PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De staartdeling is een vast onderdeel van rekenen en een methode voor het oplossen van een deling en het vinden van de rest, meestal gebruikt voor de wat grotere getallen. Het leren van de basisstappen van een staartdeling geeft je de mogelijkheid om getallen van willekeurige lengte door elkaar te delen, zowel gehele getallen als kommagetallen. Dit is eenvoudig om te leren en deze vaardigheid helpt bij het begrijpen van wiskunde, iets waar je op school en de rest van je leven veel aan kunt hebben. [1]

Deel 1
Deel 1 van 4:

Delen

PDF download Pdf downloaden
  1. Noteer het deeltal (het getal dat wordt gedeeld) aan de rechterkant, onder het deelsymbool, en de deler (het getal waardoor wordt gedeeld) aan de linkerkant, buiten het deelsymbool. [2]
    • Het quotiënt (het antwoord) staat uiteindelijk bovenaan, direct boven het deeltal.
    • Laat voldoende ruimte over onder het deeltal voor de aftreksommen.
    • Een voorbeeld: Je hebt 6 champignons in een doosje van 250 gram, hoeveel weegt elke champignon gemiddeld? We delen hierbij 250 door 6. De 6 gaat naar de buitenkant en de 250 aan de binnenkant.
  2. Door nu van links naar rechts te werken bepaal je hoe vaak de deler in het eerste cijfer van de deeltal gaat.
    • In het voorbeeld wil je bepalen hoe vaak 6 in 2 gaat. Omdat 6 groter is dan 2 is het antwoord 0. Als je dat wilt, dan kun je een 0 direct boven de 2 plaatsen als plaatsbepaler, en deze later verwijderen. Je kunt eventueel de ruimte open laten en verder gaan met de volgende stap.
  3. Als de deler groter is dan het eerste cijfer van het deeltal, probeer dan of het wel lukt met de eerste 2 cijfers van het deeltal.
    • Als het vorige antwoord gelijk was aan 0, zoals in het voorbeeld, breid het getal dan uit met 1 cijfer. In dit geval ga je bepalen hoe vaak 6 in 25 gaat.
    • Als de deler meer dan 2 cijfers heeft, dan kan het noodzakelijk zijn om niet 2 maar 3 cijfers van het deeltal te gebruiken voor de eerste deling.
    • Werk met gehele getallen. Als je een rekenmachine gebruikt, dan zal je zien dan de deling 25/6 = 4167. Bij een staartdeling rond je altijd af naar beneden af, naar het dichtstbijzijnde gehele getal, dus is het antwoord in dit geval gelijk aan 4.
  4. Plaats het aantal malen dat de deler in het eerste cijfer (of cijfers) gaat van het deeltal boven de desbetreffende cijfers. [3]
    • Het is belangrijk bij de staartdeling om er zeker van te zijn dat de cijfers goed onder elkaar staan. Werk nauwkeurig, anders maak je fouten.
    • In dit voorbeeld plaats je de 4 boven de 5, omdat we 25 delen door 6.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Vermenigvuldigen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vermenigvuldig de deler met het getal dat je zojuist boven het deeltal hebt geschreven. In het voorbeeld is dit het eerste cijfer van het quotiënt. [4]
  2. Plaats het resultaat van de vermenigvuldiging uit stap 1 onder het deeltal.
    • In het voorbeeld 6 * 4 = 24. Nadat je een 4 hebt opgenomen in het quotiënt, schrijf je het getal 24 onder 25, netjes uitgelijnd. [5]
  3. Plaats een lijn onder het product van je vermenigvuldiging (24) uit het voorbeeld.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Aftrekken en het naar beneden brengen van een cijfer

PDF download Pdf downloaden
  1. Trek het getal welke je onder het deeltal hebt geschreven af de cijfers erboven. Noteer het resultaat onder de lijn welke je net hebt getrokken. [6]
    • In het voorbeeld trekken we 24 af van 25, wat 1 oplevert.
    • Trek dit getal niet af van het volledige deeltal, maar alleen van het getal welke je hebt gebruikt in stap 1 en stap 2. Dus trek 24 niet af van 250, maar van 25.
  2. Noteer het volgende cijfer van het deeltal na het resultaat van de minsom. [7]
    • Omdat de 6 van het voorbeeld niet in 1 past, zal je het volgende cijfer erbij moeten halen. In dit geval neem je de nul uit 250 en plaats je die naast de 1, waardoor dit gelijk wordt aan 10, waar 6 wel in past.
  3. Deel het nieuwe getal door de deler, en schrijf het resultaat boven het deeltal, als het volgende cijfer van je quotiënt. [8]
    • In het voorbeeld bepaal je het aantal malen dat 6 in 10 gaat. Schrijf dat aantal (1) bij het quotiënt, boven het deeltal. Vermenigvuldig vervolgens 6 met 1 en trek het resultaat af van 10. Als het klopt geeft dit 4 als resultaat.
    • Als het deeltal meer dan 3 cijfers kent, blijf deze procedure dan herhalen tot je ze allemaal hebt gehad. Bijvoorbeeld, als we zouden zijn begonnen met 2506 gram aan champignons, dan hadden we de 6 naar beneden gehaald, en deze naast de 4 geplaatst.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

De rest vinden of de decimaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Afhankelijk van het doel van de deling kan het zijn dat je op zoek bent naar een geheel getal plus een rest. [9]
    • In dit voorbeeld is de rest 4, omdat 4 niet deelbaar is door 6 en er geen cijfers meer over zijn.
    • Noteer de rest van het quotiënt met een "r" ervoor. In het voorbeeld kun je het antwoord noteren al "41 r4."
    • Je kunt nu stoppen als het niet mogelijk is om het antwoord uit te drukken in kleinere delen. Stel bijvoorbeeld dat je wilt uitrekenen hoeveel auto's er nodig zijn om een bepaald aantal mensen te vervoeren. [10] Het heeft niet echt veel zin om te denken in termen als een halve of kwart auto.
    • Ben je van plan om een decimaal uit te rekenen, dan kun je deze stap overslaan.
  2. Al je van plan bent om het antwoord in cijfers achter de komma te geven in plaats van met een rest, dan plaats je een komma daar waar je anders zou stoppen met de berekening. Doe dit zowel bij het deeltal als het quotiënt.
    • In het voorbeeld geldt dat, omdat 250 een geheel getal is, elk getal na de komma gelijk is aan 0, wat uiteindelijk uitkomt op 250,000.
  3. Nu heb je meer cijfers die je naar beneden kunt verplaatsen (allemaal nullen). Breng een nul naar beneden en ga verder zoals bij de vorige stap, waarmee je bepaalt hoe vaak de deler in het nieuwe getal past. [11]
    • In het voorbeeld reken je 40 gedeeld door 6 uit. Tel dat aantal (6) op bij het quotiënt boven het deeltal en na de komma/decimale punt. Vermenigvuldig vervolgens 6 met 6 en trek het resultaat af van 40. Je zou nu weer uit moeten komen op 4.
  4. In sommige gevallen zal je merken dat wanneer je begint met het oplossen van de decimaal, cijfers of groepen getallen zich blijven herhalen. Dat is een teken dat je kunt stoppen en het antwoord mag gaan afronden.
    • In het voorbeeld zou je tot in den oneindige door kunnen gaan en steeds maar weer uitkomen op 6 in het antwoord. Dit rond je af op 41,67, omdat 6 groter is dan 5 en dus naar boven wordt afgerond.
    • Als alternatief kun je een zich herhalende decimaal ook aangeven met een korte, horizontale streep door de zich herhalende decimaal. In het voorbeeld ziet dit er uit als 41,6, met een streepje door de 6. [12]
  5. Als je werkt met eenheden, zoals grammen, graden of liters, dan kun je deze achter het antwoord plaatsen, nadat alle berekeningen zijn afgerond.
    • Heb je een nu als plaatsbepaler genoteerd, dan hoor je deze nu ook weg te halen.
    • In het voorbeeld waarbij werd gevraagd om het gewicht van 1 champignon in een doosje van 250 gram, zal je het antwoord in grammen moeten geven. Aldus, het uiteindelijke antwoord: 41,67 gram.
    Advertentie

Tips

  • Heb je voldoende tijd, dan is het een goed idee om je berekeningen eerst op papier te doen en daarna pas met een rekenmachine of computer. Onthoud dat ook machines niet altijd het juiste antwoord geven, om verschillende redenen. Is er een fout opgetreden, controleer dan nogmaals met behulp van logarithmen. Deelsommen uitrekenen met de hand in plaats van met een machine is beter voor je rekenkundige vaardigheden en begrip. [13]
  • Een manier om de stappen van een staartdeling te onthouden is: "De Vos At Brood." D staat voor delen, V voor vermenigvuldigen, A voor aftrekken en B voor breng naar beneden. [14]
  • Zoek voorbeelden uit de praktijk. Dit helpt bij het leren van deze methode, omdat je ziet hoe je het kunt gebruiken.
  • Begin met eenvoudige berekeningen. Dit geeft je het vertrouwen en de nodige vaardigheden om lastiger opgaven te kunnen doen.


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.978 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie