Pdf downloaden Pdf downloaden

Een overtuigende toespraak is een toespraak die bedoeld is om het publiek te overtuigen iets te doen. Of je wilt dat mensen gaan stemmen, geen rommel meer op straat gooien, of over iets belangrijks van mening veranderen, een overtuigende toespraak is altijd een effectieve manier om een publiek mee te krijgen. Er zitten veel elementen in een goeie overtuigende toespraak, maar met een beetje oefening lukt het jou ook om een krachtige toespraak te houden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereiden op het schrijven

Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk weet van het onderwerp waarover je gaat spreken. Als je al niet goed ingevoerd bent over het onderwerp, moet je onderzoek doen en zoveel mogelijk te weten komen.
    • Vooral als je onderwerp omstreden is, is het een goed idee om de argumenten voor en tegen te kennen. [1] Wat je standpunt ook is, je bent overtuigender als je het ook over de standpunten van anderen kunt hebben.
    • Besteed wat tijd om boeken of artikelen over je onderwerp te lezen. Je kunt naar de bibliotheek gaan en een medewerker om hulp vragen of gewoon online naar artikelen zoeken. Let wel op dat je betrouwbare bronnen gebruikt, zoals grote kranten of wetenschappelijke boeken en artikelen.
    • Opiniestukken, zoals commentaren, radioprogramma's of 'gekleurde' tv-stations kunnen heel behulpzaam zijn om uit te vinden wat andere mensen ervan vinden. Maar, vertrouw ze niet als een bron van informatie. Ze kunnen erg bevooroordeeld zijn. [2] Zorg er in ieder geval voor dat je verschillende standpunten over het onderwerp leest, en niet alleen één kant van het verhaal.
  2. Het is belangrijk om precies te weten wat je met je toespraak wil bereiken. Op die manier kun je de inhoud op maat maken om je doel te bereiken. [3]
    • Als je het bijvoorbeeld over hergebruik wil hebben, moet je daar veel over weten. Maar je toespraak moet ook precies weergeven wat je van je publiek wil. Wil je dat mensen gaan stemmen voor een hergebruikprogramma in hun woonplaats? Of wil je ze overtuigen om hun glas en blik te scheiden? Dat zijn twee verschillende toespraken, dus vroeg weten wat je doel is helpt je met het opstellen van je boodschap.
  3. Het is ook belangrijk om je publiek en hun standpunten en kennis over het onderwerp te begrijpen. Dat bepaalt mede de inhoud van je toespraak. [4]
    • Een publiek dat niet veel over het onderwerp weet heeft meer achtergrond nodig en eenvoudiger taalgebruik. Een publiek van experts op het onderwerp vind een simpele toespraak waarschijnlijk vervelend. [5]
    • Een publiek dat je gezichtspunt over het onderwerp al ondersteunt zal makkelijker over te halen zijn om een bepaalde actie te ondernemen. Je hoeft ze niet meer te overtuigen van je gelijk, maar alleen dat ze iets moeten doen. Een publiek, aan de andere kant, dat het niet met je eens is moet overtuigd worden om zelfs maar te willen nadenken over jouw gezichtspunt. [6]
    • Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je je publiek wil overtuigen om een hergebruikprogramma in de hele stad te ondersteunen. Als ze al vinden dat hergebruik belangrijk is, hoef je ze alleen maar te overtuigen van de waarde van dit specifieke programma. Maar als ze zich niets gelegen laten aan hergebruik, zul je ze eerst moeten overtuigen dat hergebruik de moeite waard is.
  4. Er zijn, afhankelijk van je onderwerp en je publiek, verschillende manieren waarop je kunt proberen om mensen van je standpunt te overtuigen. Al vanaf de oude Grieken vertrouwen sprekers op drie belangrijke overtuigingsaanpakken.
    • Ethos. Dit appelleert aan de ethische en morele principes van het publiek. [7] Bijvoorbeeld: "Hergebruik is het juiste om te doen. Het verspillen van onze beperkte natuurlijke hulpbronnen is diefstal van toekomstige generaties en is immoreel."
    • Pathos. Dit appelleert aan de emoties van het publiek. [8] Bijvoorbeeld: "Denk eens aan de dieren die elke dag hun huis kwijtraken, omdat bomen worden omgehakt. Als we meer hergebruiken, sparen we de prachtige bossen."
    • Logos. Dit appelleert aan de logica en het intellect van het publiek. [9] Bijvoorbeeld: "We weten dat de voorraad natuurlijke hulpbronnen beperkt is. We kunnen langer met deze voorraad doen als we hergebruiken."
    • Je kunt een of een combinatie van deze aanpakken gebruiken.
  5. Als je gekozen hebt voor de beste aanpak om je publiek te overtuigen, denk dan na over de hoofdpunten die je in je toespraak wilt maken.
    • Hoeveel punten je kunt maken om je standpunten te ondersteunen hangt af van de hoeveelheid tijd die je hebt. [10]
    • Grofweg kun je zeggen dat drie of vier ondersteunende punten meestal OK is. [11]
    • Bijvoorbeeld, in een toespraak over hergebruik zouden je drie hoofdpunten kunnen zijn: 1. Hergebruik spaart hulpbronnen, 2. Hergebruik reduceert de hoeveelheid afval en 3. Hergebruik is kosteneffectief.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je toespraak schrijven

Pdf downloaden
  1. Voordat je je publiek kunt gaan overtuigen, moet je de toespraak op een manier beginnen waardoor je de aandacht van iedereen hebt. Een goeie opening heeft vijf elementen: [12]
    • Iets wat de aandacht grijpt. Dit kan een verklaring zijn (of soms iets visueels) wat de aandacht van je publiek grijpt. Soms is het goed om je toespraak een beetje ontregelend of dramatisch te beginnen. Je zou, bijvoorbeeld, kunnen beginnen met informatie (of foto's) die aantoont dat de vuilstort in de buurt bijna vol is.
    • Een handreiking naar het publiek. Dit is een manier om te laten zien dat je iets gemeen hebt met het publiek. Laat zien dat je dezelfde achtergrond hebt of dat je een bepaalde emotie deelt. Hier komt het er echt op aan om je publiek te kennen. Als je bijvoorbeeld als ouder tegen andere ouders spreekt, zou je de zorg voor de toekomst van je eigen kinderen kunnen benadrukken. Of als je een bepaald belang of ideologische positie met het publiek deelt, kun je daar de nadruk op leggen.
    • Je referenties. Hiermee kun je laten zien dat je weet waar je het over hebt of dat je een expert bent over het onderwerp van de toespraak. Wijs op het onderzoek dat je naar het onderwerp hebt gedaan. Als je persoonlijke of professionele ervaring hebt met het onderwerp, zou je kunnen zeggen "Ik heb veel tijd gestoken in het onderwerp van hergebruik en in de programma's die op andere plaatsen worden gebruikt."
    • Je doel. Leg aan je publiek uit wat je hoopt te bereiken met je toespraak. Bijvoorbeeld: "Ik hoop dat u het aan het einde van mijn praatje met me eens bent dat we in onze woonplaats een hergebruikprogramma nodig hebben."
    • Een routekaart. Vertel het publiek tenslotte wat de hoofdpunten van de toespraak zullen zijn. Bijvoorbeeld, "Ik geloof om deze drie redenen dat we een hergebruikprogramma moeten opzetten."
  2. In het hoofdbestanddeel van je toespraak staan de punten die je in Deel 1 schetste. Het zou het publiek een aantal zwaarwegende redenen moeten geven om je standpunt te steunen.
    • Zet deze punten in een logische volgorde. Spring niet van de hak op de tak. Maak een redenering eerst af en ga dan verder naar de volgende die er logisch op volgt. [13]
    • Gebruik betrouwbare bronnen uit je onderzoek om je punten te onderbouwen. Ook al is je punt in de eerste plaats emotioneel (pathos), dan moet je nog steeds met feitelijke informatie je redenering onderbouwen. Bijvoorbeeld: "Elk jaar word 40.000 hectare prachtig bos vernietigd, volgens een studie van Natuurmonumenten."
    • Gebruik echte voorbeelden die het publiek raken. Ook een redenering die op feiten en logica (logos) is gebaseerd moet zich verbinden met het leven en de interesses van het publiek. Bijvoorbeeld: "In deze harde economische tijden, weet ik dat veel van u bang zijn dat een hergebruikprogramma hogere belasting zal inhouden. Maar in Zaandam begon een dergelijk programma drie jaar geleden. Tot nu toe zien ze dankzij het programma een toename in de opbrengsten en veel inwoners hebben hun gemeentebelastingen er door zien afnemen."
  3. Hoewel dit niet noodzakelijk is, zou het kunnen dat jouw redenering sterker wordt als één of meer van jouw ondersteunende punten ook de argumentatie van de tegenpartij bespreken. Dit geeft je de gelegenheid om mogelijke bezwaren van je publiek te bespreken en je eigen argument sterker te maken. [14]
    • Zorg ervoor dat je de tegenargumenten eerlijk en objectief bespreekt. Vraag je af of iemand die deze mening is toegedaan het eens zou zijn met de manier waarop je zijn redenering beschrijft. Als je het niet zeker weet, zoek dan iemand die er zo over denkt en vraag het! [15]
    • Bijvoorbeeld, je wilt niet stellen: "Tegenstanders van hergebruik maakt het gewoon niets uit als we onze waardevolle hulpbronnen of ons geld verspillen." Dat is geen eerlijke weergave van hun mening.
    • Je zou in plaats daarvan kunnen zeggen: "Tegenstanders van hergebruik maken zich zorgen dat de kosten een stuk hoger kunnen liggen dan als gewoon nieuw materiaal gebruikt zou worden." Ga dan verder door een redenering op te voeren waarom hergebruik wel de meest kosteneffectieve optie is.
  4. De conclusie van je toespraak moet je publiek eraan herinneren wat je ze gezegd hebt. Het moet ze ook precies duidelijk maken wat je hoopt dat ze nu gaan doen.
    • Herhaal niet woord voor woord wat je al eerder gezegd hebt. Gebruik deze gelegenheid om de manier waarop je hoofdpunten je actieoproep ondersteunen extra nadruk te geven. Bijvoorbeeld: "Samenvattend, ik heb u (punt a, b en c) laten zien. Deze onweerlegbare feiten tonen aan dat een hergebruikprogramma voor de hele stad de meest zinnige en ethische stap is die we kunnen zetten om te helpen zorgen voor een duurzame toekomst. Sluit u zich alstublieft bij me aan door in november 'ja' te stemmen voor dit programma."
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je toespraak houden

Pdf downloaden
  1. Als het er op aankomt om je toespraak echt te laten werken, is zoveel mogelijk oefenen het belangrijkste wat je kunt doen.
    • Oefen voor de spiegel, zodat je kunt zien hoe je de toespraak houdt. Hierdoor kun je je gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal zien. Deze kunnen je vermogen om je boodschap uit te dragen steunen of tegenwerken. [16]
    • Bij voorbeeld, je zou kunnen zien dat je in elkaar gedoken bent of dat je steeds aan je boordje zit te friemelen. Deze dingen suggereren aan je publiek dat je er weinig vertrouwen in hebt.
    • Nog beter is om jezelf op te nemen met een videocamera en de opname te bekijken. Dit kan je helpen om te zien (en horen) waar je je optreden kunt verbeteren. [17] Het voordeel is dat er ook geluid bij is, en het leidt niet zoveel af van het spreken als een spiegel.
    • Probeer, als je een paar keer hebt geoefend, om de toespraak voor een groepje vrienden of familieleden te houden. Vraag om hun feedback op je boodschap en hoe je die brengt. [18]
  2. Kleed je op de dag van de toespraak netjes aan, zodat je aansluit bij de plaats van handeling en bij je publiek. [19]
    • In het algemeen betekent dit dat je je professioneel kleedt. Maar de mate van formaliteit verschilt. Een toespraak voor een filmclub om ze te overtuigen om jouw film te vertonen vraagt niet dezelfde mate van formaliteit als een gesprek met de bestuurders van een filmdistibutiebedrijf. [20] Voor het bedrijf trek je een pak aan, voor de filmclub is dat misschien overdreven.
  3. Veel mensen worden geïntimideerd door spreken in het openbaar, maar probeer je te ontspannen en blijf jezelf als je de toespraak houdt.
    • Wees vriendelijk en maak oogcontact met het publiek. [21]
    • Beweeg over het podium, als dat kan, maar zit niet de hele tijd aan je haar of je kleren. [22]
    • Lees de toespraak niet voor. Het is prima om aantekeningen te gebruiken om op het juiste spoor te blijven, maar je moet je toespraak bijna uit je hoofd kennen. [23]
    • Kijk hoe het loopt. Als je een vergissing maakt, laat dan niet daardoor je hele toespraak ontsporen. Dit kan het juiste moment zijn voor een beetje humor. Ga daarna gewoon verder. [24]
  4. Als er iets speciaals is waarvan je wil dat je publiek het doet, geef ze dan de juiste handvaten om dat makkelijk te kunnen doen. Het is moeilijk om mensen te motiveren om iets te doen, maar als je het ze makkelijk maakt, doen ze het waarschijnlijk wel. [25]
    • Als je, bijvoorbeeld, wil dat je publiek contact opneemt met de burgemeester om om een hergebruikprogramma te vragen, vraag ze dan niet alleen om dat te doen. Geef ze enveloppen met een postzegel, die ze kunnen gebruiken om een brief of kaart te sturen, en zet ook het telefoonnummer en e-mailadres van de burgemeester erop. Als je dit doet, zullen veel meer mensen doen wat je vraagt.
    Advertentie

Tips

  • Spreek naar voren en stuur je stem met vertrouwen het publiek in. Praat niet in de richting van de vloer.
  • Citeer uit statistische bronnen en gebruik betrouwbare, onbevooroordeelde bronnen.
  • Als je onderzoek doet naar je publiek, zoek dan ook uit wat deze mensen motiveert. Probeer ze met dezelfde ideeën en waardes te motiveren, die ze al na aan het hart liggen.
  • Wees niet bang voor een gezonde dosis humor in je toespraak. Je kunt er lastige onderwerpen toegankelijker mee maken en je komt op het publiek aardiger over. [26]
  • Kijk rond in het publiek en maak oogcontact, vooral tijdens pauzes in je toespraak. Als je je hierover zenuwachtig maakt, zoek dan één persoon in het publiek en doe net alsof je alleen tegen die persoon praat. Zoek na een tijdje iemand anders en doe hetzelfde. [27]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Doe niet opgeblazen of arrogant tijdens je toespraak. Wees bescheiden en sta open voor vragen, suggesties en feedback.
  • Confronteer als het even kan niet. Wees niet sarcastisch of chagrijnig als je standpunten bespreekt die niet de jouwe zijn. Je kunt je publiek daarmee van jezelf vervreemden, zelfs degenen die het eigenlijk met je eens zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.318 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie