Vrijwilligerswerk is het besteden van je tijd en het verlenen van diensten aan een andere persoon of organisatie, zonder de verwachting van een geldelijke beloning. Eerst moet je een organisatie kiezen waar je vrijwilligerswerk wilt doen. Wanneer je weet aan wie je je diensten wilt aanbieden, dan kun je een brief sturen waarin je aangeeft vrijwilliger te willen worden, onder vermelding van je beweegredenen, uiting van interesse in een bepaalde functie als vrijwilliger en het bespreken van de manier waarop je vaardigheden en ervaring anderen kan helpen. Weten hoe je als vrijwilliger moet solliciteren en welke gegevens je dient te vermelden, kan je helpen bij het vinden van een rol binnen een organisatie waar je hart ligt, om de levens van andere mensen en jezelf te veranderen.
Stappen
-
Zoek naar open vrijwilligersposities. Deze kun je meestal wel vinden op de website van een bedrijf, hetzij naast de lijst met betaalde vacatures of in een aparte colofon, speciaal voor vrijwilligers.
- Zoek naar meerdere posities om er een te vinden die het best bij je zou passen.
- Probeer een idee krijgen van de vereisten voor de positie waarin je geïnteresseerd bent. Het is belangrijk om dit te doen voordat je solliciteert, want hoewel het geen betaalde functie is, kan er voor die positie nog steeds een bepaalde reeks vaardigheden, ervaringsniveau of opleiding nodig zijn.
-
Doe onderzoek naar het bedrijf. Zodra je een positie hebt gevonden waarin je geïnteresseerd bent, moet je vertrouwd raken met het bedrijf of de organisatie waarin je graag wilt werken. Hoewel je geïnteresseerd kunt zijn en geschikt voor een bepaalde functie, kun je merken dat de waarden van de organisatie sterk afwijken van je eigen waarden. Voordat je op een functie solliciteert, dien je er zeker van te zijn dat je prettig kunt werken in die positie, en dat je past binnen de organisatie.
- Lees de missie en de waarden van de organisatie. Deze horen ergens op de website van de organisatie te staan, en kan je uiteindelijk veel tijd en frustratie besparen.
-
Ga na wie je moet contacteren. Als de vrijwilligerspositie waarvoor je wilt solliciteren online stond of ergens in gedrukte vorm te lezen was, dan dient er een contactpersoon bij te staan voor geïnteresseerden. Je moet weten wie verantwoordelijk is voor het inhuren/werven van nieuw personeel, evenals de contactgegevens van die persoon.
- Indien er geen contactpersoon staat vermeld in de vacature, zoek dan op de website van de organisatie om te bepalen wie verantwoordelijk is voor personeelszaken. Je moet wellicht contact opnemen met de afdeling personeelszaken van de organisatie, om deze informatie te vinden.
- Als het aannemen van personeel de verantwoordelijkheid is van een hooggeplaatste leidinggevende, dan moet je wellicht je brief richten aan die persoon.
Advertentie
-
Houd het zakelijk. Je moet je brief op dezelfde manier schrijven alsof je solliciteert naar een betaalde functie. Wees professioneel en consistent in je brief, want een slecht geschreven brief kan je de functie kosten.
- Gebruik een uniforme tekengrootte en een lettertype geschikt voor een zakelijke brief. Houd het bij een tekengrootte tussen 10 en 12 punten, en kies een lettertype dat gemakkelijk is om te lezen en met strakke lijnen, zoals sans serif. Enkele voorbeelden van professioneel ogende lettertypen zijn Arial, Century Gothic, Futura, Lucida Sans, News Gothic, Technical, Times New Roman en Rockwell. [1] X Bron
- Gebruik geen ongebruikelijke of unieke kleuren in je brief. Typ de tekst van je brief in het zwart.
-
Deel je brief goed in. Kies een juiste opmaak zodat je zo professioneel mogelijk overkomt.
- Schrijf je contactgegevens linksboven in de hoek van het document. Vermeld je volledige naam, adres, telefoonnummer en emailadres. [2] X Bron
- Voeg twee of drie regeleinden toe en schrijf daarna de naam van de contactpersoon. Begin met zijn of haar volledige naam (of titel, als er geen voornaam is gegeven -- bijvoorbeeld Mevr. Steen), de afdeling waarin de persoon werkzaam is, de naam van de organisatie waar je vrijwilligerswerk wilt doen, en het adres van de organisatie. [3] X Bron
- Vermeld eventueel ook de datum op je brief, zodat de persoon die je sollicitatie bekijkt weet wanneer de brief geschreven is. Dit kan worden ingevoegd tussen je contactgegevens en die van de organisatie. [4] X Bron
-
Begin je brief. Het eerste wat je moet doen (na het vermelden van je contactgegevens en de contactgegevens van de organisatie) is het aanspreken van de geadresseerde met een passende titel. Als de ontvanger een arts is of een doctoraat heeft, spreek diegene dan aan als Dr. Is dit niet het geval, gebruik dan meneer of mevrouw. Is het geslacht van de geadresseerde onduidelijk is, gebruik dan de volledige naam van de persoon in plaats van een titel. [5] X Bron Wordt er geen contactpersoon vermeld in de vacature en kun je er niet achter komen aan wie je de brief moet richten, dan kun je wellicht wegkomen met een onderwerpsregel, in plaats van een formele aanhef. [6] X Bron
-
Schrijf de eerste alinea. Dit gedeelte van de brief is de locatie waarin je jezelf aanprijst bij de administratie van je organisatie naar keuze. Het is de bedoeling om jezelf meteen te introduceren en je intenties kenbaar te maken.
- Vermeld je interesse in de positie.
- Vermeld waar je de vacature voor deze vrijwilligersfunctie hebt gezien.
- Schrijf in twee tot drie zinnen wat je ervaring en deskundigheid zijn op het gebied van je interesse.
- Heb je een diploma behaald of cursussen gevolgd in het werkveld waarnaar je solliciteert, noem die dan in dit deel van de brief.
- Verwijst naar de missie of waarden van de organisatie, en geef aan waarom jij die belangrijk vindt. Koppel eveneens je opleiding, ervaring en/of belangen aan de waarden of de missie van het bedrijf. Laat het bedrijf weet dat je bereid en in staat bent om te werken aan de doelstellingen van de organisatie.
-
Schrijf de tweede alinea. Nu je jezelf hebt geïntroduceerd en je interesse in het vrijwillig besteden van je tijd en inspanning formeel hebt verklaard, vertel je het bedrijf of de organisatie wat meer over jezelf.
- Bespreek je beschikbare tijd en ervaring als vrijwilliger, en geef aan in hoeverre die ervaring relevant is voor de positie. Als je vorige banen niet rechtstreeks relevant zijn voor de vrijwilligerspositie zijn, vermeld dan je arbeidsverleden als manier om je specifieke sterke punten als werknemer te benadrukken. Je kunt je concentreren op je arbeidsethos, je toewijding je huidige of voormalige werkgevers en eventuele overdraagbare vaardigheden die relevant kunnen zijn voor de vrijwilligerspositie die je ambieert.
- Noem alle vaardigheden die je bezit welke nuttig of relevant kunnen zijn voor deze positie, en geef aan waarom deze vaardigheden nuttig zouden kunnen zijn voor de vrijwilligersorganisatie.
- Heb je substantiële resultaten waar je trots op bent (en die relevante of overdraagbare vaardigheden hebben opgeleverd), beschrijf dan in detail hoe deze resultaten van jou de ideale kandidaat maken voor de vrijwilligerspositie waarin je bent geïnteresseerd.
- Noem alle belangrijke kwesties of problemen die je met succes hebt kunnen identificeren en oplossen binnen je huidige of voormalige banen of stages. [7] X Bron
- Bespreek alle manieren waarop je met succes nieuw beleid of procedures hebt geïntroduceerd bij je huidige of vorige banen en/of stages. [8] X Bron
- Vermeld alle exemplaren die je vermogen illustreren om initiatief te nemen en verantwoordelijkheid of leiderschapsvaardigheden tonen. [9] X Bron
-
Schrijf de derde alinea. De eerste twee alinea's dienen je met succes te hebben voorgesteld als vrijwilliger en te vermelden waarom je geïnteresseerd bent in de positie. Daarnaast heeft het geïllustreerd waarom je een geschikte kandidaat bent voor de positie. In je afsluitende alinea sluit je de brief af door aan te geven wat je kunt bieden.
- Laat de hurende partij weten hoeveel tijd je voor elke week vrij kunt maken. Heb je specifieke dagen of tijden die beter passen in je planning, laat de inhurende partij dan weten wanneer je beschikbaar bent als vrijwilliger zodra je aangenomen wordt binnen de organisatie.
- Ga er niet vanuit dat je de functie krijgt. Over jezelf en je beschikbaarheid schrijven alsof je de buit al binnen hebt kan de organisatie juist doen besluiten je niet aan te nemen.
- Vraag de inhurende partij om de gelegenheid elkaar persoonlijk te ontmoeten om de positie verder te bespreken, en laat hem of haar weten wanneer je beschikbaar zou zijn voor een gesprek. Het is belangrijk om flexibel te zijn bij het maken van een afspraak voor een gesprek, dus probeer je agenda vrij te houden en wees bereid om op korte termijn langs te komen.
-
Schrijf een professionele afsluiting. Bedank de vragende partij formeel voor zijn of haar tijd en aandacht. Houd het taalgebruik formeel, aangepast aan de organisatie en met inbegrip van een professionele afsluiting, zoals 'Met vriendelijke groet', 'Hartelijke groet', of 'Hoogachtend'.
-
Onderteken de brief. Vermeld zowel een getypte als een handgeschreven handtekening. Als je de brief e-mailt naar de vragende partij, print deze dan uit en onderteken hem met pen (gebruik zwarte inkt zodat het bij het lettertype past) en scan de ondertekende brief vervolgens naar een PDF-bestand.Advertentie
-
Controleer je brief. Let op eventuele typefouten, spelfouten, grammaticale fouten en interpunctiefouten. Deze kunnen een sollicitatiebrief er slordig en onprofessioneel uit doen zien. [10] X Bron
-
Doe er je cv bij. Hoewel je het in de brief al hebt gehad over je vaardigheden, ervaring en kwalificaties, moet je nog steeds een cv meesturen met je brief. Hiermee informeer je de andere partij over details met betrekking tot je arbeidsverleden, opleiding, met specifieke informatie, zoals de duur van een bepaalde baan of vrijwilligerswerk. Door het bijvoegen van een cv geef je ook een zekere mate van professionaliteit aan. Het laat de andere partij weten dat je het werk serieus neemt en inspanning wilt leveren om deel uit te maken van de organisatie.
-
Zorg voor twee aanbevelingsbrieven. Hoewel niet elke stage een aanbeveling vereist, kan dit soms wel het geval zijn. Zelfs als die niet verplicht zijn, kan het bijvoegen van aanbevelingsbrieven een andere manier zijn om je inzet voor professionaliteit aan te tonen. [11] X Bron
- Aanbevelingsbrieven moeten worden geschreven door zakelijke of persoonlijke referenties die kunnen getuigen van je karakter en capaciteiten. [12] X Bron
- In plaats van aanbevelingsbrieven kun je er een lijst bijdoen van zakelijke referenties met contactgegevens van elke referentie. Hiermee kan de organisatie je referenties contacteren, mocht dit nodig zijn, en het blijkt dat je positieve werkrelaties kunt handhaven met huidige en voormalige werkgevers en/of collega's.
-
Verstuur je brief. De organisatie moet opgegeven hebben of brieven online moeten worden ingediend of per post. Volg de vereisten van de organisatie op. Als je je brief per post wilt verzenden, dan dien je zorg te dragen voor voldoende frankering met de juiste naam en het juiste postadres van de contactpersoon op de envelop.
-
Bel of mail de organisatie na het versturen van je brief. Wacht ten minste een paar dagen (misschien zelfs een week) voordat je contact opneemt, en wees niet te opdringerig of veeleisend. Stuur gewoon een hartelijke e-mail of bel tijdens kantooruren naar de contactpersoon voor die vrijwilligerspositie. Laat hem of haar weten dat je een sollicitatiebrief hebt gestuurd en dat je formeel je interesse in de mogelijkheden om deel uit te kunnen maken van de organisatie wilde uiten. En bovenal, vergeet niet altijd professioneel en hoffelijk te blijven.
-
Schrijf een bedankje na alle gesprekken die je hebt gevoerd. Dit is een beleefde en professionele manier om de hurende partij te laten weten dat je zijn of haar tijd waardeert. Het bedankje kan een werkelijke brief zijn of een e-mail, en je moet een briefje sturen aan elke interviewer die je hebt gesproken. [13] X Bron
- Noem de interviewer bij de naam. [14] X Bron
- Bedank hem of haar voor de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en over de positie te praten. [15] X Bron
- Probeer over iets specifieks te praten waar de interviewer het over heeft gehad tijdens jullie gesprek. Door hem of haar in het bedankje te laten weten dat je geïnteresseerd was in wat hij/zij zei heeft gezegd, laat je merken dat je met aandacht hebt geluisterd en dat je de gelegenheid serieus nam. [16] X Bron
- Sluit af met een beleefd slotwoord waarin je niet doet alsof je de positie hebt verdiend. Zeg iets als, 'Ik kijk ernaar uit om verder met u te praten over deze functie', of wens de interviewer succes met het verdere selectieproces.
- Sommige organisaties worden overspoeld met verzoeken van vrijwilligers en kunnen je verzoeken geen verder contact op te nemen. Doe in elk geval zoals aangegeven wordt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.umuc.edu/students/support/careerservices/coverlettertutorial/faq.html
- ↑ https://www.umuc.edu/students/support/careerservices/coverlettertutorial/faq.html
- ↑ http://www.monash.edu.au/students/assets/docs/career-connect/samples/volunteering-job-advert-cover-letter.pdf
- ↑ http://www.monash.edu.au/students/assets/docs/career-connect/samples/volunteering-job-advert-cover-letter.pdf
- ↑ http://www.monash.edu.au/students/assets/docs/career-connect/samples/volunteering-job-advert-cover-letter.pdf
- ↑ http://money.usnews.com/money/careers/articles/2012/10/11/the-7-deadly-sins-of-cover-letter-writing
- ↑ http://www.mtu.edu/career/students/docs/resume-handout.pdf
- ↑ http://www.mtu.edu/career/students/docs/resume-handout.pdf
- ↑ http://www.mtu.edu/career/students/docs/resume-handout.pdf
- ↑ http://money.usnews.com/money/careers/articles/2012/10/11/the-7-deadly-sins-of-cover-letter-writing
- ↑ http://www.unesco.org/new/en/apia/about-this-office/internship-and-volunteer/
- ↑ http://www.unesco.org/new/en/apia/about-this-office/internship-and-volunteer/
- ↑ http://www.forbes.com/sites/lizryan/2015/06/08/how-to-write-a-thank-you-note-after-a-job-interview/
- ↑ http://www.forbes.com/sites/lizryan/2015/06/08/how-to-write-a-thank-you-note-after-a-job-interview/
- ↑ http://www.forbes.com/sites/lizryan/2015/06/08/how-to-write-a-thank-you-note-after-a-job-interview/
- ↑ http://www.forbes.com/sites/lizryan/2015/06/08/how-to-write-a-thank-you-note-after-a-job-interview/