PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een ontstoken navel klinkt misschien wat vervelend of onprettig, maar meestal gaat het om een vrij kleine infectie die snel geneest. De donkere, warme omgeving in je navel is een broedplaats voor schimmels en bacteriën, die af en toe kunnen leiden tot een infectie. Een nieuwe navelpiercing brengt ook het risico van een infectie met zich mee. Het is raadzaam zo'n infectie snel aan te pakken, omdat het best pijnlijk kan worden. Gelukkig gaat een navelinfectie meestal snel weer over met behulp van antibiotica, of door veranderingen in persoonlijke hygiëne.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een navelinfectie herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste bacteriële navelinfecties gaan gepaard met vloeibare afscheiding, afkomstig uit je navel. In de meeste gevallen is de afscheiding licht gelig van kleur. Je ontstoken navel kan ook gezwollen en pijnlijk zijn. [1]
    • Hoewel het wat onsmakelijk en onprettig lijkt, is een navelinfectie relatief gemakkelijk te behandelen met een medicinale crème.
  2. Hieraan herken je meestal een schimmelinfectie van de navel. De geïnfecteerde, rode huid zal jeuken en soms pijnlijk zijn. [2] Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te krabben, omdat de infectie zich dan kan verspreiden of erger kan worden.
    • Als je rode strepen ziet die zich uitstrekken van je navel tot op de huid van je buik, kan dit wijzen op een verergering van de infectie. Bel je huisarts als je deze strepen ziet.
  3. Schimmel- en gistinfecties in je navel produceren vaak uitslag. De uitslag zelf kan al dan niet bulten hebben en kan al dan niet pijnlijk zijn. [3]
    • De huiduitslag kan als een perfecte cirkel rond je navel zitten, of op 2 of 3 afzonderlijke plekken in de buurt van je navel. Krabben of er met je handen aanzitten kan de uitslag verder verspreiden, zodat er meerdere plekken met huiduitslag op je buik ontstaan.
  4. Neem je temperatuur op om uit te vinden of je koorts hebt. Als een navelinfectie verergert, krijg je waarschijnlijk koorts. Hoewel koorts niet altijd betekent dat je een navelinfectie hebt, is dit wel waarschijnlijk als je koorts hebt in combinatie met andere symptomen (zoals huiduitslag of afscheiding uit je navel). [4] Naast een verhoogde temperatuur kun je ook andere verschijnselen hebben: koude rillingen, lusteloosheid en een pijnlijke/gevoelige huid.
    • Een koortsthermometer is bij elke apotheek of drogist te koop.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het behandelen van een infectie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je geen koorts hebt en de pijn van de infectie is niet ernstig, dan kun je beter eerst 2-3 dagen wachten tot het misschien vanzelf overgaat. Als dit niet gebeurt - of als de symptomen verergeren - maak dan een afspraak. Beschrijf je symptomen aan je huisarts en vertel wanneer de infectie precies begon. [5]
    • In sommige gevallen kan je huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog.
  2. Als je navelinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, zal je arts een recept voor een antibacteriële crème voor je uitschrijven. Dit soort crèmes moeten meestal ongeveer een week lang 2 of 3 maal daags op het betreffende gebied worden aangebracht. Als je de crème op de juiste manier gebruikt zullen de infectie en de daarmee gepaard gaande pijn meestal binnen een paar dagen verdwenen zijn. [6]
    • Vraag je arts hoe vaak je de crème of zalf moet opbrengen en hoeveel per behandeling.
    • Gebruik het liefst latex handschoenen tijdens het opbrengen van de zalf en was je handen altijd met warm water en zeep na het aanraken van het gebied of het aanbrengen van de zalf of crème. Dit helpt voorkomen dat de infectie zich verspreidt.
  3. In het geval van een schimmelinfectie zal je arts je een schimmelwerende crème of -zalf voorschrijven. Breng dit volgens de aanwijzingen aan op de rode, schilferige huid rond je navel. [7]
    • In het geval van een milde navelinfectie kan de arts je aanraden om een vrij verkrijgbare schimmelwerende zalf of -crème te gebruiken.
    • Draag latex handschoenen als je de zalf aanbrengt en was na afloop altijd je handen met warm water en zeep.
  4. Hoe simpel het ook lijkt, een douche is de beste manier om je navel te reinigen en bacteriën en schimmels weg te houden. Gebruik een zachte zeep, een zacht washandje en warm water om je buik en navel mee te reinigen. [8]
    • Als je uit de douche komt, doe dan geen lotion op je navel (zelfs niet als je de rest van je lichaam wel met lotion insmeert). Lotion maakt je navel vochtig en dit stimuleert de groei van bacteriën.
    • Om verspreiding van de infectie te voorkomen, deel je jouw handdoeken of washandjes niet met iemand anders, zelfs niet met je echtgenoot of partner.
    • Reinig de douche of het bad nadat je het gebruikt hebt met een oplossing van een scheutje bleekmiddel in een liter water.
  5. Als je navel een 'innie' is, maak je hem schoon met zout water, om te voorkomen dat er weer een infectie ontstaat. Meng een lepel tafelzout in 1 dl warm water. Steek dan je vinger in de oplossing. Masseer met die vinger het zoute water in het gaatje van je navel. Doe dit 1 keer per dag totdat je infectie helemaal over is. Dit zal alle achtergebleven bacteriën en schimmels doen verdwijnen. [9]
    • Als je liever niet je vinger gebruikt om je navel mee schoon te maken, doe het dan met een schoon, vochtig washandje.
  6. Sommige navelinfecties zijn besmettelijk en kunnen zich verspreiden naar andere mensen of andere delen van je eigen lichaam. Schimmelinfecties kunnen zich bijzonder gemakkelijk verspreiden. Probeer te voorkomen dat je je navel aanraakt of eraan krabt terwijl hij geïnfecteerd is en was altijd je handen na het aanraken, of bijvoorbeeld na het aanbrengen van lotion. Doe elke dag schone kleding aan en verschoon je beddengoed regelmatig. [10]
    • Als je met andere mensen samenwoont, deel dan geen persoonlijke zaken als handdoeken of beddengoed met hen. Moedig iedereen aan om regelmatig zijn/haar handen te wassen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het behandelen van een ontstoken navelpiercing

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kan bij een nieuwe navelpiercing een paar dagen duren voordat een infectie zichtbaar wordt. Houd de piercing in de gaten en kijk of je huid rood wordt of dat je misschien wat lekkende afscheiding ziet. Als je een nieuwe navel piercing hebt en deze symptomen bemerkt, heb je waarschijnlijk een ontsteking. [11]
    • Als je je navel hebt laten piercen door een professional, had die persoon je aanwijzingen moeten geven over hoe je een nieuwe piercing schoon en vrij van infecties houdt. Volg deze aanwijzingen op om een infectie te voorkomen.
  2. Kleine ontstekingen na een piercing verdwijnen meestal vanzelf, zolang de piercing maar goed schoon wordt gehouden. Als het echter langer dan 4 dagen duurt en je nog steeds pijn bij je navel hebt en het gebied nog steeds rood is, maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan je een antibioticum voorschrijven om de ontsteking te helpen genezen. [12]
    • Maak onmiddellijk een afspraak met je huisarts als je naast de ontsteking ook koorts hebt, of als de ontsteking erg pijnlijk is.
  3. Als je met je piercing speelt of hem verwijdert en opnieuw erin doet, is de kans groter dat de plek door bacteriën wordt besmet. Laat de piercing dus minstens 2 maanden met rust (of hoelang je piercer heeft aanbevolen). Was je piercing dagelijks met water en zeep om eventuele infectieveroorzakende bacteriën te verwijderen. [13]
    • Als je bang bent dat de ontsteking weer terug zal komen, probeer dan een tijdje relatief losse, wijde shirts te dragen. Door strakke overhemden of T-shirts kan je navel niet goed opdrogen en kunnen bacteriën zich sneller vermeerderen. Dit kan opnieuw tot een ontsteking leiden.
    Advertentie

Tips

  • Iedereen kan een navelinfectie krijgen, maar sommige mensen zijn er vatbaarder voor dan anderen. Mensen die veel zweten - zoals sporters, of mensen in een warm vochtig klimaat - hebben een grotere kans om een navelinfectie op te lopen.
  • Een schimmelsoort die vaak een navelinfectie veroorzaakt staat wetenschappelijk bekend onder de naam 'Candida Albicans'.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 47.471 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie