Pdf downloaden Pdf downloaden

Een schuldgevoel wordt gekenmerkt door het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan. [1] Schuld kan een hulpmiddel zijn voor emotionele groei. Als een meisje gemeen was tegen je dan kan je haar laten leren uit haar fouten door haar een schuldgevoel te geven. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar gevoelens en dat je niemand kan dwingen om zich schuldig te voelen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je gedachten ordenen

Pdf downloaden
  1. Indien jullie samen uitgingen of als ze je vriendin was, dan moet je beslissen of je haar nog in je leven wil. Hoe dan ook kan je haar met een schuldgevoel opzadelen, maar het is beter om eerst te beslissen of je haar nog wil of niet.
    • Bepaal wat ze verkeerd heeft gedaan. Geef jouw aandeel in het conflict toe en richt je op de details van wat zij verkeerd heeft gedaan om je te beledigen. Is ze tegen iedereen gemeen of is dit alleen maar tegenover jou?
  2. Geef jezelf wat tijd om te herstellen van de manier waarop ze je heeft behandeld. Stop met praten tegen haar. Vermijd haar op school, op het werk of eender waar je haar normaal ziet. Als je haar toevallig tegenkomt dan moet je gewoon doorlopen alsof ze er zelfs niet was. [2]
  3. Richt je op het genezen van jezelf zonder rekening te houden met de tijd die daarvoor nodig is.
    • Omring jezelf met vrienden die jou steunen. Praat met je vrienden over hoe ze je gekwetst heeft. Zorg zelf voor een groep die je steunt zodat je haar niet alleen moet confronteren wanneer je daar klaar voor bent. [3]
  4. Voordat je haar confronteert moet je ervoor zorgen dat je een duidelijk idee hebt van wat je zal zeggen. Als je gedachten over haar heel chaotisch zijn dan moet je de tijd nemen om alle specifieke zaken neer te schrijven die jou kwetsen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Haar confronteren

Pdf downloaden
  1. Blijf cool en verhef je stem niet. Vermijd dat het gesprek in een gevecht uitdraait waarbij zij mogelijk defensief wordt en wraak zal zoeken.
    • Vermijd het om zelf in een slachtofferrol te kruipen of het jammer te vinden voor jezelf. Het doel is om haar begrip op te wekken, niet haar medelijden.
    • Zorg voor een open houding. Sta recht met je armen langs je zijde. Kruis je armen niet voor je borst want dit wordt algemeen geïnterpreteerd als een defensieve houding. [4]
  2. Richt je op “ik”-zinnen om de situatie te beschrijven. Kijk haar recht in de ogen en zeg dingen zoals:
    • "Ik vind dat je moet weten hoe kwetsend het is als je “X” doet.” “Ik voel me gekwetst doordat “Y” en ik zou willen dat je daarmee ophoudt."
    • De situatie omvat meer dan wat ze heeft gedaan. Het gaat over hoe jij erin verwikkeld werd. Bereid je voor om haar te vergeven en het bij te leggen.
  3. Onze geest heeft de neiging om zaken buiten proportie te trekken wanneer we kwaad zijn. Voordat je begint met zinnen zoals “Jij doet altijd…” of “Jij doet nooit…” moet je jezelf afvragen of dit wel klopt. Bespreek specifieke zaken die jou boos maken. [5]
    • Zorg voor accurate voorbeelden. Vermijd beweringen zoals “Ik haat het hoe je altijd liegt”. Kies voor een bewering zoals “Ik voelde me boos omdat je tegen me gelogen hebt toen je zei dat je het te druk had om met me te praten. Daar heb je vorige week ook over gelogen.”
  4. Maak duidelijk hoe erg haar daden jou gekwetst hebben en laat haar jouw emoties voelen. Zorg ervoor dat je niet te kwaad of agressief wordt.
    • Praat langzaam en doelbewust.
    • Als je denkt dat je zal beginnen te wenen, neem dan even de tijd om jezelf bij elkaar te rakelen. Als je een inzinking krijgt en het onmogelijk wordt om te praten, dan heb je mogelijk meer tijd nodig voordat je verder kan.
  5. Misschien kan je haar geweten aanspreken door te vragen hoe ze de situatie vanuit jouw standpunt beschouwt.
    • Vraag haar hoe ze zich zou voelen indien de rollen omgekeerd waren. Wees medelevend wanneer je haar jouw perspectief probeert duidelijk te maken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Verder gaan

Pdf downloaden
  1. Misschien begint ze te huilen. Meisjes zijn vaak gevoeliger dan kerels en haar rechtstreeks confronteren kan ervoor zorgen dat ze instort of agressief wordt.
    • Mogelijk wordt ze zo emotioneel labiel dat ze het gesprek niet verder kan zetten. Misschien ontvlucht ze de confrontatie. Als dit gebeurt dan moet je haar de kans geven om na te denken over wat je hebt gezegd.
  2. Een ruzie omhelst altijd twee mensen. Misschien beschuldigt ze jou dat je haar hebt gekwetst. Excuseer je voor je fouten en geef haar de mogelijkheid om hetzelfde te doen. Zeg dingen zoals:
    • "Je hebt gelijk, ik heb ook een fout gemaakt. Ik had de zaken beter anders aangepakt."
    • "Ik denk dat ik de situatie beter kon hebben aangepakt, het spijt me dat ik jou heb gekwetst."
  3. Ongeacht het resultaat zal je haar geconfronteerd hebben en je verontschuldigd hebben voor je eigen fouten. Door deze ervaring zullen jullie allebei kunnen groeien, ook al leggen jullie de ruzie niet bij. Mogelijk heeft ze meer tijd nodig om haar eigen fouten in te zien en zal je haar daar niet toe kunnen dwingen.
  4. Ook al is ze niet in staat om zich te verontschuldigen, toch kan je haar vergeven. Iemand vergeven betekent niet dat je haar daden goedpraat. Vergeven is vooral belangrijk voor jezelf.
    • Haar vergeven zal waarschijnlijk niet onmiddellijk lukken. Afhankelijk van de mate waarin ze je gekwetst heeft kan het tijd vergen om haar echt te kunnen vergeven.
    • Laat negatieve gevoelens los. Kwaad blijven kan emotionele stress veroorzaken. Besef dat iedereen fouten maakt en ga verder met je leven.
  5. Als ze openstaat voor je gevoelens en zich verontschuldigt, dan moet je dit aanvaarden. Maak duidelijk hoe belangrijk haar verontschuldiging voor je is en hoe je haar respecteert omdat ze de verantwoordelijkheid voor haar daden opneemt. Moedig haar aan om dit ook bij anderen te doen die ze misschien heeft gekwetst.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.894 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie