Pdf downloaden Pdf downloaden

Alhoewel de muziekindustrie in een rap tempo verandert is er altijd behoefte aan vooruitstrevende platenmaatschappijen. Een succesvolle platenmaatschappij (of label) vindt nieuw talent, betaalt de opname- en mixkosten, helpt bij tours en zorgt voor de promotie en marketing van zijn stal van artiesten. [1]

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het plannen van de onderneming

Pdf downloaden
  1. Wees efficiënt als beginnend bedrijf: richt je op een specifiek genre om een reputatie op te bouwen. Dit kader wordt grotendeels bepaald door wat je wilt bereiken. Als het je doel is om veel geld te verdienen moet je je richten op mainstream muziek. Als je het toonaangevende label wilt zijn voor hedendaagse post-avant-jazzcore [2] zal het gekozen kader en de benadering een heel andere zijn.
  2. Dit heb je op verschillende niveaus nodig. Als eerste (en belangrijkste) moet je het geraamte van de platenmaatschappij bouwen: hoe ben je van plan om talent te vinden en te ontwikkelen, hoe ga je te werk op het gebied van promotie en marketing, je begrip van de markt en de concurrentie, de financiering van het bedrijf en hoe je van plan bent om er een winstgevende onderneming van te maken.
    • Als je heel erg rijk bent heb je misschien geen investeerders nodig, in ieder geval niet als het gaat om geld. Maar misschien wil je alsnog investeerders aantrekken om te helpen met je geloofwaardigheid binnen de markt. Als je bijvoorbeeld een platenmaatschappij bent begonnen met je eigen geld en je hebt Paul McCartney weten te overtuigen om te investeren in je label zou dat alsnog een enorme winst opleveren. Om dat te doen moet je Paul McCartney wel een geloofwaardig plan kunnen overleggen om hem, of welke investeerder dan ook, te laten zien dat je weet wat je doet.
    • Als je wel geldschieters nodig hebt moet je een plan hebben waaruit blijkt dat je zowel de beloningen als de risico's begrijpt en dat je een manier gevonden hebt om te groeien. Dan ben je al heel ver als je een investeerder wilt overtuigen om over de brug te komen met zijn of haar geld.
  3. Dit omvat alles van nietjes tot elektriciteit, opnamekosten, productiekosten. Wees grondig als je dit doet: mensen die overwegen om te investeren in je label zullen in ieder geval zeker heel grondig zijn als ze je plan lezen! Hier volgen wat zaken om op te letten:
    • Administratieve kosten: de huur, kantoorbenodigdheden, maar ook belastingen en vergunningen kunnen zeer significant zijn. Vergeet niet om kosten voor telefoon, internet, printers, papier, computers en visitekaartjes op deze lijst te zetten. Je hebt natuurlijk ook een website nodig en ook iemand die de website bouwt en onderhoudt. Sommige kosten zijn wekelijks, andere maandelijks en sommige kosten maar eens in de twee jaar. Het lijkt op het eerste gezicht misschien veel, maar als je een plan schrijft voor de komende vijf jaar moet je als het goed is kunnen zien hoe deze kosten uiteindelijk maar een klein percentage van het financiële plaatje vormen.
    • Opnamekosten: als platenmaatschappij moet je albums van artiesten of bands uitbrengen. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de hele opnameketen: de huur van een studio, gages van eventuele sessiemuzikanten, de gages voor de technicus, de producer (misschien ben je dit zelf, maar jij moet ook betaald worden) en de technici die verantwoordelijk zijn voor het mixen en de mastering.
    • Het marketingbudget: een geweldige plaat doet niets uit zichzelf, het moet in de markt gezet worden. Om dat te doen moet je je label en het album verkopen door internetadvertenties, tijdschrift- en krantenadvertenties, persberichten en je eigen website. Je moet ook samenwerken met ontwerpers om een huisstijl te creëren, een herkenbare stijl voor de hoesjes, gewoon het algemene ontwerpplan.
    • Juridische diensten: terwijl je hard bezig bent om mooie muziek te produceren moet iemand wel zorgen voor het schrijven van duidelijke contracten voor je artiesten en voor je zakelijke deals. Je hebt ook een goede accountant nodig voor al je belastingzaken. Je hebt mensen nodig die je vertrouwt en waar je op kunt bouwen.
  4. Het plannen van een liquiditeitsprognose, oftewel een voorspelling van de cash flow, voor één, drie en vijf jaar vereist wat handigheid en wat gedegen gokwerk. Het eerste jaar moet vrij solide zijn: je hebt al een goed idee van de opstartkosten en waarschijnlijk heb je al in gedachten welke albums je wilt uitbrengen. Gebruik deze informatie om vast te stellen wat de kosten zullen zijn en de opbrengsten.
    • Dit kun je bijvoorbeeld baseren op hoe de bands die je wilt contacteren het nu doen: verkopen ze zalen uit? Als je bands gaat tekenen die gloednieuw zijn zul je waarschijnlijk meer moeten besteden aan de promotie om deze band in de markt te kunnen zetten.
    • Als je meer bands tekent zal de potentiële omzet ook toenemen. Als je de planning maakt voor jaar drie tot vijf in je prognose moet je beslissen hoe je op dat moment nieuw talent binnenhaalt en wat je gaat doen aan promotie. Hier wordt de voorspelling wat ingewikkelder: als één band het heel erg goed doet zal het makkelijker zijn om je andere bands te kunnen promoten. Andersom kan een band die weinig verkoopt een flinke aderlating zijn voor het hele bedrijf.
  5. Je moet een team om je heen verzamelen, behalve natuurlijk als je zelf extreem getalenteerd bent op het gebied van sales, marketing, muziek, zaken, kunst, conversatie en ook nog eens bijklust als advocaat. Hier zijn wat vaardigheden die een succesvol team moet hebben:
    • Marketing en sales: iemand die de hort op gaat om je label te promoten, die de markt goed kent en die een goede band heeft met zowel artiesten en promotors als mogelijke investeerders. Dit is degene die je bedrijf kan maken of breken: ze zijn verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuw talent en voor het wereldkundig maken van wapenfeiten. Hoe beter ze presteren, hoe succesvoller je zult zijn.
    • Productie. Je hebt iemand nodig die alle ins en outs van het hele opnameproces op z'n duimpje kent, die goede technici, mixers en producers kent of zelf kan opleiden, en die een opnamesessie kan leiden.
    • Inhuren van freelancers. Om de kosten laag te houden in het begin kun je overwegen om ander personeel in te huren op freelancebasis. Dit zou handig kunnen zijn bij grafisch ontwerp, hulp bij contracten, boekhouding en andere zaken die niet constant gedaan moeten worden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je plan uitvoeren

Pdf downloaden
  1. Kies de juiste bedrijfsvorm voor je label zodat je officieel in de markt kunt opereren en om jezelf te beschermen [3] . Er zijn meerdere opties:
    • De eenmanszaak. Hier doe je alles zelf. een eenmanszaak is makkelijk te beginnen, makkelijk te beëindigen en makkelijk te onderhouden. Je hebt misschien adviseurs of vrienden die je helpen, maar uiteindelijk komt het allemaal op jouw bordje. Dat geldt voor zowel de winst als de kosten. Dit is niet handig om investeerders mee aan te trekken, het biedt weinig bescherming voor jezelf: als het bedrijf failliet gaat ga jij failliet. Als je van plan bent om een echt bedrijf van je platenmaatschappij te maken, of als je mensen wilt gaan aannemen als je groeit, kun je beter voor een andere bedrijfsvorm kiezen.
    • Vennootschap Onder Firma (VOF). Een VOF is geweldig voor kleine bedrijfjes. Het is makkelijk en goedkoop om te beginnen en je kunt het bedrijfje met meerdere vennoten beginnen. Alle vennoten brengen iets in en je hebt geen startkapitaal nodig. Maar ook bij een VOF ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden. Als je op zoek bent naar investeerders is dit misschien niet de beste optie.
    • Besloten Vennootschap (BV). Als je van plan bent om een groots bedrijf te beginnen en je zoekt investeerders die van een formele structuur houden kun je het best kiezen voor de BV. Voordeel van de BV is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat niet jij, maar de BV in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. Jij bent als bestuurder in dienst van de BV en je handelt uit haar naam. Je kunt een BV alleen oprichten, of samen met anderen. Als je van het relaxte type bent dat niet teveel gedoe wilt hebben is dit waarschijnlijk niet de beste optie...behalve als je klaar bent voor de hogere versnelling!
  2. Nu je plan klaar is en je een bedrijfsvorm en de nodige vergunningen hebt, het grafische ontwerp is klaar en je hebt investeerders, is het tijd om echt aan het werk te gaan!
  3. Kijk naar het publiek en kijk hoe ze reageren op de band. Als ze vanaf het begin aan het dansen zijn en aan de lippen van de zanger hangen is het misschien iets bijzonders!
    • Benader de band, ga met ze praten. Kom erachter wie ze zijn, hoe lang ze al bij elkaar zijn, of ze al iets hebben uitgebracht en wat hun plannen voor de toekomst zijn.
    • Het belangrijkste is dat je erachter komt of ze al zijn getekend door een platenmaatschappij. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar voor een beginnende platenmaatschappij kan het beter zijn om een band te kiezen die nog niet is vastgelegd.
  4. Je stad zit bomvol journalisten die je kunnen helpen om jouw nieuws wereldkundig te maken, maar ze moeten je wel kennen. Zoek ze in de kranten, muziekblogs, en maak contact. Nodig ze uit voor de lunch, of laat ze naar de studio komen. Hou contact.
  5. Zoek naar goede opnamestudio's bij jou in de buurt en breng een bezoekje. Sommige zullen extravagante super-de-luxe studio's zijn, andere zijn juist bescheiden, wat betreft ruimte maar ook in de beschikbare apparatuur. Dat is belangrijk om in overweging te nemen, maar het allerbelangrijkste is de kwaliteit van de muziek die uit hun speakers komt.
    • Leer de technici kennen, praat met ze over hun opnamefilosofie, hoe ze met bands omgaan, waar ze zich aan ergeren. Dat is goed om te weten als je bijvoorbeeld een rapper hebt waarvan je denkt dat het gaat scoren, terwijl de opnametechnicus rapmuziek haat. Vraag of ze wat van hun beste werk kunnen laten horen en luister aandachtig.
    • Als je echt grondig wilt zijn vraag je ze om een CD met wat van hun werk zodat je ernaar kunt luisteren op je eigen installatie. Soms kan iets geweldig klinken in een studio, maar valt het thuis ineens erg tegen.
  6. Groot of klein, ze zijn er om platen te verkopen. Als je de mensen leert kennen zullen ze meer moeite doen om jouw producten te verkopen. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar alle kleine beetjes kunnen helpen.
  7. Dit zijn de mensen die weten wat er gaande is in de muziekindustrie en uiteindelijk kun je elkaar helpen.
    • Als je een goede band opbouwt met een manager en één van zijn bands is klaar om een platenmaatschappij te zoeken zal hij misschien zeggen: "Ik weet bij wie we moeten zijn!".
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het succes vasthouden

Pdf downloaden
  1. Als alle praktische zaken zijn geregeld is het tijd om de beeldvorming rond je label op te bouwen, te onderhouden en te cultiveren. Maak een goed logo en zorg dat je dat logo gebruikt op de hoezen van de platen, op de website en op t-shirts, stickers, mokken en dergelijke. Teken bands en acts die passen binnen het beeld van je platenlabel.
    • Kijk bijvoorbeeld eens naar succesvolle indie-labels als Sub Pop en Matador voor schoolvoorbeelden van "brand management". Deze labels hebben een onafhankelijk ondernemingsplan dat ook nog eens heel divers is.
  2. De laatste tien jaar heeft de opkomst van het internet ervoor gezorgd dat muziek op een andere manier wordt gekocht, beluisterd en gedistribueerd. Als je kiest voor een ouderwets model (touren en afhankelijk zijn van cd-verkoop en airplay) zul je het waarschijnlijk moeilijk krijgen. YouTube-video's en modellen waar mensen betalen wat ze willen worden steeds belangrijker bij het vasthouden van het succes van een merk.
    • Overweeg aparte promotiemethodes, zoals een T-shirt laten drukken met een downloadcode voor een mixtape van je label. Een label uit Memphis in de VS, Goner, gaf iedereen die "Goner" liet tatoeëren op hun lichaam gratis vinyl singles.
  3. Sub Pop is ooit begonnen met het tekenen van grunge-bands uit het noordwesten van de VS, maar inmiddels hebben ze allerlei bands in de stal die meer mainstream zijn, zoals Iron & Wine en Fleet Foxes. Door op deze manier hun smaak uit te breiden is hun succes en marktaandeel enorm toegenomen. Ook als je je nu alleen richt op een kleine subcultuur, overweeg dan toch alvast op welke manier je andere geluiden en smaken in je merk kunt verwerken.
    • Begin jaren '90 namen grote labels veel meer risico bij het tekenen van onbekende of "underground" bands. Zo werd Sonic Youth, een indieband uit New York, getekend door het grote label Geffen. De deal werd gewaardeerd door zowel muziekfans als mensen uit de "business". Als je goed verdient met je label, overweeg dan om wat meer risico te nemen met het volgende project dat je tekent.
    Advertentie

Tips

  • Blijf altijd alert! Zorg dat je altijd een stapje verder bent dan de concurrenten door nieuw, uniek talent te vinden.
  • Hou vol. Net als andere beginnende bedrijven betekent een platenmaatschappij opstarten hard werken, je moet er constant mee bezig zijn. Als je hard werkt, het juiste talent vindt en je label effectief in de markt zet ben je goed bezig!
  • Verkoop nooit 'nee' aan talent. Blijf in contact, ook al kun je er op dat moment niets mee!
Advertentie

Waarschuwingen

  • Geld is het grootste probleem in elk bedrijf, dus zorg dat je genoeg kapitaal hebt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 23.165 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie