Pdf downloaden Pdf downloaden

Veel mensen vinden het eng om presentaties te geven—en daar hebben ze alle reden toe! Je moet immers voor een groep mensen gaan staan om ergens over te praten (en dat is moeilijk, of je nu een expert bent of niet). Maar wees niet gevreesd! Je kunt leren hoe je goede presentaties geeft, en oefening baart kunst: hoe meer presentaties je geeft, hoe makkelijker het zal worden!

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voorbereiden op de presentatie

Pdf downloaden
  1. Met een ellenlange, onsamenhangende presentatie die moeilijk te volgen is, zul je de interesse van het publiek natuurlijk nooit wekken. Je moet ervoor zorgen dat je presentatie duidelijk is, en zich op een centraal onderwerp richt. Zorg er ook voor dat eventuele terzijdes een doel dienen, en het hoofdargument kracht bij zetten. [1]
    • Het is het best om één centrale stelling of overkoepelend thema te hebben, en drie belangrijke punten die het hoofdpunt ondersteunen of versterken. Als je er meer hebt, dan zal het publiek haar interesse verliezen. Dit houdt in dat eventuele feiten en informatie die op het eerste oog niet met je presentatie te maken hebben, deze drie hoofdpunten en het overkoepelende thema kracht bij moeten zetten.
    • Bijvoorbeeld: Als je een presentatie geeft over zeventiende-eeuwse alchemie, dan is het prima (en waarschijnlijk noodzakelijk) om de geschiedenis van de alchemie te bespreken. Je wilt je publiek echter niet overladen met geschiedenis. Als je dat wel doet, zal het publiek zich niet meer op de zeventiende-eeuwse alchemie kunnen concentreren. Je drie punten kunnen iets zijn als “alchemie in de publieke opinie”, “beroemde zeventiende-eeuwse alchemisten”, en “de invloed van de zeventiende-eeuwse alchemie op de moderne wetenschap”.
  2. Je wilt je publiek niet overweldigen met informatie en belangrijke punten. Zelfs als de luisteraars wel geïnteresseerd zijn in je onderwerp, zullen ze zich op een gegeven moment gaan vervelen. En als dat gebeurt, dan ben je ze kwijt. Houd het bij je drie punten en het overkoepelende thema. Zorg ervoor dat je alleen informatie gebruikt die die drie punten ondersteunt en/of verheldert.
    • Kies alleen de beste ondersteunende feiten, informatie en citaten voor je presentatie. Bedelf je publiek niet onder informatie.
  3. Het is niet altijd nodig om een PowerPoint of andere visuele hulpmiddelen te gebruiken—zeker niet als je een innemende spreker bent, en een interessant onderwerp bespreekt. Sterker nog, vaak leidt het gebruik van visuele hulpmiddelen zelfs af. Vaak zorgen visuele media ervoor dat het publiek zich niet kan blijven concentreren op de eigenlijke stof—jouw presentatie.
    • Zorg ervoor dat je visuele hulpmiddelen gebruikt om de presentatie te verbeteren; niet om de presentatie te verstommen. De presentatie is het allerbelangrijkst; de rest slechts toeters en bellen.
    • Bijvoorbeeld: Als je bewijs wilt leveren om het punt over de publieke opinie over zeventiende-eeuwse alchemie kracht bij te zetten, dan kun je afbeeldingen laten zien van pamfletten uit die tijd—pamfletten waarop te zien is wat de gevaren van alchemie zijn, wat de mensen in die tijd over alchemie te zeggen hadden, en wat beroemde alchemisten daarover te zeggen hadden.
    • Zorg ervoor dat je een medium kiest waar jij goed mee uit de voeten kan, en zorg ervoor dat je veel over je onderwerp weet. Als je van PowerPoint geen kaas gegeten hebt, dan is het wellicht beter om de belangrijkste punten op het bord te schrijven. Of kies ervoor om stencils uit te delen, waar je belangrijkste punten en het voornaamste bewijsmateriaal op staan.
  4. Om de een of andere reden, tijdsgebrek wellicht, verwaarlozen mensen dit. Oefening baart kunst, en is dan ook ontzettend belangrijk voor het geven van een goede presentatie. Door je presentatie door te nemen voor je die gaat geven, kun je erachter komen waar de problemen zitten. Misschien is er een probleem met je aantekeningen, of misschien loopt het mis bij de technologie… Door van tevoren te oefenen, zal de presentatie vloeiender verlopen.
    • Het is een goede tip om jezelf te filmen tijdens het oefenen. Als je namelijk vervelende verbale of fysieke tics hebt, dan kun je er zo achter komen welke dat zijn. Zo kun je eraan werken om die tics te elimineren, voordat je de presentatie daadwerkelijk gaat geven. (Verbale tics zijn bijvoorbeeld dingen als “ehm…”, “uh…”, en “dus ik dacht van…”; fysieke tics zijn dingen als met je haar klooien, klikken met je pen, en met je voeten tikken.
    • Weet dat de oefensessies meestal zo’n 20% korter duren dan de eigelijke presentatie. Houd daar dus rekening mee als je met een tijdslimiet te maken hebt.
  5. Het lijkt misschien een beetje gek, maar je kunt jezelf naar succes visualiseren. Als je je inbeeldt dat je dat je presentatie goed zal gaan, dan kan dat je helpen om succesvol te presenteren. Als je je hersenen instelt op succes, dan zul je meer kans hebben op succes. Ga dus vóór je presentatie een paar minuutjes op een rustig plekje zitten, en beeld je in dat de presentatie goed verloopt. [2]
  6. Dress for success! Als je mooie kleding aantrekt, dan kan dat je helpen om in de juiste mindset voor de presentatie te komen. Je wilt je echter ook op je gemak voelen, dus probeer een gulden middenweg te vinden tussen superchic en comfortabel.
    • Als je het bijvoorbeeld niet fijn vindt om hoge hakken te dragen, draag ze dan niet bij je presentatie. Je zult afgeleid worden door het ongerief, en dat zal in je presentatie doorschemeren. Er zijn hartstikke veel andere schoenen die je aan kunt trekken, met of zonder hak.
    • Een goed presentatie-outfit zou kunnen bestaan uit een mooie pantalon of rok, en een mooi overhemd in een neutrale kleur. Je wilt niet dat je publiek afgeleid wordt door je kledingkeuze, dus laat dat felroze shirt liever in de kast hangen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De presentatie geven

Pdf downloaden
  1. Haast iedereen wordt wel zenuwachtig over presenteren, zelfs als dat niet voor een groot publiek is. Dat is prima. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat niemand kan zien dat je zenuwachtig bent. De zenuwen zelf zul je helaas niet kunnen voorkomen. [3]
    • Voor de presentatie kun je je handen een paar dichtknijpen. Zo kun je omgaan met de adrenaline. Haal drie keer diep en rustig adem.
    • Zet een glimlach op—ook als het huilen je nader staat dan het glimlachen. Je kunt je hersenen voor de gek houden. Je kunt jezelf laten geloven dat je minder zenuwachtig bent dan je daadwerkelijk bent. Ook kun je je nervositeit verhullen.
  2. Je kunt je presentatie memorabel en interessant maken door het publiek erbij te betrekken. Doe niet alsof er een muur tussen jou en je publiek staat. Betrek het publiek bij de stof. Praat met het publiek; niet tegen het publiek. Praat niet met de achterste muur; praat met de mensen in het publiek.
    • Maak oogcontact met het publiek. Blijf niet één bepaald iemand aanstaren, maar splits de ruimte op in secties. Maak oogcontact met mensen uit elke sectie, en roteer tussen de secties.
    • Stel het publiek vragen, en laat het publiek vragen stellen tijdens de presentatie. Hierdoor zal de presentatie meer als een gesprek aanvoelen, en daarom interessanter.
    • Vertel een leuke anekdote om je punt duidelijk te maken. In het bovenstaande voorbeeld over alchemie, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een leuke anekdote over de zeventiende-eeuwse alchemie, of praat over je eigen ervaring met alchemie.
  3. Dit is niet precies hetzelfde als je publiek bij de presentatie betrekken (hoewel je uitvoering het publiek hopelijk ook bij de presentatie zal betrekken). Het gaat erom dat je de uitvoering zelf ook interessant en dynamisch maakt. [4]
    • Je kunt natuurlijk best bewegen, maar zorg er wel voor dat je bewegingen doelbewust zijn. Ga niet zenuwachtig schuifelen met je voeten (sterker nog, het is verstandig om je in te beelden dat je voeten aan de grond genageld zijn (behalve wanneer je er doelbewust voor kiest om te bewegen)).
    • Gebruik intonatie om de presentatie dynamischer te maken. Probeer je stem op meerdere manieren te gebruiken, en voor verschillende toonhoogtes en stembuigingen te kiezen. Niemand heeft zin om een uur lang te luisteren naar iemand die steeds op dezelfde eentonige manier door blijft ratelen—ongeacht hoe interessant de stof wel niet is (denk bijvoorbeeld aan Professor Binns uit Harry Potter—zo moet het niet).
    • Probeer een balans te vinden tussen ingestudeerd en spontaniteit. Spontane bewegingen en terzijdes die je maakt zijn geweldig, mits je je daar bij op je gemak voelt. Als je dat niet doet, kan het namelijk een averechts effect hebben. Je kunt tijdens het oefenen experimenteren met ingestudeerde en spontane presentatie. Nogmaals, oefening baart kunst. Als je hiermee oefent zul je het binnen mum van tijd in de vingers krijgen.
  4. Om de interesse van de luisteraars te trekken, zullen ze een emotionele klik met de stof moeten hebben. De beste manier waarop je dit kunt doen, is door je presentatie te beschouwen als een verhaaltje dat je vertelt [5]
    • Leg uit waar je presentatie over gaat, en ga er niet van uit dat het publiek bekend is met het jargon dat je gebruikt—zeker niet als je onderwerp niet bij iedereen bekend is.
    • Als je weet waarom je deze presentatie precies geeft, dan zal dat je helpen een overkoepelend thema/verhaal te vinden. Misschien wil je het vak halen. Misschien wil je mensen ervan overtuigen om geld te doneren, wil je dat ze zich inzetten voor een filantropisch streven, of wil je dat ze iets om een sociale of politieke reden doen. Probeer dat verlangen te verwerken in de presentatie. Je geeft antwoord op de vraag waarom ze jou moeten laten slagen, of waarom ze jou zouden moeten financieren. Dat is het verhaal dat je vertelt.
  5. Maar al te vaak saboteren mensen hun eigen presentatie door te snel te praten. Ze worden zenuwachtig en haasten zich door hun presentatie. Daarmee overspoel je de luisteraars met informatie, en zullen ze steeds naar adem moeten happen—doe het dus niet.
    • Zorg ervoor dat je een flesje water bij je hebt, en neem een slokje als je denkt te snel te gaan.
    • Als er een vriend van je in het publiek zal zitten, vraag hem/haar dan van tevoren om je te laten weten wanneer je te snel gaat. Dit kan hij/zij bijvoorbeeld door middel van een signaal. Kijk zo nu en dan even zijn/haar kant op om te kijken hoe je het doet.
    • Als je merkt dat de tijd er bijna op zit en je nog niet klaar bent, laat dan wat informatie achterwege, of kies ervoor om een korte samenvatting te geven van de stof die je nog wilde behandelen. Beschouw de resterende stof als iets dat je later nog kunt bespreken, of wellicht bij het beantwoorden van de vragen.
  6. Over het algemeen onthouden mensen het begin en het einde van presentaties het best. Zorg er dus voor dat je het publiek figuurlijk knock-out slaat met je laatste opmerkingen. Je zult de drie belangrijkste punten nog eens moeten benadrukken, en ervoor moeten zorgen dat de luisteraar weet waarom hij/zij om jouw onderwerp zou moeten geven.
    • Maak duidelijk wat de luisteraars geleerd hebben, en waarom het belangrijk is dat ze over die nieuwe informatie beschikken.
    • Sluit de presentatie af met voorbeelden of verhaaltjes over het hoofdpunt en de belangrijkste boodschap. Je kunt een dia toevoegen dat als samenvatting van jouw presentatie fungeert. Sluit bijvoorbeeld af met een verhaal over het beeld van de alchemie in de moderne tijd—dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen met een film.
    Advertentie

Tips

  • Maak gebruik van afbeeldingen en visuele hulpmiddelen. Deze laten zien dat je weet waar je het over hebt, en laten het publiek zien waar het over gaat.
  • Zorg ervoor dat het publiek “iets mee kan nemen” uit je presentatie—iets dat je luisteraars aan je presentatie herinnert. Dit kan ook iets tastbaars zijn, zoals een flyer of een boek.
  • Je kunt het publiek na elk subonderwerp de gelegenheid geven om vragen te stellen. Hierdoor wordt het publiek extra bij je presentatie betrokken. Ook zal het een welkome afwisseling voor het publiek zijn, zeker als de presentatie lang duurt. Als je dit doet, dien je er alleen wel voor te zorgen dat je het onderwerp goed kent. Zorg ervoor dat je de stof goed begrijpt, en dat je een meer dan basale kennis over het onderwerp hebt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maak de presentatie niet te lang, tenzij die heel goed is. Alleen als je ontzettend veel ervaring hebt, zul je echt goede en lange presentaties kunnen geven. Houd het daarom liever kort en bondig.
  • Stel je werk niet tot het laatste moment uit. Als je dat wel doet, zul je de presentatie waarschijnlijk afraffelen. Als je onder druk goed kunt presteren, maak je project dan stukje bij beetje af. Of probeer de presentatie gelijk te maken, zodat je je daarna kunt richten op het controleren, en waar nodig corrigeren, van je presentatie.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.640 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie