PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Honden kunnen een ooginfectie krijgen door virussen of bacteriën. Een hond met een ooginfectie heeft jeukende, opgezwollen, rode ogen waar afscheiding uit komt. Infecties kunnen de ogen van je hond beschadigen en kunnen tot blindheid leiden. Breng je hond naar de dierenarts voor een officiële diagnose en de juiste medische behandeling om te voorkomen dat de infectie verergert. [1]

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een diagnose krijgen van de dierenarts

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel afscheiding uit de ogen en andere symptomen van irritatie vervelend kunnen zijn voor je hond, zijn het niet altijd symptomen van een ooginfectie. Je hond kan afscheiding uit zijn ogen krijgen omdat er iets in zijn oog zit, door allergieën, door een krab in zijn oog of door een aandoening die droge ogen veroorzaakt (KCS). Daarnaast kan er een traanbuisje verstopt zitten, kan hij een zweer of tumor in zijn oog hebben of een genetische aandoening hebben waarbij de ogen naar buiten puilen of de oogleden naar binnen keren. [2]
    • De enige manier om zeker te weten of je hond een ooginfectie heeft, is door zijn ogen door de dierenarts te laten onderzoeken.
  2. De dierenarts zal de temperatuur van je hond opnemen en hem bekijken terwijl hij door de onderzoekskamer beweegt. Dit zal de dierenarts helpen te bepalen of er problemen zijn met het zicht van de hond door de ooginfectie. De dierenarts zal de geïrriteerde ogen vervolgens onderzoeken met een oftalmoscoop, een licht-instrument waarmee de arts de structuren van de ogen van je hond kan zien. De dierenarts kan dan zien of zich vreemde dingen, tumoren of andere afwijkingen in het oog bevinden. [3]
    • De dierenarts zal het oog onderzoeken op weefsel rondom het oog, zoals zwellingen of verlamming. Hij zal dan ook het oog zelf onderzoeken op roodheid van het oogwit of het weefsel daaromheen en hij zal de kleur en textuur van de afscheiding bekijken.
    • De dierenarts zal ook controleren of je hond normaal kan knipperen met zijn ogen en of hij op bewegingen voor zijn ogen reageert, zoals een handbeweging naar hem toe. Controle van de reactie van de pupillen op licht en duisternis zal ook worden uitgevoerd.
  3. Hij kan testen doen om een eventuele infectie te bevestigen, hieronder vallen:
    • Een fluoresceïne test: hierbij wordt een chemisch behandeld stukje papier op het oog van de hond geplaatst. Het chemische middel, fluoresceïne, zal groen worden op plekken waar verwondingen zitten, zoals een kras of zweer. [4]
    • De Schirmer traantest: meet de traanproducte van het oog van je hond. Bij deze snelle en makkelijke test legt de dierenarts een teststrookje op het oog van je hond om de traanproductie te meten. Dit zal helpen bepalen of het oog van je hond de normale hoeveelheid tranen produceert, of dat de productie sterk is afgenomen of toegenomen door een infectie. [5]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De infectie behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet de afscheiding die zich ophoopt in de vacht rondom het oog verwijderen met een warm washandje.
    • Echter, gebruik het washandje niet om het oog zelf schoon te maken, aangezien je er de oogbal mee kan bekrassen en het oog mogelijk kunt beschadigen.
  2. Zoutoplossing kan helpen het oog uit te spoelen en irritatie aan het oog te verminderen. Gebruik een druppelaar om de oplossing 3 tot 4 keer per dag in het oog te druppelen.
  3. De dierenarts zal antibiotica voorschrijven om de ooginfectie te behandelen. Deze antibiotica is in druppelvorm of als zalf verkrijgbaar, en moet 3 tot 4 keer per dag op het geïnfecteerde oog worden toegepast.
    • De dierenarts geeft je mogelijk orale antibiotica, die je de hond in zijn eten moet geven.
    • Volg deze procedure wanneer je je hond druppels of zalf moet geven:
      • Laat iemand de hond vast houden.
      • Zet alles klaar.
      • Houd het oog open.
      • Benader van achter het oog, zodat de hond zijn kop niet wegtrekt.
      • Raak het oppervlak van het oog niet aan met het puntje van de tube of druppelaar.
      • Laat de hond knipperen om het middel goed te verspreiden.
      • Herhaal op de voorgeschreven intervallen.
  4. Het is van belang om het oog van je hond te beschermen tegen krabben en wrijven. Als je hond aan zijn oog probeert te krabben of wrijven, moet je hem misschien een lampenkap om doen om te voorkomen dat het oog verder beschadigd raakt.
    • Laat ook niet toe dat je hond zijn kop het raam steekt als jullie in de auto zitten, aangezien insecten en vuil het geïnfecteerde oog kunnen raken en de irritatie kunnen verergeren.
  5. Probeer om je hond uit stoffige omgevingen en gebieden te houden terwijl het oog heelt. Het is ook goed om stoffige omgevingen te vermijden ter voorkoming van een ooginfectie.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.423 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie