PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Tegenwoordig zijn menstruatiecups een goed alternatief voor maandverband en tampons. Veel mensen weten echter nog niet dat er ook andere voordelen zitten aan het gebruik van een cup; het is beter voor je gezondheid, hygiënischer, makkelijker in gebruik, comfortabeler en betrouwbaar. Een menstruatiecup vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen als een tampon. Je kunt de cup zo’n tien jaar gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die een cup dragen minder lekken en het is erg comfortabel. Daarnaast zijn er bij het gebruik van een cup veel minder gezondheidsrisico’s dan bij het gebruik van tampons. Er is geen risico op TSS, of andere vaginale infecties en ze bevatten geen chemicaliën of andere giftige stoffen zoals dioxine. Deze herbruikbare cups bestaan al sinds de jaren 30 en zijn gemaakt van zachte, medische kwaliteit siliconen, rubber of thermoplastisch elastomeer (TPE). Hieronder lees je verder over het gebruik van een menstruatiecup.

  1. Lees de gebruiksaanwijzing goed door tot je het gevoel hebt dat je verder kunt gaan. Kijk ook op wikiHow voor artikelen over het schoonhouden van je menstruatiecup. Als je nog niet zeker bent dat je een cup wilt gebruiken, bestaan er artikelen die je misschien kunnen helpen in het maken van een keuze. Heb je nog geen cup aangeschaft, dan kun je op wikiHow lezen over hoe je de voor jou juiste cup kiest.
  2. De meeste mensen moeten het een paar keer proberen voordat het goed gaat, dus is het fijner omdat thuis te proberen in plaats van in een openbaar toilet. Ook al ben je geneigd het eerst eens uit te proberen als je niet ongesteld bent, raden we dat af. Tijdens je menstruatie is je vagina over het algemeen vochtiger en staat je baarmoeder misschien in een andere positie. Zorg dus dat je de menstruatiecup voor het eerst probeert als je ongesteld bent.
  3. De meest gebruikte manier is de c-vouw. Als je deze manier van vouwen gebruikt, zit het grootste gedeelte van de cup aan de bovenkant. Een andere manier van vouwen is de driehoeksvouw. Je maakt de driehoeksvouw door je vinger op de rand van de cup te plaatsen en deze naar beneden te duwen. Kijk video’s online voor meer voorbeelden van hoe je een menstruatiecup kunt vouwen.
  4. Voor het eerste gebruik moet je de cup uitkoken. Was de menstruatiecup in ieder geval nooit met zeep, je kunt hier onder andere schimmelinfecties van krijgen.
  5. Gespannen bekkenbodemspieren maken het inbrengen van de cup moeilijk of pijnlijk. Je bekkenbodemspieren zijn de spieren die je urine ophouden of juist laten gaan. Oefen het aan- en ontspannen van deze spieren door kegeloefeningen te doen. Zo kun je goed ontspannen als je de cup inbrengt. Wees geduldig; de eerste keer is het moeilijkst, geef niet op als het niet meteen lukt, maar neem een korte pauze als je te gefrustreerd raakt.
  6. Je kunt bijvoorbeeld op het toilet zitten, gehurkt in de badkamer, of ga staan met een been op de rand van de wc of het bad, je kunt ook met je rug tegen de muur gehurkt gaan zitten of ga op de grond liggen met je knieën omhoog en je benen uit elkaar als je de cup inbrengt.
  7. Voel met een vinger in je vagina of je de rand van je baarmoeder kunt vinden, het voelt een beetje als het puntje van je neus. Het is een klein buigzaam knobbeltje met een kuiltje in het midden. Het helpt om de cup bij het inbrengen deze kant op te richten. Zo duw je in elk geval niet met de cup tegen de rand of vul je geen gedeelte van de cup met je baarmoedermond. Al je niets voelt, betekent dat waarschijnlijk dat je baarmoeder wat hoger zit en dan heb je er ook geen last van bij het gebruik van de cup.
    • Doe je dit liever niet, richt de cup dan naar je onderrug.
  8. Vouw de cup dubbel en houd hem met een hand vast (het steeltje wijst naar beneden). Spreid voorzichtig je schaamlippen en zoek met de hand die de cup vast houdt naar de opening van je vagina. Je duwt de cup in een hoek van 45 graden in de richting van je schaambeen, niet recht omhoog. Als het goed is vouwt de cup zich open in je vagina. Duw de cup nog wat verder naar binnen totdat het comfortabel voelt. Het hangt af van je lichaamsbouw of de cup hoog of iets lager in je vagina zit, maar de onderkant van de cup (waarschijnlijk niet het steeltje) steekt niet naar buiten.
  9. Misschien heb je een plop gevoeld of gehoord. Hij moet rond aanvoelen, of op zijn minst ovaal. (Afhankelijk van je lichaamsbouw staat de cup misschien wel helemaal nooit volledig open). Als de cup nog dubbelgevouwen is, kun je deze handmatig openen. Je kunt ook een paar kegeloefeningen doen, een paar keer hurken en weer opstaan, een paar keer op en neer springen of de cup 180 graden draaien. Je kunt ook met je vinger langs je vaginawand naar binnen gaan en deze een beetje naar buiten duwen zodat er lucht in de cup raakt. Misschien is het voor jouw wel veel prettiger om de cup veel dichter bij je baarmoedermond in te brengen dan op het instructieplaatje staat. Als de menstruatiecup op zijn plaats zit, kun je er zachtjes aan trekken om er zeker van te zijn dat het goed vacuüm is gezogen (daar zijn die kleine gaatjes langs de rand voor). Zo blijft de menstruatiecup goed op zijn plaats.
  10. Als je veel bloed verliest, dan moet je de cup vaker legen; twaalf uur is het maximum. Gebruik je een cup voor het eerst, dan moet je een beetje experimenteren met hoelang je de cup kunt laten zitten. (Een goede tip is om een inlegkruisje te dragen; er zijn ook herbruikbare inlegkruisjes te koop.)
  11. Geef met je bekkenbodemspieren druk naar beneden tot je de onderkant van de cup kunt pakken met je vingers. Beweeg de cup een beetje heen en weer en naar beneden. Zorg dat je steeds beter grip krijgt op de onderkant van de cup en trek de cup eruit. Het samenknijpen van de onderkant helpt het vacuüm verbreken en zodoende kun je de cup makkelijker verwijderen. Houdt de menstruatiecup rechtop om zo min mogelijk te morsen. Je kunt de rand van de cup een beetje bij elkaar knijpen als het volledig geopend verwijderen van de cup niet prettig voelt. Zit je op het toilet, dan kun je het bloed in de wc weg laten lopen. Zorg dat je hand niet in de weg zit.
  12. Spoel uit met water. Om ook de kleine gaatjes in de cup schoon te maken, buig je de randen precies op de plek van de gaatjes in de rand. Je kunt ook de cup helemaal vullen met water, afsluiten met je hand terwijl je knijpt het het water door de gaatjes naar buiten spuit. Pas op dat je niet nat wordt! Droog de cup af als hij te nat is geworden (alhoewel het water en de glibberigheid je juist kunnen helpen) en breng de cup weer in.
  13. Er zijn verschillende manieren om de cup schoon te houden: uitkoken, het gebruik van steriliserende tabletten, ontsmetten met alcohol of kijk op internet en in andere wikiHow artikelen voor meer mogelijkheden. Kies er één die voor jou het best werkt.
  14. Neem de tijd. De meeste mensen hebben zeker drie of vier keer menstrueren nodig om goed te weten of ze het gebruik van een cup prettig vinden. Als je er uiteindelijk niet voor kiest, kun je ook herbruikbaar maandverband of een zeespons als herbruikbare tampon proberen.
    Advertentie

Tips

  • Een recente studie heeft aangetoond dat menstruatiecups veel minder vaak lekken dan gewone tampons, dus laat angst voor lekken je niet weerhouden om het uit te proberen.
  • Menstruatiecups houden het bloed vast maar nemen het niet op als een tampon. Je leegt een cup daarom minder vaak dan je een tampon moet verwisselen. Je kunt een cup ook inbrengen voordat je menstruatie begint en als je veel vaginale afscheiding hebt.
  • Menstruatiecups zijn comfortabel en je kunt er goed mee sporten, zwemmen en yoga doen. Zorg dat de cup goed vacuüm is getrokken en het is handig om voordat je gaat sporten de cup te verschonen. Ga je zwemmen met de cup, dan kan er een beetje water in de cup komen, dit is niet gevaarlijk.
  • Sommige vrouwen vinden het prettig om een beetje glijmiddel te gebruiken bij het inbrengen. Breng het glijmiddel aan op jezelf en niet op de cup, anders wordt hij te glibberig. Gebruik alleen een glijmiddel op basis van water.
  • Meestal zijn er twee maten cups. De kleinere voor vrouwen onder de 30 jaar en de grotere voor vrouwen die ouder zijn dan 30 of kinderen hebben gehad via een vaginale bevalling. De verschillende merken hebben ook verschillende maten cups. Het kiezen van de juiste cup hangt af van je lichaamsbouw en de hoeveelheid bloed die je verliest. Kijk op internet of lees het wikiHow artikel over het kiezen van een cup voor meer informatie.
  • Een wc-hokje met een wastafel erin is natuurlijk perfect om je cup te verschonen. Als je er een treft zonder wastafel, neem dan een klein flesje water en wat vochtige doekjes mee om je cup na het legen schoon te maken. Je kunt ook de cup leeg gooien in het toilet en hem daarna meteen weer inbrengen.
  • Voelt het steeltje onprettig aan, dan kun je het er helemaal of een stukje afknippen. Vijl het stompje wel bij, de randjes kunnen scherp zijn. Je kunt nu bij het verwijderen van de cup alleen de onderkant van de cup nog maar gebruiken.
  • Vind je het idee van tampons en cups maar lastig, maar wil je wel herbruikbare menstruatie producten gebruiken? Kies dan voor herbruikbaar maandverband. Je koopt ze online of je maakt ze zelf.
  • Gebruik je een pessarium als voorbehoedsmiddel, dan kun je die vast ook gebruiken als menstruatiecup. Ze lijkt qua vorm erg op een softcup. Doe dit alleen als je pessarium is gemaakt van siliconen en niet van rubber. De rubberen variant gaat anders sneller stuk.
  • Bewaar je menstruatiebloed in een potje en geef je planten een extra beetje voeding. Vrouwelijk menstruatiebloed is rijk aan mineralen en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Waaronder verdunt als plantenvoeding voor planten in huis of in de tuin.
  • Bij het eerste gebruik van een cup moet je misschien het steeltje bijknippen zodat het niet uitsteekt. Dit is heel normaal.
  • Bij aankoop van veel menstruatiecups krijg je er een bewaartasje bij. Als je er zelf eentje moet kiezen of maken let dan op luchtdoorlaatbaarheid en of de stof wasbaar is. Een bakje voor een beugel is ook een goede optie omdat het voor een zelfde gebruik is ontworpen (een stuk plastic dat nat wordt in je mond), zodat het kan ademen en mensen zijn niet zo snel geneigd te kijken wat er in zit. De meeste mensen weten hoe een beugelbakje er uit ziet en zullen niet zo snel jouw spuug willen inspecteren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Menstruatiecups zijn geen anticonceptiemiddel en moeten worden verwijderd voordat je seks hebt. De wegwerp softcups kun je wel laten zitten. Softcups beschermen niet tegen seksueel overdraagbare ziekten en zwangerschap.
  • Vergeet niet dat je een menstruatiecup draagt. Maak de cup minstens elke 12 uur schoon. Laat je de cup langer zitten, let dan op ontstekingssignalen. Er zijn geen gevallen bekend van toxic shock syndrome (TSS) na gebruik van een cup, maar als je TSS symptomen herkent, bel dan meteen een dokter.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 15.778 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie