Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het maakt niet uit of je zelf hebt aangeboden een speech te houden op een bruiloft of dat ze je ervoor gevraagd hebben, het idee een goede trouwspeech te moeten geven kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Toch is dat helemaal niet nodig. Door te leren hoe je een goed onderwerp voor je speech kiest, de tekst duidelijk op kunt schrijven en de speech op de juiste manier moet houden kun je de druk van de beproeving halen en ervoor zorgen dat je een zo goed mogelijke speech houdt.
Stappen
-
Begin op tijd met brainstormen voor de toast. Dit is je kans om een eerbetoon aan het paar te betuigen, dus wacht niet tot de laatste avond voor de bruiloft om te bedenken wat je gaat zeggen. Zelfs als je het deels een beetje spontaan wilt houden is het een goed idee om in ieder geval de belangrijkste punten van je speech op te schrijven voor het geval je van de zenuwen dichtklapt en niks meer weet te zeggen.
- Noteer om te beginnen een aantal verschillende anekdotes, verhalen of onderwerpen waar je je speech op zou kunnen baseren. Wat is het eerste waar je aan denkt als je je vriend, broer of neef die gaat trouwen, voor de geest haalt?
- Wat wil je graag zeggen over je vriend, vriendin of familielid? Wat zou je willen benadrukken? Probeer om te beginnen te bedenken wat de belangrijkste ideeën zijn die je in je speech wilt opnemen. Wat is er belangrijk aan deze verbintenis tussen twee mensen?
- Wat je ook kunt doen is gewoon gaan schrijven, in plaats van eerst te gaan brainstormen over allerlei onderwerpen of abstracte ideeën. Zet je pen op het papier en schrijf vrijuit over de persoon op wie je de toost gaat uitbrengen. Probeer ongeveer 10 minuten te schrijven zonder te stoppen. Laat je pen maar bewegen en kijk wat eruit komt.
-
Probeer het kort, aardig en persoonlijk te houden. De beste trouwspeeches zijn eerlijke verhalen die recht uit het hart van de spreker komen. Sommige verhalen zijn misschien grappig en andere een beetje droevig, alle trouwspeeches hebben als het goed is één ding gemeen: ze zijn bedoeld als eerbetoon aan het bruidspaar, of aan één van hen, en om de verbintenis tussen hen tweeën op een persoonlijke manier te vieren.
- Je hoeft geen cabaretier of komiek te zijn om een goede speech te geven. Een grappig citaat of een komisch verhaal kan een leuke wending aan het geheel geven, maar houd het wel netjes. Anekdotes waar naaktscènes, dronken buien of exen in voorkomen kunnen, als het verhaal verkeerd valt, erg genânte momenten opleveren. Houd het liever eerlijk maar netjes.
-
Zorg dat de speech over het bruidspaar gaat. Een toast houden is niet een kans voor jouzelf om in het middelpunt te staan. Het is niet jouw dag en de speech moet niet over jou gaan, ook niet als jij een centrale rol speelt in één van de verhalen die je aan het vertellen bent. Of je nu een anekdote vertelt of een gedicht voordraagt, de toast moet gerelateerd zijn aan het stel, een eerbetoon aan hen zijn en recht uit je hart komen.
- Tel, om na te gaan of inderdaad het bruidspaar centraal staat in je speech, hoe vaak het woord 'ik' erin voorkomt en hoe vaak je de namen van de bruid en de bruidegom noemt. Als jij vaker voorkomt dan zij kun je je toespraakje beter nog een keer nakijken.
- Een speech over de moeilijkheden die een huwelijk met zich mee kan brengen kan, hoe realistisch ook, de indruk geven dat het huwelijk van het stel in kwestie gedoemd is te mislukken. Afstandelijke of al te belerende praatjes kun je beter voor een andere gelegenheid bewaren. Beperk je in dit geval gewoon tot wat jij denkt en voelt.
- Benader de bruid en bruidegom als één stel, ook als je één van hen al langer kent. Vergeet ook niet dat je een toast uitbrengt op hun toekomst, en niet op de 'goeie ouwe tijd'.
-
Ga op zoek naar een geschikte inleiding. Alles wat een toost nodig heeft om op gang te komen is een korte anekdote, een moment of een onderwerp dat voor jou als vertrekpunt kan dienen. Dat is je in- of aanleiding. Een speech op een bruiloft gaat vaak over de eerste keer dat je over de nieuwe partner van je vriend of vriendin hoorde, of over het moment waarop je merkte dat het stel een belangrijk onderdeel van je leven was, en dit zijn perfecte manieren om je speech mee te beginnen en er een persoonlijk tintje aan te geven. Omdat het jouw verhaal is zal dit een unieke speech opleveren. Je kunt ook op een creatieve manier je inleiding vinden:
- Begin je speech met een verhaal over een uitdaging die het stel samen aangegaan is, of over een manier waarop één van hen op een moeilijk moment steun had aan de ander.
- Begin je toast met opmerkingen over hoe één van hen in jouw ogen veranderd is vanaf het moment dat ze een relatie kregen.
- Als je straks oud en grijs bent, wat zul je je dan het meest herinneren van het stel? Is er iets waar je dan met name aan zult denken?
- Begin je speech door het op een positieve manier te hebben over een verrassend detail of karaktertrekje in één van beide, of allebei de, partners. Als de bruidegom astrofysicus is, en je hebt hem een keer iets zien doen wat niemand anders kan, bedenk dan of je daar niet een goed beginpunt van kunt maken. Houd het voor iedereen aardig.
Advertentie
-
Maak een opzetje voor je speech. Wanneer je eenmaal een aantal onderwerpen, verhalen of ideeën hebt verzameld die je in je speech wilt opnemen, kun je vervolgens voor twee manieren kiezen: je kunt je speech woord voor woord opschrijven, of je kunt alleen de hoofdpunten noteren. Beide manieren om een bruiloftsspeech te schrijven zijn even effectief.
- Als je spontaner wilt overkomen en het meer op een dialoog wilt laten lijken, noteer dan de belangrijkste punten waar je het over wilt hebben zodat je ze niet zult vergeten en laat je praatje verder op een natuurlijke manier verlopen. Neem ook korte aantekeningen of instructies voor jezelf op zoals: "Praten over hoe ik de bruid voor het eerst ontmoette, noemen hoe goed ze zich bij elkaar op hun gemak voelden." Het idee hierachter is dat de notitie je geheugen opfrist, terwijl de precieze woorden uit je blote hoofd moeten komen. Je kunt ook de volgende stappen volgen:
- Als je bij het idee vrijuit te moeten praten zenuwachtig wordt, schrijf je speech dan woord voor woord op, maar doe extra je best om contact te maken met het publiek. Neem alles op in je script, van gebaren en pauzes tot de momenten waarop je opkijkt. Zorg dat je geen kans hebt om het te verknoeien. Oefen om ervoor te zorgen dat je tijdens het toosten niet als een robot klinkt. [1] X Bron
-
Schrijf je speech op kaartjes. Misschien doet dit je denken aan het houden van een spreekbeurt op school, maar dat is juist goed. Je wilt dat dit een goede speech wordt. Aantekeningen maken op kaartjes is voor jezelf een goede manier om alles op orde te houden en er met je gedachten bij te blijven, helemaal als je niet zo zelfverzekerd bent als het gaat om spreken in het openbaar. [2] X Bron
- Als je je speech woordelijk uitschrijft, schrijf dan zo groot dat je het makkelijk kunt lezen. Prop niet alles op één kaartje. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je één en ander overzichtelijk houdt, dus probeer je aan een maximum van drie of vier kaartjes te houden. Nummer je kaartjes en houd ze op volgorde.
- Als je alleen de belangrijkste punten van je speech noteert, noteer ze dan op een duidelijke en beknopte manier. Zorg er wel voor dat je je eigen steno kent: noteer niet: "Over dat feest praten" op een kaartje als je op het moment zelf misschien niet meer weet wat je moet zeggen.
-
Neem in je speech een officieel einde op. Geef op een officiële manier aan dat de speech afgelopen is en geef aan wat je daarna moet zeggen. Bijvoorbeeld: "Laten we nu proosten op het geluk van Jessica en Jan. Op Jessica en Jan!" Hef terwijl je dit zegt je glas en wuif ermee langs alle aanwezigen, waarna je het richt op degene op wie je de toost uitbrengt, of tik je glas tegen hun glazen aan, als jullie dicht genoeg bij elkaar zitten. [3] X Bron
-
Oefen. Je moet ernaar streven om je speech te beperken tot twee minuten met mooie woorden die recht uit je hart komen. Op de meeste bruiloften wordt een groot aantal toosten uitgebracht en er wordt veel gepraat, en op een gegeven moment krijgen de meeste mensen wel zin om te gaan eten en dansen, dus zorg ervoor dat jij niet degene bent die maar doorpraat en voorkom dat je over je woorden gaat struikelen. Wat de toon, de stijl of de inhoud van je trouwspeech ook is, oefen hem totdat je alle puntjes op de i hebt gezet en houd het kort en aardig.
- Schrijf geen lange speech. Een trouwceremonie duurt meestal in zijn geheel maar 15 tot 20 minuten. Er is daarom geen reden om een toost van meer dan vijf minuten uit te brengen.
- Pas zo nodig je kaartjes aan. Als je merkt dat je tijdens een bepaald gedeelte van je speech te snel praat, schrijf dan ergens op het kaartje waar je het zeker zult zien: "langzamer praten." Als je bij een bepaald gedeelte maar blijft haperen kun je het beter weglaten. Als iets niet werkt kun je beter iets anders proberen.
- Als je zenuwachtig bent over het houden van je speech, probeer dan bijvoorbeeld voor je te zien waar het publiek zal komen te zitten, en doe net alsof je gebaren maakt in die richting, of oogcontact met de mensen die daar zitten. Als je dat maar genoeg oefent, zal het uiteindelijk vanzelf gaan.
Advertentie
-
Ga na waar de speeches gegeven zullen worden. De kans is groot dat jij niet de enige bent die een toost gaat uitbrengen op het gelukkige paar. Bij officiële bruiloften wordt de toost meestal uitgebracht na het diner, tussen het aansnijden van de taart en het eten van het dessert, of na de eerste danspasjes. [4] X Bron Overleg altijd even met de ceremoniemeester en vraag of hij of zij je het programma kan geven en de volgorde van de speeches. Hieronder volgt een volgorde die vaak wordt aangehouden bij het uitbrengen van toosts:
- De vader van de bruid of een oude vriend van de familie brengt een toost uit op het paar.
- De bruidegom brengt een toost uit op de bruidsmeisjes.
- De getuige brengt een toost uit op de beide ouderparen.
-
Proef de sfeer in de zaal. Voordat het grote moment is aangebroken heb je een laatste kans om de sfeer in de zaal te proeven en te bepalen of je speech zoals je die opgeschreven hebt, wel of niet geschikt is. Het is nooit te laat om iets te veranderen. Als je oude schoolvrienden en jonge mensen had verwacht en de zaal zit vol met mensen van over de 60, kan je toost er dan nog steeds mee door, of moet je hem misschien afronden vóór dat verhaal over Las Vegas?
- Als je merkt dat de sfeer echt totaal anders is dan je had verwacht, en je het gevoel hebt dat je je speech beter door het toilet kunt spoelen, zorg er dan voor dat je iets anders achter de hand hebt. Het hoeft helemaal niet ongepast te zijn om het uiterst kort en eerlijk te houden, en iets te zeggen als: "Voor mij is niks zo geweldig als zien hoe twee mensen zich voor de rest van hun leven aan elkaar binden. Voordat ik het te kwaad krijg, wil ik het hier graag bij laten."
-
Laat je eerste drankje het drankje zijn waarmee je op het bruidspaar proost. Een veelgemaakte fout op bruiloften: een paar drankjes te veel nemen om je zenuwen de baas te blijven. Loop niet het risico dat je zo zorgvuldig voorbereide toost een genânte vertoning wordt waarbij je over je woorden struikelt en maar wat in de microfoon brabbelt. Drink geen alcohol voordat je je toost gaat uitbrengen; vier in plaats daarvan de goede afloop door pas ná je speech een drankje te nemen. Het zal dan ook een stuk beter smaken.
-
Sta op als je aan de beurt bent. Soms wordt een toost aangekondigd door allemaal klinkende glazen, maar het komt ook voor dat de zaal volledig stil is en dat de ceremoniemeester door de microfoon iedere volgende spreker aankondigt. Wat het protocol ook is, volg het.
- In bepaalde culturen is het belangrijk dat alle glazen gevuld zijn voordat er een toost wordt uitgebracht. Kijk daarom even goed rond en ga voordat je je toost uitbrengt na of alle glazen (ook het jouwe) gevuld zijn. Er hoort wijn, champagne, of iets wat er als wijn uitziet in je glas te zitten; proosten met water wordt in sommige culturen namelijk als beledigend ervaren.
-
Stel jezelf voor en vertel wat jouw relatie tot het bruidspaar is. Het kan zijn dat bepaalde mensen op de bruiloft niet weten wie jij bent, en door dit aan het begin uit te leggen voorkom je eventuele verwarring. Houd als je begint te spreken je glas laag, maar blijf het wel met één hand vasthouden.
-
Doe tijdens het houden van je speech zo goed mogelijk je best. Kijk de persoon op wie je aan het toosten bent aan, maar maak ook zo nu en dan oogcontact met de gasten. Probeer echt zo goed mogelijk op te kijken en met iedereen contact te maken. Bij iemand die koud en automatisch een tekst van een papier opleest raak je niet snel betrokken.
- Als je merkt dat je te vlug praat, iets waar sommige mensen last van krijgen door de zenuwen, doe dan uitdrukkelijk je best om het tempo te verlagen. Pauzeer even tussen je zinnen en haal een keer adem. Kijk op, neem een slokje water, en ga langzamer praten. Spreek duidelijk en houd het vol tot het einde. En dan: Proost!
Advertentie
Tips
- De meeste mensen op de bruiloft zullen één van de twee pasgetrouwden beter kennen dan de ander. Probeer die ander zo goed mogelijk te leren kennen, en neem in je speech ook iets op wat gaat over een uniek aspect van zowel de bruid als de bruidegom – iets wat te maken heeft met hun karakter of met hun hobby’s.
- Bruiloften zijn net zo persoonlijk als de mensen die trouwen,dus voel je vrij om je woorden en de regels voor het uitbrengen van een toast aan te passen aan de gelegenheid.
- Het publiek zal veel voor lief nemen als de speech maar oprecht, netjes en relatief kort is. Een reclamespotje op televisie duurt hooguit 30 seconden. Alleen als je een erg zelfverzekerde spreker bent kun je het erop wagen om langer dan anderhalve minuut te praten.
- Misschien heb je de neiging om gewoon een korte, aardige en meer algemene toost uit te brengen. Alleen stelt het bruidspaar het waarschijnlijk op prijs als je het iets persoonlijker maakt, ander zou het kunnen lijken of je je taak niet echt serieus hebt genomen, of dat het bruidspaar niet interessant genoeg is om onderwerp te zijn van een echte speech.
- Neem tissues mee als je denkt dat je denkt dat je misschien een paar tranen gaat laten tijdens het houden van je speech.
- De toast zal zonder twijfel gekleurd worden door de bril waar jij het stel door ziet, maar ga voor de zekerheid van tevoren nog even na of de sterren in je speech echt wel de huwelijkspartners zijn (of tenminste diegene van de twee die jij het beste kent), en niet degene die de speech geeft.
Advertentie
Waarschuwingen
- Vermijd zogenaamde inside jokes en andere verwijzingen die mogelijk niet geschikt zijn voor de gelegenheid. Om dezelfde reden kun je beter ook niks zeggen over het feit dat dit helaas het einde betekent van het 'wilde leven' van je vriend of vriendin, ook al waren jullie om het zo maar te zeggen elkaars boezemvrienden in de tijd vóór het huwelijk.
- Gebruik deze gelegenheid niet als opstapje voor je carrière als komiek. Als je een grap vertelt die niet goed valt kun je je speech het beste zo snel mogelijk afronden.
- Drink geen alcohol voor je de toast gaat uitbrengen. Het is de bedoeling dat je gaat spreken, niet dat je gaat brallen.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 16.775 keer bekeken.
Advertentie