Je weet dat je op het goede spoor bent en onderscheidende muziek maakt, maar hoe zorg je er vervolgens voor dat je gehoord wordt? Platenmaatschappijen zijn er om financiële ondersteuning te leveren aan hun bands en artiesten, en ook om winst te maken. Platenmaatschappijen zijn op zoek naar bands of soloartiesten die al een bepaald niveau hebben bereikt, die al hebben bewezen dat ze in staat zijn om een zekere fanbasis te creëren, en die de aandacht van hun publiek kunnen vasthouden. Het is niet altijd makkelijk om de aandacht te trekken van platenmaatschappijen, maar als je ervoor zorgt dat je je muziek blijft ontwikkelen en dat je je muziek goed in opnames weet vast te leggen heb je de eerste stap al gezet om een professionele muzikant te worden. Lees hier hoe je dat doet.
Stappen
-
Kijk goed naar je concurrenten. Verbeter je act door andere bands of artiesten die jij goed vindt te bestuderen. Wat doen zij dat jij niet doet? Denk na over hun imago, hun muziek en bekijk de manier waarop zij omgaan met hun fans. [1] X Bron Het kan soms helpen om liedjes van bands die je goed vindt te bestuderen en te coveren. Hoe zitten de songs in elkaar? Wat zou kunnen werken voor jouw muziek? Hoe zou jij het beter doen?
-
Wees professioneel. Zorg dat muziek je leven is. Platenmaatschappijen zijn niet op zoek naar 'beloftes' om een bak geld aan uit te geven en vervolgens maar te wachten of het goed komt. Ze zullen alleen willen investeren in goed ontwikkelde, professionele groepen of artiesten. Een platenmaatschappij is immers een bedrijf met een winstoogmerk. De mate van toewijding aan je muziek zal voor een label doorslaggevend kunnen zijn in het wel of niet tekenen van een act. Dus werk met volledige toewijding aan je muziek en je imago.
-
Oefen constant. Je moet altijd klaar zijn om je muziek ten gehore te kunnen brengen. Oefen totdat je al je nummers volledig in de vingers hebt, zorg dat elk detail van de uitvoering besproken is in de band, laat niets aan het toeval over. Het is misschien heel cool om na een uur in de oefenruimte weer in het café te gaan zitten met een biertje, maar je bereikt er niets mee. Hou jezelf niet voor de gek, succesvol muzikant zijn betekent hard werken.
- Plan je tijd goed in zodat je elke dag kunt oefenen en nieuw materiaal kunt schrijven. Alleen maar werken aan je imago door het aanschaffen van dure zonnebrillen en kekke leren jasjes is niet voldoende, je hebt boven alles interessante nummers nodig. Zonder goede muziek zal geen enkel label geïnteresseerd zijn, hoe goed de band er ook uitziet. Haal eruit wat er in zit aan creativiteit.
- Leg de oefensessies vast met een opnameapparaatje om terug te kunnen horen of het echt zo goed was als je dacht. Werk in de oefenruimte aan de details van je live show. In het geval van een band kan het helpen om niet in een cirkel te gaan staan, maar om te doen alsof de oefenruimte het podium is. Neem risico's tijdens het oefenen. Op die manier zorg je ervoor dat je optredens laten zien hoe professioneel de band is. Zo laat je zien dat je toegewijd en serieus bent en dat het niet een hobby is.
-
Denk na over de commerciële mogelijkheden van je muziek. Die experimentele jazzcore-opera met een hobosolo van acht minuten is misschien heel interessant vanuit artistiek oogpunt, maar een platenmaatschappij moet altijd nadenken hoe ze jouw muziek 'in de markt gaan zetten'. Het klinkt misschien vreselijk, maar uiteindelijk draait het bij een platenmaatschappij om de winst. Als je alleen op basis van je muziek getekend wil worden, moet je ervoor zorgen dat je iets maakt waar een publiek voor is. En dat betekent echt niet meteen dat je mainstream muziek hoeft te maken als je dat niet wilt. Maar denk wel na of er een publiek zou kunnen bestaan voor jouw muziek.
- Maak altijd de muziek die je wilt maken, maar wees realistisch over je doelen. Als jouw stijl een zeer afwijkende is moet je niet verwachten dat je snel getekend zal worden door een major , oftewel een grote platenmaatschappij. Experimenteer zoveel je wilt, maar werk dan wel aan een fanbasis en ga op zoek naar een indielabel dat goed bij je past.
Advertentie
-
Begin met kleine optredens in de buurt. Als je een set bij elkaar hebt met goed materiaal is het tijd om te gaan optreden. Zoek naar leuke cafés en kleine zaaltjes in de buurt waarvan je weet dat er mensen komen die op zoek zijn naar goede muziek. Bezoek eerst eens wat zaaltjes, ga eens naar wat optredens, dan weet je of de plek wat voor jou is. Als je ergens gaat spelen waar het vaste publiek niet geïnteresseerd is in jouw muziek heeft het niet zoveel zin. Het ten gehore brengen van schattige tweestemmige akoestische folk zal het niet zo goed doen in het clubhuis van de Hell's Angels , om maar eens wat te noemen. Begin in plaats daarvan met spelen op zondagmiddag in dat café om de hoek waarvan je weet dat er vaak goede bands spelen.
- Doe 1 à 2 optredens per maand in het begin, totdat je ziet dat je een zekere fanbasis hebt opgebouwd. Als dat gelukt is kun je wekelijks gaan spelen en misschien ook eens buiten je eigen stad. Zorg dat je set en je show steeds soepeler gaan en kijk goed naar je publiek om te zien wat wel en niet werkt.
-
Speel met gelijkgestemde bands of muzikanten. Een goede manier om je fanbasis uit te breiden is door te spelen met andere bands die zich in dezelfde scene als jij begeven. Ga naar optredens van bands die je goed vindt, raak met ze aan de praat en vraag of je het voorprogramma mag doen. Vraag ze eventueel om langs te komen in de oefenruimte als je nog geen goede opnames hebt.
- Je kunt ook zelf optredens organiseren en vragen aan andere bands om mee te doen. Alleen krijg je dat zaaltje misschien niet vol, maar met drie bands wordt het al veel makkelijker. Andere bands zullen jou vervolgens ook sneller vragen. Weet wel waar je staat; vraag nooit om een band die al vrij populair is om jouw voorprogramma te doen, terwijl jij nog maar weinig fans hebt. Laat hen kiezen wanneer ze willen spelen of stel voor dat zij als laatste mogen spelen. Dit zullen ze interpreteren als een teken van respect.
- Jezelf in een scene 'plaatsen' heeft veel voordelen. Andere bands zullen sneller dingen met je delen, zowel informatie als spullen. Als je een keer een basversterker nodig hebt en je kent niemand kan dat een lastige opgave zijn; als je daarentegen goed vertrouwd bent met de lokale scene is het heel makkelijk om van alles en nog wat te regelen. En als het tijd is om de studio in te gaan voor serieuze opnames kun je ten rade gaan bij bands die veel opname-ervaring hebben. Leer van anderen over goede studio's bij jou in de buurt en, nog belangrijker, goede opnametechnici en producers.
-
Zet je band in de markt door middel van sociale media. Kondig je optredens aan en laat weten dat je in de studio zit of dat je demo bijna klaar is. Laat zien dat je leven draait om muziek. Onthoud: platenmaatschappijen zijn eerder geneigd serieuze bands te tekenen die al een fanbasis hebben.
- Doe ook je best voor andere bands, laat bijvoorbeeld op sociale media weten wanneer je een plaat waardeert van een andere band uit jouw scene. Moedig mensen aan om de pagina van die andere band te bezoeken, dat komt alleen maar ten goede aan jezelf. Je ontwikkelt je scene en zorgt dat mensen jouw band sneller zullen vinden.
-
Ontwerp geweldige T-shirts. Je kunt nooit te vroeg zijn met het maken van je merchandise. Mensen zijn altijd op zoek naar coole T-shirts of canvas tasjes. Het is niet duur om te laten maken, zelfs als je er geen winst op maakt is het gratis reclame. Zorg dat je de juiste balans vindt in je ontwerpen; het moet er mooi en onderscheidend uit zien, maar je moet wel kunnen zien om welke band het gaat.
- Als je met andere bands speelt, ruil dan T-shirts met die andere band. 'Crossmarketing' is voor iedereen goed. En als die zanger bij het volgende optreden ineens jouw shirt aan heeft is het helemaal goede reclame.
-
Ga optreden buiten je eigen scene. Als je eenmaal bekend bent binnen een scene moet je oppassen dat je je daar niet blind op gaat staren. Probeer er doorheen te breken en te gaan spelen op plekken waar je het niet zo snel zou verwachten. Dat is een goede manier om je fanbasis te vergroten. Maak je geen zorgen om de scheve gezichten binnen je scene, zorg altijd dat je je eigen kansen om getekend te worden vergroot. En dat betekent dus dat je gezien moet worden door meer mensen.
- Organiseer een korte tour met wat andere bands door het land of zelfs door Europa. Hou de kosten laag door te slapen bij gelijkgestemde bands of neem tentjes mee. Een goede geluidsman meenemen is belangrijker dan een duur hotel.
- Bel naar festivals en kijk goed naar komende optredens van bands waar je misschien het voorprogramma voor zou kunnen doen. Doe mee aan bandwedstrijden, dat kan een goede manier zijn om je te laten zien aan een publiek buiten je eigen scene, daarnaast zijn dat plekken waar altijd wel wat mensen van platenmaatschappijen rond lopen.
-
Bewaar je verdiende geld. Als het voor het eerst gelukt is om 100 euro te verdienen met een optreden is het heel makkelijk om daarna met z'n allen flink door te zakken waardoor je nog geld toe moet leggen ook. Doe dit niet. Open een bandrekening en zet daar al het verdiende geld op. Ga bandleden pas uitbetalen als je band een goed lopend bedrijf is geworden, tot die tijd is het beter om te investeren in een goede geluidsman en te sparen voor nieuwe apparatuur, opnames, een bandbus en andere onkosten.
- Gebruik de bandrekening alleen maar voor bandgerelateerde onkosten. Het ligt aan jou wat dat precies inhoudt, maar denk aan nieuwe snaren en de kosten voor de oefenruimte. Nieuwe leren jasjes en gouden tanden? Waarschijnlijk is dat geen goed idee. Onthoud: om getekend te worden heb je een fantastische demo nodig, en dat kost hoe dan ook geld.
Advertentie
-
Zoek een studio en boek wat opnamedagen. [2] X Bron Als je een geweldig klinkende demo hebt heb je veel meer kans om opgemerkt te worden door een platenmaatschappij. Daarnaast kun je je fans iets mee naar huis geven, zo kunnen ze hun favoriete livenummers ook thuis draaien. Zie een demo als een investering in een mogelijke platendeal.
- Studiokosten variëren enorm, sommige studio's vragen maar 100 euro per dag, maar voor andere studio's moet je minstens 1000 euro per dag neertellen. Kosten zijn meestal afhankelijk van de ervaring van de technici, van de mengtafel die ze hebben staan, van de microfoons en de randapparatuur. Denk van te voren goed na over welke nummers je gaat opnemen en hoe je dit zo efficiënt mogelijk kunt doen. Zorg dat je heel goed gerepeteerd hebt!
-
Plan de studiotijd goed in. Je bent vaak enigszins afhankelijk van de werkwijze (en de grillen) van de producer, dus bereid je er op voor dat je niet alles kunt doen zoals jij dat wilt. Maar wat je in ieder geval kunt doen is zorgen dat je het nummer kunt dromen. [3] X Bron Je moet je materiaal van buiten kennen zodat je niet teveel takes nodig hebt. Als je precies weet wat je wilt en hoe je dit kunt overbrengen ben je al een heel eind. Laat de technicus zich maar druk maken over het op de band krijgen van jouw geweldige uitvoering. Richt je op je muziek en probeer je niet te laten afleiden.
- Soms komt het voor dat je als band echt goed gerepeteerd hebt en dat de producer ineens zegt dat elk instrument apart opgenomen zal gaan worden. Misschien lukt het de drummer vervolgens niet om zonder de rest goed te spelen. Praat alles dus van te voren goed door met de producer zodat je voor zo min mogelijk verassingen komt te staan, bespreek de manier van opnemen en de apparatuur die jullie mee moeten brengen. Tegelijkertijd moet je niet te star zijn; in de studio loopt het nooit helemaal zoals je verwacht had; daar kunnen juist mooie dingen door ontstaan.
- Gebruik zoveel mogelijk je eigen apparatuur. Veel studio's hebben een mooie collectie versterkers en andere spullen, het kan verleidelijk zijn om daar meteen gebruik van te maken. Maar als jouw specifieke sound nou juist die gitaar uit 1964 is door een versterker van maar 10 watt kun je de verleiding misschien beter weerstaan.
-
Neem je beste nummers op. Neem geen covers op, maar alleen eigen materiaal. Zie de opname als de cv van je band. Welke nummers geven het best weer wat er goed is aan jouw band? Welke nummers vinden je fans het beste? Neem nummers op waarvan je weet dat ze werken, anders kost het teveel tijd en dus teveel geld.
-
Probeer om zelf op te nemen. Met een laptop, wat microfoons en een goede geluidskaart kom je al een heel eind tegenwoordig. Op deze manier kun je snel, makkelijk en relatief goedkoop nieuwe nummers opnemen en ze meteen op Soundcloud plaatsen. Steeds meer bands maken hun eigen opnames om studiogeld te besparen, zodat er meer over blijft voor bijvoorbeeld apparatuur. Of neem je demo gedeeltelijk thuis op en gedeeltelijk in de studio om geld te besparen. Veel bands gaan met hun opnames naar een studio om daar bijvoorbeeld alleen de drums op te nemen met goede microfoons, want dat blijft altijd lastig met goedkope spullen. En onthoud: om echt goed te kunnen mixen en masteren heb je goede speakers en goede randapparatuur nodig, dus dat is moeilijk om thuis te doen.
- Kijk rond naar goedkope opnameopties binnen jouw scene. Sommige bands hebben zelf goede opnameapparatuur, als jij met deze mensen bevriend bent kun misschien gratis gebruik maken van hun spullen. Vraag advies aan andere bands met platendeals. Muzikanten delen graag hun informatie, doe er je voordeel mee.
-
Deel je muziek met anderen. Als je wat CD-R's hebt met je muziek erop kun je deze weggeven tijdens optredens. Zet je opnames op YouTube of Soundcloud, maak je muziek eindelijk wereldkundig!
- Maak je voorlopig geen zorgen over het maken van winst. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen in contact komen met je muziek. Daar komt bij dat platenmaatschappijen steeds meer kijken naar populariteit op internet, het verkopen van fysieke cd's wordt steeds minder belangrijk. Als het filmpje dat je op YouTube zet binnen een week door een miljoen mensen wordt bekeken zul je al snel worden gecontacteerd door een platenmaatschappij.
Advertentie
-
Maak een promopakket voor de pers. Zie het als een sollicitatiebrief met bijlagen. Een promopakket bestaat in ieder geval uit een persfoto, een demo, en biografie, recensies van optredens en interviews.
- Op dit punt aangekomen is het belangrijk om nagedacht te hebben over je imago. Als de muziek op rolletjes loopt, denk dan na over je kledingstijl, je accessoires en andere zaken waarmee jullie je als band kunnen onderscheiden van de rest. Heeft de band al een logo? Denk na over het visualiseren van je muziek.
- Overweeg om een filmpje te maken bij bepaalde nummers of bewerk video's van live-opnames zodat het er goed uitziet. Upload het vervolgens op YouTube. Deze manier van naar muziek luisteren wordt steeds populairder en het hoeft niet veel moeite te kosten om een filmpje te maken. Zorg wel dat je alleen kwaliteitsfilmpjes uploadt, anders werkt het alleen maar averechts.
-
Neem contact op met platenmaatschappijen. Doe onderzoek naar de platenmaatschappijen, waar zou je graag onderdeel van willen uit maken? Hoe zorg je dat ze luisteren naar je demo's? Zoek de adressen van geschikte platenmaatschappijen en stuur ze je promopakket. Bel vervolgens of ze het ontvangen hebben en vraag wat ze er van vinden. Wees assertief.
-
Overweeg om een manager en een boeker te nemen. Een ervaren manager die weet hoe het werkt en hoe je platenmaatschappijen het beste kunt bereiken kan zeer nuttig zijn. Het stelt jou ook in staat om je te richten op je muziek. Dat geldt ook voor een boeker. Als je als muzikant de hele dag bezig bent met het bellen van zalen heb je geen tijd meer over voor je muziek. Het kan voor een zaal ook erg amateuristisch overkomen als de muzikant zelf belt. Maar voordat je een contract tekent met een manager of boeker is het goed om advies in te winnen bij andere bands. Denk goed na voordat je ergens je handtekening onder zet. Wees voorzichtig als een manager je gouden bergen belooft. Stippel daarentegen met je boeker en manager een realistisch plan uit voor de komende periode, alleen op die manier bouw je aan een succesvolle carrière op de lange termijn.Advertentie
Tips
- In een band zitten betekent dat je ondernemer bent. Soms moet je iets veranderen in de bedrijfsvoering of het personeelsbestand om de volgende stap te kunnen nemen.
- Probeer om er niet uit te zien alsof je zo uit het publiek het podium opgeklommen bent. Het oog wil ook wat. Geef wat geld uit aan je podiumpresentatie, zie het als een investering. Je zult zien dat je er plezier aan beleeft, het voelt ook veel beter om op het podium te staan in een mooi pak dan in een willekeurig T-shirt van de H&M.
- Als het niet lukt om getekend te worden moet je niet teleurgesteld zijn. Blijf gewoon proberen, het belangrijkste is dat je in jezelf gelooft.
- Niet iedereen is even fotogeniek. Accepteer het als jij zo iemand bent. Er is geen nood aan de man, experimenteer met je look en doe er je voordeel mee.
Waarschuwingen
- Teken nooit een contract voordat je het hebt laten nakijken door een jurist. Denk goed na voordat je ergens je handtekening onder zet. Wees niet bang om een tegenvoorstel te doen. Contractonderhandelingen zijn heel normaal.
Benodigdheden
- Je eigen muziek
- Toegang tot een opnamestudio
- Toegang tot zalen
- Internet
- Een demo-CD