PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Opiniestukken in kranten of tijdschriften worden meestal geschreven in de vorm van een "ingezonden artikel." In een ingezonden stuk kun je als lezer je mening geven over allerlei onderwerpen, variërend van kleine plaatselijke gebeurtenissen tot internationale vraagstukken. Vervolgens kunnen anderen op jouw artikel reageren door middel van een "ingezonden brief." Wil je ook eens een ingezonden artikel schrijven? Hieronder lees je hoe je een interessant onderwerp kiest, een pakkende tekst schrijft en je artikel op een professionele manier aanlevert.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een onderwerp kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je ingezonden artikel moet gaan over een actuele gebeurtenis, of over trends, meningen, of andere zaken die op dat moment gaande zijn. Als je een ingezonden artikel naar een krant stuurt, is actualiteit ontzettend belangrijk. Nieuwsredacteuren hebben veel eerder belangstelling voor een stuk over een discussie die op dat moment gevoerd wordt, of over iets wat net gebeurd is, dan voor een artikel over een gebeurtenis van een paar maanden geleden.
    • Zoek in de krant naar onderwerpen die interessant zijn om op te reageren. Als je artikel gaat over iets wat kort geleden in de krant heeft gestaan vinden de redacteuren je artikel per definitie interessanter en is de kans dat het gepubliceerd wordt, als je dat wilt, veel groter. [1]
    • Als de bibliotheek bij jou in de buurt binnenkort dreigt te sluiten, schrijf dan een ingezonden artikel over de verdiensten van de bibliotheek en over waarom de bibliotheek absoluut onmisbaar is binnen jullie gemeenschap.
  2. Opiniestukken moeten een echt overtuigde mening bevatten. Als je niet met passie kunt schrijven over het onderwerp dat je hebt gekozen, kies dan iets anders. Als je iets hebt gekozen waar je een mening over hebt, breng die mening dan terug tot de meest simpele vorm. Probeer je mening duidelijk samen te vatten in één of twee zinnen. Als je dat kunt, dan is het onderwerp geschikt om er een ingezonden artikel over te schrijven. [2]
    • Laten we nog even verder bouwen op het voorbeeld van de bibliotheek. Als argument kun je bijvoorbeeld aanvoeren: De bibliotheek is historisch gezien een centrale plek om te leren en dingen samen te doen. Het zou erg jammer zijn als ze de bibliotheek zouden sluiten om op die plek een fastfood restaurant te bouwen.
  3. Om overtuigend over te komen, moet je weten waar je het over hebt. En om echt te weten waar je het over hebt, zul je wat onderzoek moeten doen. Een ingezonden artikel waarin veel waardevolle informatie staat die gebaseerd is op feiten die je argumenten ondersteunen komt veel sterker over dan een stuk waarin de schrijver alleen maar zijn of haar mening geeft. Zoek op internet, kijk in archieven, praat met de betrokkenen en neem ook de informatie op die je zelf uit eerste hand hebt verkregen. [3]
    • Waarom wordt de bibliotheek gesloten? Wat is de geschiedenis van de bibliotheek? Hoe veel mensen lenen er dagelijks boeken uit de bibliotheek? Welke activiteiten worden er zoal in de bibilitheek geörganiseerd? Op welke andere manieren maakt de gemeenschap gebruik van de bibliotheek als ontmoetingsplek?
  4. Een goed opiniestuk moet niet gaan over iets wat voor de hand ligt en wat makkelijk bewezen of weerlegd kan worden. Waarom zou je iemands mening willen lezen over iets wat al duidelijk is, zoals de vraag of heroïne wel of niet gezond is. Moeten we heroïneverslaafden behandelen of juist opsluiten? Daarover zijn de meningen een stuk meer verdeeld. Kies een argument en zet de voors en tegens ervan op een rijtje. Op die manier kun je bepalen of het onderwerp controversieel genoeg is voor een ingezonden artikel. Een eerste versie van het stuk over de bibliotheek zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:
    • De bibliotheek is een centrum waar mensen kunnen leren en dingen samen kunnen doen in een stad waar geen buurthuis is en die maar één kleine school heeft voor alle verschillende soorten onderwijs.
    • Als je op een bepaalde manier persoonlijk verbonden bent met de bibliotheek kun je een persoonlijk verhaal in je stuk opnemen ter introductie van de huidige gebeurtenissen en de activiteiten die de gemeenschap organiseert.
    • Ga na of er alternatieven zijn voor het sluiten van de bibliotheek en wat de gemeenschap zou kunnen doen om te zorgen dat de bibliotheek open kan blijven. Neem suggesties op voor de mensen die verantwoordelijk zijn voor het plannen van de stad.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je stuk schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Anders dan in bijvoorbeeld een scriptie of proefschrift is het in een opiniestuk de bedoeling dat je direct aan het begin je mening geeft. Daarna noem je één voor één je argumenten, betrek je de lezer bij het onderwerp en zeg je wat er volgens jou aan het probleem gedaan moet worden. [4] Probeer iets als:
    • "Toen we klein waren namen mijn zusje en ik in de winter, als het koud was en vroeg donker werd, altijd de kortste route naar de bibliotheek. ’s Middags hadden we handvaardigheid of muziekles, of we brachten de tijd door tussen de boekenkasten van dat mooie historische gebouw. Helaas staat de bibliotheek komende maand hetzelfde lot te wachten als zo veel mooie gebouwen binnen onze gemeenschap die inmiddels gesloten zijn. Wat mij betreft is dit de laatste druppel."
  2. Lezers onthouden interessante details meestal beter dan droge feiten. Er moeten natuurlijk wel wat harde feiten in je stuk staan, maar gebruik ook heldere en fascinerende details zodat de lezer je verhaal zal onthouden. Geef voorbeelden uit het echte leven die de lezer laten zien dat dit onderwerp de moeite waard is om over te lezen en om te onthouden. [5]
    • In het artikel over de bibliotheek zou je bijvoorbeeld iets kunnen zeggen over wanneer en door wie de bibliotheek is opgericht, of over één van de bibliotheekmedewerkers die er al 60 jaar werkt en alle fictieboeken uit de collectie heeft gelezen.
  3. Als de lezers het gevoel hebben dat het onderwerp waar je over schrijft hun eigenlijk niet aangaat, is de kans minder groot dat ze je artikel zullen lezen. Zorg dat je lezers zich er persoonlijk bij betrokken voelen. Leg uit welke invloed het onderwerp en de suggesties die jij geeft in je artikel zal hebben op je lezers. [6] For example:
    • Het sluiten van de bibliotheek betekent dat er 130.000 boeken en films verhuisd moeten worden, en dat de inwoners van de stad voortaan meer dan 60 kilometer moeten afleggen naar de dichtstbijzijnde bibliotheek, boekhandel of vidiotheek. De kinderen van de lezers zullen maar uit half zo veel boeken kunnen kiezen als nu, omdat de school de kinderen hun schoolboeken altijd uit de bibliotheek laat lenen, etc.
  4. Gebruik je eigen stem om de boodschap over te brengen en geef persoonlijke voorbeelden om je mening te onderbouwen. Probeer met wat je schrijft menselijk over te komen op je lezers zodat ze zich door het lezen van je artikel bij jou en je artikel betrokken gaan voelen. Laat ze zien dat jij iemand bent van vlees en bloed die erg met dit onderwerp begaan is. [7]
    • Om nog een keer het bibliotheekvoorbeeld te gebruiken: Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je het allereerste boek dat je ooit helemaal uit hebt gelezen, uit die bibliotheek had geleend; of je kunt vertellen over de bijzondere relatie die je hebt opgebouwd met de oude dame achter de uitleenbalie; of over hoe je in de bibliotheek je toevlucht zocht toen je leven tijdelijk overhoop lag.
  5. Met je artikel wil je de lezers informeren over je onderwerp en zorgen dat ze helpen iets aan het probleem te doen. Je vraagt ze niet om het onderwerp te analyseren. Schrijf daarom in de actieve vorm en probeer je lezers niet af te schrikken met allerlei technische termen. Dat kan op de lezers namelijk een verwarrende of arrogante indruk maken.
    • Een voorbeeld van een passieve werkwoordsvorm is: “Er worden dagelijks honderden boeken en films geleend uit de bibliotheek en tientallen activiteiten geörganiseerd.”
    • Een voorbeeld van de actieve werkwoordsvorm is: “Honderden mensen lenen dagelijks boeken en films uit de bibliotheek en tientallen verenigingen maken gebruik van de bibliotheek om er hun activiteiten te organiseren.”
  6. Bepaald een datum en een tijd en laat flyers printen waarin je de mensen uit de buurt uitnodigt om het te hebben over de toekomst van de bibliotheek. Je kunt een journalist uitnodigen om verslag te doen van de verschillende meningen en een fotograaf om foto’s te maken van de bijeenkomst. Dit zal er allemaal voor zorgen dat de mensen zich meer bewust zullen worden van de situatie.
  7. Dat maakt je artikel alleen interessanter en je laat ermee zien dat je de andere partij respecteert (ook al vind jij dat diegenen die het niet met je eens zijn allemaal idioten zijn). Geef ook toe dat je tegenstanders op sommige punten misschien wel gelijk hebben. [8] For example:
    • De mensen die de bibliotheek willen sluiten hebben zeker gelijk als ze zeggen dat het niet zo goed gaat met de plaatselijke economie. Winkels sluiten her en der wegens gebrek aan klanten. Maar het idee dat het sluiten van de bibliotheek het probleem van onze economie zal oplossen is een groot misverstand.
  8. Een artikel waarin de schrijver alleen maar kritiek levert en niet met een oplossing komt (of op zijn minst stappen in de richting van een oplossing) wordt minder snel geplaatst dan een artikel waarin de schrijver met alternatieven en oplossingen komt. In je oplossing kun je ook zeggen wat de betrokken partijen kunnen doen om het resultaat te bereiken dat volgens jou het beste is voor iedereen.
    • Bijvoorbeeld: Als we als gemeenschap samenwerken, bestaat er een serieuze kans dat we de bibliotheek kunnen redden. Ik denk dat we met behulp van fondsenwerving en handtekeningenacties aan de gemeente duidelijk kunnen maken dat ze hun plannen om deze historische en kleurrijke bibliotheek te sluiten moeten herzien. Als de gemeente een deel van het geld dat bestemd is voor het bouwen van een winkelcentrum zou gebruiken om de bibliotheek open te houden, kunnen we voorkomen dat dit prachtige monument moet worden gesloten.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je ingezonden artikel afronden

PDF download Pdf downloaden
  1. Schrijf om je ingezonden artikel af te ronden een goede en duidelijk laatste alinea waarin je je argument nog een keer herhaalt en tot een heldere conclusie komt. Alleen op die manier zal je artikel de lezer bijblijven, ook nadat hij of zij de krant opzij heeft gelegd. [9] For example:
    • Onze plaatselijke bibliotheek is niet alleen een thuis voor de briljante werken van schrijvers van over de hele wereld, het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten om te leren, te discussiëren, hun waardering uit kunnen spreken en elkaar te inspireren. Als de plannen doorgaan en de bibliotheek wordt gesloten, raken we daarmee niet alleen een unieke getuigenis van de geschiedenis van onze stad kwijt, maar ook een ontmoetingsplek en studiecentrum voor jong en oud.
  2. Probeer als regel je zinnen en alinea’s kort en bondig te houden. Om met je artikel jouw mening op de lezer over te brengen kun je het beste korte, eenvoudige zinnen gebruiken in de vorm van een stelling. Het maximum aantal woorden verschilt per krant, maar voor een ingezonden brief of artikel ligt het meestal rond de 750. [10]
    • De meeste kranten brengen tijdens de eindredactie wat wijzigingen aan in je artikel, maar de toon, stijl en mening van de tekst veranderen ze in principe niet. Dat betekent natuurlijk niet dat je een hele lange tekst naar de krant kunt sturen en van de redactie kunt verwachten dat zij het wel op hun manier zullen samenvatten. De meeste kranten gooien een artikel dat langer is dan het vastgestelde maximum aantal woorden direct in de prullenbak.
  3. Je kunt ervan uitgaan dat de krant een titel bij je artikel bedenkt, ook als je zelf al een titel meestuurt. Aan het bedenken van een titel hoef je dus geen tijd te besteden.
  4. Om geloofwaardig over te komen is het een goed idee om een korte biografie mee over jezelf mee te sturen waarin je uitlegt wat jouw relatie is met het onderwerp. Stuur ook je telefoonnummer, email en postadres mee. [11]
    • Een voorbeeld van een korte biografie bij het artikel over de bibliotheek: John Smith heeft Politieke Wetenschappen gestudeerd en heeft een postdoctorale opleiding in Creatief Schrijven gevolgd. Hij is zelf een fanatiek lezer en woont al zijn hele leven in de stad waar de bibliotheek is gevestigd.
  5. Vroeger plaatsten kranten bij ingezonden artikelen meestal geen afbeeldingen. Maar kranten en tijdschriften ook online gepubliceerd worden accepteren de meeste dagbladen en tijdschriften maar al te graag foto’s, filmpjes en ander illustratief materiaal bij je artikel. Vermeld in je eerste email dat je beeldmateriaal hebt bij je artikel of scan de afbeeldingen en stuur ze direct mee met je stuk.
  6. De manier waarop je je artikel moet aanleveren en welke informatie je toe moet voegen verschilt per krant. Zoek het op op de website van de krant, of kijk op de opiniepagina van de gedrukte krant welke regels er gelden voor het inzenden van brieven of artikelen. Tegenwoordig ontvangen de meeste kranten ingezonden brieven of artikelen alleen nog per email. [12]
  7. Raak niet ontmoedigd als je niet meteen antwoord krijgt. Stuur een email of bel de krant even in de week nadat je je artikel hebt aangeleverd, om te vragen of het is aangekomen. Nieuwsredacteuren staan erom bekend dat ze het altijd druk hebben en als jouw artikel net op een verkeerd moment is binnengekomen kan het zijn dat ze het gemist hebben. Door te bellen of te emailen kun je ook meteen in contact komen met de redacteur, waardoor je een streepje voor zult hebben op de concurrentie.
    Advertentie

Tips

  • Het hangt natuurlijk af van het onderwerp, maar als het niet ongepast is kun je zeker ook humor of ironie in je stuk opnemen.
  • Als je een landelijk of internationaal onderwerp behandelt, beperkt je dan niet tot één krant of tijdschrift, maar stuur je artikel naar meerdere redacties.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 51.876 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie