Pdf downloaden Pdf downloaden

Een vriend (of vriendin) die altijd maar negatief is kan een blok aan je been zijn. Aan de ene kant waardeer je misschien dingen aan hem (of haar), en wil je hem misschien helpen om wat positiever in het leven te staan. Aan de andere kant put hij je misschien uit, en trekt hij je mee in zijn negatieve wereldje. Hieronder kun je lezen hoe je kan leren om beter om te gaan met een negatieve vriend. Je kan hem dan beter begrijpen, en misschien kun je wat positiviteit in zijn leven brengen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Omgaan met negativiteit

Pdf downloaden
  1. Als je je vriend de les leest over zijn negatieve gedragspatronen, dan zorgt dat er misschien juist voor dat hij zich alleen maar slechter gaat voelen, en dat hij zijn negativiteit misschien ook op jou gaat richten. Kritiek is natuurlijk voor iedereen lastig om mee om te gaan. Maar voor iemand die constant last heeft van negatieve gedachten en emoties is het al helemaal moeilijk om mee om te gaan. [1] Als je probeert om hem te confronteren met zijn eigen gedrag dan escaleert de situatie misschien, en dan voelt hij zich waarschijnlijk aangevallen. Probeer gewoon een steun voor hem te zijn, voor zover dit binnen je mogelijkheden ligt.
  2. Als jij je geluk af laat hangen van een negatief persoon, dan zal het ook niet goed met jou gaan. Houd dus een emotionele afstand tot je negatieve vriend. Probeer te voorkomen dat je zelf meegezogen wordt in zijn negatieve wereldje, en dat je in de val loopt dat je denkt dat je eerst al zijn problemen moet gaan oplossen om daarna zelf gelukkig te kunnen zijn. [2]
  3. Een van de meest effectieve methoden om een negatieve vriend te helpen, en jezelf ook, is om positief te blijven temidden van al zijn negativiteit. Hierdoor blijf je zelf gelukkig, en je laat hiermee aan je vriend zien dat er ook nog andere manieren zijn om in het leven te staan en om de wereld te zien.
    • Neem af en toe even afstand. Mensen kunnen emoties "overnemen"; met andere woorden, de emoties van de mensen om je heen kunnen door jou overgenomen worden. [3] Ook al ben je een heel positief mens, als je teveel negativiteit om je heen ziet, dan kan het moeilijk zijn om zelf nog positief te blijven. Neem daarom af en toe even afstand van de negativiteit van je vriend.
    • Een andere manier om positief te blijven, is om je bewust te blijven van je eigen emoties. Als je dus merkt dat je de negativiteit van een ander aan het overnemen bent, sta er dan bij stil bij hoe je je voelt, en herinner jezelf eraan dat je je niet negatief wilt voelen. Bijvoorbeeld, "Ik merk dat ik geïrriteerd begin te raken door de ober omdat mijn vriend er al vijf minuten over aan het zeuren is. Ik heb zelf eigenlijk geen probleem met de ober. De irritatie is dus niet van mijzelf." Je bent beter in staat om positief te blijven als je je er bewust op richt. [4]
    • Maak grapjes. Als je een negatieve ervaring omzet in iets grappigs dan voorkom je dat de natuurlijke impuls van de hersenen om gericht te blijven op het negatieve aspect van de ervaring gevolgd wordt. [5] De volgende keer dat je vriend weer begint met klagen, geef je de situatie bijvoorbeeld een leuke draai: "Wat jammer dat je auto niet startte en dat je moest rennen om de bus te halen. Maarre, je zei toch laatste dat je meer wilde gaan sporten?"
    • Wees je ervan bewust als de negativiteit van je vriend irrationeel is. Het is makkelijker om zelf positief te blijven als je afstand neemt van negativiteit die irrationeel is. Bijvoorbeeld, als je vriend klaagt dat jouw avond verpest is omdat je naar een 2D film gaat in plaats van een 3D film, wees je er dan van bewust dat dit compleet irrationeel is.Want je gaat gewoon naar de film, en je hebt heus wel een leuke avond. Neem afstand van de irrationele gedachten waar je vriend zelf in vastzit. [6]
  4. Het kan verleidelijk zijn om met je vriend mee te gaan doen met negatief zijn. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat mensen liever iets met vrienden doen waar ze geen plezier in hebben, dan alleen iets leuks doen. [7] Maar, als je jezelf mee laat trekken in de negativiteit dan wordt het alleen maar erger. Hij zal dan denken dat zijn gedrag acceptabel is, en misschien versterk je zijn negativiteit er ook nog mee.
  5. Onderzoeken naar het tonen van mededogen lijken aan te tonen dat het tonen van mededogen een “win-win”manier is om met mensen te gaan. [8] Het ontvangen van mededogen wordt in verband gebracht met geestelijke en fysieke gezondheidsvoordelen, zoals beter tegen stress bestand zijn, en je meer verbonden voelen met anderen. Je meer met anderen verbonden voelen heeft ook fysieke voordelen, zoals een verhoogde fysieke weerstand. De mensen die mededogen tonen hebben er zelf ook baat bij. Want het tonen van mededogen wekt ook weer mededogen op bij de ontvangende partij. Onvoorwaardelijk geven kan tot gevolg hebben dat de ander ook onvoorwaardelijk wil geven. Waar het op neer komt is dat mededogen een hele goede manier is om jezelf en de mensen om je heen gezond te houden.
    • Ga bijvoorbeeld op zoek naar manieren waarop je je vriend kan helpen. Als zijn auto het niet doet, bied dan aan dat hij mee kan rijden, of help om zijn auto te starten door middel van jouw accu. Als hij klaagt over een familielid, bied dan aan dat hij bij jou stoom af mag blazen. Deze kleine gebaren kunnen een grote impact op jullie leven hebben.
  6. Het is nooit fijn om te breken met een vriend, maar soms is het de beste optie. Het is goed om de negativiteit van je af proberen te schudden, en om je vriend echt te accepteren zoals hij is, ondanks de donkere wolk die over zijn hoofd heen hangt. Maar soms kan de negativiteit je teveel worden, en dan is het misschien nodig om afscheid te nemen. Als het zover komt, voel je dan tenminste goed over het feit dat je genoeg om jezelf geeft om niet in het zwarte gat van negativiteit te vallen. [9]
    • Soms kan de negativiteit van vrienden vervelende of traumatische ervaringen uit je eigen verleden triggeren. Als je bijvoorbeeld van een drugsverslaving afgekickt bent, en je vriendin klaagt constant dat haar familie haar onder druk zet om te stoppen met drugs, dan kan deze uiting van negativiteit pijnlijke herinneringen bij jezelf oproepen. Als de negativiteit van je vriend steeds op je "knopjes drukt" of pijnlijke gevoelens oproept, dan kan het een idee zijn om afstand te nemen.
  7. Dit kan vooral nuttig zijn als je echt betrokken wilt blijven bij je vriend, maar het toch moeilijk vindt om met zijn negativiteit om te gaan. Een therapeut kan je leren hoe je er op een gezonde manier mee om kan gaan, en hoe je je manier van denken gezond houdt, zodat je zelf positief kan blijven.
    • Als de negativiteit van je vriend nogal heftig is, bijvoorbeeld als hij praat over zelfdoding of automutilatie, praat er dan over met een ouder die je vertrouwt, een leraar, decaan, of andere volwassene met gezag. Want je vriend heeft dan meer hulp nodig dan jij kan bieden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Effectief communiceren met een vriend die negatief is

Pdf downloaden
  1. Want het laatste wat je wilt is te kritisch of vijandig zijn waardoor je de negativiteit van je vriend alleen maar groter maakt. Als je graag tegen je vriend wil zeggen dat hij de situatie met een donkere bril ziet, zoek dan naar de juiste manier om dat te zeggen. [10]
    • Praat vanuit de "Ik"-figuur in plaats vanuit de "jij"-figuur. Bijvoorbeeld, “Houd eens op met zo negatief zijn,” zal veel minder positief effect sorteren dan: “Ik heb het gevoel dat er meer speelt dan je op dit moment denkt.” Praten vanuit "Ik" komt minder oordelend over, waardoor de ander gewilliger is om open te staan voor jouw boodschap.
  2. Wat je zegt is namelijk niet de enige belangrijke factor in het communiceren. De tonatie en de non-verbale boodschappen zijn net zo belangrijk. [11] Schreeuwen of je handen in de lucht gooien van wanhoop creëren meer negativiteit dan dat ze negativiteit effectief bestrijden.
    • Vriendelijk oogcontact en mee knikken met wat hij zegt, als je het ermee eens bent tenminste, zijn hele goede manieren om een positieve interactie te creëren.
    • Zorg dat je stem gelijkmatig blijft. Als jij rustig blijft terwijl je vriendin ontploft dan realiseert zij zich misschien dat er meerdere manieren zijn om met een probleem om te gaan.
  3. Let op het tempo als je praat.Onderzoeken tonen aan dat mensen je “zorgzamer en sympathieker” vinden als je langzaam praat. [12] Als je dus op een positieve manier met je vriend wilt praten zodat hij positiever wordt en zodat je voorkomt dat je zelf ook negatief wordt, let er dan op je tempo.
  4. Het is belangrijk dat je in het contact met de ander mededogen hebt en positief bent, maar dat is niet hetzelfde als het ok vinden dat iemand steeds maar over je grenzen gaat. Soms zal een vriend met een negatieve houding proberen om jou over te halen om hetzelfde te denken als hij. Wees stevig als het om de vrijheid gaat om je te uiten en om een eigen mening te hebben. Assertiviteit per slot van rekening over rekening houden met iedereen, niet slechts van een persoon. [13]
    • Laat duidelijk merken wat je wensen en behoeften zijn. Communiceer duidelijk wat je wensen en behoeften zijn. Gebruik directe taal waar niets tegen in te brengen is. Zeg bijvoorbeeld, “Ik voel me niet prettig bij de manier waarop je je nu gedraagt. Ik ga nu weg, maar we kunnen op een later tijdstip praten als je wilt”.
    • Wees ook empathisch. Bijvoorbeeld, “Ik begrijp dat je hierover wilt blijven praten, maar ik voel me niet prettig bij dit gesprek, en ga er dus vandoor.”
    • Stel je grenzen. Bijvoorbeeld, "Ik vind het prima om vijf minuten naar je klachten te luisteren, maar daarna zou ik het fijn vinden om van onderwerp te veranderen, zodat we niet vast blijven zitten in negativiteit." [14]
  5. Als een vriend ergens over door blijft gaan, verander het onderwerp dan, en praat over iets waarvan je weet dat het hem opfleurt. [15] Een beetje positiviteit in de situatie brengen is vaak heel wat makkelijker en effectiever dan de negativiteit proberen te bestrijden.
    • Bijvoorbeeld, als je vriend aan het klagen is over de moeilijke dag die hij op zijn werk gehad heeft, vraag hem dan of hij wil gaan bowlen of met je naar de film wil gaan. Bied dan aan om zijn kaartje te betalen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Negativiteit begrijpen

Pdf downloaden
  1. Pessimisme is de levenshouding van een mens die er vanuit gaat dat dingen slecht zullen gaan in plaats van goed. Vaak worden mensen pessimist omdat veel dingen in hun leven ook daadwerkelijk mis gingen. [16] Pessimistische mensen lijken vaak negatief omdat ze ideeën snel afkraken en mogelijkheden niet lijken te zien. Maar weet dat deze mensen waarschijnlijk een hele geschiedenis van slechte ervaringen in hun leven achter de rug hebben, dus vanuit hun perspectief is pessimisme misschien wel een hele logische levenshouding.
    • Mensen met een pessimistische blik op het leven zien een positieve houding soms als "je kop in het zand steken", of niet realistisch in het leven staan. Je kan je vriend aanmoedigen om positiever te denken door door een positief voorbeeld te zijn in de manier waarop je het leven aangaat. [17]
    • Bijvoorbeeld, een vriend met een pessimistische houding zegt misschien, "Ik zou eigenlijk niet moeten solliciteren op die baan, want ik word toch afgewezen." Iemand met weinig realiteitszin zegt misschien zoiets als, "Oh, natuurlijk krijg jij de baan! Jij bent zonder twijfel de allerbeste!" Hoewel dit positief lijkt, heeft iemand er niet zo veel aan, omdat het niet realistisch is en niet ingaat op de oprechte zorgen van je vriend.
    • Je kan positief en toch realistisch zijn: "Ok, je bent misschien niet de hoogst gekwalificeerde persoon voor deze baan... maar je zal nooit weten of je geschikt bent voor deze job als je het niet aangaat. Je bezit wel een hoop kwaliteiten die gevraagd worden in het functieprofiel. Je hebt niets te verliezen als je solliciteert toch?"
  2. Depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door gevoelens zoals hopeloosheid, een onvermogen om plezier te voelen, en een aanhoudende vermoeidheid. Depressie is vaak de bron van negativiteit; als je het fenomeen depressie begrijpt, dan begrijp je vrienden die misschien lijden aan depressie ook beter. Depressie wordt vaak veroorzaakt door factoren die buiten de controle liggen van degene die eraan lijdt, zoals genen, familieomstandigheden, en sociale omgeving. Mensen die depressief zijn hebben moeite om de energie te genereren om dingen te doen. Omdat depressieve mensen zo moe zijn en ook “somber”, komen ze erg negatief en ongelukkig over. [18]
    • Mensen die depressief zijn kunnen zich niet "zo maar" goed voelen. Toch is depressie goed te behandelen met behulp van therapie en medicatie.
    • Andere symptomen van depressie zijn onder andere: je vaak triest of verscheurd voelen, last hebben van boze uitvallen, een onverschilligheid ten opzichte van dingen waar je voorheen juist van genoot, gewichtsschommelingen, een ander slaappatroon of een veranderde eetlust, gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens, en vaak last hebben van gedachten aan zelfverminking of de dood. [19]
  3. Depressie is een serieuze aandoening die mensen verhindert om zich emotioneel te verbinden met anderen, en om een gelukkig, gezond leven te leiden. Je kan de depressie van je vriendin niet "genezen", maar als je signalen hebt opgemerkt waar je je zorgen over maakt, dan kan het goed zijn om er met haar over te praten, zodat ze weet dat je om haar geeft, en dan kan je haar motiveren om hulp te gaan zoeken. [20]
    • Praat vanuit de "Ik"- figuur, zoals "Ik heb gemerkt dat je de laatste tijd niet meer zoveel zin hebt om af te spreken als eerst. Ik maak me zorgen om je. Zullen we erover praten?"
    • Stel vragen. Ga er niet vanuit dat je wel weet wat er aan de hand is. Stel je vriendin liever vragen, zoals, "Voel je je al een tijd zo? Is er iets gebeurd waardoor je je zo voelt?"
    • Bied je steun aan. Laat je vriendin merken dat je om haar geeft en dat je er bent als ze je nodig heeft. Vaak voelen mensen die depressief zijn zich erg slecht over zichzelf, of ze vinden zichzelf waardeloos. Laat haar weten dat je om haar geeft en dat je er voor haar bent door zoiets te zeggen als, "Ik waardeer onze vriendschap echt. Ook al wil je nu niet praten, ik ben er altijd als je een praatje wilt maken."
    • Mensen die depressief zijn reageren soms boos of geïrriteerd als je ze wilt helpen. Neem het niet persoonlijk op, en probeer geen druk uit te oefenen als iemand niet geholpen wil worden. [21]
  4. Een angststoornis kan veel frustratie en irritatie veroorzaken bij mensen. Mensen met een angststoornis voelen zich vaak machteloos in hun leven, of ze zijn doodsbang dingen die voor anderen heel vanzelfsprekend zijn. Ze maken zich vaak zo veel zorgen over het angstig zijn dat ze moeite hebben met helder denken en zich ergens op te concentreren. [22] [23] Mensen die heel angstig zijn vallen vaak uit tegen anderen en zijn sneller geïrriteerd dan mensen die geen last hebben van angst, en ze creëren hiermee veel negatieve emoties.
    • Als je vriendin zich constant zorgen maakt over allerlei dingen, of het gevoel heeft dat ze geen controle heeft over haar leven, dan lijdt ze misschien aan een angststoornis.
    • Een angststoornis is net zoals depressie, een geestelijke stoornis die ernstig is, maar die wel behandeld kan worden. Je kan de angststoornis van je vriendin niet "zomaar oplossen", maar je kan haar wel laten weten dat je om haar geeft en dat je haar wil steunen.
  5. De meeste mensen met een angststoornis voelen zich slecht over hun onvermogen om hun constante stress in te tomen, wat paradoxaal genoeg weer leidt tot nog meer stress. Ze vinden vaak dat het toegeven aan een behandeling een teken van zwakte is, of dat ze dan "echt te diep gezonken zijn." Moedig je vriendin aan om hulp te gaan zoeken, door haar te laten weten dat het zoeken naar een behandeling juist een teken van kracht is, en van goed voor jezelf zorgen. [24]
    • Gebruik de "Ik"-figuur als je met je vriendin over haar angsten praat. Zorg dat ze zich niet nog slechter over zichzelf gaat voelen door dingen te zeggen als, "Je moet echt gaan werken aan je angsten." In plaats daarvan kun je beter iets geruststellends zeggen als, "Ik heb het idee dat je echt bezorgd en gestressed bent de laatste paar keren dat we samen waren. Gaat het wel goed met je?"
  6. Vaak vinden mensen die zich onzeker of incapabel voelen het moeilijk om positief te zijn en om positief te reageren op positieve gebeurtenissen. [25] Dit kan een vorm van zelfbescherming zijn, omdat ze bang zijn om nog meer afgewezen of gekwetst te worden. Hoe misleidend het ook kan zijn, als je de logica erachter eenmaal begrijpt, dan kun je er veel beter mee omgaan. Je kan het zelfvertrouwen van je vriendin op de volgende manieren helpen opbouwen [26] :
    • Geef haar positieve feedback. Het kost tijd om die instinctieve zelfbescherming los te laten. Als je daar zelfs maar de kleinste vorm van verandering in opmerkt, zeg daar dan iets positiefs over tegen je vriendin. Bijvoorbeeld, "Ik ben zo blij dat je vandaag met ons bent komen bowlen! Ik heb je echt gemist."
    • Moedig haar aan. Het overwinnen van negativiteit is een zware klus, en ze zal zeker last hebben van terugvallen. Blijf haar aanmoedigen om nieuwe manieren te zoeken waardoor ze kan leren om er beter mee om te gaan.
    • Luister naar haar. Vaak hebben mensen last van weinig eigenwaarde omdat ze het gevoel hebben dat andere mensen niet naar ze luisteren of niet om hen geven. Neem de tijd om naar je vriendin te luisteren, om haar zorgen te erkennen, en om je ideeën met haar te delen. Hierdoor krijgt ze het idee dat je betrokken bij haar bent, vooral als je haar laat weten dat ze belangrijk voor je is.
  7. [27] We hebben de neiging om te denken dat negatief zijn een keuze is, maar het is iets ingewikkelder dan dat. Negativiteit, of het nu veroorzaakt wordt door een depressie, een angststoornis, pessimisme, onzekerheid, of iets anders, is iets waar niemand de volledige controle over heeft. Er zijn weliswaar stappen die mensen in hun leven kunnen zetten om de negativiteit in hun leven te laten afnemen, maar iemand veroordelen omdat diegene negatief is kan soms juist de dingen erger maken.
    • Weet dat je de problemen van je vriendin niet kan "oplossen". Maar je kan er wel zijn om haar te steunen. Vergeet echter niet om ook goed voor jezelf te zorgen.
    Advertentie

Tips

  • Adviseer je vriend / vriendin om naar een therapeut te gaan als je denkt dat hij of zij moeite heeft om emoties te hanteren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer om niet achter de rug van je vriend of vriendin te praten. Dit is onaardig en niemand wordt er beter van.
  • Als je vriend / vriendin het erover heeft dat hij of zij zichzelf iets aan wil doen of denkt aan zelfdoding, bel dan alarmnummer 112, of vraag je vriend of vriendin om de telefonische hulplijn voor suicide 113 te bellen.
Advertentie
  1. https://www.psychologytoday.com/blog/the-moment-youth/201303/negativity-is-second-hand-smoke
  2. https://www.psychologytoday.com/blog/the-moment-youth/201303/negativity-is-second-hand-smoke
  3. https://www.psychologytoday.com/blog/words-can-change-your-brain/201207/the-8-key-elements-highly-effective-speech
  4. http://www.cci.health.wa.gov.au/docs/Assertmodule%204.pdf
  5. http://www.forbes.com/sites/travisbradberry/2014/10/21/how-successful-people-handle-toxic-people/2/
  6. https://www.psychologytoday.com/blog/wander-woman/201104/what-do-about-negative-conversations
  7. http://www.thepositivepsychologypeople.com/optimism-vs-pessimism/
  8. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950
  9. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/definition/con-20032977
  10. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/symptoms/con-20032977
  11. http://www.helpguide.org/articles/depression/helping-a-depressed-person.htm
  12. http://www.helpguide.org/articles/depression/helping-a-depressed-person.htm
  13. http://psychcentral.com/disorders/generalized-anxiety-disorder-symptoms/
  14. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/basics/symptoms/con-20026282
  15. http://www.adaa.org/finding-help/helping-others/friends-and-relatives
  16. http://www.rebeccapropstphd.com/low-self-esteem-and-insecurity/
  17. https://mitalk.umich.edu/article/95
  18. https://www.psychologytoday.com/blog/happiness-in-world/201110/how-reduce-negativity

Over dit artikel

Deze pagina is 5.312 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie