PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een tuigje is een manier om je pup zodanig aan de lijn te houden, dat je haar mee kunt nemen op een wandeling zonder bang te zijn dat ze ervandoor gaat. Maar veel hondeneigenaren worstelen met het aantrekken van een tuigje bij hun puppy, met name als de pup angstig is of niet op haar gemak met het tuigje. Er zijn twee veel voorkomende soorten tuigjes: H-tuig en instaptuig. Als je het tuigje eenmaal bij je puppy hebt aangebracht, moet je controleren of het haar goed past, zodat ze zich op haar gemak en tevreden voelt tijdens haar wandeling.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een H-tuig gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een H-tuig past over de kop van je hond en heeft banden of sluitingen die aangepast kunnen worden om goed om haar buik te passen. Sommige H-tuigjes hebben ook een borstbescherming om te voorkomen dat ze schuren, en toegevoegde veiligheidsonderdelen zoals reflectieve delen en een mogelijkheid om het tuig aan de autogordel of een horizontale lijn vast te zetten. [1]
    • Je kunt deze H-tuigjes online en bij de dierenwinkel in de buurt kopen.
    • Je moet de borst of buikgebied van je puppy en haar nekomtrek opmeten om haar maat te bepalen.
    • Je kunt ook je hond meenemen wanneer je een tuigje gaat kopen, en het uitproberen voordat je het aanschaft. Om er zeker van te zijn dat het tuigje je hond goed past, moet je controleren of er minstens twee vingers tussen het tuigje en het lijf van je hond passen op alle plekken, inclusief haar buik en haar nek.
    • Let op dat de meeste tuigjes niet geschikt zijn om haar vast te zetten in een motorvoertuig. Gebruik standaard tuigjes niet als veiligheidsgordel of om haar vast te zetten tenzij specifiek vermeld is op de verpakking dat het voor dit doel ontworpen is.
  2. Dit zal haar ervan weerhouden om rond te bewegen terwijl je het tuigje vastzet. Het is misschien nodig om een vriend of partner te vragen je hond vast te houden om haar stil te houden.
    • Houd wat brokjes bij de hand om haar te belonen als je haar het tuigje eenmaal hebt aangedaan. [2]
  3. Dit zal je helpen te bepalen wat het nekgedeelte is van het tuigje. Stel je pup gerust door haar te aaien.
  4. Het nekgedeelte is het grote ronde gat in het midden van het tuigje. Het moet groot genoeg zijn om het over de kop van je hond te laten glijden zonder te persen of trekken aan haar oren of snuit.
    • Als het te klein is om over haar kop te laten glijden, dan is het tuigje misschien te klein voor haar nek.
  5. Laat de banden tussen de voorpoten van je pup glijden. De banden moeten tussen haar beide voorpoten, onder haar buik zitten. Ze moeten goed aansluiten, maar niet te kort of te strak om de poten van je pup zitten. Als de banden niet om de buik van je pup passen, dan zijn ze waarschijnlijk te kort en is het tuigje mogelijk te klein voor haar.
  6. Reik om de poten van je hond heen en zet de gespen aan de zijkanten van het tuigje vast. De banden moeten om het bovenste deel van de buik gewikkeld zitten.
    • Afhankelijk van het soort gespen dat het tuigje heeft, moet je misschien de twee delen naar elkaar toe schuiven, of een deel door het andere deel duwen om de gesp vast te zetten.
  7. Doe een stap achteruit en kijk naar je hond in het tuigje. Ziet het eruit alsof het haar knijpt of samendrukt? Hangt het te laag op haar lichaam? Gebruik de verstelpunten of clips die aan de banden vastzitten om het tuigje aan te passen zodat het haar goed past.
    • Het moet goed aansluiten, maar ook los genoeg zitten om overal met gemak twee vingers tussen je hond en het tuigje te kunnen schuiven.
    • Test de pasvorm van het tuigje voordat je de riem eraan vastzet en je pup wat lekkers geeft als beloning.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een instaptuigje gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een instaptuigje is heel geschikt voor honden die lange wandelingen of tochten maken. Het is een heel minimaal ontwerp, met een omwikkelstijl dat de druk op de keel van je hond vermindert. Deze tuigjes hebben een enkele gesp op de schouder, wat het gemakkelijk maakt om snel aan en uit te doen. Bij de meeste modellen is de riem vastgezet aan D-ringen voor een gelijkmatige verdeling van druk op het tuigje. [3]
    • Een instaptuigje met een smaller borststuk is geschikt voor honden die niet van een extra tussenstuk in hun borstgedeelte houden. [4]
    • Een instaptuigje met een breder borststuk is geschikt voor honden die geen problemen hebben met het extra stuk. Het bredere borststuk zal het tuigje meer comfort en bedekking geven. Het brede formaat zal ook helpen het tuig te stabiliseren in het geval dat je hond tijdens het wandelen aan de riem trekt.
    • Je kunt deze instaptuigjes online en bij de dierenwinkel in de buurt kopen. De meeste instaptuigjes zijn er in small, medium en large, afhankelijk van de borstomvang of buikomtrek van je hond.
    • Let op dat de meeste tuigjes niet geschikt zijn om haar vast te zetten in een motorvoertuig. Gebruik standaard tuigjes niet als veiligheidsgordel of om haar vast te zetten tenzij specifiek vermeld is op de verpakking dat het voor dit doel ontworpen is.
  2. Hij moet open liggen, met de bovenkant van de gesp naar de grond gericht.
    • Houd wat lekkers bij de hand om je pup te belonen als je het tuigje eenmaal aan gedaan hebt. [5]
  3. Zet daarna haar linkerpoot in de linker lus en haar rechterpoot in de rechter lus.
    • Misschien is het nodig dat je haar aait en leidt om boven het tuigje te staan. Je kunt ook de hulp inroepen van een vriend of partner om je te helpen je hond boven het tuigje te plaatsen.
  4. Reik om de nek van je hond en klik de gespen in elkaar boven haar nek.
  5. Doe een stap achteruit en kijk naar je hond in het tuigje. Ziet het eruit alsof het haar knijpt of samendrukt? Hangt het te laag op haar lichaam? Gebruik de verstelpunten of clips die aan de banden vastzitten om het tuigje aan te passen zodat het haar goed past. De meeste instaptuigjes hebben verstelpunten aan beide kanten van de banden rond de nek van je hond en aan de banden rond haar buik.
    • Het tuigje moet goed aansluiten, maar ook los genoeg zitten om overal met gemak twee vingers tussen je hond en het tuigje te kunnen schuiven.
    • Test de pasvorm van het tuigje voordat je de riem eraan vastzet. Geef je pup alleen wat lekkers als beloning als ze haar tuigje aan heeft en klaar is voor een wandeling.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je puppy aan het tuigje laten wennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Net als bij een halsband zal je puppy waarschijnlijk moeten wennen aan het dragen van een tuigje. Maar het kan je puppy meer tijd kosten om aan een tuigje te wennen dan om aan een halsband te wennen. Sommige puppy's trekken zich terug of worstelen tegen het tuigje. Daarom moet je voordat je haar het tuigje aandoet een paar minuten met haar spelen en haar aaien, zodat ze op haar gemak is en in een ontspannen staat.
  2. Hondeneigenaren hebben verschillende meningen over of je moet wachten voor je het tuigje vastzet, of het juist direct vastzet. Peil de reactie van je puppy op het tuigje. Als ze zich terugtrekt of ertegen worstelt, aai haar dan een paar seconden voor je het tuigje vastzet. Maar als ze geen problemen met het tuigje lijkt te hebben, zet hem dan direct vast.
  3. Geef haar geen beloning als ze zich terugtrekt van het tuigje en je het moet afdoen. Je wilt haar alleen belonen als ze akkoord gaat met het dragen van het tuigje en klaar is voor een wandeling.
  4. Dit zal haar helpen eraan te wennen om het te dragen. Als je pup eenmaal op haar gemak is met het tuigje zal ze gaan uitkijken naar haar dagelijkse wandeling en zul jij ernaar uitkijken om je niet druk te hoeven maken over de mogelijkheid dat ze wegloopt.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.783 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie