Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wil je een presentatie maken die indruk maakt en niet meteen vergeten wordt? PowerPoint biedt alle mogelijkheden voor het maken van prachtige en doeltreffende presentaties. Het kost tijd om alles uit PowerPoint te halen wat erin zit, maar met een beetje experimenteren kun je een unieke en effectieve presentatie maken. Lees de volgende stappen om hiermee te starten.
Stappen
-
Kies tussen een lege presentatie of een sjabloon. Als je begint met een nieuwe PowerPointpresentatie, dan kun je of een lege presentatie maken of een sjabloon gebruiken. Lege presentaties geven je de mogelijkheid om je eigen stijl te gebruiken, maar dit kan een tijdsintensief proces zijn. Sjablonen geven je presentatie een uniforme stijl, maar komen misschien niet helemaal overeen met wat je precies wilt.
- Je kunt elk aspect van een sjabloon aanpassen, dus voel je vrij er één te kiezen die het meest past bij je visie en pas deze daarna aan naar behoefte.
- Je kunt thema's meteen toepassen op je project, of in een later stadium, nadat je inhoud hebt toegevoegd. Klik op het tabblad Ontwerp en selecteer een thema. Dit wordt onmiddellijk toegepast op je project. Nu kun je dit ongedaan maken (Ctrl + Z) of terugkeren naar een leeg sjabloon als je niet tevreden bent.
- Je kunt de sjablonen uitkiezen vanuit het tabblad Bestand. Klik op Nieuw en blader vervolgens door de beschikbare sjablonen. Je kunt ook extra sjablonen downloaden uit een aantal verschillende bronnen online.
-
De titel van je presentatie. Het eerste dat je publiek ziet is de titel van je presentatie. Deze moet makkelijk te lezen zijn en een eerste blik werpen op de inhoud van de presentatie. De meeste sprekers plaatsen hierbij ook nog hun eigen naam, of de naam van hun team of bedrijf.
-
Voeg inhoud toe. Druk op Ctrl + M voor een nieuwe dia. Een lege dia wordt ingevoegd achter de dia waar je momenteel mee bezig bent. Deze dia heeft een tekstvak voor de titel en voor een ondertitel. Je kunt ervoor kiezen om deze te gebruiken, of zelf objecten in de dia te plaatsen via het Invoegen tabblad.
- Je kunt op een tekstvak klikken en slepen om de grootte te wijzigen. Ook in een later stadium kun je dit nog wijzigen door één van de hoeken te verslepen.
- Je kunt in een tekstvak klikken, waardoor je de mogelijkheid krijgt om tekst toe te voegen aan je presentatie. Het is mogelijk om op dezelfde manier als in Word tekst op te maken, met de opmaak opties in het Start tabblad.
-
De weg vinden in je presentatie. Je kunt het kader aan de linkerkant van het venster gebruiken om snel door je dia's te scrollen. Klik op een dia om deze te openen en eventueel te bewerken. Je kunt in dit kader ook op Overzicht klikken waarmee je een boomstructuur te zien krijgt van je presentatie. Elke dia is herkenbaar door de bijhorende titel.
-
Bekijk een diavoorstelling van je presentatie. Je kunt een eerste idee krijgen over hoe je presentatie eruit ziet door op F5 te klikken voor een diavoorstelling. Klik om naar de volgende dia te gaan. Gebruik de diavoorstelling om een idee te krijgen over de lengte van de presentatie en hoe vloeiend het verloop is van de informatie tussen de dia's.Advertentie
-
Plaats overgangen tussen de dia's. Heb je eenmaal de inhoud van je presentatie op orde dan kun je effecten gaan toevoegen om het wat interessanter te maken voor je toehoorders. Selecteer een dia en klik op het tabblad Overgangen. Hier tref je een overzicht aan van de meest gebruikte transities . Je kunt ook op de pijl aan het eind van de rij klikken voor een volledige lijst van beschikbare overgangseffecten.
- Een uitgekozen transitie heeft effect op de manier waarop een dia overgaat in een andere dia. Je ziet een voorbeeld van zo'n overgang in het bewerkingsvenster van de dia's, als je klikt op een effect.
- Leef je niet teveel uit met een hele reeks aan verschillende overgangen. Dit kan afleidend zijn voor het publiek en helpt niet om ze te focussen op dat wat echt belangrijk is: de inhoud van je presentatie.
-
Achtergronden toevoegen. Wit is saai. Als je presentatie bestaat uit gewone tekst op een lege, witte achtergrond, dan ligt de helft van de zaal te slapen voor je bij de derde dia bent aangekomen. Maak gebruik van subtiele achtergronden om je project visueel wat aantrekkelijker te maken.
- Rechtsklik op een leeg gedeelte van je dia en selecteer 'Achtergrond opmaken', of klik op Ontwerpen en daarna op de pijl rechts in de groep achtergrond
- Kies een kleur als opvulling. Je kunt kiezen voor effen, met kleurovergang, een afbeelding of een patroon. Elk type opvulling kent eigen opties, zoals kleur, bitmappatroon, type, richting en meer. Experimenteer tot je een achtergrond vindt die past bij je presentatie.
- Standaard wordt de achtergrond alleen toegepast op je actieve dia. Klik op de knop 'Overal toepassen' in het venster Achtergrond opmaken om de geselecteerde achtergrond op alle dia's toe te passen.
- Zorg dat de leesbaarheid van je presentatie door het gebruiken van je achtergrond niet minder is geworden.
-
Voeg afbeeldingen toe. Het toevoegen van afbeeldingen, diagrammen en andere visuele hulpmiddelen kan helpen om de concepten uit je presentatie over te brengen op het publiek, zodat je duidelijk kunt maken wat je wilt zeggen. Afbeeldingen doorbreken de monotonie van tekst en kunnen ervoor zorgen dat de zaal niet afhaakt.
- Klik op het tabblad Invoegen. Er zijn erg veel verschillende opties mogelijk voor het invoegen van objecten. Klik op de knop Afbeeldingen om een grafisch bestand in te voegen. Je kunt ook op Fotoalbum klikken om meerdere afbeeldingen uit een album of map in te voegen.
- Gebruik de Grafieken knop om een diagram in te voegen waarmee getoonde gegevens beter te begrijpen zijn. Heb je een diagramtype gekozen, dan wordt Excel geopend zodat je gegevens kunt invoeren of kopiëren van een bestaand spreadsheet.
- Gebruik de knop Vormen om bestaande of eigen vormen in te voegen. Hiermee kun je belangrijke tekst omlijnen, of je kunt er pijlen en andere aanwijzers mee maken.
- Verdrink je presentatie niet in afbeeldingen. Als het een al te drukke boel wordt, is het voor je toehoorders veel lastiger om je geschreven tekst te verwerken.
-
Voeg links toe. Je kunt links aan je dia's toevoegen, zodat je snel en gemakkelijk toegang hebt tot websites en e-mailadressen. Dit is vooral handig als je de presentatie uitdeelt en graag wil dat mensen gemakkelijk gerelateerde webpagina's kunnen bekijken, of je een e-mail kunnen sturen.
- Om een link toe te voegen plaats je de cursor in een tekstvak en klik je op de Hyperlink knop in het tabblad Invoegen. Je kunt ervoor kiezen om een koppeling te maken naar een bestand op je computer, naar een webpagina of een e-mailadres, of zelfs naar een andere dia in je presentatie.
-
Video invoegen. Je kunt videobestanden toevoegen aan je dia's. Dit kan nuttig zijn voor rapportages of andere videobestanden die iets met je presentatie te maken hebben. Het ingevoegde videobestand zal beginnen met afspelen als de dia verschijnt. [1] X Bron
- Klik op Video in het tabblad Invoegen. Nu krijg je de mogelijkheid om op je PC te zoeken naar de juiste videobestanden.
- Het is niet echt gemakkelijk, maar wel mogelijk om YouTube video's in te voegen. Bekijk het wikiHow artikel 'Embed-YouTube-Flash-Videos-in-Your-PowerPoint-Presentations' om hier meer over te lezen.
Advertentie
-
Beperk het aantal dia's tot een minimum. Extreem lange presentaties zijn voor het publiek vervelend om naar te luisteren, zelfs als de hele zaal bezeten is van het onderwerp. Overmatig veel dia's met weinig of geen echte informatie zorgen er ook voor dat de presentatie zich voortsleept en de interesse van het publiek vervliegt. Probeer je presentatie kort en krachtig te houden en weet zeker dat je de ruimte die je hebt op elke dia volledig benut. [2] X Bron
-
Kies de juiste lettergrootte. Presentaties zijn er om gelezen te kunnen worden, anders is het meer een toespraak. Zorg ervoor dat je publiek alle tekst gemakkelijk kan lezen. Een 10 punts lettertype mag er dan prima uitzien als je achter de computer zit, maar geprojecteerd op een scherm kan het ervoor zorgen dat je publiek voorover moet leunen om de tekst te lezen.
- In verband daarmee is het ook belangrijk dat je een goed leesbaar lettertype uitkiest. Krullende en extravagante lettertypen mogen er dan cool uitzien, maar daar maalt het publiek niet om als ze de tekst niet kunnen lezen.
-
Hanteer een consequente en subtiele stijl. Dat zijn de beste presentaties. Maak zo min mogelijk gebruik van kleur en stilistische accenten om je presentatie te onderscheiden van de massa, zonder dat deze te opzichtig wordt. Bij twijfel kun je altijd één van de sjablonen als richtlijn gebruiken.
-
Controleer driemaal op spelling en grammatica. Als je een woord niet op de juiste manier hebt geschreven, dan heb jij er misschien wel overheen gekeken, maar iemand in de zaal merkt de fout wel op. Maak je taalfouten, dan boet je in aan geloofwaardigheid, ook onbewust, dus werk extra hard om ervoor te zorgen dat je tekst helder, duidelijk en foutloos is. [3] X Bron
- Vraag iemand anders als proeflezer voor je de presentatie houdt. Een frisse blik van iemand anders zal eerder fouten ontdekken, waar je zelf overheen hebt gekeken.
-
Oefen! PowerPoint is maar een onderdeel van je presentatie. Nu ben je zelf aan de beurt! Neem de tijd om oefenen op je tekst en het werken met de dia's. Werk aan je timing en wees er zeker van dat elke dia een accurate opsomming is van je gesprekspunten. Maak aantekeningen of leer de presentatie uit je hoofd; de dia's voorlezen terwijl je een presentatie houdt is zeker niet de bedoeling.
- Lees op wikiHow meer artikelen over het geven van een succesvolle presentatie, of dat nu in de klas is, of op het werk.
Advertentie
Bronnen
Advertentie