PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een luffa, ook wel spons genoemd, wordt gebruikt om dode huid te scrubben en als spons voor algemeen gebruik bij persoonlijke hygiëne. Er zijn natuurlijke luffa's, die afkomstig zijn van het vezelige skelet van de sponskomkommer (luffavrucht), en luffa's gemaakt van plastic en synthetisch materiaal. Na verloop van tijd vullen de kleine hoekjes en gaatjes van een luffa zich met vervelende bacteriën en schimmels. Daarom is het belangrijk je luffa hygiënisch te houden zodat je hem veilig kunt blijven gebruiken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De luffa regelmatig onderhouden en ontsmetten

PDF download Pdf downloaden
  1. Spoel je luffa na elk gebruik goed uit en knijp en schud overtollig water eruit. [1]
  2. Bacteriën groeien graag op natte plekken, dus houd je luffa droog om te voorkomen dat het een broedplaats wordt voor vervelende ziektekiemen die aambeien en gist- en schimmelinfecties veroorzaken. [2] Als je je luffa hebt afgespoeld, bewaar je hem vervolgens op een koele en droge plaats.
  3. In het begin zijn luffa's hygiënisch, maar door ophoping van dode huidcellen en door ze in een vochtige omgeving te bewaren, worden ze een toevluchtsoord voor bacteriën. Week je luffa elke week vijf minuten in verdund bleekmiddel om bacteriën en ziektekiemen te doden. [3]
  4. Etherische oliën hebben antimicrobiële eigenschappen die helpen bacteriegroei af te schrikken. Ze bevatten ook geen irriterende stoffen of agressieve chemicaliën, wat goed is voor zowel je huid als het milieu. [4]
    • Week je luffa wekelijks in een oplossing bestaande uit warm water en een paar druppels zuivere etherische olie. Je kunt etherische oliën kopen bij de meeste reformzaken.
  5. Je magnetron is een krachtig wapen om ziektekiemen en bacteriën die infecties veroorzaken te doden. Je kunt een synthetische luffa periodiek twee minuten in de magnetron doen om hem te ontsmetten.
    • Voordat je de luffa in de magnetron legt, zorg je dat hij helemaal nat is en geen metalen delen bevat, om brandgevaar te voorkomen. [5]
  6. Ga je gang en laat je luffa lekker ronddraaien in de wasmachine! Je moet hem elke week wassen in koud water met een mild of zacht wasprogramma. Stop de spons niet in de droger want de natuurlijke vezels zullen smelten. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De luffa vervangen

PDF download Pdf downloaden
  1. Raak niet zo gehecht aan je luffa dat je hem bij je houdt als hij niet meer veilig te gebruiken is. Gooi je luffa weg als je schimmelgroei opmerkt of als hij schimmelig of muf ruikt. Door dit te doen voorkom je dat je een vervelende huidinfectie oploopt.
    • Vervang een natuurlijke luffa om de drie tot vier weken. Synthetische luffa's kunnen tot twee maanden worden gebruikt. [7]
  2. Er zijn veel verschillende natuurlijke en synthetische luffa's op de markt. Wees je ervan bewust dat luffa's gemaakt van natuurlijke stoffen niet zo lang meegaan als de synthetische sponzen. Synthetische sponzen gaan gemiddeld langer mee en vergen minder onderhoud.
  3. Luffa's zijn een favoriet bad- en douche-accessoire voor veel mensen; maar door alle hoekjes en gaatjes in een luffa is hij erg vatbaar voor het kweken van bacteriën. Je zou kunnen overwegen het gebruik van luffa's te verruilen voor een hygiënischer alternatief.
    • Washandjes worden over het algemeen vaker gebruikt en zijn gemakkelijker te wassen en te drogen. Bovendien hopen ze door hun fysische structuur minder bacteriën op. [8] Als je het niet kunt opbrengen om afscheid te nemen van je luffa, gebruik dan afwisselend een washandje en een luffa.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.547 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie