PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een miskraam is vaak het vervelende resultaat van een genetische afwijking van de foetus, waarbij een chromosoom is verdriedubbeld. Hoewel er geen Westers medicijn is dat garandeert dat je geen miskraam krijgt, zijn er genoeg maatregelen die je kunt treffen om de kans op een miskraam te verkleinen. Door je gezondheid serieus te nemen en de juiste dingen te eten, genoeg te bewegen en te slapen vergroot je de kans op een probleemloze zwangerschap. Volg onderstaand stappenplan om de kans op een miskraam te verkleinen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voordat je zwanger raakt

PDF download Pdf downloaden
  1. Seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen de kans op een miskraam vergroten. Laat je dan ook door je huisarts testen op aandoeningen zoals gonorroe, syfilis, hiv en herpes. Deze ziektes kunnen namelijk een gevaar voor de foetus vormen.
  2. Sommige ziektes die door middel van een vaccinatie voorkomen kunnen worden, vergroten de kans op een miskraam. Weet je niet zeker tegen welke ziektes je bent ingeënt, vraag dit dan na bij je huisarts.
    • In sommige gevallen zal je bloed onderzocht moeten worden om te bepalen of je bepaalde vaccinaties wel of niet hebt gehad.
    • Je kunt je het beste voor je zwangerschap in laten enten. Wees er dus op tijd bij en zorg dat je niet zwanger raakt voordat je alle nodige inentingen gehad hebt.
  3. Schildklierafwijkingen, epilepsie en lupus zijn zulke ziektes, hoewel je ook met deze aandoeningen een gezond kind op de wereld kunt zetten. Zorg dat je huisarts op de hoogte is van de ziektes die in je familie voorkomen. [1]
  4. Begin een tot twee maanden voordat je zwanger probeert te raken foliumzuur te slikken. Dit verkleint de kans dat je kindje met bepaalde afwijkingen geboren wordt.
  5. Als je zwanger probeert te raken, kun je beter niet meer dan twee koppen koffie per dag drinken. Cafeïne kan je hormoonspiegel namelijk beïnvloeden en is in grote hoeveelheden bovendien voor iedereen ongezond. [2]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Tijdens je zwangerschap

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor zowel jou als je baby is het goed als je elke dag voldoende beweegt, maar erop let dat je niet teveel sport. Extreme vormen van sport kunnen je kans op een miskraam vergroten doordat je lichaamstemperatuur tijdens het sporten oploopt en er minder bloed naar de foetus stroomt. Vermijd contactsporten waarbij je kunt vallen of waarbij de gezondheid van de baby op een andere manier in gevaar wordt gebracht.
  2. Deze producten kunnen namelijk infecties zoals listeria en toxoplasmose veroorzaken, wat je kans op een miskraam kan vergroten. Hoewel deze aandoeningen zeldzaam zijn, kun je ze voorkomen door simpelweg te zorgen dat het vlees dat je eet gebraden of gekookt is (eet dus geen rauwe sushi!) en dat je zuivelproducten gepasteuriseerd zijn.
  3. Zoals bij elke zwangerschap zijn alle soorten drugs verboden gebied. Dit geldt voor de periode waarin je zwanger probeert te raken, maar vooral tijdens je zwangerschap. Verslavende middelen zijn extreem ongezond voor zowel jou als de baby en kunnen de kans op een miskraam vergroten. [3]
  4. Laat tijdens je zwangerschap geen röntgenfoto's maken. Blijf bovendien ver weg van stoffen als arseen, lood, formaldehyde, benzeen en ethyleenoxide. Deze kunnen de gezondheid van je baby namelijk in negatieve zin beïnvloeden.
  5. Een gestrest lichaam heeft meer moeite om ziektes te bestrijden en je gezond te houden. Probeer dan ook voor zo min mogelijk stress te zorgen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, mediteer, doe visualisatie-oefeningen, doe aan yoga of maak wandelingen. Zelfs schilderen en tuinieren kunnen ontspannend werken.
  6. Drink niet meer dan twee koppen koffie (ongeveer 200mg cafeïne) per dag.
  7. Dit is een vrouwelijk geslachtshormoon dat secretoire veranderingen in de baarmoeder veroorzaakt. Het baarmoederslijmvlies wordt hierdoor voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel. Sommige miskramen worden veroorzaakt door een afwijking van het slijmvlies, waardoor de foetus zich niet voldoende kan ontwikkelen. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan progesteron helpen de kans op een miskraam te verkleinen. Vraag je huisarts daarom of het gebruik van progesteron voor jou een mogelijkheid is. [4]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het vruchtbaarheidsdieet volgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vermijd producten die met hulp van pesticiden gekweekt zijn en je vruchtbaarheid kunnen verminderen.
  2. Veel zuivelproducten bevatten hormonen en antibiotica, waardoor je meer oestrogeen binnenkrijgt en je minder vruchtbaar bent. Reageert je lichaam niet goed op zuivel, dan kun je ook overwegen bijvoorbeeld amandelmelk te drinken. Sojamelk is echter een minder gezonde optie.
  3. Deze zitten boordevol proteïne en vitamine A, maar stimuleren ook nog eens de hormoonproductie, werken ontstekingsremmend en reguleren je menstruatiecyclus.
    • Goede voorbeelden van gezonde vis zijn wilde zalm, kabeljauw en heilbot. Probeer vis uit kwekerijen te vermijden; hieraan kunnen namelijk antibiotica en kleurstoffen zijn toegevoegd.
    • Eet liever geen diepzeevissen zoals tonijn, zwaardvis en zeebaars. Deze vissen kunnen namelijk veel kwik bevatten, wat niet goed voor je lichaam is.
  4. Door hormonen en antibiotica te vermijden, kun je een stijging van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam vermijden. Proteïne is tijdens je zwangerschap essentieel, maar eet niet zomaar alle soorten vlees die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
    • Mocht je je zorgen maken over endometriose, eet dan niet teveel rood vlees.
    • Eet ook alleen biologische kip en kalkoen.
  5. Volkorenproducten bevatten veel vezels en essentiële vitaminen. Vooral vezels zijn belangrijk omdat ze helpen overbodige hormonen uit het lichaam te verwijderen en je bloedsuikerspiegel op peil te houden. In bewerkte graanproducten zitten te weinig voedingsstoffen om een gezonde zwangerschap te ondersteunen.
  6. Naast het op peil houden van je hormoon- en bloedsuikerspiegel bevorderen vezels je spijsvertering. Probeer daarom tijdens elke maaltijd fruit met veel vezels, donkere groenten, bonen of volkorenproducten te eten.
  7. Soja bevat ingrediënten die zich in je lichaam als hormonen gedragen en kunnen je hormoonspiegel daardoor uit balans brengen. Probeer sojaproducten dan ook zowel voor als tijdens je zwangerschap te vermijden.
  8. Deze suikers vind je bijvoorbeeld in vruchtensap uit flessen, snoep, verpakte toetjes enzovoorts. Ze hebben een negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel en verzwakken het immuunsysteem.
  9. Vrouwen hebben ruim 2 liter water per dag nodig. Drink liever water uit flessen dan kraanwater zodat je zo min mogelijk afvalstoffen binnenkrijgt. [5]
    Advertentie

Tips

  • Blijf positief. Je gedachten hebben meer invloed dan je denkt. Als je positief denkt, zul je waarschijnlijk beter kunnen ontspannen en minder stress op de baby overbrengen.
  • Een miskraam kan een erg emotionele of zelfs traumatische ervaring zijn. Zorg dat je genoeg steun in je omgeving vindt of bezoek een psycholoog om over je gevoelens te praten.
  • Probeer zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond, beweeg voldoende en zorg dat je zo min mogelijk stress ervaart.
  • Zoek steun bij je vrienden en familie. Vijftien procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Hoewel dit dus veel voorkomt, blijft een miskraam een traumatische ervaring. [6]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd omgevingen waar veel gerookt wordt.
  • Probeer druk op je buik te voorkomen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.156 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie