PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Met een persoonlijk verhaal kun je je leven met anderen delen en de dingen die om je heen gebeuren op een indirecte manier ervaren. Jouw taak als schrijver is om de lezer in het middelpunt van de gebeurtenissen neer te zetten en hem of haar een ervaring te laten beleven. Het schrijven van je eigen persoonlijke verhaal is een goede manier om je schrijfvaardigheden te verbeteren. Wanneer je eenmaal een verhaal hebt geschreven, ligt het schrijven van je memoires en autobiografie binnen je handbereik.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een onderwerp kiezen en dit afbakenen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een persoonlijk verhaal vertelt over een bepaalde gebeurtenis in je leven. Dit kan vrijwel alles zijn: een mislukking, een verandering in je leven, een realisatie, een jeugdherinnering, enzovoort. [1] Als het onderwerp interessant is om over te schrijven, dan is het waarschijnlijk ook interessant om over te lezen. Denk aan een gebeurtenis in je leven die tot een bepaald resultaat of gevolg geleid heeft of waar je iets van geleerd hebt.
    • Het hoeft niet noodzakelijk een belangrijke of buitengewone gebeurtenis te zijn. Soms kunnen de simpelste gedachten of gebeurtenissen al tot een goed geschreven, poëtisch stuk leiden. Als je na het schrijven van je verhaal denkt "Ja, zo was het om bij mijn vader te zijn," dan heb je een geslaagd verhaal geschreven. Geen enkele gebeurtenis is te onbeduidend als je daarmee op een effectieve manier je boodschap over kunt brengen.
  2. Als dit een opdracht voor school is, dan is het misschien nuttig om aan je docent te vragen hoeveel vrijheid je hierbij hebt. Het kan zijn dat je je verhaal alleen vanuit een ik-perspectief mag schrijven, waarbij je zelf de verteller bent. Als dit niet het geval is, dan mag je zelf bepalen wie de verteller is en hem of haar zoveel laten weten als jij denkt dat nodig is.
    • De verteller kan een ik-verteller zijn, die ook maar net zoveel lijkt te weten als de lezer -- of in ieder geval iets minder. De verteller kan ook een boosaardige kant hebben om zo een extra element aan het verhaal toe te voegen.
  3. 3
    Denk na over de loop van het verhaal. Het lijkt misschien of een chronologisch verhaal dat van A naar Z gaat de enige juiste optie is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is zeker effectief als je bij het begin van het verhaal begint met vertellen, maar je kunt ook experimenteren met andere manieren om je verhaal op te bouwen en te vertellen.
    • Flashbacks komen in verhalen redelijk vaak voor en zijn een effectief hulpmiddel bij het schrijven. Je kunt daarnaast overwegen om een reflecterend verhaal te schrijven, waarin je begint in het heden en de verteller dan terug laat gaan naar een bepaald tijdstip in het verleden.
  4. 4
    Schrijf de gebeurtenissen op. Het maken van een eenvoudig overzicht zal je helpen om je gedachten te ordenen, te zien welke details je in het verhaal moet opnemen en te kiezen voor de juiste schrijfmethodes. Concentreer je nu alleen op de hoofdpunten van je verhaal.
    • Deze aspecten bepalen de toon van je verhaal en geven je een algeheel gevoel voor je tekst. Kijk naar het onderwerp dat je beschrijft en bedenk welke boodschap je aan je publiek probeert over te brengen. Welk gevoel moet je publiek hebben wanneer ze je verhaal gelezen hebben?
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De eerste versie schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Begin je verhaal sterk. De intro is het belangrijkste deel van het hele verhaal; dit is wat de nieuwsgierigheid van je lezers wekt en wat ervoor zorgt dat ze in het verhaal geïnteresseerd blijven.
    • Begin niet als jezelf. Een zin als "Ik ga jullie iets vertellen over een keer waarop ik met mijn ouders in de problemen kwam" is geen geschikt begin. Gebruik in plaats daarvan iets als "Ik voelde mijn keel al dichtknijpen. Ik wist dat ik een verstandiger besluit had moeten nemen." Probeer direct aan het begin de interesse van de lezer te wekken.
  2. 2
    Zorg dat je een begin, een middenstuk en een eind hebt. Een verhaal "vertelt" iets en een goed verhaal heeft een duidelijke inleiding, middenstuk en conclusie. Jouw verhaal moet in het middenstuk verteld worden en aan het eind op een adequate manier afgerond worden.
    • Je lezers moeten nadat ze je verhaal gelezen hebben het gevoel hebben dat ze er iets uit meegenomen hebben. Dit kan een moraal zijn of het begrip van een persoon of denkproces. Vat dit in je conclusie samen.
  3. 3
    Neem dialogen op in je verhaal. Het is verbazingwekkend hoeveel we over mensen te weten komen door wat ze zeggen. Een manier om dit te bereiken is door zorgvuldig opgebouwde dialogen te schrijven. Schrijf dialogen waarmee de persoonlijkheden en stemmen van de verschillende personages naar voren komen door middel van uniek woordgebruik. Gebruik daarbij actieve in plaats van passieve zinnen.
    • Verzin geen details. Als iemand iets niet gezegd heeft, neem het dan niet in je verhaal op. Maak je verhaal zo levensecht mogelijk.
  4. 4
    Beschrijf zintuiglijke waarnemingen. Beschrijf al de vijf zintuigen: smaakzin, reukzin, tastzin, gezichtsvermogen en gehoor. Als het om iets gaat dat je ziet, beschrijf dan hoe het smaakt. Als je iets alleen kunt horen, beschrijf dan hoe men zich dit voorstelt.
    • Breid je woordenschat uit. Gebruik "luisterrijk" in plaats van "mooi," "inhaleren" in plaats van "ruiken" en "verschroeien" in plaats van "branden." Levendige woorden zorgen voor nog levendiger beelden.
  5. 5
    Gebruik vergelijkingen en metaforen. Benoem de overeenkomsten tussen voorwerpen of gebeurtenissen en andere voorwerpen of gebeurtenissen door woorden te gebruiken als "als," "zoals" of "gelijk." Dit zijn twee van de meest gebruikte stijlmiddelen. Je kunt hiermee je woorden verduidelijken voor de lezer.
    • Een voorbeeld: in plaats van "Ik bekraste mijn arm" te schrijven, gebruik je "Ik sneed mijn arm open en het bloed leek eruit te spuiten als water uit een tuinslang." Hiermee kun je een beeld schetsen in de hoofden van je lezers.
  6. 6
    Maak er een coherent geheel van. Je hebt nu waarschijnlijk een navertelling van gebeurtenissen voor je liggen die onderhoudend, emotioneel, levendig en hopelijk aangrijpend is. Lees je tekst door en zet alle elementen in de juiste volgorde. Leg nadruk waar dat nodig is en schrap stukken tekst waarin je onwillekeurig afgedwaald bent van het verhaal. Kun je al zien dat het verhaal langzamerhand een coherent geheel wordt?
    • Dit is slechts de eerste versie van je verhaal. Sommige auteurs schrijven een derde, vierde, vijfde en zesde versie van hun verhaal voordat ze er tevreden mee zijn. Pas je verhaal aan waar je denkt dat dat nodig is. Voeg hier en daar beeldspraak toe, stukjes dialoog en verschuif misschien zelfs delen van het verhaal naar voren of naar achteren. Ga door totdat het volgens jou klopt en je tevreden achterover leunen kunt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een goede definitieve versie schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Vraag degene om je verhaal te lezen. Het is zelfs nog beter als het verhaal over een onderwerp of gebeurtenis gaat waar hij of zij nog nooit van gehoord heeft -- op die manier kan de persoon het verhaal volledig onbevooroordeeld lezen en je een objectief oordeel geven.
    • Wees niet bang om ook om feedback te vragen. Als de ander de loop van je verhaal niet kan volgen, moet hij of zij daar iets van zeggen. Als iets in het verhaal onduidelijk is, dan zal dit aangepast moeten worden.
  2. Neem een pauze, ga iets anders doen en laat je ogen rusten. Je komt dan verfrist terug en bent in staat om te zien hoe bepaalde delen van het verhaal anders verwoord of uitgebreid zouden kunnen worden.
    • Lees je verhaal opnieuw en bedenk welke details overbodig zijn of zelfs volledig weggelaten kunnen worden. Het verhaal moet rijk aan details zijn, maar het tempo moet daardoor niet langzaam worden. Zorg ervoor dat de belangrijkste gebeurtenissen in je verhaal levendig beschreven worden, maar dat de overgangen ertussen kort en bondig zijn.
  3. Soms zijn de meest simpele fouten het moeilijkst te ontdekken. Als je een vriend of familielid hebt die hier bijzonder goed in is, vraag degene dan om je te helpen.
    • Vertrouw niet op de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma. Taal bevat dubbelzinnigheden en geen enkele spellingcontrole herkent deze. Bovendien geeft een spellingscontrole ook niet aan welke zinnen langdradig en overbodig zijn. Gebruik je eigen ogen om je verhaal op fouten te controleren.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je lezers begrijpen wat je probeert te zeggen. Gebruik woorden en termen die passen bij de leeftijd en volwassenheid van je doelgroep.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maak je vergelijkingen of metaforen niet te onrealistisch. Of een metafoor goed is hangt niet af van hoe spectaculair de vergelijking is.
  • Vergeet niet dat een persoonlijk verhaal geen fictie is.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.039 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie