ogen te kijken. Een klein compliment is een prima manier om een gesprek te beginnen. Je laat de ander voelen dat je echt om hem of haar geeft. Je moet natuurlijk wel oprecht blijven, en iemand niet een ongemakkelijk gevoel geven. Hieronder vind je wat ideeën die je kunt gebruiken:
    • "Je was echt fantastisch aan het spelen tijdens de wedstrijd gisteren. Ik was echt onder de indruk.”
    • ”Wat een goed spijkerjack had je aan vandaag. Ik vind dat jij je altijd zo leuk kleedt.”
    • "Nog bedankt voor je hulp bij het leren voor dat wiskundeproefwerk. Ik had zonder jou nooit een voldoende gehaald.”
  5. Een andere goede manier voor een levendig gesprek is praten over iets leuks dat je van plan bent om te gaan doen in het weekend. Je kunt zo lekker kletsen over dingen die jij leuk vindt om te doen en waar jij geïnteresseerd in bent. Het is een makkelijke manier om wat meer over jezelf te vertellen aan de ander. Misschien kun je de ander zelfs uitnodigen om mee te gaan. Hieronder zie je voorbeelden van dingen die je kunt zeggen:
    • "Ik ga dit weekend naar een pretpark met mijn neven. Ze zijn een beetje suf, maar ik heb er wel echt zin in.”
    • "Ik doe dit weekend mee aan een keramiekcursus. Ik ben heel benieuwd.”
    • "Ik ga dit weekend met mijn ouders skiën in Zwitserland. Ik heb nog nooit eerder geskied.”
  6. Als de persoon waar je mee chat vertelt over een groot proefwerk dat eraan komt, een belangrijk gesprek of een doktersbezoek, dan staat het aardig als je iemand op de dag zelf nog even een berichtje stuurt om hem of haar succes te wensen. Een beetje aanmoediging kan heel erg helpen, zeker als iemand zenuwachtig is. Hieronder vind je een paar voorbeelden hoe je iemand succes kunt wensen:
    • "Veel succes morgen bij je proefwerk! Ik weet zeker dat je een goed cijfer haalt!”
    • "Doe rustig aan zodat je lekker fris bent voor je gesprek zo meteen. Ze zullen je zeker te gek vinden.”
    • "Zet hem op vanmiddag bij de voetbalwedstrijd! Ik sta op de tribune om je toe te juichen.”
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Je weet het hè: niet chatten en sms’en tijdens het autorijden! Je brengt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen in gevaar.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 37.585 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie