PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Sommige mensen denken misschien dat je bij een literatuuronderzoek een boek leest en vervolgens opschrijft of je het een goed of een slecht boek vindt. Zo zit het echter niet. Een literatuuronderzoek is een onderzoek naar verschillende literatuurstukken met hetzelfde onderwerp, variërend van een serie van boeken tot kortere stukken zoals pamfletten. Soms maakt een literatuuronderzoek deel uit van een ruimer onderzoeksverslag. Als doel heeft een literatuuronderzoek het voorkomen van dubbel werk, het oplossen van geschillen en het aangeven van richting voor verder onderzoek.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voorafgaand aan het schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms krijg je als instructie een literatuuronderzoek te doen, zonder dat er om veel meer specifieks gevraagd wordt. Of misschien werd er wel om meer gevraagd, maar was jij niet aan het opletten en heb je dat gemist. Wat het ook is, zorg ervoor dat jij precies weet wat jouw professor van je wil. Dat is de eerste stap als je een hoog cijfer wil halen.
    • Hoeveel bronnen moet je gebruiken? Wil hij of zij dat je van ieder type bron een specifiek aantal opneemt in je bibliografie? Hoe recent moeten de bronnen zijn?
    • Geef je alleen een samenvatting of lever je alleen maar kritiek bij het bediscussiëren van jouw onderwerpen? Sommige onderzoeken vereisen een stelling, anderen onderzoeken niet.
    • Moet je jouw mening over je gebruikte bronnen geven?
    • Moet je achtergrondinformatie leveren, zoals definities of geschiedenissen, zodat de lezer een beter inzicht heeft?
    • Is er een vereiste wat betreft aantal pagina’s of woorden?
  2. Wees zo specifiek mogelijk, maar zorg er wel voor dat je voldoende bronnen kan vinden. Als je onderzoek doet naar de invloed van de volgorde van geboortes, dan kan je daar talloze wetenschappelijke artikelen van vinden; als je onderzoek doet naar de invloed van de volgorde van de geboortes van kinderen van hetzelfde geslacht, dan ben je specifieker en zal het zoeken naar bruikbare bronnen gemakkelijker en beheersbaarder zijn.
    • Wees recent. Als jouw literatuuronderzoek valt in categorieën zoals geesteswetenschappen, geschiedenis of sociale wetenschappen, dan kan je het je veroorloven om je wat minder druk te maken om de tijd (veranderingen van meningen doorheen de geschiedenis is in feite wellicht een aspect van jouw verslag). Maar als jouw literatuuronderzoek valt in een wetenschappelijke categorie zoals de behandeling van diabetes, dan kan informatie van vijf jaar geleden al niet meer recent zijn. Doorzoek huidige bibliografieën of literatuuronderzoeken in het betreffende vakgebied om een gevoel te krijgen voor wat daarin van jou wordt verwacht. [1]
  3. Je verzamelt geen bronnen om op te sommen wat die bronnen te vertellen hebben. Je moet bedenken welke onderwerpen en ideeën jouw bronnen gemeenschappelijk hebben. Je moet deze bronnen zien als jouw vriendengroep waarin iedereen hetzelfde onderwerp bediscussieert. Welke aannames doen ze? In welke opzichten komen die overeen en in welke opzichten verschillen ze?
    • Lees tussen de regels door. Je bent niet per se op zoek naar expliciete inhoud. Zijn er aspecten van het vakgebied die nog missen? Baseren jouw bronnen hun inhoud allemaal op één specifieke theorie? Zie je dat er bepaalde trends worden belicht? Dit alles zal je enorm kunnen helpen jouw verslag te structureren, gericht op hetgeen dat jouw verslag betekenis geeft.
  4. Nu je weet waarop jij je gaat richten, is het tijd om een stelling te verzinnen. Misschien dacht je dat literatuuronderzoeken geen stellingen hebben. Dat klopt deels: ze hebben wel stellingen, maar ze zijn anders dan normaal. Je stelling is niet zozeer bedoeld om een bepaald standpunt in te nemen, maar meer om te pleiten voor een bepaald perspectief op de stof. [1]
    • Een voorbeeld: ‘Huidige trends in [onderwerp] zijn A, B en C’, of ‘Theorie X wordt verondersteld in de meerderheid van de bronnen vanaf 1985’. Door op zo’n manier te beginnen, doet jouw verslag een aantal vragen rijzen, wat jouw onderzoek interessanter en betekenisvoller maakt: Hoe zullen de trends zich in de toekomst ontwikkelen? Wat als de veronderstelde theorieën niet blijken te kloppen?
    • Dit is nogmaals geen nieuwe informatie. Het is niet zo dat je de stof analyseert en er een eigen, nieuwe mening over vormt. Je gaat te werk als een computer--je merkt patronen, problemen en aannames op die voorkomen in al jouw bronnen.
  5. Je kan de beste bedoelingen hebben en proza schrijven die de beste sceptici overtuigen, maar als jouw bronnen niet betrouwbaar zijn, dan heb je al je werk voor niets gedaan. Evalueer je bronnen op verschillende niveaus om na te gaan of ze betrouwbaar zijn.
    • Wat zijn de referenties van de auteur? Hoe worden zijn/haar aannames onderbouwd? (verhalen, statistieken, historische bevindingen, etc.)
    • Is het perspectief van de auteur objectief? Wordt bepaalde data weggelaten om het te laten lijken dat hun aannames correct zijn?
    • Hoe overtuigend zijn ze? Zijn er nog dingen die te betwijfelen zijn?
    • Leidt hun werk tot meer begrip van het onderwerp? [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Jouw verslag opstellen

PDF download Pdf downloaden
  1. De eerste indruk is erg belangrijk, net als met een hoop andere dingen. Je inleiding moet kort een idee geven van het onderwerp van jouw onderzoek, of het nu van thematische of organisatorische structuur is.
    • Help de lezer een handje door te laten weten wat ze kunnen verwachten. Als je een stelling tewerkstelt, zet die dan ergens in het eind van de inleidende paragraaf. Aan het eind van deze paragraaf zou de lezer de rest van jouw verslag moeten willen lezen, op zoek naar de onderbouwing van jouw stelling.
  2. In het middenstuk heb je de meeste opties. Je hebt meerdere bronnen die waarschijnlijk een hoop gemeen hebben, aangezien ze allemaal over hetzelfde onderwerp gaan. Kies de manier uit die wat jou betreft het meest toepasselijk is gezien jouw specifieke focus.
    • Chronologisch rangschikken. Als je te maken hebt met uiteenlopende meningen met de tijd of veranderende trends door de tijd heen, dan is een chronologische volgorde het meest toepasselijk.
    • Rangschikken op publicatie. Deze organisatiemethode is geschikt als iedere publicatie een ander standpunt inneemt. Als er sprake is van een duidelijk verloop tussen de bronnen (van radicaal naar conservatief bijvoorbeeld), dan werkt deze methode erg goed.
    • Rangschikken op trend. Als je bepaalde patronen opmerkt in je bronnen, dan is rangschikking op trend wellicht de meest voor de hand liggende structuur. Bepaalde bronnen kunnen gezamenlijk één trend suggereren die verschuift met de tijd, die verschilt per regio of die op basis van andere variabelen verschilt.
    • Rangschikken op onderwerp. Dit is erg afhankelijk van jouw stelling en de gebruikte bronnen. Als je een wat abstractere focus hebt (‘Kolonialisme wordt gezien als iets kwaads’, bijvoorbeeld), dan kunnen de sub-paragrafen worden ingedeeld op de verschillende methoden die ingezet zijn om het onderwerp over te brengen.
  3. De concluderende paragraaf moet het verslag afsluiten, herhalen wat in de inleiding is vermeld en bediscussiëren wat je uit jouw onderzoek hebt kunnen opmaken.
    • Je kan van jouw conclusie een suggestieve conclusie maken. Vanaf waar zal de discussie worden voortgezet als een ander het besluit op te pakken vanaf het punt waarop jij bent gestopt? Wat zijn de consequenties van patronen en problemen in recente bronnen?
  4. Combineer gerust meerdere bronnen om aan de hand daarvan in je eigen woorden iets te beargumenteren. Je geeft argumenten in je eigen woorden die ondersteund worden door het werk van professionals.
    • Gebruik echter niet te veel citaten. De onderzoekende aard van het literatuuronderzoek laat geen diepgaande discussies of gedetailleerde citaten uit de tekst toe. [1] Een aantal korte citaten is oké, maar uiteindelijk ben jijzelf degene die het moet schrijven.
  5. Dat betekent niet dat je dingen uit je duim moet gaan zuigen, maar wel dat je iedere paragraaf in je eigen woorden begint en eindigt. Jouw eigen woorden moeten centraal staan.
    • Als je een bron parafraseert die niet van jou is, zorg er dan voor dat je nauwkeurig en in je eigen woorden de betreffende informatie vertegenwoordigd. [1] Vervolgens kan je het aan de context van je eigen onderzoek relateren.
    • Sommige professoren willen dat je de gebruikte bronnen evalueert om vervolgens te concluderen welke bronnen de grootste bijdrage leveren aan het betreffende vakgebied. Als jouw professor dit hoog in zijn vaandeel heeft, bepaal jouw kijk op je bronnen dan in de inleiding en laat dat perspectief in heel jouw verslag blijken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Herzie je werk

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige professoren hebben bepaalde verwachtingen wat betreft inhoud en opmaak. Zorg er dus voor dat je niet alleen voldoet aan de richtlijnen met betrekking tot de inhoud, maar ook aan de richtlijnen met betrekking tot de opmaak.
    • Volgens welke stijl moet ik refereren? Welke regelafstand moet ik hanteren? Zijn er regels met betrekking tot kopregels, voetteksten, voetnoten en paginanummers? Waar moet ik mijn naam zetten? Hoe ga ik om met kopjes en onderverdelingen? Hoe moet mijn bibliografie eruit komen te zien?
  2. Het beste kan je altijd kort maar krachtig zijn, wat in eerste instantie niet altijd zo makkelijk is. Loop je werk nog eens na en probeer dingen die misschien onduidelijk of incorrect verwoord zijn, op een andere manier te verwoorden.
    • Vloeit alles goed samen nu je alles duidelijk hebt verwoord? Lopen niet alleen de paragrafen, maar ook de zinnen vloeiend in elkaar over? Zorg ervoor dat jouw bewijsstukken overeenstemmen met jouw argumenten en dat jouw bronnen op logische wijze zijn gerangschikt.
    • Sluit nutteloos jargon of dialect uit. Misschien heb jij een geheel nieuwe vocabulaire ontwikkeld tijdens het schrijven van je verslag, maar dat geldt niet voor jouw professor. Jouw verslag moet in principe voor iedereen leesbaar zijn. Maak je verslag niet te esoterisch.
  3. Het moeilijkste heb je achter de rug. Nu moet je alleen nog je spelling, grammatica en leestekens controleren. Neem pauzes tussen het schrijven en controleren door--je bent misschien wat vermoeid geraakt. Ga pas weer verder als je er klaar voor bent.
    • Het beste kan je je werk ook door een ander laten nakijken. Het kan zijn dat je je eigen fouten over het hoofd ziet. Een ander kan fouten opmerken die je zelf niet hebt gezien, vragen stellen waarvan je niet wist dat je die nog niet had beantwoord of vragen naar verduidelijking van zaken die voor iemand anders dan jijzelf niet zo goed te begrijpen zijn.
    Advertentie

Tip

  • Citeer correct. Waarschijnlijk wordt in de opdrachtbeschrijving duidelijk gemaakt hoe je correct citeert. Vaak zijn professoren hiermee erg streng en kan incorrect citeren je cijfer negatief beïnvloeden.
  • Maak een overzicht van je literatuuronderzoek. Dit zal je helpen al je ideeën te organiseren, zodat het veel makkelijker zal zijn je verslag te schrijven.

Waarschuwingen

  • Voorkom plagiaat. Door altijd je eigen woorden te gebruiken, zal je plagiaat kunnen voorkomen. Plagiaat is iets dat door academici zeer serieus wordt genomen. Als blijkt dat er plagiaat is gepleegd, dan kunnen studenten geschorst of op een andere manier gestraft worden (wat over het algemeen in ieder geval zal betekenen dat je verslag niet wordt beoordeeld). Zorg ervoor dat je altijd correct refereert en zorg ervoor dat elke referentie wordt opgenomen in je bibliografie.


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.177 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie