PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Iedere aspirant-modeontwerper zal op een gegeven moment een ontwerpportfolio moeten maken. Maar met zo veel stukken en zo weinig richtlijnen, waar moet je dan beginnen? Het kan moeilijk zijn om te beginnen, maar als je eenmaal weet naar welke toelatingscommissies en managers je op zoek bent en hoe je je werk wilt organiseren, ben je veel beter in staat om je eigen fantastische designportfolio samen te stellen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Brainstormen over een verhaallijn of compositie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je solliciteert naar een ontwerpopleiding zullen ze een goed idee geven van wat ze verwachten in je portfolio aan te treffen. Als je een professionele portfolio ontwerpt, zijn er misschien geen expliciete aanwijzingen. In het algemeen moet je creatief onderzoek, tekeningen die je vermogen om 3D in 2D te vertalen, kleurenstudies en, indien relevant, foto's van 3D-werk dat je hebt gedaan, toevoegen. [1]
    • Pas je portfolio aan naar de specifieke toepassing of het soort werk dat je wilt doen. Het is mogelijk dat je meer dan één portefeuille wilt samenstellen als je voor verschillende functies solliciteert.
  2. Wat je ook doet, je moet waarschijnlijk proberen om verschillende onderdelen van een project zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Dus als je bijvoorbeeld organische structuren zoals veren en bladeren voor het ene project en volkskunst voor het andere project hebt verkend, probeer dan de verschillende onderdelen van die projecten bij elkaar te houden. Uiteindelijk heb je een organisatieprincipe nodig omdat je moet kiezen hoe je die projecten wilt presenteren. [2]
    • Wil je een verhaal vertellen, dat de verbanden toont tussen de verschillende invalshoeken die je verkend hebt? Verkiest je de eenvoud van de chronologische of omgekeerde chronologische volgorde? Denk na over het werk dat je hebt gedaan en kijk of er bepaalde verbanden zijn die je wilt benadrukken.
    • Wat je ook bedenkt, zorg dat het voor de kijker duidelijk is wat je probeert uit te dragen. Als je hier echt onzeker over bent, houd het dan gewoon bij iets eenvoudigs, zoals het presenteren van je meest recente werk in het eerste deel om de interesse van de kijker te wekken, en dan de rest van het portfolio te wijden aan het laten zien hoe je daar bent gekomen.
    • Merk op dat je voor professionele portfolio's eerst je werk met de meest recente stukken moet rangschikken en ouder materiaal achterin plaatst.
  3. Zoals bij elk project is het gemakkelijk om zo enthousiast te worden over een idee dat je niet echt een plan hebt hoe je het wilt gaan uitvoeren. Voor je het weet ben je overweldigd door alles wat je niet van plan was om te gaan doen. Het punt van deze stap is om ervoor te zorgen dat je de presentatie van je werk zo goed mogelijk verzorgt en dat alle onderdelen net zo duidelijk zijn voor een buitenstaander als voor jou.
    • Denk niet alleen na over wat je verhaallijn is: beoordeel hoe elk deel in dat verhaal past. Speel met verschillende indelingen en denk na over hoe elke compositie van invloed is op de manier waarop je werk zal worden ervaren. Je kunt een diagram of een schets maken om te illustreren waarom je je stukken op een bepaalde manier hebt georganiseerd.
    • Laat je idee zien of leg het uit aan iemand die gedurende je creatieve ontwikkeling met je heeft samengewerkt. Idealiter is die persoon een mentor, zoals een leraar of iemand uit je omgeving, die enige ervaring heeft met het samenstellen van portfolio's en feedback kan geven over hoe effectief je ideeën zullen zijn.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het samenstellen van je materialen

PDF download Pdf downloaden
  1. Baseer je materialen op de richtlijnen van je specifieke studie. Kleurstalen, stofstalen, onderzoek, schetsen, foto's: alles. Je gaat niet al deze items in je portfolio stoppen, maar begin wel met de volledige collectie.
    • Merk op dat je meestal geen echte stukken kunt toevoegen die je hebt gemaakt, zoals een korset of een paar schoenen. Laat in plaats daarvan professioneel ogende foto's maken van die stukken en neem de foto's op in je portfolio als exposities van je werk.
  2. Je hebt misschien niet de middelen om te maken wat je ontwerpt, of je hebt misschien nog niet alle vaardigheden in huis -- dat is niet erg. De persoon die je portfolio bekijkt wil zien hoe je denkt en creëert, dus laat ze je pentekeningen en schetsen zien , of je houtskooltekeningen. Je moet een paar verschillende voorbeelden van je werk erbij doen, evenals figuurtekeningen die je vermogen om drie dimensies in een tweedimensionaal vlak weer te geven, aantonen. Meer dan dat is bonusmateriaal. [3]
  3. Deze stukken kunnen een combinatie zijn van dingen die je geïnspireerd hebben, vroeg werk dat je gedaan hebt, of de eerste stappen in een uitgewerkt idee dat later opnieuw zal verschijnen. Probeer voor elk project dat je hebt verkend twee of drie stukken uit te kiezen.
    • Voeg ook informele projecten toe die je erbij hebt gedaan, als je geen gerichte professionele portefeuille maakt. Deze onofficiële werken tonen de diversiteit en het bereik van je talenten. Bovendien bieden ze enig inzicht in je interesses.
    • Als je een grote hoeveelheid werk hebt, probeer dan vooral te kiezen uit je meest recente verkenningen. Neem een deel van je oudere werk op om je ontwikkeling te laten zien, maar benadruk waar je nu bent, vooral als je je portfolio aan het maken bent om professioneel verder te komen.
  4. Je wilt natuurlijk je beste werk in je portfolio opnemen. Streef ernaar om tussen de één en twee stukken werk van hoge kwaliteit per project te hebben. Ga voor werk dat je persoonlijke stijl en benadering van design vertegenwoordigt. Misschien heb je de neiging om je te richten op het ontwerpen voor een bepaalde bevolkingsgroep (jonge, modieuze vrouwen, androgyne mannen, actieve kinderen, etc.) of rond een bepaald thema) of rond een bepaald thema. Je kunt dan werkstukken toevoegen die passen bij je ideale klant of consument. Je kunt werkstukken selecteren die ook in je ontwerpklassen goed zijn beoordeeld en die door professoren en andere studenten of collega's als je beste werk worden beschouwd.
    • Zorg ervoor dat dit werk een reeks verschillende stijlen of benaderingen van stoffen en materialen bevatten. Je mag niet meer dan twee stukken uit één stijl of benadering toevoegen. Misschien heb je bijvoorbeeld twee stukken die je vermogen om met leer te werken laten zien. Je moet ook een of twee stukken toevoegen die laten zien dat je met een ander materiaal kunt werken, zoals zijde of jersey. Dit illustreert dat je met verschillende materialen en stijlen kunt werken.
  5. Begin bijvoorbeeld door ze naast elkaar of op een tafel leggen, gewoon om met de volgorde te spelen. Als je ervoor kiest om voor elke categorie aparte onderverdelingen te hebben, zoek dan uit hoe je de werkstukken binnen een bepaald deel wilt organiseren. [4]
    • Stel jezelf vragen als: Heeft een chronologische volgorde zin? Zijn er clusters van werken die je moet groeperen op onderwerp of medium?
    • Als je erachter komt dat iets niet goed bij je arrangement past, neem het dan niet op. Kijk of je een ander werkstuk hebt dat beter werkt met de andere delen van de groep. Je wilt dat alles in je portfolio goed op elkaar aansluit.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je portfolio afronden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt zowel portfolio- als presentatiemappen online vinden of bij goede kunstvoorraadwinkels kopen, zeker als je al in de buurt van een kunst- of designschool woont. Welke je nodig hebt hangt af van de werkstukken die je presenteert. De map moet netjes en schoon zijn, maar als je een student bent, hoeft hij niet van hoge kwaliteit te zijn, zolang hij maar functioneel is en je werk effectief toont of opslaat. Misschien wil je investeren in een mooiere map als je je portfolio in een professionele setting presenteert. [5]
    • Presentatiemappen zijn net zoiets als binders met een rits, in die zin dat ze over beschermers bevatten voor vellen papier en dus het best geschikt zijn voor kleiner werk. Ze zijn letterlijk bedoeld om je werk te 'presenteren', dus waarschijnlijk je beste optie als je net begint.
    • Als je grotere werkstukken hebt, zoals schilderijen, wil je misschien investeren in een portfoliokoffer, die groter is en meer bedoeld om werken te vervoeren dan om ze te presenteren. In plaats van je werk te presenteren in een ringbandstijl, heb je waarschijnlijk losse vellen en werkstukken die binnenin veilig op elkaar gestapeld zijn.
  2. Vaak gaat het bij je onderzoeksstukken, zoals interessante texturen of structuren, om veel kleine voorbeelden en knipsels. Idealiter zou de persoon die je portfolio bekijkt er gewoon doorheen moeten kunnen bladeren, dus maak een collage van alle kleinere stukken op vellen papier van A4-formaat, om ze gemakkelijker toegankelijk te maken. Groepeer artikelen per type, of rangschik ze op een zinvolle manier. Breng naar behoefte labels aan, zoals 'kleurenwerk' of 'experimentele glaceermethoden' en voeg kleine verklarende regels tekst of alinea's toe als het nodig is om de lezer je werkwijze te laten zien.
    • Gebruik zuurvrij papier van hoge kwaliteit. Gebruik hoogwaardige lijm met een kwast die je op de randen van de collagestukken kunt aanbrengen en op het papier bevestigt. Probeer te voorkomen dat de collagestukken gaan rimpelen wanneer je ze op het papier lijmt, door met één vinger elk stuk voorzichtig glad te strijken. Houd je werkgebied netjes, zodat er geen lijmklodders of slordige randen op de collagestukken zitten. Zorg dat de collagestukken er professioneel en schoon uitzien.
  3. Als het goed is hebt je alles al op orde liggen, maar als je dat nog niet hebt gedaan, begin dan nu meteen. Controleer nogmaals of alles klopt zoals je het hebt geordend. Stop dan alle materialen in je map of koffer.
  4. Je legt vooral de nadruk op visuele ontwerpelementen en uiteraard is je belangrijkste communicatie via dat werk. Maar als je je creatieve onderzoeken of elk van de fasen in een project wilt labelen om duidelijk te maken hoe je je hebt ontwikkeld, doe dat dan. Zorg er wel voor dat het label netjes en zo geplaatst is, dat het niets belangrijks bedekt.
    • Gebruik een computer om je etiketten af te drukken als je een slecht handschrift hebt.
  5. De eisen lopen sterk uiteen, maar afhankelijk van het programma kan het nodig zijn om een essay of artiestenverklaring toe te voegen. Meestal zal de richting haar eigen richtlijnen hebben voor een essay. Het artist statement is minder aan regels gebonden. Een artist statement vat in wezen je invloeden, richting en creatieve inspiratie samen in een of twee alinea's. Als je nog nooit eerder een artist statement hebt geschreven, kijk dan op wikiHow voor artikelen over dit onderwerp.
    Advertentie

Tips

  • Houd decoratie tot een minimum beperkt, tenzij het bijdraagt aan de inhoud. Je wilt dat de persoon die naar je portfolio kijkt al je werk ziet, niet alleen je portfoliomap.
  • Probeer je sterke punten te tonen. Als er iets is waar je moeite mee hebt, leg daar dan zo min mogelijk de nadruk op. Je wilt laten zien waartoe je in staat bent.
  • Zorg ervoor dat je weet wat de eisen zijn. Als een school bijvoorbeeld wil dat je alleen afgewerkte stukken levert, doe er dan geen ontwerpschetsen bij. Of ze kunnen wellicht vragen om school-specifiek werk dat ze in je portfolio terug willen zien.
  • Ken je deadlines. Je portfolio ziet er misschien fantastisch uit, maar het is nutteloos voor jou als het laat is.
  • Maak een digitale versie van je portfolio. Je kunt je fysieke portfolio gewoon scannen. Voor aanvullende pagina's zoals je inspiratie en onderzoek, kun je echter ook nieuwe collages maken met behulp van een fotobewerkingsprogramma. Je wilt dat het eindresultaat er zo professioneel en netjes mogelijk uitziet.
  • Sta open voor constructieve kritiek en feedback. Het is een goed idee om in de beginfase met iemand anders te overleggen en hem of haar het voltooide product te laten zien. Als zij kritiek hebben, neem die dan serieus, want degene die je portfolio beoordeelt, zal waarschijnlijk nog kritischer zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je kunt worden afgewezen. Als dit gebeurt, kop op en probeer het opnieuw. Wees niet ontmoedigd, maar vraag wel om feedback. Herzie je portfolio indien nodig.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.032 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie