PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een statistisch verslag informeert lezers over een bepaald onderwerp of project. Je kunt een succesvolle statistisch verslag schrijven door het naar behoren opmaken van je rapport, en het erin opnemen van alle informatie die je lezers nodig hebben.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je verslag opmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je nog nooit een statistisch verslag hebt geschreven, dan kun je misschien je voordeel doen door het bekijken van andere statistische rapporten die je als voorbeeld kunt gebruiken voor het opmaken van je eigen rapport. Je krijgt ook een goed idee van hoe je voltooide verslag er uit zou moeten zien. [1]
    • Als je een verslag moet maken voor studie, dan is je docent of professor wellicht bereid om je enkele verslagen van vorige studenten te tonen.
    • Universitaire bibliotheken hebben ook kopieën van statistische rapporten die zijn gemaakt door studenten en onderzoekers van de faculteit in hun bestand. Vraag de onderzoeksbibliothecaris om er een voor je te zoeken in je vakgebied.
    • Wellicht kun je ook online statistische rapporten vinden die zijn gemaakt voor zakelijk of marktonderzoek, evenals die welke ingediend zijn voor overheidsinstellingen.
    • Wees voorzichtig met het precies navolgen van voorbeelden, met name als die zijn gedaan voor onderzoek in een ander veld. Verschillende vakgebieden hebben hun eigen conventies met betrekking tot hoe een statistisch verslag eruit zou moeten zien en wat erin moet staan. Een statistisch verslag door bijvoorbeeld een wiskundige, kan er volledig anders uitzien dan één gemaakt door een marktonderzoeker voor de detailhandel.
  2. Statistische rapporten worden doorgaans in enkele regelafstand getypt, met een lettertype als Arial of Times New Roman in 12-punts grootte. Heb je een opdrachtblad waarin de opmaakeisen worden beschreven, volgt die dan nauwgezet op. [2]
    • Over het algemeen kun je uitgaan van marges van 2,5 cm rond alle zijden van je verslag. Wees voorzichtig met het toevoegen van visuele elementen zoals grafieken en grafieken aan je rapport, en zorg ervoor dat ze niet voorbij de marges gaan, anders wordt je verslag mogelijk niet correct afgedrukt en ziet het er slordig uit.
    • Ga uit van een marge van 3,8 cm aan de linkerkant van de pagina als je verwacht dat je verslag in een map of binder wordt gedaan, zodat alle tekst makkelijk gelezen kan worden wanneer de pagina's worden omgeslagen.
    • Gebruik geen dubbele regelafstand voor je verslag, tenzij dit is aangegeven bij de opdracht voor een vak op school en de instructeur of hoogleraar het specifiek heeft aangegeven.
    • Gebruik headers om paginanummers toe te voegen. Je kunt ook je achternaam of de titel van het vak vermelden, samen met het paginanummer.
  3. Verschillende vakgebieden gebruiken elk weer een eigen manier van citeren en bronvermelding, om te verwijzen naar artikelen, boeken en andere materialen die je in je onderzoek gebruikt. Zelfs als je een andere methode van citatie beter kent, zal je toch de voor het vakgebied van het onderzoek meest gebruikte methode moeten aanhouden. [3]
    • Citatiemethoden worden normaliter aangegeven in stijlhandleidingen die niet alleen in detail beschrijven hoe je je referenties dient te vermelden, maar ook welke regels inzake interpunctie en afkortingen, koppen en algemene opmaak van een verslag in acht moeten worden genomen.
    • Bijvoorbeeld: als je het statistisch verslag schrijft op basis van een psychologisch onderzoek, dan moet je meestal gebruikmaken van de stijlhandleiding van de American Psychological Association (APA).
    • Je citatiemethode is des te belangrijker als je verwacht dat je statistisch verslag zal worden gepubliceerd in een bepaalde handels- of vakblad.
  4. Een voorblad bevat de titel van je statistisch verslag, je naam en de namen van alle andere mensen die aanzienlijk bijgedragen hebben geleverd aan je onderzoek of het verslag zelf. Het biedt een nette presentatie voor je uiteindelijke verslag. [4]
    • Indien je een statistisch verslag maakt als lesopdracht, dan is een voorblad meestal vereist. Neem contact op met je docent of hoogleraar, of kijk op het opdrachtvel om erachter te komen of een voorblad is vereist en wat erin moet worden opgenomen.
    • Voor uitgebreidere statistische verslagen, kan je ook een inhoudsopgave opnemen. Je zal dit niet kunnen opmaken tot nadat je klaar bent met het verslag, maar hij zal in ieder geval een opsomming bevatten van elk deel van je verslag en de pagina waarop elk deel begint.
  5. Afhankelijk van hoe je verslag zal worden gebruikt en wie het zal lezen, kunnen koppen je verslag makkelijker leesbaar maken. Dit is met name het geval als je denkt dat je lezers geneigd zullen zijn om het verslag vluchtig door te nemen of paragrafen over te slaan. [5]
    • Als je besluit om paragraafkoppen te maken, moeten deze vetgedrukt zijn en zo worden ingesteld dat ze opvallen ten opzichte van de rest van de tekst. Je kunt bijvoorbeeld vetgedrukte kopteksten centreren en een iets grotere lettergrootte gebruiken.
    • Zorg ervoor dat de titel van een paragraaf niet onder aan de pagina valt. Er moet ten minste een paar regels tekst, zo niet een volledige alinea, onder de koptekst van elke paragraaf staan, voor het einde van de pagina.
  6. Wanneer je je verslag opstelt in een tekstverwerkingsprogramma, ziet het er meestal hetzelfde uit op een vel papier als op je scherm. Maar met name visuele elementen kunnen niet altijd in de gewenste opstelling staan. [6]
    • Controleer de marges rond visuele elementen en zorg ervoor dat de tekst op één lijn staat en niet te dicht bij het visuele element. Het moet duidelijk zijn waar de tekst eindigt en de woorden die bij het visuele element horen (zoals de aslabels van een grafiek) beginnen.
    • Visuele elementen kunnen ervoor zorgen dat je tekst verschuift, dus je moet je paragraafkoppen dubbel controleren nadat je verslag is voltooid, en er zeker van zijn dat geen van deze onderaan een pagina staan.
    • Waar mogelijk moet je ook je pagina-onderbrekingen wijzigen om situaties te voorkomen waarbij de laatste regel van een pagina de eerste regel van een alinea is, of de eerste regel van een pagina de laatste regel van een alinea. Dit is anders moeilijk leesbaar.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je inhoud creëren

PDF download Pdf downloaden
  1. De samenvatting is een korte beschrijving, meestal niet langer dan ongeveer 200 woorden, die alle elementen van je project samenvat, inclusief de gebruikte onderzoeksmethoden, de resultaten en je analyse. [7]
    • Vermijd zoveel mogelijk overdreven wetenschappelijke of statistische taal in je samenvatting. Je samenvatting moet begrijpelijk zijn voor een groter publiek dan degenen die het hele verslag zullen lezen.
    • Het kan helpen om je samenvatting te zien als een 'elevator pitch'. Als je in een lift zou staan met iemand die je vraagt waar je project over gaat, dan is je samenvatting dat wat je tegen die persoon zou zeggen om je project te beschrijven.
    • Hoewel je samenvatting als eerste in je verslag verschijnt, is het vaak makkelijker om het als laatste te schrijven, nadat je het hele verslag hebt voltooid.
  2. De inleiding van je verslag identificeert het doel van je onderzoek of experiment. Leg de lezer uit waarom je dit specifieke project hebt uitgevoerd, inclusief de vragen die je hoopte te beantwoorden. [8]
    • Streef naar duidelijke en beknopte taal om de toon voor je verslag te zetten. Schrijf je verslag in lekentaal in plaats van in al te vaktechnische taal, ongeacht het doelpubliek.
    • Als je verslag gebaseerd is op een reeks wetenschappelijke experimenten of gegevens uit opiniepeilingen of demografische gegevens, vermeld dan je hypothese of verwachtingen met betrekking tot het project.
    • Als er in het veld ander werk is gedaan met betrekking tot hetzelfde onderwerp of soortgelijke vragen, dan is het ook gepast om na je inleiding een korte bespreking te houden van dat werk. Leg uit waarom je werk anders is of wat je hoopt toe te voegen aan het bestaande werk door middel van je eigen onderzoek.
  3. Gebruik dit gedeelte van je verslag om een gedetailleerde beschrijving te geven van hoe je je project hebt uitgevoerd, inclusief de aard van de uitgevoerde experimenten of de methoden die je hebt gebruikt om ruwe gegevens te verzamelen. [9]
    • Geef een beschrijving van bepaalde methoden die je gebruikte om de resultaten te volgen, met name als je experimenten of studies lange termijn of observerend van aard waren.
    • Als je tijdens de ontwikkeling van het project aanpassingen moest maken, geef die aanpassingen dan aan en leg uit waarom je ze moest maken.
    • Maak een lijst van alle software, middelen of andere materialen die je in de loop van je onderzoek hebt gebruikt. Als je een materiaal uit een leerboek hebt gebruikt, dan is een referentie voldoende -- het is niet nodig om dat materiaal in je verslag samen te vatten.
  4. Doe verslag van de specifieke bevindingen van je onderzoek of experiment. Dit deel van je verslag mag alleen uit feiten bestaan, zonder enige analyse of discussie over wat die feiten kunnen betekenen. [10]
    • Begin met je belangrijkste resultaten, voeg dan de afgeleide resultaten of interessante feiten of trends toe die je hebt ontdekt.
    • Over het algemeen kun je beter geen resultaten vermelden die niets te maken hebben met je oorspronkelijke verwachtingen of hypothesen. Als je echter iets verrassends en onverwachts hebt ontdekt tijdens je onderzoek, dan wil je dat misschien op zijn minst aanstippen.
    • Dit is meestal het langste deel van je verslag, met de meest gedetailleerde statistieken. Het zal ook het droogste en moeilijkste gedeelte zijn voor je lezers om er doorheen te komen, vooral als ze geen statistici zijn.
    • Kleine grafieken of diagrammen laten je resultaten vaak duidelijker zien dan dat je ze in tekst kunt omschrijven.
  5. Deze paragraaf geeft een analyse en definieert je resultaten binnen de algemene context van je vakgebied of industrie. Je moet de lezer ook duidelijk maken of je bevindingen overeenkomen met je initiële hypothesen. [11]
    • Wanneer je bij dit gedeelte van je verslag komt, laat dan de zware, statistische taal achterwege. Deze paragraaf moet voor iedereen gemakkelijk te begrijpen zijn, zelfs als ze de paragraaf met resultaten hebben overgeslagen.
    • Als er extra onderzoek of studie nodig is om je hypothesen verder te onderzoeken of vragen te beantwoorden die in de context van je project zijn gerezen, beschrijf dat dan ook.
  6. Als je bevindingen betrekking hebben op of in tegenspraak zijn met eerder onderzoek, bespreek dit dan aan het einde van je verslag. Dit is ook de plek waar je eventuele problemen die je hebt gehad bij het uitvoeren van je onderzoek aan de orde stelt. [12]
    • Het is vaak zo dat je achteraf dingen ziet die het verzamelen van gegevens gemakkelijker of efficiënter zouden hebben gemaakt. Dit is de plek om die te bespreken. Omdat de wetenschappelijke methode zo is ontworpen dat anderen je studie kunnen herhalen, wil je je inzichten doorgeven aan toekomstige onderzoekers.
    • Elke speculatie die je hebt, of aanvullende vragen die je in de loop van je studie in gedachten hebt gehad, zijn hier ook van toepassing. Zorg ervoor dat je die tot een minimum beperkt -- je wilt niet dat je persoonlijke meningen en speculaties het project zelf overnemen.
  7. Direct na je statistisch verslag moet je een tabel of lijst van boeken of artikelen vermelden die je hebt gebruikt om je onderzoek af te ronden, of waarnaar je in het verslag zelf verwijst. [13]
    • Bijvoorbeeld: als je je studie vergelijkt met een soortgelijke studie die het jaar daarvoor in een andere stad werd uitgevoerd, neem dan een verwijzing op in je referenties naar dat rapport.
    • Vermeld je referenties met behulp van de juiste citatiemethode voor je vakgebied of studiegebied.
    • Vermijd het vermelden van referenties die je niet in je verslag hebt genoemd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ter voorbereiding van je project een literatuurstudie hebt gedaan. Als je deze bronnen echter niet rechtstreeks in je verslag hebt genoemd, dan is het niet nodig om ze in je referenties op te nemen.
  8. Je verslag zal zeer weinig waarde hebben als niemand die het leest begrijpt wat je hebt gedaan of wat je hebt bereikt. Zelfs als je je statistisch verslag schrijft als een lesopdracht, dan nog moet je het waarschijnlijk schrijven voor een meer algemeen publiek. [14]
    • Vermijd handelstermen of vakjargon als je verslag voornamelijk wordt gelezen door mensen buiten je branche.
    • Zorg ervoor dat de termen wat betreft kunst en statistische termen die je wel in je verslag gebruikt, ook correct worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld niet het woord 'gemiddeld' in een statistisch verslag, omdat men dat woord vaak gebruiken om naar andere eigenschappen te verwijzen. Gebruik in plaats daarvan 'gemiddelde', 'mediaan' of 'modus' -- wat juist is.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je gegevens presenteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Door elk visueel element een eigen label en titel te geven, kun je er in je tekst naar verwijzen. Het gebruik van ruimtelijke verwijzingen in je tekst kan problemen veroorzaken, omdat je verslag mogelijk niet steeds op dezelfde manier wordt afgedrukt. [15]
    • Dit is vooral belangrijk als je je verslag indient voor publicatie in een vakblad. Als de pagina's een ander formaat hebben dan het papier waarop je je verslag afdrukt, zullen je visuele elementen niet op dezelfde manier in het tijdschrift staan als in je manuscript.
    • Dit kan ook een factor zijn als je verslag online wordt gepubliceerd, omdat verschillende schermformaten ertoe kunnen leiden dat visuele elementen anders worden weergegeven.
    • De eenvoudigste manier om je visuele elementen van een label te voorzien is 'Figuur', gevolgd door een nummer. Vervolgens nummer je eenvoudigweg elk element in de volgorde waarin ze in je verslag verschijnen.
    • De titel beschrijft de informatie die door het visuele element wordt gepresenteerd. Als je bijvoorbeeld een staafdiagram hebt gemaakt met examencijfers van de leerlingen voor het vak scheikunde, dan kun je het de titel 'Scheikunde examencijfers, juni 2016' meegeven.
  2. Als je visuele elementen er slordig en rommelig uitzien op de pagina, dan zullen ze moeilijk leesbaar zijn voor je lezers. Visuele elementen moeten de leesbaarheid van je verslag verbeteren en mogen geen afleiding vormen. [16]
    • Zorg dat elk visueel element groot genoeg is zodat je lezers alles kunnen zien wat ze moeten zien, zonder te hoeven turen. Als je een grafiek zo ver moet inkrimpen dat de lezers de labels niet meer kunnen onderscheiden, dan zijn die niet erg nuttig meer.
    • Maak je visuele elementen met behulp van een formaat dat je gemakkelijk kunt importeren in je tekstverwerkingsbestand. Het importeren met behulp van sommige grafische formaten kan de afbeelding vervormen of resulteren in een extreem lage resolutie.
  3. Bij het maken van een grafiek of diagram moet deze in één oogopslag leesbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn. Als het te volgepropt is met gegevens of als het bereik te breed is, zullen je lezers er niet veel uit kunnen halen. [17]
    • Als je bijvoorbeeld honderden monsters hebt, dan zal je x -as rommelig worden als je elk monster afzonderlijk als een balk weergeeft. Je kunt de waarden van de y -as echter verplaatsen naar de x -as, en de y -as gebruiken om de frequentie te meten.
    • Als je gegevens percentages bevatten, ga dan alleen uit van fracties van een percentage als je onderzoek dat vereist. Als het kleinste verschil tussen je subjecten twee procentpunten is, dan hoef je niet meer dan het hele percentage weer te geven. Als het verschil tussen je waarden echter neerkomt op honderdsten van een procent, dan moet je percentages weergeven tot twee cijfers achter de komma, zodat de grafiek het verschil weergeeft.
    • Als je verslag bijvoorbeeld een staafdiagram bevat van de verdeling van de testscores van een scheikundeklas, en die scores zijn 97,56, 97,52, 97,46 en 97,61, dan is je x -as elk van de studenten en zou je y -as beginnen bij 97 en tot 98 gaan. Dit zal de verschillen in de scores van de studenten benadrukken.
  4. Vooral voor uitgebreide projecten kunnen je bijlagen het langste deel van je verslag zijn. Je dient alle ruwe gegevens op te nemen, inclusief kopieën van interviewvragen, gegevensverzamelingen en statistische resultaten. [18]
    • Pas op dat je bijlage je verslag niet in het niet doet verzinken. Het is echt niet nodig om elk gegevensblad of ander document dat je in de loop van je project hebt gemaakt, erin op te nemen.
    • In plaats daarvan neem je alleen documenten erin op die redelijkerwijs kunnen bijdragen aan en leiden tot een beter begrip van je verslag.
    • Bijvoorbeeld: Bij het beschrijven van je methoden geef je aan dat er een enquête is gehouden onder studenten in een scheikundeklas, om te bepalen hoe zij voor het eindexamen hebben gestudeerd. Je kunt een kopie van de vragen die aan de studenten zijn gesteld als bijlage bijvoegen. Je hoeft echter niet per se een kopie van de antwoorden op deze vragen van elke student, bij te voegen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.794 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie