PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hoe kun je effectief en frequent goede preken houden, of onderwerpen vinden voor een goede godsdienstles? Dat is heel goed mogelijk, en zelfs niet al te moeilijk, door onderstaande eenvoudige stappen te volgen. Dus hoe creëer je je christelijke lessen en preken? Een van een ander geleende les of preek zou misschien in een noodsituatie voor een enkele keer kunnen voldoen. Zeker, je kunt op die manier altijd wel snel iets te onderwijzen of te preken vinden, maar zal het relevant zijn voor jou en je toehoorders? Hier zijn wat ideeën over hoe je een goede en inspirerende preek kunt samenstellen.

  1. Probeer Gods doel voor het leven in jouw gemeente te achterhalen. Zoek naar oprechte ‘zalving’.
  2. Bestudeer de Bijbel en bid om leiding van de Heilige Geest; laat je inspireren. Meestal moet de basis van een idee onderbouwd worden met Bijbelteksten. Wanneer je de juiste stappen volgt bij het samenstellen van je preek, zul je nooit zonder richting of doel hoeven prediken. [1]
  3. Zoek naar onderwerpen waarover jij zelf graag meer zou willen weten, of die gaan over dingen die jij zelf belangrijk vindt en waarover je graag een preek zou geven, en maak een beginontwerp. Dat betekent niet dat je een literair verantwoord verhaal, lezing of zelfs een essay moet schrijven, maar je moet het wel plannen zoals uitgelegd in het gedeelte ‘Beginontwerp in drie delen’.
    • Een preek of godsdienstles is meestal het beste als hij wordt uitgesproken zonder alles van tevoren uit je hoofd te leren en hoeft niet in volledige zinnen te worden opgeschreven. Maak je kernwoorden groter, zodat ze zichtbaar, of in je gedachten, zullen opvallen. Je creëert een soort routekaart die je kunt volgen. Een godsdienstles of preek komt beter tot zijn recht als het niet lijkt op een toespraak die een openbare spreker (zoals een politicus, bijvoorbeeld) gewoon voorleest aan een publiek (tenzij je een zeer getalenteerde voorlezer bent).
    • Elke preek kan een geheel nieuw onderwerp hebben, of kan er een zijn in een serie van meerdere preken of lessen over hetzelfde onderwerp. [2]
  4. Wees dynamisch, met een levendige verwoording, door niet alleen maar voor te lezen, zodat hetgeen je vertelt niet klinkt alsof het in steen gebeiteld is. Je kunt je dan meer bevlogen en levend voelen, en een meer inspirerende communicatie creëren tussen de leraar/voorganger en de klas of de gemeente.
  5. Probeer niet teveel te vertrouwen op zeer gedetailleerde notities, maar dat betekent niet dat je (s)preekt zonder plan of door jou opgeschreven hoofdlijnen.
    • Maak je zo goed vertrouwd met het schema of plan, dat je alleen zo nu en dan even naar je aantekeningen hoeft te kijken. Op die manier heb je alleen af en toe een sleutelwoord nodig om goed bij je verhaal te kunnen blijven. Zorg dat je je aantekeningen open en beschikbaar voor je hebt liggen.
  6. Maar, hoe doe je dat?
  7. [3]
    Advertentie
Methode 1
Methode 1 van 2:

Beginontwerp in drie delen

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin met het introduceren van je onderwerp; vertel wat je wilt gaan behandelen en waarom, of om welke reden dit onderwerp belangrijk of relevant is.
    • Je kunt misschien een humoristische opmerking maken over wat het wel of niet betekent.
    • Gebruik als uitgangspunt iets dat verband houdt met een Bijbeltekst, of een gebeurtenis die de aanzet was/is tot de hoofdgedachte.
  2. Breng je boodschap door hem langzaam tot ontwikkeling te laten komen (uit te breiden); geef voorbeelden en context en vertel wie er bij betrokken zijn. Wanneer?, waar?, hoe?, waarom?, en denk na over alternatieven, of wat de verschillende uitkomsten zouden kunnen zijn.
    • Omdat je in de inleiding het te ontwikkelen concept duidelijk hebt gemaakt, weten jij en je toehoorders waarover je het hebt, en weet jij wat uiteindelijk de eindconclusie zal zijn.
    • Ontwikkel de hoofdlijn van je verhaal aan de hand van voorbeelden, zoals een gebeurtenis uit het dagelijks leven, Bijbelse gelijkenissen, een deel van een lied, kerkelijke gebeurtenissen en dergelijke, die je in het onderwerp kunt verweven.
    • Bereid je erop voor dat er misschien vragen gesteld gaan worden over je onderwerp, zoals:
      • " Hoe bedoelt u? "
      • " Hoe kon dat gebeuren? "
      • " Wat als ______________ (noem iets) gebeurde? "
    • Dit soort vragen kun je zelf al als ‘retorische’ vragen stellen (dus niet om een antwoord van het publiek te krijgen, tenzij het een kleine groep is), maar om ze zelf bijvoorbeeld als volgt te beantwoorden:

      " Wat als _________ (iets bepaalds) gebeurde? Nou, dan is ____________ (iets toepasselijks) wat jij of iemand anders zou kunnen doen, want ___________ (wat het ook is), maar dan... " (vul de lege plekken van tevoren in) – en zo zou je dus de bezwaren of vragen voor hen kunnen beantwoorden. Als je antwoorden van je toehoorders toestaat, ‘wacht er dan op’... zoals in een klaslokaal; wees het niet oneens met het antwoord, tenzij het belangrijk is om te zeggen waarom: "Eigenlijk heb ik het gevoel dat dit het antwoord is: _______" (jouw mening geven). Over het algemeen schort je je oordeel op, zodat je opmerkingen niet prijst of negeert, en als antwoord kun je één of enkele woorden zeggen: "Ik begrijp het", terwijl je instemmend knikt, of: "Oké", "Ik begrijp wat je/u bedoelt", "Dank u" of een andere niet-oordelende opmerking - en het dan weer in de richting sturen die je voor ogen had (zonder de opmerking als goed of fout te karakteriseren).
  3. Misschien zou dit een oproep kunnen zijn om Jezus als je redder te aanvaarden. Dit is het afronden van wat je hebt geïntroduceerd en ontwikkeld – bijvoorbeeld: niet vergeten de ideeën uit te proberen, te bidden, anderen uit te nodigen, te studeren, etc. [4]
    • Dit is als het geven van de opdracht de dingen waarover je gesproken/gepreekt hebt ten uitvoer te gaan brengen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Andere inspiratiebronnen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. nou nee, niet echt. Het is goed om iemand te hebben waar je af en toe ideeën mee kunt uitwisselen, maar het is geen goed idee om er de hele dag met iedereen die je tegenkomt over te praten. Je moet genoeg tijd en rust in je leven creëren om te studeren en je goed voor te bereiden.
  2. Praat met andere leraren/predikanten om ideeën op te doen, maar als jullie verschillende doelen en behoeften hebben kan het ook een nutteloze gewoonte worden, tijdsverspilling voor jullie beiden.
    • Zoek naar voorbeelden van goede preken op internet en laat je erdoor inspireren.
    • Als je preken uitzoekt die een beetje goed klinken, maar die je niet bijzonder inspireren of informeren, of waarover je zelf niet zou willen praten/horen, zullen die waarschijnlijk niet aan je behoeften voldoen.
    • Ze zullen niet in jouw stijl zijn, of niet helemaal bij jouw geloofrichting aansluiten, of niet passen bij hoe jij je voelt of waar je graag over spreekt.
    • Download verzamelingen van lessen of preken;
    • Er is geweldig veel interessant oud-religieus materiaal te vinden, en gratis.
    • Overweeg een abonnement te nemen op preekoverzichten, misschien met Power Point presentaties of foto's en voorbeelden - zelfs met de complete volgorde van een dienst, lijsten met verzen, kruisverwijzingen, en liederen om te gebruiken.
  3. Overweeg Bijbelsoftware aan te schaffen die de Bijbel, commentaren, woordenboek en kruisverwijzingen bevat - wat allemaal heel handig kan zijn om snel onder handbereik te hebben.
    • Gebruik gratis bijbel-opzoekwebsites, toegankelijk voor 25 versies en zelfs in verschillende talen, zoals: [5] en [6] ; deze twee sites zijn volledig gratis en verschillen nogal van elkaar.
  4. Zeg dank, maak aantekeningen, denk na en mijmer over de Schrift, zodat je in de juiste gemoedstoestand verkeert om Goddelijke inspiratie te ontvangen.
    Advertentie

Tips

  • Bereid meer voor dan je denkt nodig te hebben, want het kan zijn dat je er sneller doorheen bent dan je verwacht en eerder zonder materiaal komt te zitten dan je denkt.
  • Bid voor jezelf het gebed voor ‘wijsheid en openbaring’ uit Efeziërs 1:16.
  • Wat wordt de titel van je preek? Wat zijn de ondersteunende Schriftgedeelten? Wat heeft Jezus erover onderwezen? Wat zijn de belangrijkste hoofdpunten? Welke retorische vragen zou je aan het publiek kunnen stellen? Het stellen van vragen zal je helpen je voor te bereiden en goed over je ideeën na te denken. Probeer een paar bladzijden vol te schrijven met goede punten over het onderwerp, en als je maar tot een halve pagina komt, verander dan je onderwerp, omdat het je blijkbaar niet genoeg inspireert. [7]
  • Wanneer je slecht voorbereid op de kansel staat, kun je tijdens een preek een beetje de weg kwijt raken en gaan ‘doen alsof’ je lesgeeft of preekt, in plaats van echt les te geven of te prediken. Je staat dan gewoon wat ‘tijd te vullen’. Dit kan leiden tot een langdradige preek.
    • Je probeert dan enthousiasme aan de dag te leggen om je verwarring mee te verdoezelen. Je doet alsof je denkt dat je les of preek echt belangrijk voor je is, maar je toehoorders zullen haarscherp aanvoelen dat dit niet echt het geval is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer te vermijden dat je geen echte les of preek hebt voorbereid; alleen een idee inleiden en uitwerken met een of twee Bijbelverzen is meestal niet genoeg. De slechtste preken zijn die waar je jezelf niet goed op hebt voorbereid, of wanneer dat voor jou zo voelt. In plaats van het ‘faken’ van emotie en inspiratie zou je beter kunnen proberen meer tijd te steken in een goede voorbereiding.
    • Dus je kunt zingen, bidden, schreeuwen en rondlopen zo veel je wilt, en misschien kun je op en neer springen en met je vuist op de lessenaar of preekstoel slaan en met je Bijbel schudden; als je niet goed voorbereid bent, zal je boodschap niet goed overkomen. Weliswaar zegt het Woord: open je mond en God zal je helpen, maar zorg toch dat je altijd goed bent voorbereid, en sta dan open voor de Heilige Geest om door jou heen te werken. In dat geval zal het resultaat vast beter zijn dan je verwachtte.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.007 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie