Pdf downloaden
Pdf downloaden
Ramboetan, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, groeit nu in tropische klimaten over de hele wereld. De vrucht is vernoemd naar het Indonesische woord voor “haar”, en is herkenbaar aan de zachte, afhangende stekels. In Costa Rica staan ze bekend als Mammon Chino , ofwel “Chinese Zuiger”—dit vanwege de manier waarop je ramboetan eet, en het verwantschap aan de lychee, een typisch Chinese vrucht.
Stappen
-
Kies een rijpe ramboetan uit. Ramboetans zijn eerst groen, en worden vervolgens rood, oranje of geel naarmate ze rijpen. De haarachtige “stekels” zijn groen als de ramboetan net geplukt is, maar als de stekels zwart worden blijft het fruit nog minstens een paar dagen goed. [1] X Bron
-
Snijd een sleufje in de schil. Houd de ramboetan stevig vast op een plat oppervlak, en houd daarbij beide uiteinden vast. Zet een scherp schilmes in het midden van de vrucht, alsof je het doormidden zou snijden. Snijd voorzichtig om de harige, leerachtige schil door te snijden zonder het vruchtvlees te doorboren. Kerf je een weg langs de halve vrucht om de sleuf langer te maken. [2] X Bron
- Je kunt de schil ook openbreken met je duimnagel, of zelfs met je tanden. De stekels zijn zacht en onschadelijk. De huid is echter oneetbaar en kan nogal bitter smaken.
-
Maak de ramboetan open. Je zou de opengesneden schil vrij makkelijk uit elkaar moeten kunnen trekken. Trek de ene kant helemaal over de vrucht heen, alsof je een deksel met scharnier openmaakt. In de schil zit een vrucht die op een druif lijkt: ovaal, iets doorzichtig en wit of lichtgeel.
-
Knijp in de schil om de vrucht eruit te drukken. Knijp de overgebleven schil voorzichtig in om het eetbare vruchtvlees je hand in te drukken.
-
Verwijder de pit. De pit in het midden is rauw oneetbaar. Snijd het vruchtvlees in zonder de pit te door te snijden, en probeer de pit eruit te halen. Sommige ramboetans (de “freestone”-soorten) hebben een losse pit die er makkelijk uitglijdt, terwijl de pit van anderen aan het vruchtvlees kleeft (“clingstone”). [3] X Bron Als je een clingstone-ramboetan hebt, laat de pit dan zitten en spuw die uit als je het vruchtvlees gegeten hebt.
-
Eet de vrucht. Als je de pit verwijderd hebt, kun je het vruchtvlees je mond in knijpen. Als de pit er nog in zit, dien je te weten dat daar een taai, papierachtig laagje omheen zit. Knabbel het vruchtvlees dat om de pit zit weg om te voorkomen dat je in die harde laag bijt.
- De meeste ramboetan zijn zoet en sappig, maar sommige soorten zijn zurig of iets droger. [4] X Bron
- De pit van de ramboetan is meestal bitter, maar bij sommige soorten is die iets zoetig. Hoewel een kleine minderheid ook de rauwe pit opeten, bevatten de pitten van de ramboetan sporen van mogelijk giftige chemicaliën. [5] X Bron Het eten van de pitten geniet niet de aanbeveling, zeker niet voor kinderen en dieren.
Advertentie
-
Overweeg om de pitten te roosteren. In sommige gebieden worden de pitten geroosterd en gegeten, net zoals je dat met noten zou doen. Hoewel de pitten op deze manier eetbaar zijn, zijn ze iets bitter en kunnen ze mild verdovende eigenschappen hebben. [6] X Bron Er is meer onderzoek nodig om officieel vast te kunnen stellen dat het veilig is om deze pitten te eten. [7] X Bron
-
Maak ramboetanjam. Pel 500 gram ramboetans en twee kruitnagels. Kook de ingrediënten in water tot het vruchtvlees van de pit loslaat. Gooi de laagjes die om de pitten zitten weg, en doe de pitten vervolgens in een beetje water om zacht te koken. Breng het vruchtvlees, de zachte pitten en 350 gram suiker aan de kook. Laat het een minuutje of twintig pruttelen, of zo lang nodig is om een jamachtige structuur aan te nemen. Verwijder daarna de kruidnagels en doe de jam in gesteriliseerde potjes. [8] X Bron Pijpers, Dick, Jac. G. Constant, and Kees Jansen. <i>The Complete Book of Fruit</i>. NY: Gallery Books, 1986.
- Voor een snel toetje kun je de vruchten stoven nadat je ze gepeld en gekookt hebt.
-
Bewaar de overgebleven ramboetans in de koelkast. Ramboetans blijven slechts maximaal twee weken goed. Meestal blijven ze echter maar een paar dagen na de aanschafdatum goed. Bewaar de hele, ongepelde vruchten in geperforeerde plastic zakjes in de koelkast—zo verleng je de levensduur van de ramboetans. [9] X Bron
-
Vries de ramboetans in voor een speciaal dessert. Vries de hele, ongepelde ramboetans in. Doe ze hiervoor in een hersluitbare diepvrieszak. Pel de vruchten en zuig erop als ze net uit de vriezer komen. Zo heb je een heerlijke melk- en snoepachtige traktatie. [10] X BronAdvertentie
Tips
- Als je gasten ramboetans serveert kun je het halve schilletje laten zitten als decoratie.
- Je kunt de ramboetans drie tot vijf dagen goed houden in de koelkast. Bedek ze hiervoor met plastic folie om te voorkomen dat er vocht aan de vruchten onttrokken wordt. Als je in een vochtige omgeving woont kun je de vruchten ook buiten de koelkast bewaren. [11] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Pas goed op voor fruitmaden. Bruine, zanderig spul op de plek waar de vrucht aan de steel zit verraadt de aanwezigheid van deze beestjes.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.rambutan.com/
- ↑ http://www.globalgourmet.com/food/special/1999/asian/rambutan.html
- ↑ http://www.rambutan.com/
- ↑ https://books.google.com/books?id=Ag-1Fzs0bxMC&printsec=frontcover
- ↑ https://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/rambutan.html
- ↑ https://books.google.com/books?id=Ag-1Fzs0bxMC&printsec=frontcover
- ↑ http://www.foodnavigator.com/Science/Seed-waste-may-be-source-of-new-fats-Study
- ↑ Pijpers, Dick, Jac. G. Constant, and Kees Jansen. The Complete Book of Fruit . NY: Gallery Books, 1986.
- ↑ http://rfcarchives.org.au/Next/Fruits/Rambutan/RambutanPostharvest11-92.htm
Advertentie