PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of je nu werkt met dezelfde materialen als waar onze voorouders het mee moesten doen vanaf zo'n 10.000 jaar geleden, of dat je al je spullen bij de bouwmarkt vandaan hebt gehaald, de constructie van een pijl blijft in de basis hetzelfde. In dit artikel worden twee verschillende manieren uitgelegd om een pijl te maken – met natuurlijke en met moderne materialen!

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het maken van een pijl met natuurlijke materialen

PDF download Pdf downloaden
  1. De schacht van je pijl maak je van een geschikt stuk van een tak. Zoek een lichte, maar stevige tak die zo recht mogelijk is. Zoek voor een lange boog een tak die wat dikker is dan een potlood en ongeveer de lengte heeft van je pols tot aan je schouder.
    • Het is beter om te beginnen met een wat langere tak, want je kunt altijd een stuk van de tak afhalen.
  2. In het ideale geval vind je een steen met een puntig uiteinde, waarbij het andere eind stomp is, en plat tegen een kant van de tak aan ligt. Goede stenen hebben een mesvormige punt en zijn net iets breder dan de dikte van de pijl. Indien nodig kun je de steen slijpen tegen een andere steen of met een slijpsteen.
    • Je kunt eventueel ook scherpe stukken van een bot gebruiken, als je die kunt krijgen. Als je in een gebied bent met veel vulkanische activiteit (zoals op Hawaii), dan loont het ook om op zoek te gaan naar van nature voorkomend obsidiaan rond oude, afgekoelde lavastromen.
    • Als je bijzonder toegewijd bent (of veel geluk hebt), dan vind je misschien wel daadwerkelijk een oude echte pijlpunt – een speciaal bewerkte steen uit de oudheid. Pijlpunten worden soms gevonden als ergens grond is omgeploegd, op bouwterreinen en bij rivierbeddingen.
  3. Als je bereid bent om wat betreft natuurlijke materialen concessies te doen, dan kun je eventueel gewone lijm gebruiken (een lijmpistool werkt het best) en gewone draad of bindgaren. Maar je wilt het natuurlijk zo echt mogelijk houden en dus maak je zelf je lijm van Simple_Glue bloem en water en draad van bepaalde soorten boomschors. Zoek twee vogelveren van ongeveer dezelfde grootte.
    • De veren zijn niet perse nodig, maar ze verbeteren de trefzekerheid, omdat daardoor de vlucht van de pijl wordt gestabiliseerd.
  4. Watermark wikiHow to Een pijl maken
    Dit doe je door een kleine inkeping te maken in het hout, diep genoeg voor ongeveer een kwart van de lengte van de pijlpunt. Lijm de pijlpunt op zijn plaats en smeer vervolgens het deel van de stok dichtbij de pijlpunt, in met lijm. Wikkel een draad rond de inkeping en de basis van de steen, zodat het zeker is dat de pijlpunt stevig verankerd zit in het hout. Trek het draad strak en knoop het vast, en smeer het helemaal in met lijm om de sterkte ervan te verbeteren.
  5. Leg de pijl voorzichtig te drogen, zodat deze niet op de pijlpunt rust, en laat het drogen. Laat het in de zon liggen om zo het drogen te versnellen, waarbij je de pijl na ongeveer een uur omdraait zodat de lijm overal evenredig kan drogen.
  6. Watermark wikiHow to Een pijl maken
    Als je de pijl op de boog plaatst, dan valt de pees in deze inkeping, waardoor je de pijl onder controle kunt houden. Deze inkeping hoeft niet zo diep te zijn – 3 tot 6 mm is meestal wel genoeg, afhankelijk van de dikte van de pees.
  7. Watermark wikiHow to Een pijl maken
    Splijt de veren doormidden. Doe wat lijm op de schacht, daar waar de veren moeten komen en plak elke halve veer evenredig verdeelt over de omtrek van de schacht, ieder met een lichte curve. Zorg dat alle 4 de helften in dezelfde richting krommen. Door deze constructie zal de pijl in de lucht gaan draaien (zoals een kogel door de schroefdraad in de loop), waardoor de pijl rechter en accurater vliegt.
    • Traditioneel wordt een dunne, katoenen draad gebruikt om de veren vast te binden, door ze de verkeerde kant op te duwen, zodat er een gat ontstaat waar de boogpees moet komen, terwijl de veren tegen de schacht aan worden gehouden. Je kunt ervoor kiezen om dit na te bootsen als je wilt. Wikkel de draad rond de veren zodat ze strak tegen de pijl aan worden gebonden en lijm vervolgens de draad vast.
  8. Laat de lijm 2 uur drogen – de droogtijd is afhankelijk van de gebruikte lijm en de constructie van de pijl. Zorg er weer voor dat de pijl niet rust op de veren of de punt tijdens het drogen – anders kan het gebeuren dat de pijl krom trekt.
  9. Als je zeker weet dat de lijm helemaal droog is, buig dan voorzichtig de punt en de veren om hun kracht te testen, Als ze goed vastzitten en niet meegeven, dan kun je de pijl afschieten! Leg de pijl aan op de boog, trek de pees naar achteren en laat los! Schiet nooit op dieren of mensen – ook pijlen uit het stenen tijdperk kunnen ernstige verwondingen veroorzaken - deze werden immers oorspronkelijk gebruikt voor de jacht.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Een pijl maken met moderne materialen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er is tegenwoordig een breed aanbod van materialen waarvan pijlen gemaakt worden. Sommige jagers gebruikenhouten pijlen die functioneel niet veel verschillen van ouderwetse pijlen, terwijl anderen liever kiezen voor de moderne hightech koolvezel constructies. Oriënteer je goed op de verschillende soorten materialen of maak je eigen pijl – sommige sportwinkels hebben zelfs speciale pijlzagen te koop waarmee je op een professionele wijze een pijlschacht kunt maken van diverse materialen. [1]
    • Als je je eigen pijlen wilt maken, zorg dan dat de schacht de juiste lengte heeft voor de boog die je gebruikt. Als je pijlen van hout wilt maken, dan is een draaibank wel zo handig om hoekige stelen perfect af te ronden.
  2. Zorg dat deze perfect is afgevlakt, zodat de pijlpunt er goed op past. Als je een voorgevormde pijlschacht hebt gekocht, dan hoef je waarschijnlijk niets extra's zelf te doen, maar als je de pijlen van hout gaat maken, dan is het uitermate belangrijk dat je ervoor zorgt dat het uiteinde helemaal vlak is. Druk het uiteinde van de pijlschacht tegen een schuurblok met schuurpapier en roteer de schacht om het uiteinde ervan vlak te maken.
    • Een speciaal voor dit doel bedacht apparaat kan enorm helpen – hiermee ben je ervan verzekerd dat het uiteinde volledig haaks staat op de schacht terwijl je het schuurt. Deze tools zijn niet zo duur – en kosten vaak niet meer dan €45. [2]
  3. Zorg dat de top van de pijl helemaal vlak en loodrecht is en vrij van schaafsel en vuil. Maak vervolgens de pijl vast. Deze procedure verschilt per type pijl.
    • Voor metalen of koolstofpijlen kan het zijn dat het nodig is om eerst een speciaal metalen ondersteuning vast te lijmen of schroeven, voor je de pijlpunt vast kunt maken. Vraag aan de fabrikant of verkoper of er instructies worden meegeleverd.
    • Bij houten pijlen kan het nodig zijn om de schacht te omwikkelen om de pijlpunt stevig vast te kunnen maken. Lijm de punt vast aan de schacht met booglijm, en verwijder overtollige lijm.
  4. De "nock" is de kleine inkeping aan de onderkant van de pijl, waar de pees in valt. Als je een pijl maakt van hout dan kun je deze inkeping zelf aanbrengen. Je kunt ook nocks kopen die gemaakt zijn om op de pijlschacht te passen. Deze zijn over het algemeen fel gekleurd en van plastic, zodat je de pijlen gemakkelijk weer terug kunt vinden. Sommige dure nocks hebben zelfs een kleine LED zodat deze oplicht in het donker, waardoor het makkelijker is om 's nachts te jagen.
    • Zorg dat je nock wel van de juiste grootte is, zodat het precies en klemvast past op de schacht, voor je deze eraan vastschroeft of lijmt. Je wilt zeker niet dat een slecht gemonteerde nock van de pijl af schiet of valt als je de boog spant.
  5. Fletching heet de procedure waarbij je kleine vinnen, of "vaantjes" vastmaakt aan de achterkant van de pijl, om ervoor te zorgen dat deze beter vliegt. Je kunt je veren gebruiken voor je pijlen of een ander licht materiaal. Maar misschien vind je het gemakkelijker om moderne plastic vaantjes te kopen, die zijn goedkoop en effectief. Breng dunne lijnen booglijm aan om deze vast te maken boven de nock.
    • Fletching is veel gemakkelijker met een apparaat, genaamd "fletching jig." Hiermee kun je stevig en op de juiste manier veren of vaantjes vastmaken aan je pijl, en het zorgt ervoor dat de afstand tussen de veren perfect is. Fletching jigs zijn verkrijgbaar voor minder dan €95. [3]
  6. Laat alle lijm goed opdrogen – de pijl zal waarschijnlijk meerdere uren nodig hebben om droog te worden, afhankelijk van de pijlpunt, materiaal van de schacht, de lijm, nock, en of er veren/vaantjes zijn vastgemaakt. Als je pijl helemaal droog is, of als je een pijl gemaakt hebt van kant en klare, schroefbare onderdelen, dan kun je deze eventueel naar wens aanpassen. Misschien wil je er iets op verven of met een marker herkenningstekens op plaatsen, zodat je de pijl gemakkelijker kunt terugvinden, of om het een eigen uiterlijk te geven. Als je een houten schacht gebruikt dan is het goed om het hout te beschermen door deze te lakken, waardoor het er nog mooier uit gaat zien. Als je pijl precies zo is als je wilt, dan kun je hem toevoegen aan je pijlkoker!
    • Zoals altijd, zorg dat je nooit dieren of mensen kunt raken. Moderne commerciële pijlpunten zijn vlijmscherp – een ongeluk kan resulteren in ernstige verwonding of de dood tot gevolg hebben.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat het hout en de rots niet te klein of te zwaar zijn.
  • Bind het touw goed vast.
  • Het is beter als de stok van een hazelaar is, want die groeien mooi recht.
  • Gebruik superlijm of smeltlijm.
  • Gebruik echte veren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Pijlen zijn gevaarlijk en kunnen ernstige verwondingen veroorzaken of dodelijk zijn, dus ga er zeer voorzichtig mee om.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een stok/tak (het beste is de hazelaar).
  • Een rots of leisteen.
  • (Super)lijm of smeltlijm.
  • Een zakmes.
  • Draad.
  • Veer (eventueel)

Over dit artikel

Deze pagina is 10.928 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie