Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een nieuwe puppy heeft geen idee waar hij hoort te plassen en poepen, totdat het nieuwe baasje hem zindelijk heeft gemaakt. Zindelijkheidstraining is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een puppy. Met wat basiskennis over het zindelijk maken van een puppy heeft hij het zo onder de knie.
Stappen
-
Weet hoe jouw puppy zijn omgeving ziet. Puppy's hebben geen idee van wat mensen goed of fout vinden. Ze kunnen echter wel allerlei gedrag aanleren. Een puppy weet niet dat het "slecht" is om op jouw kleed te plassen. Voor je pup is het kleed een prima plek, net als het gras buiten. Jij moet je puppy leren dat er betere plekken zijn.
-
Maak gebruik van gelukkige toevalligheden. In het begin is zindelijkheidstraining vooral gebaseerd op toeval. Door je puppy zo veel mogelijk mee naar buiten te nemen zal hij af en toe toevallig op het juiste moment plassen of poepen. Hij zal gaan begrijpen dat dat het gewenste gedrag is doordat jij hem aanmoedigt. Maar het zal veel tijd en herhaling vergen.
- Als je pup in huis poept of plast, onderbreek hem dan. Gebruik hiervoor een speciaal bevel zoals "Buiten!". Schreeuw niet als je dit zegt. Gebruik het bevel gewoon om hem te onderbreken zodat hij stopt waar hij mee bezig is.
- Til je puppy op en zet hem op de plasplek buiten. Als hij het afmaakt op de juiste plek, beloon hem dan weer met een complimentje en/of iets lekkers. [1] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Zorg dat je altijd dezelfde plek gebruikt. Door hem aan de riem te doen kun je hem makkelijk naar een bepaald gebied leiden.
-
Straf je hond niet voor ongelukjes. Je puppy begrijpt niet waarom je hem straft. Schelden of slaan maakt je hondje alleen maar bang voor je. Daardoor gaat hij misschien stiekem in verborgen hoekjes zijn behoefte doen waar je hem niet kunt zien. [2] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Als je geen positieve methode hanteert kun je ernstige zindelijkheidsproblemen krijgen.
-
Ken de natuurlijke grenzen van de blaas. De leeftijd van je puppy is van invloed op de mogelijkheid om je puppy zindelijk te maken en de hoeveelheid tijd tussen plaspauzes. Zie ongelukjes niet als lastig gedrag. Vergelijk hem met een baby die nog de controle over zijn blaas moet ontwikkelen. [3] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron Hier zijn wat algemene richtlijnen: [4] X Bron Teoti Anderson, <i>The Super Simple Guide to Housetraining</i>, p. 29 (2004), ISBN 0-7938-3465-1
- Tussen de 8 en 16 weken leert een puppy allerlei sociale gedragingen aan. [5] X Bron Op dit moment kan je pup zijn plas slechts 2 uur ophouden. Dit is het beste moment om met zindelijkheidstraining te beginnen.
- Met 16 weken kan je puppy zijn plas meestal ongeveer 4 uur ophouden. Daarvoor moet je echt elke 2 uur met hem naar buiten. [6] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
- 4-6 maanden: Pups in deze leeftijdsgroep kunnen vaak "half" zindelijk lijken doordat ze snel zijn afgeleid. Hij wil waarschijnlijk de wereld verkennen, wat betekent dat een vlinder achternazitten ervoor kan zorgen dat hij niet zijn behoefte doet als je hem naar zijn plekje brengt. Een puppy van vier maanden kan vier tot vijf uur wachten voor hij moet plassen, terwijl een puppy van zes maanden het zelfs zes of zeven uur kan uithouden.
- 6-12 maanden: Seksuele volwassenheid kan ervoor zorgen dat mannetjes hun poten optillen en tegen meubels aan plassen, terwijl vrouwtjes loops kunnen worden. De blaas kan het zeven tot acht uur volhouden voor er weer geplast moet worden.
- 12-24 maanden: Afhankelijk van het ras kan het zijn dat je puppy nog niet volwassen is. Hopelijk heb je een goed zindelijkheidsregime ingesteld, maar zo niet, dan kan het alsnog, zelfs voor volwassen honden. Hoewel het niet onmogelijk is, kost het wel veel meer energie en doorzettingsvermogen van jouw kant om een oudere hond het juiste gedrag aan te leren.
-
Let op het ras van je hond. Grotere honden zijn meestal makkelijker zindelijk te maken dan schoothondjes, gewoon omdat de kleinere honden vaker moeten gaan (met kleinere spijsverteringsstelsels). [4] X Bron Teoti Anderson, <i>The Super Simple Guide to Housetraining</i>, p. 29 (2004), ISBN 0-7938-3465-1 Kleinere honden kunnen ook op plekken komen om hun behoefte te doen waar je het misschien niet ziet of ontdekt totdat een slechte gewoonte al is aangeleerd. Zorg dat je hondje niet overal kan komen om dit gedrag tegen te gaan.
-
Maak een hok of "hol" Net als mensen willen puppy's hun behoefte niet doen op de plekken waar ze eten of slapen. Door je puppy een eigen plek te geven kun je hem helpen zindelijk te worden. [7] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Het hok biedt veiligheid. Als je in de buurt bent, laat het hok dan open zodat de puppy erin en eruit kan als hij wil. Leg er speeltjes, snoepjes en een lekker bedje in. Het hok moet een fijne plek zijn, geen strafplek.
- Sommige honden accepteren het hok meteen, terwijl andere er aan moeten wennen. [8] X Bron
- Uiteindelijk zal hij er toch een keer in moeten. Om naar de dierenarts te gaan, of op reis, of naar de hondenkapper. Het is beter om hem eraan te laten wennen als hij nog jong is.
- Puppy's jonger dan 6 maanden mogen nooit langer dan 3 tot 4 uur in hun hok worden opgesloten, hoe goed zij hun blaas ook al onder controle hebben. Ze hebben meer interactie nodig. [9] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Als je moet werken overdag, laat dan iemand anders je puppy uitlaten.
- Als je thuis komt, laat je puppy dan onmiddellijk naar buiten zodat hij niet per ongeluk in huis plast.
-
Koop een hok van gepast formaat. Zorg dat het hok groot genoeg is voor je puppy om te staan, om te draaien en te gaan liggen. Het moet niet zo groot zijn dat hij in de ene hoek kan plassen en in de andere hoek kan slapen. Het idee is dat hij zijn natuurlijke instinct gaat gebruiken om niet te hoeven slapen in zijn eigen rotzooi. Als je een groot ras hebt, zijn er ook hokken die mee kunnen groeien met je pup, zodat je niet steeds een nieuw hok hoeft te kopen. Als je geen hok hebt kun je een deel van je badkamer afzetten met babyhekjes. [10] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
-
Kies een toegewezen gebied voor je puppy om te "gaan" voordat je hem mee naar huis neemt. Deze plek kan ergens achterin de tuin zijn, zoals naast een tank die als schuilplaats tegen de wind kan dienen, of een andere geschikte plek in de tuin. Waar het ook is, wijs één specifieke plek aan voordat je de puppy krijgt, zodat je geen inconsequente signalen stuurt door zijn toilet door de hele tuin heen te verplaatsen omdat je het nog niet weet! [11] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bronAdvertentie
-
Ontwikkel een schema. Je puppy op een voedingsschema zetten terwijl je hem zindelijk maakt kan je pogingen veel succesvoller maken. Een puppy die mag eten wanneer hij wil zal veel moeilijker zindelijk te maken zijn. Een schema ontwikkelen om je puppy mee naar buiten te nemen zal het ook voor jou makkelijker maken. Laat een puppy altijd tussen 15 tot 20 minuten na de maaltijd uit.
-
Ontwikkel een plasschema. Het allerbelangrijkste bij het zindelijk maken van een puppy (of hond) is consequentie. Als je consequent bent en iedere keer hetzelfde doet en dezelfde handeling verwacht, zal je puppy het snel gaan begrijpen. Aan de andere kant, als je iedere keer je handelingen en verwachtingen verandert, zal je puppy in de war raken en doen wat op het moment goed lijkt, los van wat jij "wil". Creëer een goede routine en zorg voor voorspelbaarheid. [4] X Bron Teoti Anderson, <i>The Super Simple Guide to Housetraining</i>, p. 29 (2004), ISBN 0-7938-3465-1 Een puppy moet naar buiten: [12] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
- Als hij 's ochtends vroeg wakker wordt (of ervoor, als jij eerder wakker bent dan de puppy)
- Na elke maaltijd
- Na ieder dutje
- Voor en na het spelen
- Voordat hij 's avonds naar bed gaat. Puppy's tussen de 8 en 14 weken moeten vaak 's nachts ook nog plassen. Zet het hok in je slaapkamer, zodat je hem kunt horen piepen als hij eruit wil. Hou de riem, je slippers en je badjas bij de hand.
-
Begin onmiddellijk met het zindelijk maken van je puppy. Nadat hij kort is geïntroduceerd aan zijn huis en nieuwe omgeving, geef je hem wat water en neem je hem meteen mee naar buiten om zijn behoefte te doen op de aangewezen plek.
-
Let op de tekenen. Je puppy gaat waarschijnlijk al eerder begrijpen waar hij zijn behoefte moet doen voordat hij weet hoe hij je moet duidelijk maken dat het zo ver is. Let op tekens dat je puppy een volle blaas heeft. Let op of hij blaft of aan de deur krabt, gaat hurken, rusteloos is en in cirkels rondloopt en snuffelt aan de grond. [13] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Als je dit soort gedrag ziet, vooral als hij al een tijdje niet buiten is geweest, betekent dat waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen.
-
Koppel een bevel aan het plassen of poepen. Naast het aanwijzen van een vaste plek, kun je ook een speciaal bevel bedenken dat je pup kan associëren met zijn behoefte doen, zoals "Ga plassen", of "Schiet op", of wat je ook kiest. [14] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
-
Wees consequent en gebruik dit bevel alleen voor het proces van zindelijk maken. Dit laat de puppy deze handeling associëren met het exacte bevel, wat in de toekomst erg zal helpen, vooral als ze in een nieuwe omgeving komen of reizen, familie of vrienden bezoeken, enz.
-
Beloon je puppy als hij klaar is. Om de beloning aan de daad te kunnen koppelen moet je hem meteen een compliment of iets lekkers geven, voordat je weer naar binnen gaat. [15] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
- Beloon je puppy als hij klaar is, maar onderbreek de "stroom" niet. Sommige puppy's zijn zo gevoelig dat ze de plas onderbreken als je ze te vlug beloont. Ze denken dan misschien zelfs dat ze al beloond worden voor het hurken. Het moment dat je een beloning geeft is dus heel belangrijk.
- Onthou dat vrijheid ook een beloning kan zijn. Ga lekker spelen als de puppy zijn behoefte heeft gedaan. Hij moet namelijk niet denken dat hij niets leuks meer mag doen zodra hij heeft geplast. Hij moet verder kunnen gaan met plezier maken, want dan weet hij dat hij gauw moet plassen om daarna weer lekker te kunnen spelen. [16] X Bron
-
Zorg dat je puppy het juiste gedrag gaat vertonen zonder te schelden of te straffen. Als je je pup mee uit neemt op een vast tijdstip en binnen 3 tot 5 minuten zijn behoefte doet, geef hem dan een beloning door hem vlak buiten zijn hok nog lekker even te laten spelen. Als hij niet binnen 3 tot 5 minuten zijn behoefte doet, zet hem dan weer in zijn hok en doe de deur dicht. Laat hem 15 tot 20 minuten opgesloten zitten terwijl je in de buurt blijft. Na een tijdje laat je hem er weer uit, en herhaal je het proces.
- De puppy zal misschien gaan janken in plaats van in zijn hok te gaan, dus als je goed oplet kun je het juiste gedrag forceren, waardoor je hem kunt belonen en hem wat extra vrijheid kunt geven.
-
Laat iedereen meedoen. Als je alleen woont met je puppy zal deze stap makkelijk zijn. Als je puppy in een huis woont met meer dan één persoon, zorg dan dat iedereen de stappen neemt om het proces van zindelijk maken snel en gemakkelijk te maken. Hoe beter iedereen meedoet, hoe sneller het zindelijk maken zal verlopen.
-
Haal vroeg in de avond het water weg bij je puppy. Pak ongeveer 2,5 uur voordat hij moet gaan slapen zijn bakje water weg. [17] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Dan weet je zeker dat de avondwandeling voor zijn bedtijd de laatste is. De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. [18] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
- Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, hou de wandeling dan heel kort. Als je te veel lichten aan doet of gaat spelen, denkt je pup dat het tijd is om op te staan, of dat jij het gezellig vindt om 's nachts wakker gemaakt te worden. [19] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Neem hem even kort mee naar buiten en stop hem dan weer in bed.
-
Ruim ongelukjes (er zullen er genoeg zijn) snel en grondig op. Houten en tegelvloeren moeten schoongeveegd worden en besproeid met een desinfecterend middel. Tapijten moeten worden schoongemaakt met een tapijtreiniger. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap omdat honden ontzettend goed kunnen ruiken. Als ze de urine nog kunnen ruiken zullen ze op diezelfde plek blijven plassen. [20] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron Daarom moet een hondje ook de eerste maanden binnen aan de riem worden gehouden voordat hij vrij door het huis mag lopen.
- Veel mensen kopen gewone schoonmaakmiddelen in de supermarkt. Veel van deze producten bevatten ammoniak. Ammoniak ruikt voor je hond naar urine. Dus als je hond op het tapijt plast en je maakt het schoon met een ammoniakproduct, zal je hond terugkomen op die plek en denken dat een vreemde hond op het tapijt heeft geplast. Je hond zal daar weer op plassen om het te maskeren.
- Speciale schoonmaakmiddelen voor huisdieren bevatten enzymen die de urinegeur verwijderen die de puppy naar dezelfde plek lokt. Deze kunnen worden gekocht bij dierenwinkels, online, je dierenarts en huishoudelijke winkels. Ze zijn het meest effectief voor het verwijderen in plaats van het maskeren van de geur. [4] X Bron Teoti Anderson, <i>The Super Simple Guide to Housetraining</i>, p. 29 (2004), ISBN 0-7938-3465-1
- Sommige mensen zeggen dat witte azijn en water goed werken. Gooi er vervolgens zuiveringszout op en stofzuig de opgedroogde resten.
Advertentie
-
Hou je puppy de eerste tijd opgesloten. Zorg dat je puppy zo min mogelijk "ongelukjes" heeft door een hok of een riem te gebruiken, zodat hij niet overal kan komen.
- Het gebied rondom het hok hoeft niet veel groter te zijn dan 1,5 m2 te zijn als je puppy klein is. Het gebied wordt geleidelijk aan steeds groter als hij beter zindelijk wordt en als hij groeit. Hoe beter de controle over zijn blaas is, hoe meer "vrijheid" hij verdient.
-
Laat je puppy vrij in huis rondlopen met een korte riem aangebonden. Laat hem langer alleen als je zeker weet dat hij het laat weten wanneer hij naar buiten moet. Met deze strategie duurt het meestal niet langer dan twee weken voordat hij het door heeft.
-
Wees niet verrast door "terugslagen" waarbij je puppy weer binnen zijn behoefte doet, net als je dacht dat hij zindelijk was. Dit kan om een aantal redenen gebeuren, zoals seksuele volwassenheid, verandering in routine, nieuwsgierigheid die groter is dan de nood om op gezette tijden te gaan, enz. Ga gewoon verder met het consequent verplaatsen van de puppy naar zijn gebruikelijke plek na maaltijden, zoals boven beschreven, en blijf dit een tijdje doen. [21] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
-
Zorg voor een hondenluik voor je puppy. Als je een goed hek hebt (een waar een puppy niet onderdoor of overheen kan) kan deze methode goed werken. Als je geen hek hebt kan je puppy weglopen of door grotere zwerfhonden in de buurt worden achternagezeten.
- Laat je hondje niet te lang alleen buiten.
-
Leg kranten in een hoek waar je puppy op kan plassen. Als je geen tuin, hondenluikje of uitlaatdienst hebt als je overdag weg bent, kun je nog steeds verder gaan met de training door je puppy op een aangewezen plek te laten plassen. Dit is gewoon een extra voorzorgsmaatregel voor het geval hij het niet op kan houden tot jij terug bent. Leg krantenpapier of een kleine doos neer voor je hondje. Omdat hij graag op een plek plast waar hij zijn eigen urine of poep kan ruiken, kun je een stukje keukenpapier erbij leggen waarmee je een eerder "ongelukje" hebt opgeruimd. [22] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
- Sommige mensen vinden dat je door kranten neer te leggen een signaal afgeeft dat in huis plassen geaccepteerd is. Die vinden dat je dan maar gewoon de rommel moet opruimen als het mis is gegaan. Iedereen doet het weer anders. Doe wat jij denkt dat het beste is voor je hond en je huishouden.
- Het gebruik van kranten kan het proces wat vertragen, maar als je de plek met de kranten steeds kleiner kunt maken en steeds minder vaak ongelukjes in de rest van het huis hoeft op te ruimen, kan het toch goed werken. Zorg in elk geval dat je puppy niet in het hele huis kan komen als hij alleen is.
-
Laat iemand op je puppy passen als je op reis gaat. Soms moeten we op zakenreis of vakantie. In dat geval moet er iemand voor de puppy zorgen. Als je huisgenoten hebt, laat je hun voor je puppy zorgen terwijl je weg bent. Als je hele gezin weg is, laat dan iemand die veel over pups weet babysitten. Geef hem of haar je schema, vertel waar hij slaapt, wat hij wel en NIET mag eten, enz. Ga dan weg. Of breng je pup dan naar een kennel (een plek waar mensen op honden/pups passen terwijl je weg bent).
- Begrijp wel dat het zou kunnen dat je puppy door het verblijf in het kennel weer een terugval krijgt, omdat de routine daar anders is. Beide opties hebben voor- en nadelen die je moet overwegen voor je een besluit neemt.
Advertentie
Tips
- Als je je hond buiten leert plassen, breng hem dan steeds naar de zelfde plek. Dit wordt dan zijn eigen "plasplek", en het trainingsproces zal dan veel vlotter verlopen.
- De meeste honden zullen leren een specifieke deur te associëren met naar buiten gaan. Wanneer een puppy ouder wordt, zal hij meestal naar de deur gaan om uitgelaten te worden. Elke hond zal de gewoonte ontwikkelen waardoor hij wordt uitgelaten. Voor sommigen is dit blaffen, voor anderen naar de deur en naar jou rennen, en anderen zullen aan de deur krabben (je moet dit niet aanmoedigen als je de deur niet wilt vervangen).
- Hou je puppy altijd goed in de gaten, vooral als je net begint met zindelijk maken. Als je om wat voor reden dan ook je puppy niet in de gaten kan houden, zet hem dan op een veilige puppyvriendelijke plek (zoals een hok of een kleine kamer met gemakkelijk schoon te maken vloeren, zoals linoleum, afgesloten door een babyhekje zodat je een oogje in het zeil kan houden).
- Beloon goed gedrag altijd met complimentjes en aaien, en negeer slecht gedrag zo veel mogelijk. Hem terugzetten in zijn hok is geen straf maar is soms nodig, dus doe het lief en praat tegen hem als het kan. Hij zal snel leren dat goed gedrag hem meer tijd met jou geeft, wat hem een doel stelt om na te streven.
- In het begin helpen snoepjes je puppy om het juiste gedrag aan te leren. Als het gedrag overwegend goed is, kun je gaan minderen met de snoepjes terwijl je je puppy nog steeds complimentjes geeft als hij het goed doet. Zo krijg je een hond die ook zonder eten zich goed gedraagt.
- Als je van begin af aan consequent bent in het zindelijk maken van je puppy, vooral als het jou goed uitkomt ('s avonds laat, terwijl je je favoriete TV-programma bekijkt, enz.), zal je de puppy leren zichzelf zindelijk te maken om jou te vertellen wanneer hij "moet."
- Als hij in het begin veel jankt, probeer het dan niet aan te moedigen door hem veel aandacht te geven. Je kunt het hok naast het bed zetten en je hand heen en weer bewegen om de pup die eerste paar nachten op zijn gemak te stellen. Wat van zijn favoriete speeltjes in zijn hok helpen soms ook.
- Weet dat jullie de eerste nachten allebei heel erg zullen moeten wennen. Je hebt een nieuwe baby in huis, dus verwacht niet dat jullie allebei meteen de hele nacht door zullen slapen.
- De schaal van je puppy altijd tot de rand toe gevuld houden met eten is een slechte manier om hem zindelijk te maken (of hem fit te houden). Een puppy moet van week 1-15 twee keer per dag 1/2 kopje eten en ongeveer 2 kopjes water krijgen. Voer het langzaam op terwijl ze groeien. Ga niet opeens van 1/2 kopje naar 3 kopjes.
- Sommige mensen raden aan om een klein belletje aan een touwtje aan de deurknop te hangen. Neem elk uur je puppy mee naar de deur en duw zijn pootje tegen de bel, en zeg dan "plasje", en neem hem dan mee naar de plasplek. Binnen de kortste tijd zal hij zelf aan de bel trekken als hij naar buiten moet.
- Word niet boos op je puppy, want dat begrijpt hij toch niet. Vergeet niet de hond regelmatig uit te laten en wees lief voor je nieuwe kleine vriend, dan zal je zo een zindelijke pup hebben!
Advertentie
Waarschuwingen
- Bedenk dat je puppy gewend zal raken aan je schema. Dus zelfs als je een dag vrij hebt, moet je nog steeds opstaan om je puppy rond de gewoonlijke tijd uit te laten. Honden zijn echte gewoontedieren.
- Als je er voor kiest om je puppy aan een hok te laten wennen, doe dat dan wel op een aardige manier.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/house-training-your-puppy
- ↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 Teoti Anderson, The Super Simple Guide to Housetraining , p. 29 (2004), ISBN 0-7938-3465-1
- ↑ http://ice.ucdavis.edu/~robyn/Korina/Criticalperiodsinpuppydevelopment.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.sspca.org/PDFs/Dog-Behavior/Crate%20Training%20for%20Your%20Dog%20or%20Puppy.pdf
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/crate_training.html?credit=web_id96084771
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.sspca.org/PDFs/Dog-Behavior/House%20Training%20Your%20Adult%20Dog%20or%20Puppy.pdf
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/house-training-your-puppy
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/dogs/tips/housetraining_puppies.html
Advertentie