PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je telefoon nat geworden is, maak je dan geen zorgen. Zelfs als je hem in de wasbak, gootsteen, wc of badkuip hebt laten vallen kun je hem misschien nog redden. Het belangrijkste is dat je in deze situatie snel reageert. Haal je telefoon zo snel mogelijk uit het water, schakel hem uit, haal de batterij eruit en verwijder alle accessoires. Probeer zo veel mogelijk water uit je telefoon te halen met vellen keukenpapier en een stofzuiger. Stop je telefoon vervolgens 48-72 uur in een kom met snelkookrijst of ander absorberend materiaal voordat je hem weer inschakelt. Met een beetje geluk en door snel te reageren kun je je telefoon hopelijk redden.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Snel aan de slag gaan om waterschade te beperken

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoe langer je telefoon in het water ligt, hoe sterker hij beschadigd zal raken. Als je telefoon lang in het water ligt, is er een kans dat je hem niet meer kunt redden.
  2. Als je je telefoon aangesloten hebt op de oplader en hij in het water ligt, schakel dan de stroomtoevoer naar het stopcontact uit voordat je de telefoon uit het water probeert te halen. Als je de telefoon uit het water haalt terwijl hij aangesloten is, kun je een elektrische schok krijgen.
    • De veiligste manier om dit te doen is om de juiste groep uit te schakelen in je meterkast.
  3. Er kan kortsluiting ontstaan als je je telefoon niet uitschakelt. Als je telefoon in het water gelegen heeft, neem dan aan dat hij vol met water zit, of hij nu werkt of niet.
    • Schakel je telefoon niet in om te zien of hij het doet.
  4. Pak nadat je je telefoon uit het water gehaald hebt snel enkele vellen keukenpapier of zachte doeken. Leg je telefoon erop terwijl je de achterkant en de batterij verwijdert. De meeste telefoons kun je openmaken met een kruiskopschroevendraaier. Als je echter een iPhone hebt, dan heb je een speciale pentalobe-schroevendraaier nodig.
    • Lees de gebruikershandleiding van je telefoon en/of artikelen op internet als je niet zeker weet hoe je de batterij uit je telefoon moet halen.
    • Dit is een van de belangrijkste stappen die je moet uitvoeren om je telefoon te redden. Veel van de elektronische componenten overleven een waterbad als ze niet van stroom voorzien worden (in dit geval door de batterij) wanneer ze nat zijn.
    • Kijk naar de waterschade-indicator om te zien of de telefoon echt beschadigd is geraakt door het water. Deze indicator bevindt zich in de meeste gevallen achter de batterij in het batterijvak of op de batterij zelf, afhankelijk van het model telefoon. Hij ziet er normaal uit als een wit vierkant of cirkel. Als de indicator roze of rood is, dan heeft je telefoon waterschade. [1]
    • Bij veel iPhones bevindt de waterschade-indicator zich aan de zijkant van de telefoon (in het simkaartvak) of onderaan in de buurt van de oplaadpoort of de aansluiting voor koptelefoons. [2]
      • Draai als je een Androidtoestel hebt de schroefjes los om de klep voor de printplaat los te halen. Soms zit hier water achter en bevinden de waterschade-indicatoren zich hier ook. Let op: zelfs als de klep niet op zijn plek zit kan de telefoon nog werken als je hem aansluit op het stopcontact.
  5. Dep de simkaart na het verwijderen droog met een vel keukenpapier of een doek. Leg de simkaart op een droge doek of vel keukenpapier te drogen totdat je met je telefoon weer verbinding maakt met je telefoonnetwerk. Als je telefoon geen simkaart heeft, dan kun je deze stap overslaan.
    • Sommige of alle belangrijke contactpersonen zijn opgeslagen op je simkaart en SD-kaart, samen met andere gegevens. Deze kaarten raken vaak niet door water beschadigd en je kunt ze bewaren om later weer te gebruiken. In de meeste gevallen is het belangrijker om de simkaart en de SD-kaart te redden dan de telefoon zelf.
  6. Verwijder de beschermhoes, oordopjes, geheugenkaarten en andere dingen die op je telefoon aangesloten zijn. Zorg dat je alle poorten en kieren in de telefoon aan de lucht blootstelt, zodat ze goed kunnen drogen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Je telefoon drogen

PDF download Pdf downloaden
  1. Doe een kilo rijst in een grote kom. Begraaf je telefoon en de losse batterij dan in de rijst. De rijst zal al het resterende vocht uit je telefoon halen. [3]
    • Draai de telefoon ieder uur om totdat je gaat slapen. Zo kan al het water dat nog in de telefoon zit naar beneden druppelen en hopelijk door een opening uit de telefoon stromen. [4]
    • Gewone ongekookte witte of bruine rijst neemt minder goed water op dan snelkookrijst en werkt dus minder goed.
  2. Doe de zakjes silicagel, je telefoon en de losse batterij in een bak. Laat je telefoon 48-72 uur in de bak liggen zodat de gel het resterende vocht in je telefoon op kan nemen. [5]
    • Zakjes silicagel zijn die kleine zakjes die in nieuwe schoenen, handtassen en andere producten zitten.
    • Om je natte telefoon te redden is het het belangrijkst dat je snel te werk gaat, dus gebruik rijst of een ander droogmiddel als je geen zakjes silicagel in huis hebt.
    • Het is niet nodig om de zakjes open te maken. Leg ze gewoon samen met je telefoon in de bak.
  3. Als je geen snelkookrijst en zakjes silicagel in huis hebt, dan kun je ook kattenbakvulling in de vorm van kristallen gebruiken. Strooi een laag kattenbakvulling in een kom of bak met een inhoud van ongeveer een tot twee liter. Leg je opengemaakte telefoon en de losse batterij dan op de laag kristallen. Strooi de rest van de kattenbakvulling in de kom of bak om je telefoon er volledig mee te bedekken. [6]
    • Kattenbakvulling met kristallen kun je bij de meeste supermarkten en dierenwinkels vinden.
    • Gebruik geen kattenbakvulling met kleikorrels en andere soorten kattenbakvulling. Alleen kattenbakvulling met kristallen van silicagel werkt.
    • Andere droogmiddelen als parelcouscous en instanthavermout werken net zo goed.
  4. Zet een smal opzetstuk op de slang van je stofzuiger. Stel je stofzuiger dan in op de hoogste stand en zuig er alle openingen in je telefoon mee. [7]
    • Een nat- en droogzuiger werkt bijzonder goed voor deze stap, mocht je er eentje hebben.
    • Dit is de snelste droogmethode. Hiermee kun je je telefoon binnen een half uur volledig drogen en weer aan de praat krijgen. Probeer je telefoon echter niet zo snel weer in te schakelen, tenzij hij maar erg kort aan water blootgesteld is.
    • Je kunt het water er ook uit proberen te zuigen met je mond. Dit is een erg zachte methode en je bevindt je dicht genoeg bij je telefoon om te kunnen horen waar het water zich bevindt.
      • Luister of je het water in je telefoon kunt horen terwijl je dit doet om je zo te concentreren op de natte gedeelten. Blijf het water uit je telefoon zuigen totdat je geen water meer hoort (je hoort dan alleen nog lucht door je telefoon blazen).
  5. Stel je luchtcompressor in op een lage druk. Laat de lucht dan over het oppervlak van de telefoon en de poorten blazen. [8]
    • Je kunt tevens een busje met perslucht gebruiken.
    • Een hogere druk kan de componenten in je telefoon beschadigen.
    • Droog je telefoon niet met een föhn. De warme lucht kan de componenten in je telefoon beschadigen.
  6. Veeg terwijl je je telefoon droog zuigt of blaast voorzichtig zo veel mogelijk water van het oppervlak. Het is het belangrijkst om de binnenkant van je telefoon droog te maken, maar vergeet niet om de buitenkant ook te drogen. [9]
    • Schud niet hard met je telefoon en beweeg hem niet te veel, zodat er geen water door je telefoon stroomt.
  7. Leg je telefoon op een droog vel keukenpapier of ander materiaal dat vocht opneemt. Schakel dan een ventilator in en zet hem zo neer dat hij lucht over het oppervlak van je telefoon blaast. [10]
  8. Controleer voordat je je telefoon inschakelt of hij schoon is en er droog uitziet. Veeg of zuig alle stof- en vuildeeltjes van je telefoon en de losse batterij. Stop de batterij dan weer in je telefoon en probeer hem aan te zetten. [11]
    • Hoe langer je wacht met het inschakelen van je telefoon, hoe groter de kans is dat hij het redt.
    • Als je telefoon het doet, gebruik hem dan terwijl je constant aan de achterkant voelt of hij te warm wordt (om te voorkomen dat hij vanzelf uitgeschakeld wordt). Haal om de paar minuten (of wanneer de telefoon zichzelf uitschakelt) de achterkant van je telefoon om de waterdruppels weg te vegen die naar buiten komen. Doe de achterkant er weer op, schakel je telefoon in, gebruik hem en herhaal het proces. Probeer het gebruik langzaam op te bouwen en taken uit te voeren die meer van je telefoon vergen, zoals een video bekijken. Dit doe je totdat al het water weg is (warmte zorgt ervoor dat er water uit de elektronische componenten komt, wat een onderdeel is van het herstelproces).
    • Als je telefoon geluid maakt maar het scherm niet aangaat, maak je telefoon dan weer open en veeg het water weg dat zich waarschijnlijk onder het moederbord bevindt. [12]
    • Als er niks gebeurt, leg je telefoon dan weer in de kom met rijst of zakjes silicagel en wacht nog een dag of twee voordat je je telefoon weer probeert in te schakelen. Het kan zijn dat je dit meerdere keren moet herhalen.
    Advertentie

Tips

  • Ga met je telefoon naar een erkende telefoonreparatiezaak als je hem niet aan de praat krijgt. Wellicht kan men je telefoon repareren.
  • Wees voorzichtig wanneer je je telefoon in een kom met rijst legt, want er kunnen korrels vast blijven zitten in de oplaadpoort en aansluiting voor de koptelefoon. De rijst kan ook andere schade veroorzaken. [13]
  • Het duurt lange tijd voordat je telefoon weer droog is.
    • Tijdens deze periode kun je je telefoon niet gebruiken, wat een negatieve impact kan hebben op je dagelijks leven. Probeer een reservetelefoon te gebruiken, vraag een familielid of vriend of je zijn of haar telefoon mag lenen, of gebruik een computer en software waarmee je kunt bellen.
  • Zuigen met je mond is de gemakkelijkste en veiligste manier om het water in je telefoon te vinden en te verwijderen.
  • Zelfs als de waterschade-indicatoren [14] rood zijn, kan de telefoon nog steeds werken.
  • Als je je telefoon in een bak stopt, plak er dan een etiket op zodat je weet wanneer je je telefoon er weer uit moet halen.
  • Doe het volgende voordat je je telefoon weggooit:
    • Geef het tijd, want het kan weken duren voordat je telefoon het weer doet.
    • Het is de moeite waard om je telefoon eerst met ingrijpende maatregelen te proberen te redden.
      • Door dit te doen bespaar je geld en kun je de telefoon houden die je het fijnst vindt werken.
    • Haal alle herbruikbare onderdelen die te redden zijn uit je telefoon, vooral als het om hetzelfde model gaat. Je SD-kaart en simkaart bevatten belangrijke informatie en de batterij kun je als reserve gebruiken.
    • Probeer niet van streek te raken, maar in plaats daarvan te denken aan de voordelen van een nieuwe telefoon, vooral als het sowieso tijd is voor een upgrade.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer de stekker niet uit het stopcontact te trekken als je telefoon in het water ligt, want dan kun je een elektrische schok krijgen. Haal je telefoon pas uit het water wanneer je de stroomtoevoer naar het stopcontact uitgeschakeld hebt.
  • Schud niet met je telefoon en sla hem nergens tegenaan. [15] Het water zal dan alleen maar dieper in je telefoon trekken.
  • Elektronische componenten kunnen giftige chemicaliën bevatten. [16] Zorg dat je er zo weinig mogelijk aan blootgesteld wordt.
  • Stel je telefoon niet bloot aan extreme temperaturen als warme lucht uit een föhn of een koude vriezer. [17]
  • Probeer je telefoon niet uit elkaar te halen, tenzij je precies weet wat je doet. Houd rekening met het volgende:
    • Getrainde medewerkers van een telefoonreparatiezaak kunnen je wellicht ook niet helpen omdat ze niet genoeg ervaring hebben of omdat de garantie dan vervalt.
    • De reparatie kan duur zijn en is soms zelfs nog duurder dan een nieuwe telefoon.
  • Je familieleden en vrienden hebben hun telefoons ook nodig, dus probeer de geleende telefoon niet te lang te gebruiken om degene niet te hinderen.
    • Toon respect door niet zonder toestemming naar gevoelig materiaal te kijken en de instellingen te veranderen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Vellen keukenpapier of droge doeken
  • Gezuiverd water (optioneel)
  • Stofzuiger
  • Luchtcompressor (optioneel)
  • Grote kom met een inhoud van een tot twee liter
  • Hersluitbare zak en watervaste stift (optioneel)
  • Snelkookrijst of kattenbakvulling met kristallen
  • Zakjes silicagel (optioneel)
  • Zesdelige schroevendraaierset voor sieraden
  • Oplaadkabel
  • Stopcontact
  • Alternatieven voor je telefoon: reservetelefoon, telefoon van een familielid of vriend, computer met software (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 157.589 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie