Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een sigaar roken is een fijne manier om te ontspannen of een speciale gelegenheid te vieren. Voordat je een sigaar rookt, moet je weten hoe je de juiste soort kiest, de sigaar snijdt en daarna aansteekt. Een sigaar opsteken heeft alles te maken met het proeven van de smaak en niet zozeer met het inademen van de rook. Als je snel wilt weten hoe je als een pro een sigaar rookt, volg dan deze stappen.
Stappen
-
Leer de verschillende soorten sigaren kennen. In plaats van de eerste de beste sigaar te pakken die je tegenkomt, kun je uitzoeken hoe je verschillende sigaren herkent, of een verkoper om hulp vragen bij het kiezen van een bepaalde sigaar. Door je bewust te zijn van het bestaan van verschillende soorten sigaren voel je je, wanneer je begint met roken, beter geïnformeerd. Er is een verscheidenheid aan sigaren om uit te kiezen. [1] X Bron
- De Corona. Deze sigaar is 15,2 cm lang met een ringmaat van 42 – deze maat verwijst naar de diameter van de sigaar. Deze sigaar heeft een open voet (het gedeelte dat aangestoken wordt) en een gesloten en afgeronde kop (het deel dat je rookt).
- De Pyramid. Deze sigaar heeft een puntige, gesloten kop.
- De Torpedo. Deze sigaar heeft een uitstulping in het midden, een puntige kop en gesloten voet.
- De Perfecto. Deze is gelijk aan de Torpedo, behalve dat hij een uitstulping in het midden en twee gesloten uiteinden heeft, waardoor het een rondere sigaar is.
- De Panatela. Deze sigaar is 17,8 cm lang met een ringmaat van 38 en is langer en dunner dan de Corona.
- De Culebra. Deze sigaar is gemaakt van drie gevlochten Panatellas. Hij ziet eruit als een dik touw.
-
Probeer een milde sigaar (of probeer er een paar). Begin met het uitproberen van een paar verschillende soorten sigaren. Wees niet te gretig en koop geen hele doos van dezelfde soort sigaren om er dan achter te komen dat je ze niet lekker vindt. Zoek in plaats daarvan naar verschillende soorten sigaren die aan jouw behoeften zouden kunnen voldoen. Begin met een milde sigaar; die is minder duur, en heeft ook een minder intense smaak en is daarom geschikter voor beginners.
- Hoe langer en dikker een sigaar, des te intenser is hij. Als beginner kun je beginnen met een langere en dunnere sigaar in plaats van een kleine, dikke, die je eerder doet hoesten.
-
Inspecteer de sigaar. Voordat je de sigaar koopt, moet je hem voorzichtig inknijpen om ervoor te zorgen dat er geen plekken in zitten die te hard of te zacht zijn. Dit kan erop wijzen dat de sigaar slecht trekt of helemaal niet rookt. Kijk ook uit naar knobbels in de sigaar en let erop dat de tabak aan het einde niet verkleurd is en ook dat de verpakking ook niet verkleurd is.
-
Bewaar de sigaar op de juiste manier. Als je een humidor, een doos voor het bewaren van sigaren, bezit of hebt gekocht, zorg er dan voor dat je de sigaren direct in de doos opbergt. Als je geen humidor hebt, koop dan niet meer dan een paar sigaren tegelijk, omdat ze binnen een paar dagen uitdrogen. Haal ze ook niet uit hun cellofaan verpakking. Laat een sigaar niet onbeschermd achter. Bewaar ze in Tupperware of een andere luchtdichte opbergtrommel.
-
Plaats het mes op de sigaar. Om de sigaar te snijden, moet je in de dop snijden, die om uitdroging te voorkomen op de kop van de sigaar wordt geplaatst. Je kunt het beste een zogenaamde guillotine (een snijder met een enkel blad) gebruiken, maar het lukt ook met een heel scherp mes. Gebruik, tenzij je de sigaar kapot wil maken, geen botte schaar, je tanden of een ontbijt-mes. Tik met het mes gewoon op het kop (of de dop) van de sigaar om het in positie te plaatsen. Snij nog niet. [2] X Bron
- Richt het mes op de plek waar de sigaar de wikkel raakt, waardoor de dop er niet af kan vallen.
-
Snij de sigaar met één beweging af. Het doel van het snijden is om de sigaar te kunnen roken zonder de oorspronkelijke vorm te verpesten. Houd de sigaar met één hand vast en de guillotine met de andere. Plaats de kop van de sigaar in de guillotine en snijd in de dop, ongeveer 0,15 tot 0,3 cm naar beneden. Snijd de dop (of kop) in een snelle beweging af.
- Als je te langzaam of voorzichtig doet, heb je meer kans om de verpakking te scheuren.
-
Kies de juiste aansteker. Lange houten lucifers of een butaanaansteker zijn het beste, omdat ze de smaak van de sigaar niet aantasten. Gebruik geen papieren lucifers, gasaanstekers of - het ergste van alles - geurkaarsen. Je kunt ook een speciale sigarenaansteker in de winkel krijgen. [3] X Bron
-
Verwarm de tabak in de voet van de sigaar. De voet van de sigaar is het deel dat je daadwerkelijk aansteekt. Houd de vlam onder de voet zonder hem aan te raken en draai de sigaar een paar keer rond totdat de voet gelijkmatig is opgewarmd. Dit wamt je tabak op en maakt het gemakkelijker om de sigaar aan te steken.
-
Steek de sigaar aan. Houd de vlam voor de sigaar zonder hem aan te raken. Adem dan net genoeg in om de sigaar te laten branden. Zorg ervoor dat je de rook niet inhaleert.
-
Blaas, als je wilt, licht op de voet van de sigaar. Je doet dit om ervoor te zorgen dat het vuur gelijkmatig wordt verdeeld. Keer, om te controleren of de sigaar volledig is aangestoken, het aangestoken uiteinde naar je mond en blaas er zachtjes op; de aangestoken delen lichten oranje op.
-
Rook de sigaar. Houd de sigaar tegen je mond en trek de rook naar binnen. Houd het een paar seconden in je mond om te proeven en blaas dan uit. Inhaleer de sigarenrook niet. Een sigaar is niet hetzelfde als een sigaret. De smaak is bedoeld om geproefd, maar niet geïnhaleerd, te worden.
-
Neem om de 30 seconden tot een minuut een trekje en draai de sigaar rond. Blijf dit doen om de sigaar in goede vorm te houden. Vergeet niet dat je met een goede sigaar 2 tot 3 uur doet.
-
Verwijder na ongeveer twaalf trekjes de band. De band zit op de sigaar om te voorkomen dat de tabak scheurt, maar je hebt hem niet meer nodig nadat je de sigaar hebt aangestoken. Na twaalf trekjes valt de band er door de hitte vanzelf af.
-
Geniet van je sigaar met een alcoholhoudend drankje. Hoewel je niet verplicht bent om met een alcoholische drank van je sigaar te genieten, kan dat de rookervaring verbeteren en de smaken van de sigaar naar boven brengen. Enkele geweldige drankjes voor het roken van een sigaar zijn onder andere port, cognac, bourbon of whisky, of rode wijn - vooral Cabernet Sauvignon. [4] X Bron
- Een drankje op koffiebasis - of zelfs gewoon koffie - kan de smaak van een sigaar ook naar voren halen.
- Hoewel een sigaar de smaak van veel soorten bier kan overheersen, is een India Pale Ale (IPA) een perfecte metgezel voor bijna elke sigaar.
- Elke drankje waarin Kahlua wordt gebruikt, gaat geweldig samen met een sigaar.
- Je kunt ook met een Martini genieten van je sigaar.
-
Doof de sigaar als je klaar bent met roken. Leg hem gewoon in de asbak. De sigaar zal na een minuut of twee vanzelf uitgaan, als er niet aan getrokken wordt. Blaas, voordat je hem neerlegt eerst zachtjes door de sigaar om eventuele rook te verdrijven. Het hierna opnieuw aansteken van een sigaar, leidt over het algemeen tot een sterke, bittere smaak; daarom gooien de meeste liefhebbers een al eerder gerookte sigaar weg.
Tips
- Wees een nette roker. Maak geen rommel (echte sigaren zijn 100% biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot sigaretten, maar wikkels zijn dat soms niet).
- Probeer 2-3 exemplaren van een bepaalde sigaar voordat je besluit dat je die soort niet lekker vindt; individuele sigaren, zelfs uit dezelfde doos, kunnen in smaak en genot variëren.
- Je hoeft niet constant de as van je sigaar te tikken: het handelsmerk van een goed gerolde sigaar is dat de as nog een tijdje aan het einde blijft staan (veel sigaren hebben een askegel van 2,5 tot 3,5 cm); zorg er alleen voor dat je niet onder de as komt te zitten.
- Een drankje bij je sigaar kan de ervaring verbeteren.
- Pas op met roken in de wind; de wind kan ongelijkmatige of snelle verbranding veroorzaken, en ook as in je ogen blazen.
- Koop een humidor als je de sigaren voor een lange tijd opbergt.
- Probeer eens hoe je sigaren als dessert of als begeleiding bij een maaltijd kunt combineren.
- Als je sigaar uitgaat, is het geen goede sigaar of je trekt er niet vaak genoeg aan.
- Inhaleer niet, tenzij je een zware roker bent. Verder is de kleur een manier om de intensiteit van de sigaar te meten. Een zwarte of donkere sigaar is intenser. Een lichtere met de kleur van barnsteen is een goede om mee te beginnen.
- Als je je eigen sigaren rolt, kun je precies zien wat er in zit en kun misschien je eigen ingrediënten toevoegen, en verder kan het leuk en goedkoper zijn dan het gewoon kopen van de sigaren.
Waarschuwingen
- Zelfs een gewoon trekje heeft nicotine en andere ingrediënten in zich, die worden opgenomen door de slijmvliezen in je mond.
- Er is in de sigarenwereld een aandoening bekend die 'sigaarmisselijkheid' wordt genoemd. Het komt vooral voor bij niet-rokers of mensen die niet vaak roken en is een misselijk/duizelig gevoel dat gepaard kan gaan met overgeven. Als dit je gebeurt, heb je geen overdosis nicotine opgelopen, maar nieuwe rokers moeten zich hiervan wel bewust zijn en beginnen met mildere/kleinere sigaren.
- Inhaleer de rook van de sigaar niet ! Als je je bewust bent van de gevolgen voor de gezondheid, zult je weten dat deze kunnen worden geminimaliseerd (maar nooit worden geëlimineerd) als je niet inhaleert. Sigaretten zijn bedoeld om te worden ingeademd, omdat ze voorzien zijn van een filter. Sommige sigaretten hebben echter geen filters.
- Denk niet alleen aan de gezondheidseffecten op lange termijn van roken - er zijn ook veel tijdelijke, korte-termijneffecten. Elke vorm van rook bevat koolmonoxide, een gas dat je lichaam van zuurstof uitput, en je fysieke vermogen tot ongeveer 6 uur na inname beïnvloedt.
- Sigaren zijn niet gezond. Sigaren bevatten 10-40 keer de hoeveelheid nicotine die een sigaret heeft. De feitelijke opname hangt af van de frequentie van trekjes, inhaleren, enz. en is niet exact bekend.
- Het gezondheidsrisico dat je loopt is evenredig aan de mate van blootstelling.
- Als je echt de drang hebt om iets aan te steken en te roken, overweeg om je eigen sigaren te maken (zie gerelateerde artikelen) en deze te vullen met iets dat minder schadelijk is dan tabak.