PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een talgkliercyste is een goedaardig, gesloten, stevig zakje dat onder de huid ligt en vaak een koepelvormige bult vormt die vastzit aan de epidermis en over het onderliggende weefsel heen bewogen kan worden. Het komt het meest voor in het gezicht, de nek, schouder of borst (delen van het lichaam waar haar zit). Het komt heel veel voor en kan op iedere leeftijd optreden. Het is niet besmettelijk en er is ook geen risico dat het leidt tot kanker (met andere woorden, het is goedaardig). Maar het kan wel ontstoken raken en een beetje lelijk zijn. Ga door bij Stap 1 om het genezingsproces te beginnen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Voorzichtige behandelmethodes

PDF download Pdf downloaden
  1. Leg 3 tot 4 keer per dag een handdoek die je tot 37-40ºC hebt opgewarmd 10-30 minuten op de cyste tot deze is uitgedroogd. Dit verwijdt de bloedvaten en verbetert de doorbloeding van het weefsel zodat de nodige voedingsstoffen om het weefsel te kunnen repareren daar beter naartoe gebracht kunnen worden. De verbeterde doorbloeding spoelt ook afscheiding door de ontstekingsreactie en gifstoffen door de zwelling weg.
    • Bovendien vermindert de warmte de pijn door de ontsteking.
    • Als je geen last hebt van de talgkliercyste hoef je er niets aan te doen; de meeste zijn niet gevaarlijk en alleen een esthetisch probleem. Maar als de cyste ontstoken is, is het verstandig om medische hulp in te schakelen.
  2. Zorg dat je de huid regelmatig en grondig met een niet-irriterende antibacteriële zeep en stromend water wast. Dep de huid droog met een schone handdoek en dek het daarna af met steriel gaas - zorg dat het gaas altijd droog blijft.
    • Je kunt een antiseptisch middel (zoals Betadine) op de cyste doen, maar dat hoeft niet. Herhaal dit een keer per dag en elke keer dat het gaas nat of vies is geworden, tot er een korst op de huid is gekomen.
    • Doe geen cosmetica of huidverzorgingsproducten op de plek van de cyste. Dit kan de cyste nog verder irriteren en doen ontsteken.
  3. Dit soort cyste droogt uiteindelijk vanzelf uit; als je het uitknijpt loop je meer risico op infectie en hou je er misschien een litteken aan over. Weersta de neiging -- al je er last van hebt, laat het dan weghalen door de huisarts.
    • Als de cyste openbarst omdat het aan het helen is, of doordat je er per ongeluk op hebt gedrukt zal de huid openscheuren; was de plek dan grondig onder stromend water met een milde, antibacteriële zeep.
  4. Als zich tekenen van een infectie voordoen -- pijn, zwelling, roodheid, warmte -- ga dan naar je huisarts voor de gepaste medische behandeling. Het is een routinebehandeling en niets om je zorgen over te maken; maar als je er niets aan doet, kan het gevaarlijk zijn. [1]
    • Zelfs al lijkt de cyste niet ontstoken, kan het toch verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. Die maakt dan een heel klein sneetje waarna de cyste in een paar minuten verdwenen is. Je zult je afvragen waarom je zo lang hebt gewacht!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Niet geverifieerde huismiddeltjes

PDF download Pdf downloaden
  1. Tea tree is een geweldig antibacterieel en ontstekingsremmend middel. Het doodt bacteriën die de infectie veroorzaken. Weet wel dat er weinig wetenschappelijk bewijs is om de relatie tussen tea tree en cysten te ondersteunen.
    • Doe een of twee druppels tea tree olie op de cyste en dek het af met een pleister. Breng de tea tree olie alleen 's morgens aan, en haal de pleister er 's avonds af.
  2. Castorolie bevat ricine, een stofje dat effectief is tegen bacteriën. Doe wat castorolie op een doekje en leg het op de cyste. Leg daar een warm kompres bovenop en hou het 30 minuten vast. Door de warmte kan de olie beter in de huid trekken. De ricine vernietigt de bacteriën die de infectie veroorzaken.
    • Ook hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Het kan bacteriën vernietigen, maar of het effect heeft bij cysten is onduidelijk. Het kan waarschijnlijk geen kwaad, maar misschien helpt het ook niet.
  3. Aloë bevat fenolische bestanddelen die antibiotische eigenschappen hebben. Breng aloë vera-gel direct aan op de wond en wrijf tot de huid het heeft opgenomen. Herhaal dit elke dag tot de ontsteking is genezen.
    • Aloë vera wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is een van de beste middelen die moeder aarde te bieden heeft. Maar nogmaals, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het de juiste behandeling bij cysten is.
  4. Toverhazelaar bevat tannine, wat overtollig vetten van de huid verwijdert en de doorbloeding stimuleert. Als de plek beter doorbloed raakt, geneest de infectie sneller, omdat er meer antistoffen naar de wond worden getransporteerd.
    • Doe een klein beetje gel met toverhazelaar (ter grootte van een erwt) direct op de cyste en wrijf het zachtjes in. Herhaal dit elke dag, ongeveer een week lang.
    • Ook hiervoor ontbreekt wetenschappelijk bewijs, het zou in theorie moeten werken.
  5. Het belangrijkste bestanddeel in appelazijn is azijnzuur. Dat heeft antiseptische eigenschappen, en het doodt bacteriën die de infectie veroorzaken. Dit is heel algemeen en niet specifiek van toepassing op cysten. Met andere woorden, vertrouw niet alleen op dit middel.
    • Doe appelazijn op de aangedane plek en dek het af met een pleister. Haal de pleister er na 3 of 4 dagen af. Je zult merken dat er een hard laagje op de wond is gevormd.
    • Als de korst eraf komt, kan er pus uitkomen met bacteriën erin. Maak de plek schoon en doe er een nieuwe pleister op, zonder azijn. Na 2 of 3 dagen zou de cyste geheeld moeten zijn.
  6. Laat een zakje gedroogde paardenbloemthee in 1 liter kokend water trekken. Laat het 45 minuten pruttelen en drink de thee 3 tot 4 keer per dag. Blijf dit ongeveer een week doen.
    • Paardenbloem is een kruid dat taraxacine bevat, een natuurlijk antibioticum. Maar hier houdt de wetenschap op. Medische behandeling is veel effectiever tegen cysten dan een behandeling met kruiden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Medische behandeling

PDF download Pdf downloaden
  1. De huisarts kan een antibioticum voorschrijven om de ontsteking zo snel mogelijk te bestrijden. Zorg dat je de kuur afmaakt zodat de infectie niet terugkeert. Na een week zou de cyste weg moeten zijn.
    • Flucloxacilline is een van de meest voorgeschreven antibiotica bij talgkliercysten. Neem elke 8 uur een pil van 500 mg, een week lang, om de infectie te genezen.
  2. De cyste kan met een eenvoudige operatie verwijderd worden. Maak je geen zorgen -- de plek om de wond heen wordt verdoofd met een plaatselijk verdovingsmiddel. Hier volgt wat je moet weten:
    • Als de verdoving werkt zal de chirurg een ovaalvormige snede aan beide kanten van de wond maken, of een enkele snede over het midden heen. Als de cyste klein is kan de arts hem ook uitlepelen, in plaats van te snijden.
    • Als de hele plek is verwijderd, is de operatie geslaagd en zul je voor de volle 100% genezen zijn.
    • Als de cyste echter gedeeltelijk is verwijderd moet de rest worden weggeschraapt en wordt het achtergebleven weefsel dichtgeschroeid. Daarna wordt de wond gehecht. [2]
    • Als de cyste ontstoken was, zul je daarna antibiotica krijgen.
  3. Alle aanbevelingen in het eerste deel gelden ook voor na een operatie. Het belangrijkste is dat je de wond schoon houdt en er niet te veel aan zit. Zo lang je er goed voor zorgt zullen er geen complicaties optreden.
    • Kijk of er hechtingen zijn gebruikt bij het dichtmaken van de wond. Het is ook belangrijk om te weten wanneer die er uit moeten worden gehaald (na hooguit 1-2 weken). Let op: er zijn ook hechtingen die vanzelf oplossen, die hoeven niet verwijderd te worden.
  4. Je kunt een van de volgende opties proberen:
    • Guavebladeren. Doe hele guavebladeren 15 minuten lang in een stenen pot met kokend water. Laat het dan afkoelen tot het lauwwarm is. Maak hiermee de wond schoon.
    • Aloë vera. Als je de wond goed hebt gewassen en afgedroogd, breng je een flinke laag sap van de plant aan en laat je dat intrekken tot het droog is. Dit kun je meerdere keren per dag doen als je wilt.
    • Probeer eerst altijd een klein beetje van deze huismiddelen op een andere plek om te zien of je er niet allergisch voor bent. Een goede plek om dit te testen is aan de binnenkant van je onderarm - hier is de huid dun en licht, dus dan valt het snel op als het gaat jeuken of rood wordt.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Oorzaken en complicaties

PDF download Pdf downloaden
  1. De oppervlakte van de huid bestaat uit keratine, een dun laagje cellen dat de huid beschermt. Deze laag keratine valt steeds af en wordt dan vervangen door een nieuwe lading cellen. In plaats van dat de cellen afvallen, kunnen ze ook dieper de huid ingaan en zich daar blijven delen. Er wordt dan keratine naar binnen toe afgescheiden, waardoor een cyste ontstaat.
    • Dit is op zich niet gevaarlijk of schadelijk -- het is alleen niet zo mooi. Alleen als zich een tumor of infectie ontwikkelt, is deze abnormale celdeling iets om je zorgen over te maken.
  2. Klinkt heel onschuldig toch? Maar zelfs een haarzakje kan een talgkliercyste veroorzaken. Als je bang bent dat je een ernstige aandoening hebt, weet dan dat het alleen maar door een haartje komt.
    • Een haarzakje is een klein zakje van gemodificeerde huid dat zich in de dermis, de tweede huidlaag, bevindt. Elke haar komt uit een zo'n zakje. Als haarzakjes beschadigd raken door irritatie of een wond kunnen ze verstopt raken.
  3. Tijdens de ontwikkeling van een foetus, kunnen stamcellen die eigenlijk zijn aangewezen om huid, nagels en haar te vormen, opgesloten komen te zitten in andere cellen. Daar blijven ze keratine vormen, wat uiteindelijk tot cysten kan leiden.
    • Als je steeds weer last hebt van cysten, overleg dan met je huisarts wat de opties zijn. Ze zijn eerder vervelend dan gevaarlijk, even voor de goede orde.
  4. Als de cyste scheurt, kunnen er bacteriën in komen, waardoor het ontstoken kan raken. De cyste gaat pijn doen, en gaat op een pukkel lijken. Er komt pus en vocht uit. De plek eromheen kan rood en gezwollen zijn. Als dit gebeurt, ga dan naar de huisarts.
    • Als je de infectie niet behandelt kant het erger worden en overslaan naar je hele lichaam. Hoewel een cyste zelf niet zo gevaarlijk is, moet je bij een ontstoken cyste wel meteen actie ondernemen. [3]
  5. Zelfs al is een cyste niet ontstoken, kan hij wel geïrriteerd raken. Als de cyste bijvoorbeeld steeds ergens tegenaan schuurt.
    • Gelukkig kun je daar makkelijk iets aan doen, door bijvoorbeeld een ontstekingsremmende pijnstiller te slikken (zoals ibuprofen), of te zorgen dat de cyste nergens meer tegenaan schuurt.
    • Een geïrriteerde cyste is moeilijker te verwijderen, omdat de plek dan sneller ontstoken kan raken. Als je geopereerd moet worden, wordt dat uitgesteld tot de cyste niet langer geïrriteerd is.
  6. Een gescheurde cyste kan een immuunreactie veroorzaken als een vreemde stof de huid wil binnendringen. Dit zorgt ervoor dat zich een abces vol met pus zal vormen. Dit gebeurt vaker bij grote cysten. Ga met een gescheurde cyste naar de huisarts. [4]
    • Een gescheurde cyste moet je zo schoon en hygiënisch mogelijk behandelen. Ga naar je huisarts en vraag advies hoe je de cyste moet verzorgen en of er medische behandeling nodig is.
    Advertentie

Tips

  • Een cyste in de buurt van je geslachtsdelen kan erg vervelend zijn als je plast of vrijt. Dit komt omdat de cyste dan geïrriteerd raakt en pijn gaat doen. Ga naar je huisarts als je complicaties ervaart.
  • Talgkliercysten zijn niet besmettelijk of kwaadaardig. Als ze niet ontstoken zijn is er niets aan de hand.
  • De meeste talgkliercysten hoeven niet behandeld te worden, en als ze worden weggesneden is het helemaal genezen.
  • De inhoud van een cyste lijkt op de consistentie van tandpasta, en het is meestal vochtige keratine (waar haar, nagels en de buitenste huidlagen uit bestaan).
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000842.htm
  2. http://www.bad.org.uk/for-the-public/patient-information-leaflets/cysts---epidermoid-and-pilar?q=Cysts%20-%20epidermoid%20and%20pilar#.U2ge31cVdBZ
  3. http://www.webmd.boots.com/skin-problems-and-treatments/guide/cysts-types
  4. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sebaceous-cysts/basics/complications/con-20031599
  5. Bickley, L. S. (2012). Bates' Guide to Physical Examination and History-Taking 11th edition. Philadelphia: Lippincot, Williams, & Wilkins.
  6. Hall, J. C., & Sauer, G. (2000). Sauer's Manual of Skin Diseases 8th edition. Philadelphia: Lippincott, Williams, & Wilkins.
  7. Johnston, R. B. (2012). Weedon's Skin Pathology Essentials. Spain: Churchill Livingstone.
  8. Obi, E., Baker, C., Teo, J., & Teo, M. (2005). Rapid: Surgery. Victoria, Australia: Blackwell Publishing.

Over dit artikel

Deze pagina is 73.321 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie