PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Na zorgvuldige afweging heb je eindelijk besloten dat het tijd is om een nieuw donzig lid aan je familie toe te voegen. Je hebt hondenrassen onderzocht om er een te vinden die bij jouw levensstijl past, en je hebt een fokker met een goede reputatie gevonden [1] met een nest puppy's. Nu moet je de juiste pup uit het nest kiezen, de laatste stap van het vinden van de voor jou juiste hond. Houd in gedachten dat er geen perfecte “puppytest” is om de juiste keus uit een nest te maken. Focus je in plaats daarvan op het vinden van de juiste hond voor jou en je gezin.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het nest bezoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel het verleidelijk kan zijn om het aanbiddelijke hondje in de etalage mee te nemen, kan het kopen van een pup op deze manier risico’s met zich meebrengen. De meeste puppy's in een dierenwinkel zitten alleen in een kleine glazen bak. Je kunt dus niet zien hoe de pup omgaat met zijn nestgenoten. Dit zal het moeilijk maken om te beoordelen hoe de persoonlijkheid en het gedrag van de pup is. [2]
    • De meeste pups in dierenwinkels zijn te jong afgespeend, waardoor ze nooit de kans gekregen hebben om van hun moeder en nestgenoten te leren hoe ze zich moeten gedragen. Een pup die met vijf of zes weken is afgespeend en naar een dierenwinkel is gebracht zal geen begeleiding hebben gehad van zijn moeder of van een fatsoenlijke fokker. Zonder deze begeleiding is er een grotere kans dat de pup angstig of agressief zal worden, dan dat hij een mensenvriend wordt.
    • Je moet ook weten dat puppy's die verkocht worden in dierenwinkels meestal geboren worden bij broodfokkers (de volwassen honden blijven hun hele leven opgesloten in een kooi!). Als je een eind wil maken aan deze afschuwelijke praktijken, koop dan niet dit soort puppy's.
  2. Je wilt niet dat je uit een nest moet kiezen waarvan de eerste helft al verkocht is. De beste pups worden meestal het eerst verkocht, dus probeer een afspraak te maken zodra het nest geboren is. [3] Hoewel de fokker waarschijnlijk niet wil dat je de pups bezoekt voordat ze 7-8 weken oud zijn, is het het beste om bovenaan de bezoekerslijst te staan.
    • Breng het meest praktische gezinslid met je mee, of een vriend die je vertrouwt. Het helpt om iemand bij je te hebben die de pups samen met jou evalueert. Het is tenslotte een grote beslissing.
    • Houd contact met de fokker voordat de pups geboren zijn. De fokker zou je dan op de hoogte moeten houden hoe het met de moeder gaat en wanneer ze verwacht dat de pups geboren worden.
  3. Vraag de fokker hoeveel nesten de teef, of moeder van de pups, al gehad heeft. Het beste kun je een pup kopen van het derde nest van een teef, met dezelfde reu (of vader). Dit verzekert je ervan dat de moeder eerder gezonde pups heeft gekregen met dezelfde vader.
    • De moeder van de pup zal een grote invloed hebben op de gezondheid en persoonlijkheid van de pup. Een zwakke teef zal waarschijnlijk een zwak nest krijgen, zelfs met een sterke reu, of vader. Dus is het belangrijk om tijd door te brengen met de moeder van de pups voordat het nest geboren is, en om met de fokker te praten over de gezondheid van de moederhond.
  4. Een goede fokker zal bekend zijn met de algemene gezondheid en gedrag van het nest. De fokker zou zeker moeten zijn over de gezondheid van de moederhond. Hij zou je ook moeten toestaan om contact te maken met zowel de moederhond als de pups tijdens je bezoek. [4]
    • Als je een fokker met een goede reputatie uitzoekt en tijd doorbrengt op zijn terrein, dan zul je nu al een redelijk goed contact moeten hebben met de fokker. Dus zul je kunnen rekenen op hem om je te helpen je keuzes te beperken in het nest. De fokker heeft de pups zien groeien. Hij zal weten welke pups dominant zijn of een uitdaging vormen, en welke er verlegen of ondeugend zijn.
    • Wees niet bang om tijdens je bezoek de mening van de fokker te vragen over dit nest. Maar, zorg ervoor dat je ook je eigen controle doet op de pups, om hun gezondheid en persoonlijkheid te bepalen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Controleren van het gedrag en persoonlijkheid van de pups

PDF download Pdf downloaden
  1. Merk op hoe de pups met elkaar omgaan. Hoewel je een actieve en speelse pup wilt, wil je ook vermijden dat je een pup kiest die dominant of juist verlegen is tegenover zijn nestgenoten. [5]
    • Verzeker je ervan dat de pups vriendelijk, nieuwsgierig en vol vertrouwen zijn rond hun nestgenoten en rond jou. Ze zouden zich bij je voeten moeten verzamelen, aan je schoenveters kauwen, op schoot kruipen en naar je staren. Ze zullen misschien zelfs beginnen te spelen met je, en/of beginnen te worstelen met elkaar.
    • Als er vier puppy's zijn en drie daarvan rennen weg of blaffen argwanend tegen je, dan zul je de juiste pup voor jou niet in dit nest vinden. De vierde puppy, hoewel niet agressief of angstig, zal waarschijnlijk te verlegen zijn. Verlegenheid en wantrouwen kunnen in de genen van de pup zitten, en dit kan leiden tot een antisociale persoonlijkheid wanneer de pup volwassen is.
    • Laat de fokker de verlegen of agressieve persoonlijkheden van de puppy's niet weglachen. Als de puppy's te agressief of te verlegen overkomen, dan kan dit een teken zijn dat de fokker geen goed werk gedaan heeft met het fokken. De fokker had de pups beter moeten socialiseren zodat ze op hun gemak zijn rond mensen.
    • Vermijd het om de grootste of de kleinste pup te kopen in het nest. Kijk in plaats daarvan naar de grootte van het nest – over het algemeen geldt dat hoe meer puppy's er in het nest zijn, hoe gezonder ze zijn. [6]
  2. Overweeg het soort persoonlijkheid waar je naar zoekt in je nieuwe hond. Zijn jij en je gezin geïnteresseerd in een pup die het je graag naar de zin maakt, of juist een onafhankelijke pup? Bespreek de persoonlijkheidstypes in het nest met de fokker. Puppy's kunnen verschillende persoonlijkheden hebben, zoals: [7]
    • De pestkop: de pestkop kan heel sociaal en interactief lijken in het begin. Maar let op of ze speeltjes van andere puppy's steelt, of ruw speelt. Ze kan ook proberen om uit de kist te klimmen, of op de ruggen van haar nestgenootjes te klimmen. Dit zijn tekenen van vastbeslotenheid, slimheid en wilskracht, maar de persoonlijkheid van de pestkop kan misschien niet in je thuissituatie passen. Je zult veel tijd nodig hebben om voor deze pup te zorgen. Dus als je andere verplichtingen hebt, of veel stress in je leven, dan kan deze pup minder geschikt zijn voor jou of je familie.
    • De opstandeling: dit type pup is sneldenkend, houdt van plezier en is betrokken. Ze kunnen speels en energiek zijn, zoals een pestkop-pup, maar zijn gevoeliger en minder agressief. Opstandelingen zullen veel persoonlijkheid hebben, zonder koppig te zijn. Dit zou een goede keuze zijn voor een actieve eigenaar of een gezin met oudere kinderen.
    • De onafhankelijke denker: dit type pup is interactief en speels, maar vindt het ook prima om ergens te zitten of in zijn eentje te spelen met zijn speeltje. Deze pups zijn een goede keus voor een huishouden dat stabiel en kalm is, misschien met oudere eigenaren of geen kinderen.
    • De pup die het je graag naar de zin maakt: deze pup lijkt nogal voor de hand liggend. Wie wil tenslotte niet een gretige en opgewonden pup? Maar voor dit soort pups heb je een directe en krachtige eigenaar nodig. Bij dit type persoonlijkheid zal veel training en bevestiging nodig zijn. Maar met een goede training en discipline kan een gretige pup je volle medewerking geven. Deze pups zijn fantastisch gezelschap voor een gezin.
    • De ontspannen pup: dit persoonlijkheidstype kan minder intelligent zijn dan zijn broertjes en zusjes, maar ze zullen een goede balans hebben tussen spelen, interactie en slapen. Ze zullen een goede keuze zijn voor ontspannen, ongedwongen eigenaren. Kies voor een ontspannen pup als de persoonlijkheid bij het ras past en je zult een prima aanvulling hebben voor een thuisomgeving met jonge kinderen.
    • De timide pup: ook bekend als de verlegen pup. Deze pups zijn niet geboren met veel zelfvertrouwen. Ze kunnen dus op hun buik naar je toe kruipen of hun rug krommen in totale overgave. Je kunt je helemaal verliezen in die lieve, timide houding van deze pups. Maar een timide pup zal veel tijd en geduld vragen om zijn zelfvertrouwen te verbeteren en hem op hun gemak te krijgen rond anderen. Ze zijn voornamelijk geschikt voor alleenstaande eigenaren met veel tijd voor training en aandacht, meer dan voor een gezin met kinderen.
    • Houd in gedachten dat het ras van de hond vaak invloed heeft op zijn persoonlijkheidstrekjes en -type. Bespreek de persoonlijkheden van de pups met de fokker om een beter gevoel te krijgen van hoe hun ras overeenkomt met hun persoonlijkheid.
  3. Richt je op het vinden van een pup die niet te energiek is, maar ook niet te verlegen. Hoewel je een bepaalde persoonlijkheid in gedachten hebt, gaat het in de meeste gezinnen het beste met een pup die niet te bazig is en niet te onderdanig. Zoek naar een goed geaarde pup, die zich niet opvallend gedraagt, zonder te grommen of te bijten. Je wilt een pup met zelfvertrouwen die tegen je opspringt met zijn oren gespitst en van enthousiasme kwispelend met zijn staartje. [8]
    • Probeer jezelf niet te overtuigen dat je een verlegen puppy uit zijn schulp kunt laten kruipen. Als verlegenheid is vastgelegd in zijn genen, dan zal een verlegen pup opgroeien tot een verlegen volwassen hond. Een volwassen verlegen hond kan moeilijk zijn om mee te leven en kan zelfs naar je happen als hij schrikt of niet op zijn gemak is.
  4. Als je je zoektocht eenmaal hebt teruggebracht tot een paar pups die je leuk vindt, vraag de fokker dan of je even met ze kunt spelen, een tegelijk.
    • Pak elke pup op, kroel en wieg hem. Als hij piepend en wriemelend reageert, dan is dat geen goed teken. Je kunt gedragsproblemen krijgen met een pup die overgevoelig reageert als hij opgepakt wordt. Maar een kleine worsteling in het begin, gevolgd door snel tot rust komen en naar je kijken is een beter teken.
    • Raak de pups aan op hun pootjes, bekje en oortjes om hun reacties te peilen. Een pup die vanaf heel jong in handen geweest is zal het niet erg vinden als je hem op die plaatsen aanraakt.
    • Zit of kniel op de grond en roep de pup naar je toe. Knip met je vingers of tik op de grond om de aandacht van de pup te trekken. Als hij snel naar je toe komt, dan kan hij een sterke binding hebben met mensen.
    • Als de pup afgeleid wordt en niet meteen naar je toe komt, dan kan het zijn dat hij een onafhankelijke persoonlijkheid heeft. Als hij helemaal niet naar je toe komt, dan kan het zijn dat hij moeilijkheden heeft met het vormen van een band met mensen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Controleren van de lichamelijke gezondheid van de pups

PDF download Pdf downloaden
  1. Ze zouden lekker rond moeten zijn, niet vet, en zeker niet mager. Zelfs bij magere rassen als greyhounds en whippets zijn de pups klein en rond tot ze ongeveer vier maanden oud zijn.
  2. Een gezonde pup heeft heldere schone ogen zonder korsten of pus. Ze moeten ook schone oren en schoon tandvlees en tanden hebben. [9]
    • De pups moeten ook een gezond glanzende vacht hebben en geen tekenen van vuil of afval op hun lijven of rond hun achterkanten.
    • Er mag geen pus of ontlasting rond hun genitaliën zitten.
  3. Als je eenmaal je zoektocht hebt beperkt tot een of twee pups die je leuk vindt, doe dan twee testen om er zeker van te zijn dat ze goed kunnen horen en zien. [10]
    • Om een gehoortest te doen, klap je in je handen achter de kop van de pup om te zien of hij reageert. Of stamp met je voet achter hem, of laat een bos sleutels bij hem vallen. Houd in gedachten dat het moeilijk is om een dove puppy te herkennen in een hok dat vol met andere honden zit. Probeer dus deze test uit te voeren wanneer hij alleen is en weg van het nest.
    • Om een gezichtstest te doen, kun je een bal laten rollen in het zicht van de hond, en opletten of hij reageert door er naartoe te gaan en ermee te spelen.
  4. Een gezonde pup zal stil ademhalen, zonder veel te hoesten of te niezen. Er mag ook geen korst of loopneus zijn rond de neusgaten van de pup.
    • Het is ook belangrijk om te controleren of de pup normaal loopt en rent zonder te hinken of stijf of pijnlijk te lijken. Dit kan je ervan verzekeren dat ze geen heup- of gewrichtsproblemen hebben die zich kunnen ontwikkelen tot iets ergers wanneer ze volwassen worden. [11]
  5. Doe dit door toe te laten dat de pup op je hand knaagt. Wanneer de pup uiteindelijk hard bijt, reageer dan met een schelle “Au!”. Observeer daarna de reactie van de pup. Als de pup erg opgewonden is, kan het zijn dat je deze test moet herhalen. Let op of hij je pijnreactie opvangt en reageert met angst of bezorgdheid, of juist met opwinding. [12]
    • Wees niet te bezorgd als de pup je reactie merkt, even stopt met knabbelen, en dan weer opnieuw gaat kauwen op je vingers. Dit is een normale reactie voor een pup.
    • Pups die passend reageren op mensen en honden als die laten merken dat ze pijn hebben, hebben een grotere kans dat ze uitgroeien tot volwassen honden met een goede beheersing over hun kaken. Een goede bijtbeheersing betekent dat je hond met andere honden kan stoeien zonder verwondingen te veroorzaken. Dit maakt ze ook prettiger als ze voer aannemen uit iemands hand of wanneer ze met mensen spelen.
    • Een pup die op je pijn reageert zal ook gehoorzamer zijn naar jou als zijn eigenaar.
  6. Neem een kopie van zijn hondenpaspoort mee, samen met eventuele andere medische documenten voor de pup. De fokker zou je deze moeten geven voordat je de pup koopt. [13]
    • Praat met de dierenarts over de verzorging en het onderhoud van de pup.
  7. Puppy's krijgen hun bescherming tegen ziektes van hun moeder, maar tijdens het opgroeien van de pup is er een gat in zijn immuniteit tot hij al zijn entingen gekregen heeft. Dus houd je hond gezond door zijn blootstelling te beperken tot korte bezoekjes aan de dierenarts tot hij 16 weken oud is. [14]
    Advertentie

Tips

  • Je pup kiezen uit het nest is nog maar het begin van de reis naar het houden en zorgen voor je nieuwe pup. Goed voor je pup zorgen is een grote volgende stap. Bespreek de rol en verantwoordelijkheden van het zijn van een goede eigenaar met de fokker, en doe onderzoek naar tips en trucs voor het houden van een hond. Houd contact met een dierenarts en wees niet bang om je dierenarts vragen te stellen over het houden van je pup.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 77.267 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie