Het succesvol presenteren van je merk, ook wel 'branding' genoemd, is ontzettend belangrijk om de concurrentie op voor de blijven en klantentrouw te creëren. Het vereist zorgvuldige overweging van je missie, creatief denkvermogen en een sterk verlangen je te verbinden met de mensen die er uiteindelijk voor zorgen dat jouw bedrijf succesvol is. Begin door te bepalen wat er zo speciaal is aan jouw bedrijf, en waarom jouw product of dienst iemands tijd waard is. Van daaruit kun je een logo en een slogan ontwikkelen die de unieke kracht van jouw bedrijf uitdragen, en kun je je merk beginnen te promoten met alles wat je in huis hebt.
Stappen
-
Stel de missie vast . Welke kwaliteiten, waarden en ervaringen bied jij je klanten? Om je branding zo authentiek en effectief mogelijk te laten lijken, dien je een waarheidsgetrouw beeld te schetsen van wat jouw bedrijf nastreeft. Maar voordat je dat kunt doen is het belangrijk om de missie van het bedrijf duidelijk over te brengen, zodat je duidelijk bent over wat jouw bedrijf onderscheidt van al die andere. Denk aan de volgende vragen:
- Waarom ben je dit bedrijf begonnen?
- Welke doelen wil je bereiken?
- Wie zijn de mensen die je wilt helpen?
- Wat onderscheidt jouw bedrijf van al die andere bedrijven in je sector?
-
Bepaal hoe je gezien wilt worden. Probeer ervoor te zorgen dat je klanten jouw bedrijf haast gaan zien als een echt, levend persoon dat ze kunnen vertrouwen. Ze moeten weten dat ze voor jouw product of dienst moeten kiezen als ze met tientallen andere producten of diensten geconfronteerd worden in de supermarkt of in de telefoongids. Bepaal, met je missie in je achterhoofd, welke uitstraling je uit wilt dragen. Welke draai geef jij aan je missie?
- Misschien wil je dat men jouw product gaat zien als een ticket naar avontuur, een splinternieuw leven of een tweede jeugd. Deze aanpak wordt vaak gekozen door luxe voedingsmiddelenbedrijven die producten verkopen als gojibessap of tarwegrassapijsjes.
- Misschien wil je jouw bedrijf presenteren als 'cutting edge' en cool. De klanten zullen zich cool voelen als ze met jouw producten gezien worden—alsof ze tot een speciale club behoren. Merken als Nespresso en Apple kiezen voor deze aanpak.
- Je kunt er ook voor kiezen om de klanten een betrouwbare en deugdelijke optie te bieden die ze nooit teleur zal stellen. Dit is een goede aanpak als je een product verkoopt dat nooit kapot zou moeten gaan, zoals autobanden, of een merk wilt creëren voor je advocatenkantoor.
- Je kunt op nostalgie vertrouwen om je merk mee op te bouwen. Mensen voelen zich verbonden met dingen die hen herinneren aan hun jeugd en een zorgeloze tijd.
TIP VAN EEN DESKUNDIGETechnisch directeur, WorkdayArchana Ramamoorthy is technisch directeur voor Noord-Amerika bij Workday. Ze is productninja, voorvechter van veiligheid en probeert de technologiebranche diverser te maken. Archana heeft een bachelordiploma aan de SRM-universiteit en een masterdiploma aan de Duke-universiteit behaald, en heeft meer dan 8 jaar ervaring met productmanagement.Maak gebruik van de mogelijkheid om je imago op te bouwen. Archana Ramamoorthy, directeur productmanagement bij Workday: 'Je online of digitale aanwezigheid speelt een erg grote rol in de moderne wereld waarin internet veel gebruikt wordt. Het is belangrijk om het beeld dat je wilt dat de wereld van je heeft op te bouwen en te onderhouden. Toen ik voor het eerst keek naar mijn aanwezigheid op het internet kreeg ik na het googelen van mijn naam dingen te zien als het telefoonboek, mijn naam, mijn adres, oude blogs en andere irrelevante artikelen. Ik moest mijn online aanwezigheid doelbewust veranderen door content te creëren die mijn passies en het werk dat ik nu doe liet zien.'
-
Denk als een klant. Als jij een product koopt, waarom koop je dat dan? Waarom verkies jij het ene merk boven het andere merk? Kijk of je het antwoord daarop kunt gebruiken om erachter te komen hoe jouw merk over zal komen. Probeer erachter te komen wat mensen graag willen voelen en ervaren, en probeer ervoor te zorgen dat jouw merk daarvoor zorgt. Wil je dat je klanten zich machtig en sterk voelen? Verantwoordelijk? Gewetensvol? Intelligent? Uniek? Jouw merk moet dat gevoel bij hen oproepen door middel van de kopij, marketing en design. Probeer deze gevoelens niet alleen door middel van taal op te roepen, maar ook met kleuren en het ontwerp van de producten.
- Kortom, denk na over wie je probeert te bereiken. Wie is je markt? Wat horen of zien ze graag bij andere merken die ze leuk vinden?
- Telkens wanneer mensen je merknaam gebruiken, zouden ze afbeeldingen, gevoelens of een verhaallijn moeten zien die overeenkomt met wat ze zouden moeten waarderen aan je bedrijf.
-
Specificeer de merktaal. Kies een catchphrase, slogan of slagzin en wat belangrijke trefwoorden die jij met je merk wilt associeren. De woorden dienen zorgvuldig afgestemd te zijn op de missie van het bedrijf, en moeten heuglijk genoeg zijn zodat ze die door kunnen vertellen en de volgende keer kunnen herkennen. Gebruik de merktaal niet alleen in de teksten bij producten en in advertenties, maar ook wanneer je in levenden lijve over je bedrijf praat en contacten legt.
- Probeer je tekst zo gestroomlijnd en eenvoudig mogelijk te houden, omdat de tekst op die manier een stuk gedenkwaardiger zal worden. Een goed voorbeeld hiervan was de slagzin die Apple in de jaren 90 en 2000 gebruikt: 'Think Different'. Dit was op meerdere niveau's effectief, omdat het bedrijf er intelligent en uniek door uit de verf kwam, en omdat het concept bovendien makkelijk in discussies en andere brandingplatforms te gebruiken was. Slechts twee woorden, maar vernuftig effectieve branding.
- Alle kopij die met jouw merk te maken heeft, waaronder de teksten op de etiketten van de producten, op je website en in promotiematerialen, dienen afgestemd te zijn op de toon die jij probeert te zetten. Als het bijvoorbeeld de bedoeling is om een betrouwbaar en heerlijk ouderwets imago te creëren, kies dan voor licht formeel taalgebruik. Zo zullen de klanten het gevoel krijgen dat de mensen die jouw bedrijf runnen net zo betrouwbaar zijn als hun leraar in groep vier.
-
Kies een ontwerpschema. Je merk heeft een look nodig die past bij de toon van de missie en het taalgebruik. Ben je modern en elegant? Leuk en kleurrijk? Traditioneel en klassiek? Zorg ervoor dat de look altijd en overal overeenkomt (in de brochures, op de website, in het product, op het kantoor, etc.)
- Ontwerp een geweldig logo. Het logo dient ervoor om het merk in het geheugen van de klant te griffen. Als mensen een vinkje zien denken ze gelijk aan Nike, zelfs als er verder helemaal geen promotie te zien is. Het logo moet goed ontworpen zijn (neem hiervoor een professional in de arm) en regelmatig te zien zijn (probeer het dus zo frequent en prominent mogelijk te plaatsen).
- Kies de kleuren die jouw merk vertegenwoordigen. Deze kleuren zullen zo vaak mogelijk op promotiematerialen gebruikt worden om het merk op te roepen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het goudgeel en rood van McDonald's, het rood, geel, groen en blauw van Google, of het groen en wit van wikiHow.
- Houd het simpel. Je wilt dat jouw branding eenvoudig herkend en snel onthouden wordt. De beste manier waarop je dit kunt doen is door zo uniek mogelijk doch simpel te zijn.
- Je kunt ervoor kiezen om je visuele branding en de kenmerkende spreuken die je voor je bedrijf of aanbiedingen gebruikt te laten registreren, zodat niemand anders er gebruik van mag maken.
-
Betrek je werknemers bij de branding. Communiceer het belang van het merk naar de werknemers, en leg uit waarom en hoe je op de merkidentiteit gekomen bent die aan het promoten bent. Je zult hun steun nodig hebben als je wilt dat je nieuwe branding zijn vruchten af zal werpen.
- In de ogen van de klant is alles dat jouw bedrijf doet gekoppeld aan het merk. Hieronder valt dus ook de manier waarop jouw werknemers zich kleden en gedragen.
- De werknemers zullen zo hun eigen ideeën nahouden op waar jouw bedrijf voor staat. Ook zullen ze voor zichzelf bepalen of aan de beloften van de missie voldaan wordt. De werknemers kunnen jou onbetaalbare inzichten verschaffen. Vraag je werknemers of zij geloven dat jouw product op de juiste manier ontvangen wordt door de markt. Sla hun mening niet zonder meer de wind in.
Advertentie
-
Voeg de daad bij het woord met een geweldig product. Als de berichten over je product lovend zijn maar je niet aan die belofte voldoet, dan zullen de klanten hun heil elders gaan zoeken—en zal je merk niet aanslaan. Maar als je bedrijf de brandingbeloftes waarmaakt zul je het vertrouwen van de klanten voor je winnen. Als dat gebeurt zullen ze de goede ervaringen over jouw diensten en producten delen met anderen, en zal de reputatie van jouw merk binnen mum van tijd voor zich spreken.
- Zorg ervoor dat de associatie die de klanten met jouw merk hebben op een lijn ligt met hetgeen je daadwerkelijk aanbiedt. Als je bijvoorbeeld zegt dat jouw limonade met margaritasmaak het meest verkwikkende drankje op de markt is, maar de klanten telkens klagen over dat er geen tequila inzit, dan zet je het product niet goed in de markt. Misschien is het verstandig om de naam van de drank te wijzigen, zodat de klanten niet teleurgesteld worden als ze jouw product proberen.
- Het is ook van essentieel belang om transparant te zijn over de verrichtingen van jouw bedrijf. Vertrouwen is een ontzettend belangrijk onderdeel van merkherkenning, omdat je klanten het gevoel moeten krijgen alsof jouw merk als een oude vriend is. Laat de klanten zien hoe jij te werk gaat, waar het geld heengaat en waar de prioriteiten liggen. Zelfs als de informatie niet altijd even goed is, dien je altijd een eerlijk beeld te schetsen. Zorg ervoor dat het bedrijf in een zo goed mogelijk daglicht gesteld wordt.
-
Doe marktonderzoek om erachter te komen wie je dient. In welke leeftijdscategorie vallen de meeste klanten? Wat zijn de demografische gegevens van je klantenbestand? Het antwoord op die vragen zou je zomaar kunnen verrassen, waardoor het belangrijk is om marktonderzoek te verrichten. Alleen zo kun je erachter komen wie er geïnteresseerd is in het product dat jij aanbiedt, en hoe de klanten reageren op jouw branding.
- Overweeg om een focusgroep samen te stellen om te testen hoe jouw product ontvangen wordt door mensen uit verschillende demografische categorieën. Vraag hen om hun beeld van het bedrijf te beschrijven voor en na het proberen van je product.
- Vaak is het aanboren van een specifieke doelgroep effectiever dan proberen om universele aantrekkingskracht te generen. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat jouw snack het meest gegeten wordt door tienerjongens, dan kun je de strategie van de branding aanpassen om het product nóg aantrekkelijker maken voor deze doelgroep.
-
Doe een concurrentieanalyse. Verricht onderzoek om erachter te komen wat andere bedrijven aanbieden en stel vast hoe jouw bedrijf zich van die andere onderscheidt. Je branding moet zich vooral toespitsen op het verschil—op hetgeen jouw product beter maakt dan alle andere. Het is van essentieel belang om iets te vinden dat jou van de rest onderscheidt, omdat klanten tegenwoordig zo veel keus hebben dat ze nooit van het bestaan van jouw product zullen weten als je niet je best doet om ervoor te zorgen dat het zich onderscheidt.
- Het zou kunnen dat een bepaald bedrijf al marktleider is in een bepaald segment, maar dat hoeft niet te betekenen dat een iets andere doelgroep niet geïnteresseerd zal zijn in jouw product.
- Als je erachter komt dat de markt verzadigd is met geweldige producten, kun je overwegen om een andere richting in te slaan. Je kunt kiezen voor andere branding of je product aanpassen.
-
Praat met je klanten. Het is belangrijk om contact te leggen met de mensen die jouw product kopen. Zo kun je namelijk feedback krijgen over hoe jouw bedrijf zou kunnen verbeteren. Ook krijgen de klanten zo het gevoel jouw bedrijf te kennen en te weten waar het precies voor staat. Vertegenwoordig de kernwaarden van het bedrijf in de manier waarop je met je klanten praat en hoe je je gedraagt. Geef je klanten de ruimte om feedback te geven en vragen te stellen, zodat ze de kans krijgen om het merk te leren kennen en uiteindelijk te gaan vertrouwen.
- Reageer prompt op de feedback die je ontvangt. Als iemand klaagt over je bedrijf, luister dan naar zijn/haar verhaal. Probeer de lucht te klaren en de kwestie op te lossen.
- Kies niet voor automatische antwoorden op e-mails. Probeer je bedrijf zo voorkomend en vriendelijk mogelijk te laten lijken. Laat de klanten zien hoe enthousiast jij bent over je product.
Advertentie
-
Ontwikkel een marketingstrategie. Stel een plan op zodat je je merknaam op zo veel mogelijk plekken kunt laten zie en zo veel mogelijk mensen het te zien krijgen. Afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt, kun je overwegen om online te adverteren, in de kranten, in tijdschriften, of waar je ook denkt nieuwe klanten te kunnen vinden.
- Pas de branding, waaronder je visuele merk en de merkboodschap, toe op al je materialen—van de verpakking tot het briefpapier, en van je website tot het promotiemateriaal. Schroom niet om je producten vrijmoedig in de markt te zetten en op zo veel mogelijk plekken te laten zien. Je wilt dat mensen niet om je merk heen kunnen.
- Adverteer je merk op onverwachte plekken. Radioreclames, de bedrijfskleding en freebies met daarop je logo (zoals tissues of pennen) zijn allemaal redelijk goedkope manieren om je merk te promoten.
- Kijk of je publiciteit kunt krijgen in een lokale krant, op een regionale televisiezender of op een blog dat jouw product of dienst kan recenseren.
-
Zorg ervoor dat je actief bent op social media. Tegenwoordig is het gebruik van social media een van de beste manieren om een merk op te bouwen. Maak socialmedia-accounts aan en update die regelmatig met foto's, aanbiedingen en andere informatie over je bedrijf. Probeer dingen te vinden die relevant zijn en die de klanten aanspreken. Zorg er ook voor dat klanten de mogelijkheid hebben om contact met jou te leggen.
- Plaats bijvoorbeeld een afbeelding van een prachtige vakantielocatie als je een reisbureau runt. Schrijf daar een boodschap bij als: 'Bent u ook al aan het aftellen naar de zomervakantie? Waar wilt u dit jaar heen?'
- Ga niet spammen. Probeer je merk niet steeds op vervelende wijze op te dringen. Plaats geen content zonder context. Richt je socialmedia-strategie niet op mensen die daar geen interesse in hebben. Wees echt en vriendelijk. Reageer op de vragen en verzoeken van klanten. Voorkom dat je overkomt als een metaforische louche tweedehandsautoverkoper.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEAlgemeen directeur en medeoprichter van FINESSE US Inc.Ramin Ahmari is algemeen directeur en oprichter van FINESSE, een adviesbureau gespecialiseerd in het beïnvloeden van sociale media. Voordat hij met FINESSE begon werkte hij samen met influencers om groei te creëren en sponsors aan te trekken. Hij heeft tevens samengewerkt met bekende merken om beïnvloedings- en marketingstrategieën te implementeren, waarbij hij gebruikgemaakt heeft van zijn kennis van datawetenschap en kunstmatige intelligentie over sociale data.Communiceer met je publiek. Ramin Ahmari, medeoprichter en algemeen directeur van FINESSE: 'Als je je aanwezigheid op sociale media dagelijks uit kunt breiden, ben je goed bezig. Wees niet bang om je publiek aan te spreken en iets te zeggen als 'Wat zou je graag willen dat we posten?
-
Zorg dat je een geweldige website hebt. We leven in het tijdperk van het internet en social media. Een goede website staat daarom centraal in goede branding. Het is prima om je handel vooral in de fysieke en traditionele media te adverteren, maar als je geen website hebt zul je als ouderwets en ontoegankelijk bestempeld worden. Huur een professional in of gebruik een zogeheten 'template' om je eigen website mee te bouwen. Op zijn minst moet je website duidelijk maken waar het merk over gaat, waar het kantoor zit, op welke tijden je open bent, en hoe men contact met je op kan nemen.
- Zie je website als een kans om je verhaal te vertellen. Mensen vinden het makkelijker om dingen te begrijpen die in een verhaaltje passen, en ze zullen zich vereenzelvigen met dingen die ze het gevoel geven deel van dat verhaal uit te maken. Als je je merk wilt laten groeien dien je je klanten een verhaal te bieden waar ze deel van uit kunnen maken. Publiceer het verhaal op de 'over ons'-pagina van je website, of verspreid het verhaal middels je promotiematerialen.
- In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw schetste Microsoft het beeld dat ze alle zeilen bijgezet hadden om zo het meest innovatieve en effectieve bedrijf in hun sector te worden. Hier konden ondernemende mensen die hun leven op graag op eenzelfde manier zouden willen zien zich in vinden. Deze mensen kregen het gevoel deel van die grootsheid uit te maken door Microsoftproducten te kopen.
-
Wees betrokken bij de gemeenschap. Een persoonlijke aanwezigheid kan helpen vertrouwen te winnen en het merk aan de man te brengen. Organiseer evenementen, bezoek evenementen die door anderen georganiseerd worden, doe aan vrijwilligerswerk en doe wat terug voor de gemeenschap. Zo kunnen klanten en potentiële klanten zien waar jouw merk voor staat.
- Op buurtfeesten, braderieën en dergelijke evenementen kunnen bedrijven een kraampje opzetten om informatie uit te delen. Doe hier je voordeel mee en smeed banden met de mensen binnen je gemeenschap—iedereen is een potentiële klant.
- Doe wat terug voor de gemeenschap door middel van donaties en sponsoring. Ook dit kan je naamsbekendheid vergroten. Sponsor bijvoorbeeld een voetbalploegje of een balletgroep om het bestaan van jouw merk kenbaar te maken.
Advertentie
Tips
- Innoveer, ontwikkel, cultiveer, participeer, groei en ga met de tijd mee.
- Kies een rolmodel. Denk niet dat je hiermee iemand kopieert; het gaat erom dat je iemand als voorbeeld hanteert. Als je sportkleding maakt, kies dan Nike of Adidas als rolmodel. Die bedrijven hebben het geweldig gedaan, zowel qua reclames als qua mediabeleid. Put daar dus inspiratie uit.