Pdf downloaden Pdf downloaden

Een nieuwsverslag is vergelijkbaar met een nieuwsartikel. Het beschrijft de feiten van een verhaal dat zich nu afspeelt of dat net is gebeurd. Een nieuwsverslag schrijven is niet moeilijk, als je maar dicht bij het onderwerp blijft, goeie interviews doet en een schrijfstijl hanteert die helder, compact en actief is.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Informatie voor het verslag verzamelen

Pdf downloaden
  1. Nieuwsverslagen gaan over iets dat op dit moment gebeurt of dat pas geleden gebeurd is. Actuele zaken, gebeurtenissen, misdaden en onderzoeken zijn goede onderwerpen voor nieuwsverslagen. Voor dingen als profielen, adviserende artikelen en opiniërende stukken kun je beter een andere journalistieke stijl gebruiken.
    • Informeer, vooral bij ambtenaren en pr-mensen, naar mogelijke verhalen. [1]
    • Spel het nieuws om te zien wat er gaande is. Zo kom je er misschien achter dat sommige verhaalideeën samenhangen. [2]
    • Zoek op de website van je stad of regio naar aanstaande evenementen.
    • Ga naar bijeenkomsten van de gemeenteraad om uit te vinden of er bij jou in de buurt dingen spelen.
    • Ga naar zittingen van de rechtbank om te zien of er iets aan de hand is waarvan je verslag zou kunnen doen.
  2. Ga erheen, zodra je weet waarover je wil schrijven. Misschien moet je naar een plaats delict gaan, naar een bedrijf, de rechtbank of een evenement. Het is moeilijk om over iets te schrijven waar je niet bent geweest.
    • Schrijf alles wat je ziet en wat plaatsvindt op.
    • Neem bij evenementen alle toespraken op en maak aantekeningen. Zorg ervoor dat je de namen van de sprekers hebt.
  3. Wie je interviewt hangt af waarover je verslag doet. Zorg voor veel verschillende citaten om in je verslag te kunnen gebruiken, dus interview een aantal verschillende mensen. Mensen die goed zijn om te interviewen zijn bijvoorbeeld coördinatoren van evenementen, advocaten, politiemensen, bedrijfseigenaren, vrijwilligers, deelnemers en getuigen. Gebruik, als je mensen zoekt om interviews mee te plannen, het internet om contactinformatie op te zoeken. Je kunt mensen ook direct ter plaatse interviewen, afhankelijk van je onderwerp.
    • Als het verhaal controversieel of politiek getint is, zorg er dan voor dat je beide kanten van het verhaal belicht.
    • Bereid vragen voor, maar hou je er niet koste wat het kost aan. [3]
    • Beschouw een interview als een gesprek. [4]
    • Neem het interview op.
    • Zorg ervoor dat je volledige en correct gespelde namen hebt van iedereen die je interviewt.
  4. Schrijf de interviews of toespraken uit als je weer thuis of op kantoor bent. Luister je opnames af en schrijf alles (maar in ieder geval de belangrijkste delen) van de interviews en toespraken uit. Dit maakt het vinden van informatie en mogelijke citaten voor het verslag makkelijker.
  5. Nieuwsverslagen gaan over iets wat nu gebeurt, maar het is goed om wat onderzoek naar het onderwerp te doen. Doe navraag naar de bedrijven, mensen of programma's waarover je verslag doet om er zeker van te zijn dat de feiten kloppen. Dubbelcheck namen, data en alle informatie die hebt verzameld.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het nieuwsverslag schrijven

Pdf downloaden
  1. De koptekst moet de lading dekken, helder zijn en makkelijk te begrijpen. Gebruik sleutelwoorden uit het verslag en hou het helder en simpel. Stel je koptekst in actieve termen. De koptekst moet de lezers accuraat vertellen waar het verslag over gaat. [5]
    • De koptekst moet de aandacht grijpen, maar niet overdreven of misleidend zijn.
    • Gebruik hoofdletters voor het eerste woord en alle zelfstandig naamwoorden in de koptekst.
    • De koptekst zou bijvoorbeeld als volgt kunnen zijn: "Gewapende roofoverval op boerenmarkt in Schagen."
  2. De naamsvermelding komt direct na de koptekst. Hier vermeld je je naam en maak je duidelijk wie je bent. De plaatsvermelding geeft weer waar het artikel zich afspeelt en wordt in hoofdletters geschreven.
    • Een voorbeeld van een naamsvermelding: Susan Smit, Verslaggever
    • Een voorbeeld van een plaatsvermelding: VIJFHUIZEN, NH. [6]
  3. Een inleiding is de eerste alinea van een verslag of artikel en wordt meestal als het meest belangrijke onderdeel gezien. In een nieuwsverslag is een bloemrijke en kunstig geformuleerde inleiding niet op zijn plaats. Hou je inleiding puntig, met zoveel mogelijk basisinformatie. Een inleiding is een of twee zinnen lang en vat het verhaal samen; wie, wat, wanneer, waar en hoe moet in de inleiding worden benadrukt. [7]
    • Noem in de inleiding geen namen (bewaar dat voor later), tenzij ze algemeen bekend zijn (bijvoorbeeld, Koning Willem-Alexander).
    • Bijvoorbeeld: Een man uit Haarlem is dinsdag in zijn winkel opgepakt voor het verkopen van gestolen auto's, toen een politieagent zich als een klant voordeed.
  4. Dit bestaat uit de feiten, maar is gedetailleerder en specifieker dan je inleiding. Gebruik de informatie die je ter plaatse en in interviews hebt verzameld. Schrijf je verslag in de derde persoon en vanuit een neutraal perspectief. Zorg ervoor dat je verhaal feitelijk is en geen mening weergeeft.
  5. Je kunt citaten in je verslag gebruiken om informatie door te geven. Introduceer altijd de persoon die je citeert, gevolgd door de exacte woorden die ze hebben gezegd. Gebruik bij de eerste vermelding hun volledige naam, en daarna alleen de achternaam.
    • Bijvoorbeeld: Marie Keizer was de afgelopen zes jaar directeur van het kindertheater. "Ik hou van kinderen en hoe ze begaan zijn met deze voorstellingen," aldus Keizer. "Er zitten 76 kinderen in het programma, van 7 tot 16 jaar oud."
  6. Behalve als de informatie algemeen bekend is, moet je altijd aangeven waar je bron is. Je kunt in de problemen komen als je iemand geen credit geeft. Dit is ook belangrijk als een feit niet blijkt te kloppen, zodat bekend is wie de fout heeft gemaakt en dat jij niet diegene was.
    • Bijvoorbeeld: De vrouw rende om elf uur 's avonds, toen ze de inbreker hoorde, haar huis uit, meldde de politie.
  7. Je wilt geen overdreven beschrijvende taal in een nieuwsverslag gebruiken. Hou je aan de feiten en hou de zinnen kort en bondig. Gebruik actieve taal en sterke woorden.
    • Gebruik in een nieuwsverslag de verleden tijd.
    • Begin bij elke volgende gedachte een nieuwe alinea (wat kan betekenen dat je alinea's van een of twee zinnen gebruikt).
    • Hou je aan de geldende regels voor geschreven tekst.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.621 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie