Pdf downloaden Pdf downloaden

Voor veel mensen is boksen een levensstijl. Ze brengen onvoorstelbare offers om professioneel vechter te kunnen worden. Misschien ben je nu al bezig bent je boksdromen na te jagen, of misschien wil je er net mee beginnen - hoe dan ook, om de stappen te ondernemen om een professioneel bokser te worden is er geen betere tijd dan het heden.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Meld je aan bij een boksvereniging

Pdf downloaden
  1. Zoek een vereniging die aangesloten is bij een nationale boksorganisatie, en een goede staat van dienst heeft in het trainen van vechters. Als je een carrière wil nastreven, ga dan niet naar een fitnessclub die toevallig ook bokslessen aanbiedt. Je hebt echt een sportschool nodig die speciaal gericht is op boksen (en eventueel andere vechtsporten).
    • De kans is groot dat je erachter kan komen welke school in jouw buurt de beste reputatie heeft door wat rond te vragen. Er zal waarschijnlijk weinig twijfel bestaan over welke vereniging voor jou de beste is.
  2. Hij kan je informatie geven over de openingstijden, de kosten en trainingsmethoden. Je kan er ook achter komen hoeveel ervaring hij als bokscoach heeft, en of hij zelf ook ooit een bokser is geweest. Praat met het verenigingspersoneel en probeer een idee te krijgen van de sfeer. Als je er enthousiast van wordt en niet kan wachten om te beginnen, is het waarschijnlijk de juiste vereniging voor jou.
    • Stel zeker vragen. Vraag wat ze voor jouw situatie aanbevelen en met welke training je het beste kan beginnen. Wat is hun schema? Wie gaat er met je werken? Hoe ontmoet je anderen? Zorg dat je weet waar je aan begint voordat je je inschrijft.
  3. Het beste is een vereniging die een grote variatie leden van verschillende niveaus heeft. Als je eenmaal je vaardigheden wat verder ontwikkeld hebt, zal je met andere boksers beginnen te sparren. Als er vechters van verschillende niveaus bij de vereniging zijn zal je altijd iemand hebben om mee te sparren en je de gelegenheid hebben om je verder te ontwikkelen.
    • Zie het een beetje als een restaurant uitkiezen: als er niemand zit, ga je er waarschijnlijk niet eten. En als iedereen in het restaurant een blauwe hoed op heeft en jij geen blauwe hoed hebt, ga je er waarschijnlijk niet eten. En als iedereen er chagrijnig uit ziet, ga je er waarschijnlijk ook niet eten. Kijk dus goed rond: zien de leden er A) fit en bekwaam uit en B) gelukkig met de training die ze in de vereniging krijgen?
    • Praat indien mogelijk met iemand die niet voor de vereniging werkt. Soms heb je een onpartijdig persoon nodig om een eerlijke mening te krijgen.
  4. Voordat je met een coach begint te werken is het een goed idee om op z'n minst de basisregels van boksen en wat terminologie te leren. Het is niet nodig dat je er een expert in wordt, alleen dat je een beetje een idee hebt van waar je verenigingsgenoten het over hebben. Hier een paar om mee te beginnen: [1]
    • Directe Dit is de drukste stoot in het boksen. Het is een simpele stoot tegen de kin van je tegenstander, die je uitvoert met je “leidende hand” (dit is de hand van de voet die naar het verst naar voren staat).
    • Cross. Deze stoot wordt uitgehaald met je dominante hand. Het is een krachtstoot. Je draait je romp lichtjes om een horizontale kruisbeweging naar de andere kant van je lichaam te maken.
    • Opstoot. Deze stoot eindigt tegen de kin of zonnevlecht van je tegenstander. De stoot wordt op korte afstand van de tegenstander uitgevoerd en kan een echte afmaker zijn.
    • Hoek. Dit is een korte zijwaartse stoot, uitgevoerd terwijl je elleboog naar buiten en de zijkant wijst, zodat je arm een hoekvorm maakt.
    • Southpaw (linkshandige). Dit is een linkshandige vechter (de term wordt zowel gebruikt voor iemand die van nature linkshandig is, als iemand die tot linkshandige vechter is geconverteerd). Vanuit de optiek van een “gewone” bokser doen zij alles omgekeerd. Door de verschillen in de manier waarop ze staan, vechten ze zo'n beetje boven op elkaar.
    • Outside en inside fighters. Een outside fighter blijft liever op afstand en doet een stap voorwaarts om een directe stoot uit te delen. Een inside fighter blijft dicht bij de opponent en geeft de voorkeur aan uithalen zoals de opstoot.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je training beginnen

Pdf downloaden
  1. Je coach zal je de grondbeginselen van het boksen leren, zoals directen, opstoten en hoeken. In plaats van alleen de termen te kennen, zal je deze grondbeginselen onder de knie beginnen te krijgen. Je zal ook aanwijzingen krijgen in voetenwerk, positie en verdediging.
    • Een goede trainer zal ook werken aan je secundaire vaardigheden, zoals uithoudingsvermogen en lenigheid. Wanneer hij je een blokje om laat rennen, doet hij dat met een goede reden. En verwacht niet dat je meteen kan beginnen met sparren; je trainer zal je laten weten wanneer je daar klaar voor bent.
  2. De manieren waarop een bokser zijn of haar lichaam kan trainen zijn eindeloos. Onder een goed programma vallen op zijn minst stoten tegen zakken en speedballen, conditietraining en touwtjespringen. Train minstens een paar keer per week buiten de ring.
    • Doe conditie- en gewichtstraining, naast het verbeteren van je secundaire vaardigheden door dans, yoga, intervaltraining en oefeningen voor de core (romp). Daarentegen moet je het wel één of twee dagen per week rustiger aan doen; anders kan je je lichaam oververmoeien voordat je zelfs maar in één gevecht bent geweest.
  3. Deze trainingen moeten minstens 90 minuten duren en drie tot vier keer per week uitgevoerd worden. Een goede bokstraining is 20 minuten sit-ups en push-ups, 20 minuten op een hometrainer en 30 minuten joggen. Sluit de training af met 10 minuten touwtjespringen en 10 minuten sparren met een bokszak of, als mogelijk, een persoon.
    • 5 kilometer hardlopen moet voor jou geen probleem zijn. Combineer het met touwtjespringen, jumping jacks, sit-ups, push-ups, en de bokszakken en speedballen. Zie hoe lang je het kan volhouden tot je moe wordt en je techniek vermindert.
  4. Doe 20-30 minuten dynamisch strekken (zoals gewrichten draaien en bijzonder stijve lichaamsdelen loskrijgen, en houd hierbij geen enkele van de strekoefeningen lang aan) voor het trainen en/of sparren. Doe dan na de training lange statische rekoefeningen (deze oefeningen worden wél lang aangehouden). Dit voorkomt blessure en stijve spieren.
    • Je lacht er misschien om, maar yoga is geen gek idee. Het versterkt je spieren, helpt je lenigheid en reikwijdte, en maakt je hele lichaam losser en klaar voor wat er ook op je af komt. En dan hebben we het nog niet eens over de mentale rust en de concentratie die je van yoga krijgt. [2]
  5. Alle professionele boksers volgen een bepaald dieet of voedingsprogramma. Training is van geen betekenis als je niet goed eet. Sterker nog, als je slecht eet zal je ondermaats presteren. Je lichaam is je kostwinner.
    • Waaruit bestaat een boksersdieet? Het bevat veel proteïnen zoals kip, vis (zoals zalm en tonijn), eieren, pindakaas en fruit en groente. Verder gezonde vetten zoals olijfolie, advocaat en noten. [3] Je lichaam heeft een balans van voedingsstoffen nodig, waaronder vet, zodat het al het zware werk aan kan.
  6. Misschien denk je dat we hier cardiovasculair uithoudingsvermogen mee bedoelen, en dat doen we ook, maar er zijn nog twee andere soorten uithoudingsvermogen: [4]
    • Uithoudingsvermogen van de benen. Om een goede bokser te worden moeten je benen constant in beweging zijn. Soms zijn dit minuscule bewegingen, die nog moeilijker te maken zijn. Na een paar rondes vechten zullen je benen als beton aanvoelen. Je kan het uithoudingsvermogen van je benen trainen door activiteiten als touwtjespringen.
    • Uithoudingsvermogen van de schouders. Op het moment dat je schouders moe worden, is het afgelopen met je stoten en met je verdediging. Met vermoeide schouders kan je niet eens je handen voor je gezicht houden. Werk dus veel met de speedball en blijf regelmatig oefeningen voor het uithoudingsvermogen van de armen doen.
  7. Boksen gaat niet alleen over boksen. Het is weliswaar het grootste deel, maar om je allround en klaar voor de toekomst te maken heb je ook andere vaardigheden nodig. Wacht even met lachen en overweeg de volgende ideeën: [5]
    • Neem een paar danslessen. Veel atleten, niet alleen boksers, nemen danslessen. Waarom? Dans draait om balans, lenigheid en flexibiliteit; drie bijzonder belangrijke sportvaardigheden.
    • Neem acteerlessen. Je wil graag promoties en advertenties doen en gesponsord worden, nietwaar? En als je dat doet wil je je niet als een idioot gedragen. Ontwikkel dus de vaardigheden die je in de schijnwerpers van pas komen, en benadruk je charmante kanten.
    • Doe een studie business of sportmanagement. Daar zijn twee goede redenen voor: A) voorkom dat je als Mike Tyson wordt en je hele vermogen verkwanselt, of dat er misbruik van je wordt gemaakt door mensen die beweren recht te hebben op een deel van je opbrengsten en B) het is een goede investering voor de toekomst. Je lichaam zal niet eeuwig kunnen boksen, en een ander vak kennen dat gerelateerd is aan de bokswereld, maar dan aan de praktische kant, kan je helpen de overstap naar coaching of sportpromotie te maken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Een amateurbokser worden

Pdf downloaden
  1. Dit kan gemakkelijk door een zoekopdracht op het internet of met mensen in je boksvereniging te praten. Je coach zal je laten weten wanneer je er klaar voor bent, en waarschijnlijk weet je het zelf ook wel.
    • Vervolgens krijg je een hoop papierwerk voor de kiezen. Kijk op www.boksen.nl (als je in Nederland woont) om informatie te verkrijgen. Daarna kan je open evenementen vinden om aan deel te nemen.
  2. Daarvoor vul je een aanmeldingsformulier in, en onderga je een medische keuring bij je arts. [6]
    • Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden moet je een licentie hebben. Neem contact op met de betreffende personen en betaal een kleine vergoeding. De rest bestaat uit formulieren en de medische keuring. [7]
  3. De meeste boksers doen op deze manier hun eerste ervaringen op. Deze gevechten tellen niet mee voor je officiële staat van dienst, maar ze zijn wel de veiligste en meest praktische manier om ervaring op te doen. Je kan ze vinden via je connecties en op de website van je organisatie, waar geplande evenementen vermeld zullen worden.
    • Je zal in eerste instantie worden ingedeeld onder leeftijd, gewicht en staat van dienst. In Nederland kan je al vanaf 11 jaar amateurbokser worden. [8]
  4. Het verschil tussen boksen op amateur en professioneel niveau is dat amateurs hoofdbescherming mogen dragen. Dat is essentieel om mogelijk fatale blessures te voorkomen in de beginfase van je vechtcarrière wanneer je nog bezig bent te leren jezelf te beschermen.
    • Je wordt dus ingedeeld al naar gelang je gewicht, leeftijdsgroep en leeftijdsklasse, die begint met “beginneling” als je 17 jaar of ouder bent. Begin met plaatselijke toernooien, met het langetermijndoel uiteindelijk mee te dingen naar het nationale amateurkampioenschap of een plaats in het Nederlandse boksteam te bemachtigen.
  5. Sommige coaches kunnen wat dubieus te werk gaan. Ze kunnen je aanmoedigen een plek in een gewichtsklasse te vullen om je hoe dan ook te laten beginnen met boksen zodat ze profijt uit je kunnen slaan. Ga er niet in mee! Soms is het slecht voor je en zal je lichaam veel sneller veel meer blessures incasseren. [9] Neem uitsluitend deel aan wedstrijden als je zelf voelt dat je daar klaar voor bent, niet als je coach het je opdraagt.
    • Bedenk rond welk gewicht je gewoonlijk schommelt (vooropgesteld dat je gewicht min of meer consistent is en je in goede conditie verkeert natuurlijk). De gewichtsklasse kan 2,5 kilo daarboven of daaronder zitten, maar als dat meer wordt leg je waarschijnlijk te veel druk op je lichaam en dat kan slecht voor je zijn.
  6. Je komt te staan tegenover wedstrijddeelnemers die ongelofelijk veel talent hebben. Als je denkt dat je nu een goede conditie hebt, zal je er versteld van staan hoeveel fitter je lichaam nog kan worden, vooral wat betreft uithoudingsvermogen. Op dit niveau moet je het volgende kunnen: [10]
    • 5 - 8 kilometer joggen zonder te moe te worden
    • 30 minuten achtereen touwtjespringen
    • 15 minuten achtereen tegen de zware bokszak stoten
    • In staat zijn te sparren met welke amateur van welke vereniging dan ook (met uitzondering van amateurs van pro-niveau, met 100 gevechten of meer)
    • Tweemaal zoveel rondes als vereist kunnen sparren (er zijn drie rondes in amateurboksen)
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Een professioneel bokser worden

Pdf downloaden
  1. We behandelen deze vier zaken individueel:
    • Verdediging. Per ronde incasseer je zo'n 60-150 stoten. Het maakt niet uit hoeveel kracht er in je eigen stoten zit; je schouders moeten uithoudingsvermogen hebben en je moet je 100% van de tijd kunnen verdedigen.
    • Snelheid. Je gaat vechten tegen tegenstanders die meer snelheid hebben dan je ooit bent tegengekomen. Het maakt wederom niet uit hoeveel kracht jij hebt; als je geen stoot kan uitdelen omdat je te traag bent, kom je geen stap verder.
    • Kracht. Kracht krijg je door goede techniek. Je kan inderdaad met een verdwaalde ongecontroleerde uithaal af en toe je tegenstander raken, maar op den duur peiger je jezelf alleen maar af. Je moet in staat zijn je kracht te focussen en het te beheersen. Zonder deze beheersing heb je de wedstrijd al verloren.
    • Autonomie. In dit geval bedoelen we dat je automatisch handelt en niet hoeft na te denken – “zoooo....nu een linkse opstoot...handen voor je gezicht houden....oeps, ik moet nu duiken” – zoiets dus. Iedere beweging moet een instinctieve reactie zijn.
  2. Je manager heeft een netwerk van bokswedstrijdbemiddelaars die je in gevechten kunnen plaatsen. Nu begin je een geld binnen te halen, maar houd in gedachten dat minstens 20% van je inkomen naar de manager en de bemiddelaar gaat. Maar het is het waard; zij zijn degenen die je reputatie kunnen opbouwen.
    • In deze fase ben je waarschijnlijk helemaal in de boksgemeenschap opgenomen. Je weet wie de managers in jouw omgeving zijn, en welke betrouwbaar zijn. Als je talent hebt, willen ze je waarschijnlijk graag vertegenwoordigen. Pas wel op dat je alleen in zee gaat met iemand waar je mee kan opschieten, en die je vertrouwt.
  3. De allergrootste boksers hebben inderdaad dure auto's, verdienen miljoenen en doen misschien maar een paar bokswedstrijden per jaar. In de laag daaronder zitten de degenen die af en toe op tv komen en snel een paar duizend euro verdienen. Maar daaronder zitten alle andere boksers. Het duurt even voor je je in goud kan baden dus wacht voorlopig met je baan opzeggen. [11]
    • Het is een beetje als Hollywood; je realiseert je niet hoeveel mensen zich rot aan het werken zijn om de top te bereiken. Zo gaat dat gewoonlijk in het begin. En vergeet niet dat tot 50% van je inkomen naar de mensen gaat die voor je werken, zoals je promotor of manager. Houd je inkomen op peil door minstens één andere bron van inkomsten te hebben.
  4. Je zal je bij een professionele boksorganisatie moeten aansluiten en je bokslicentie aanvragen bij de bokscommissie waar je in vecht.
    • Boksorganisaties hebben verschillende vereisten voor verschillende licenties, variërend van ervaren amateur tot prof met een manager. Op z'n minst moet je waarschijnlijk je geboortecertificaat en je burgerservicenummer bij de hand hebben, er komt veel papierwerk bij kijken.
  5. Je ultieme doel is waarschijnlijk een kampioenschapsriem. Er zijn verschillende titels te behalen, gebaseerd op de hoeveelheid riemen die je wint.
    • Je opwerken kost tijd en veel werk, plus omgaan met blessures en verlies. Je hebt een dikke huid nodig, zowel letterlijk als figuurlijk. Boksen filtert vechters met een zwak lichaam uit, maar OOK die met een zwakke geest.
  6. De media verheerlijkt bepaalde typen mensen. De beroemdste boksers zijn charismatisch en kunnen geweldig overweg met de camera, zoals Jack Dempsey. Maar als je wat dieper kijkt, zie je dat er geen specifiek stereotype is waar alle boksers aan voldoen, behalve dat ze allesbehalve middelmatig zijn.
    • Bedenk dat talent en goede resultaten zich niet per se in roem vertalen. Gene Tunney versloeg Jack Dempsey twee maal, maar zijn beheerste gedrag hield hem uit de schijnwerpers, anders dan zijn uitbundige, extroverte tegenstander. Boksers zijn niet allemaal geïnteresseerd in beroemd worden. [12] Hiervan kan je leren dat boksers in alle soorten en maten komen.
    • Heb je een steuntje in de rug nodig of je überhaupt kan bereiken wat je wil? Kijk naar Calvin Brock, de “boksende bankier”. Hij was een hoogopgeleide man met een gewone baan bij een bank toen hij professioneel begon te boksen. [13] Als je al een opleiding aan het volgen bent, maak je geen zorgen. Het is te doen.
    • Aan de andere kant ben je ook nooit te jong. Juan “Baby Bull” Diaz begon op zijn zestiende als professional. [14] Hij hield het weliswaar niet lang vol, maar hij heeft het toch maar gedaan. Nu heeft hij een diploma Rechten en doet het nog altijd uitstekend. Het maakt niet uit welke weg je inslaat, je komt uiteindelijk wel op je pootjes terecht.
    Advertentie

Tips

  • Respecteer altijd je medevechters! Hiervan word je een betere vechter en een respectabele persoon.
  • Grotere jongens: concentreer je op het ontwikkelen van snelheid, want kracht heb je waarschijnlijk toch al. Kleinere jongens moeten zich concentreren op de buik en maag en juist hun kracht proberen te vergroten.
  • Als je erachter komt dat professioneel boksen toch niet voor jou is, zijn er genoeg andere banen binnen die sport die voor jou interessant kunnen zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Pas er voor op dat, als je eenmaal professioneel bokser bent, je buiten de ring niet in een gewelddadige situatie terecht komt. Als je iemand met gebruik van je handen aanvalt en gearresteerd wordt, kan je een verzwaarde straf krijgen, aangezien je precies weet hoe je klappen moet uitdelen en hoever je daarin kan gaan.
  • Een bokscarrière kan leiden tot blessures die zo zwaar zijn dat ze je permanent beschadigen of fataal zijn.
  • Misschien is het het grote geld wat je in de sport aantrekt. Heel weinig boksers komen aan de top, en de meeste vullen hun inkomsten uit de ring aan met inkomsten uit andere bronnen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 39.043 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie