Pdf downloaden
Pdf downloaden
Pop-upelementen voegen een nieuwe, spannende dimensie toe aan welk boek dan ook (je zou willen dat je schoolboeken ze hadden). Als je op zoek bent naar een werkstuk dat je kunt knutselen voor een klein kind dat je kent (of voor wie dan ook!), dan kun je vrij eenvoudig je eigen pop-upboek maken. Je hebt alleen maar een verhaal nodig, enkele uren van je tijd en wat eenvoudige materialen.
Stappen
-
Kies een interessant onderwerp uit. [1] X Bron Als je van plan bent om het boek aan een kind te geven, zorg er dan voor dat het onderwerp van je pop-upboek geschikt voor kinderen is. Maar welke volwassene houdt er nou niet van een goed driedimensionaal verhaal?
- Je kunt kiezen voor fictie of non-fictie. Als je voor fictie kiest, kun je een kort maar klassiek volksverhaal nemen of je eigen verhaal schrijven. Als je voor non-fictie kiest, zoek dan naar een onderwerp dat een kind interessant vindt, zoals de ruimte, dinosaurussen of dieren.
- Je hoeft het pop-upboek niet te zien als een echt, traditioneel boek. Het kan ook als brief, aanzoek of als bedachtzame aanvulling op welk cadeau dan ook gebruikt worden.
-
Houd het simpel. Beperk het aantal omhoogklappende elementen dat je gebruikt, om te voorkomen dat de bladzijden van je boek er rommelig uitzien of te slap zijn om omhoog te blijven staan. Des te minder uitsneden je in de bladzijden maakt, des te steviger en slijtvaster de bladzijden zullen zijn.
- Je kunt ook andere knutselmaterialen toevoegen om je boek mooier te maken, zoals glitter of stukken stof. Maar pas op dat je niet te veel materialen toevoegt. Ook hierdoor kunnen je pagina's er druk uitzien en onnodig verzwaard worden.
-
Plan het verhaal. Maak een storyboard. Schrijf het verhaal of het draaiboek uit op kladblokpapier. Verdeel de tekst in verschillende alinea's of begin op een nieuwe regel wanneer je denkt dat je een nieuwe bladzijde nodig hebt. Schets een ruwe, eerste versie van de afbeeldingen die je op elke bladzijde wilt gebruiken.
- Voordat je het boek ook daadwerkelijk in elkaar zet, is het belangrijk dat je weet hoeveel bladzijden je nodig hebt evenals het aantal afbeeldingen en waar je deze in het boek plaatst.
Advertentie
-
Vouw een stevig stuk papier doormidden. Een stuk stevig knutselpapier van 23 bij 30 centimeter is goed geschikt, maar je kunt ook karton, dun posterpapier of papier voor een plakboek gebruiken van welke grootte dan ook.
- Het papier moet dikker zijn dan een gewoon vel printerpapier. Vouw het papier horizontaal door de helft om de omslag van het boek te maken.
-
Maak twee parallelle, horizontale insnijdingen in het midden van het papier. De insnijdingen moeten ongeveer 5 centimeter lang zijn en op een afstand van 2,5 centimeter van elkaar gemaakt worden. Zo creëer je een vooruitstekend lipje. [2] X Bron
- Vouw het papier open. Leg het papier verticaal voor je neer, zodat het in de hoogte langer is dan in de breedte. Gebruik je vinger of een dunne pen of potlood om het lipje voorzichtig naar voren te drukken.
-
Maak je afbeeldingen. Je kunt de afbeeldingen tekenen en inkleuren op aparte vellen stevig knutselpapier of karton of je kunt afbeeldingen knippen uit foto's, tijdschriften of oude prentenboeken en deze afbeeldingen op steviger karton plakken.
- Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je tekent of gebruikt ongeveer zo groot zijn als de bladzijden uit je boek. Zorg er ook voor dat je alle tekst en afbeeldingen verzameld hebt die je voor het hele boek nodig hebt, in plaats van een enkele pagina.
- Laat onderaan de bladzijde een lege ruimte over voor de tekst. Als je van plan bent om een kind het verhaal te laten schrijven, dan kun je een liniaal gebruiken om lijnen te trekken zodat het gemakkelijker wordt voor hem of haar. Je kunt ook een stuk gelinieerd papier uit een schrift of schrijfblok op deze plek plakken.
- Als je echter van plan bent om het verhaal zelf op te schrijven, dan kun je de ruimte leeg laten of de tekst vanaf je computer afdrukken en het later op de bladzijde plakken.
-
Maak zoveel bladzijden als je nodig hebt. Gebruik dezelfde vouw- en snijtechniek om zoveel bladzijden te maken als je nodig hebt om het verhaal tot een eind te brengen.
- Kijk je verhaal nog eens na. Zorg ervoor dat je de illustraties en afbeeldingen nauwkeurig ingepland hebt, evenals de tekst. Zorg er ook voor dat je genoeg bladzijden gemaakt hebt!
-
Schrijf de tekst op de bladzijden. Ga de bladzijden bij langs en schrijf of lijm de tekst onderaan elke bladzijde.
- Als je meer tekst hebt dan op de bladzijde past, lijm dan een stuk papier aan de bladzijde dat je kunt openvouwen om de tekst te lezen. Probleem opgelost!
-
Versier de achtergrond op elke bladzijde. Schets de achtergrond met potlood voordat je het inkleurt met de materialen van jouw keuze. Laat de vooruitstekende lipjes leeg.
- Als je een goede gum hebt, ga dan elke pagina nog eens bij langs en gum de potloodlijnen uit nadat je de achtergronden klaar hebt.
Advertentie
-
Knip de afbeeldingen uit en lijm ze op de vooruitstekende lipjes. Knip de afbeeldingen en illustraties die je gemaakt hebt uit. Smeer lijm op de achterkanten en lijm elke afbeelding op het bijpassende vooruitstekende lipje. Zorg er wel voor dat je de afbeelding niet vastlijmt op de achtergrond van de bladzijde. Je kunt de afbeelding dan niet omhoog laten klappen!
- Als je vloeibare lijm gebruikt, zorg er dan voor dat je er niet te veel van gebruikt. Smeer de lijm op het vooruitstekende lipje en niet op de afbeelding. Zo loop je niet het risico dat er lijm aan de bovenkant of onderop het vooruitstekende lipje terechtkomt.
-
Lijm de bladzijden aan elkaar vast. Je moet de bladzijden met de achterkanten aan elkaar lijmen. De bovenste helft van de buitenkant van de tweede pagina lijm je aan de onderste helft van de buitenkant van de eerste pagina. De bovenste helft van de buitenkant van de derde pagina lijm je aan de onderste helft van de buitenkant van de tweede pagina. [3] X Bron Ga op deze manier door totdat je alle pagina's aan elkaar vastgemaakt hebt.
- Lijm de vooruitstekende lipjes echter niet aan elkaar. Als je dit doet zullen ze niet omhoog kunnen klappen.
-
Maak een boekomslag. Vouw een vel stevig papier dat iets groter is dan de bladzijden om het boek heen. Haal het gevouwen papier weer van het boek en versier de omslag aan de voor- en achterkant. Doe dit aan de buitenkant van de omslag en niet aan de binnenkant. Lijm dan de binnenkanten van de omslag aan de eerste en laatste bladzijde van het boek.
- Het is natuurlijk helemaal jouw keuze of je dit wilt doen. Als je je boek als een soort van verhalende brief wilt gebruiken of voor een ander doel, dan is een omslag niet nodig.
- Geniet ervan! Wanneer de lijm helemaal opgedroogd is, is je boek klaar om gelezen te worden.
Advertentie
Tips
- Je kunt ook per bladzijde meerdere afbeeldingen omhoog laten klappen. Maak gewoon meerdere paren insnijdingen over de vouw op gelijke afstanden van elkaar, totdat je genoeg vooruitstekende lipjes hebt voor je afbeeldingen.
Advertentie
Benodigdheden
- Stevig papier
- Schaar
- Potlood en pen
- Kleurpotloden, waskrijt, verf of stiften
- Lijm
- Liniaal
Bronnen
Advertentie