Op het eerste gezicht denk je misschien dat een lichtjaar een maat voor de tijd is, gezien het feit dat er het woord jaar in zit. Een lichtjaar is eigenlijk een maat voor de afstand die licht als standaard hanteert. Als je ooit aan iemand hebt verteld dat je ongeveer vijf minuten ver weg bent, dan heb je ook tijd gebruikt als maat voor de afstand. [1] X Bron De afstanden tussen de sterren in het heelal zijn erg groot, dus sterrenkundigen gebruiken de lichtjaar als een grotere eenheid dan mijl of kilometer. Om de werkelijke afstand van een lichtjaar te berekenen, hoef je alleen maar de lichtsnelheid te vermenigvuldigen met het aantal seconden in een jaar.
Stappen
-
Leer de definitie van een lichtjaar. Een lichtjaar is een maat voor de afstand die het licht aflegt in één Aards jaar. Omdat de afstanden in het heelal zo groot zijn, gebruiken astronomen lichtjaren. Zonder lichtjaren zou het bespreken van de afstand tussen twee sterren grote, onhandelbare getallen vereisen. [2] X Bron
- Een andere maatstaf voor afstand die je kunt tegenkomen binnen de astronomie is de parsec. Die eenheid is gelijk aan 3,26 lichtjaar. Dit is een andere manier om de getallen die gebruikt worden om astronomische afstanden te berekenen en te bespreken, te vereenvoudigen. [3] X Bron
-
Schrijf de formule voor afstand op. Met behulp van de veel gebruikte natuurkundige afstandsformule (afstand is de snelheid maal de tijd, ofwel d=v x t), kun je uitrekenen hoe lang een lichtjaar is: 1 lichtjaar=(lichtsnelheid) x (1 jaar). Omdat de lichtsnelheid wordt weergegeven door de variabele 'c', kun je de vergelijking herschrijven als d=c x t, waarbij d de afstand van een lichtjaar is, c de lichtsnelheid en t de tijd. [4] X Bron
- Als je de afstand van een lichtjaar in kilometers wilt weten, moet je de snelheid van het licht in kilometers per seconde vinden. Als je mijlen wilt berekenen, heb je de snelheid van het licht nodig in mijlen per seconde.
- Voor deze berekening moet je weten hoeveel seconden er in één Aards jaar gaan.
-
Definieer de lichtsnelheid. Licht in een vacuüm reist met een snelheid van 186.000 mijl per seconde. Dit is het equivalent van 299.792 kilometer per seconde of 670.616.629 mijl per uur. [5] X Bron In een eerste voorbeeld gaan we de snelheid in mijl per seconde gebruiken.
- Voor deze berekening gebruiken we de snelheid van het licht (c), en dat is ongeveer 186.000 mijl per seconde. Dit kan worden herschreven in wetenschappelijke notatie als 1,86 x 10 5 mijl per seconde.
-
Bereken het aantal seconden in een jaar. Om het aantal seconden in een jaar te berekenen, doe je een reeks vermenigvuldigingen met omrekeningseenheden. Om jaren om te rekenen naar seconden zal je het aantal dagen in een jaar moeten vermenigvuldigen met het aantal uren in een dag, het aantal minuten in een uur en het aantal seconden in een minuut.
- 1 jaar x 365 dagen/jaar x 24 uur/dag x 60 minuten/uur x 60 seconden/minuut=31.536.000 seconden. [6] X Bron
- Nogmaals, we kunnen dit grote getal herschrijven met behulp van de wetenschappelijke notatie als 3,154 x 10 7 .
-
Plug de variabelen in de vergelijking en los ze op. Nu je de variabelen voor lichtsnelheid en tijd hebt gedefinieerd, kun je ze in de vergelijking d=c x t invullen en de afstand van een lichtjaar berekenen. Vervang c door 1,86 x 10 5 mijlen per seconde en de tijd door 3,15 x 10 7 seconden. [7] X Bron
- d=c x t
- d=(1,86 x 10 5 ) x (3,154 x 10 7 seconden)
- d=5,8 x 10 12 or 5,8 biljoen mijl.
-
Bereken de afstand in kilometers. Als je de afstand in kilometers wilt berekenen, vervang dan gewoon de lichtsnelheid door de snelheid in kilometers per seconde: 3,00 x 10 5 . De tijd in seconden blijft hetzelfde omdat daar geen conversie nodig is. [8] X Bron
- d=c x t
- d=(3,00 x 10 5 ) x (3,154 x 10 7 seconden)
- d=9,46 x 10 12 of 9,5 biljoen kilometer.
Advertentie
-
Ga na welke afstand je wilt converteren. Over het algemeen zal de afstand in kilometers berekend moeten worden, maar in mijlen is ook mogelijk (als je Imperiale eenheden gebruikt). Het heeft niet veel zin om kleinere afstanden om te zetten in lichtjaar, maar dat kan wel als je nieuwsgierig bent.
- Om voeten om te zetten in mijlen, onthoud je dat er 5280 voet in een mijl gaan: aantal voet x (1 mijl/5280 voet)=aantal mijl. [9] X Bron
- Om meters om te zetten in kilometers deel je gewoon door 1000: aantal meter x (1 km/1000 m)=aantal kilometer.
-
Bepaal de juiste omrekeningsfactor. Je moet de eenheden voor de afstand die je omrekent naar lichtjaar bepalen. Als je van kilometers naar lichtjaar converteert, zult je een andere conversiefactor gebruiken dan wanneer je mijlen converteert.
-
Vermenigvuldig de oorspronkelijke afstand met de conversiefactor. Als je eenmaal de juiste conversiefactor hebt bepaald, kun je de oorspronkelijke afstand vermenigvuldigen met de afstand in lichtjaar. Wanneer de getallen groot zijn, kun je het beste de wetenschappelijke notatie gebruiken.
- Bijvoorbeeld: Als je weet dat een object ongeveer 22,8 x 10 14 km van de aarde verwijderd is, hoeveel lichtjaar zou dat dan zijn?
- Gebruik de kilometerconversiefactor: 1 lichtjaar/(9,46 x 10 12 km)
- Vermenigvuldig: (22,8 x 10 14 ) x 1 lichtjaar/(9,46 x 10 12 km)=2,41 x 10 2 =241 lichtjaar.
- Het object is 241 lichtjaar verwijderd.
-
Zoek meer informatie. Je kunt altijd hulp vragen aan je leraar en medestudenten. Er zijn ook veel bronnen online en in je leerboek om je te helpen bij het omrekenen naar lichtjaar. Aarzel niet om extra hulp te vragen als je die nodig hebt.
- Vergeet niet dat er altijd meerdere manieren zijn om hulp te krijgen bij het zoeken naar een antwoord.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://earthsky.org/space/what-is-a-light-year
- ↑ http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/cosmic_classroom/cosmic_reference/distance.html
- ↑ http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/cosmic_classroom/cosmic_reference/distance.html
- ↑ http://www.gcse.com/eb/universe3.htm
- ↑ http://www.universetoday.com/38040/speed-of-light-in-mph/
- ↑ http://www.gcse.com/eb/universe3.htm
- ↑ http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/cosmic_classroom/cosmic_reference/distance.html
- ↑ http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/cosmic_classroom/cosmic_reference/distance.html
- ↑ http://www.asknumbers.com/MilesToFeetConversion.aspx