PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ketsen is een vaardigheid waarbij het de bedoeling is om een plat steentje zo ver mogelijk over het water te laten stuiteren, ook wel keilen, kiskassen of scheren genoemd. Hierbij zijn snelheid, het draaien van de steen en de hoek waarin wordt gegooid van belang. Ook al versla je het huidige Guinness World Record van 51 keer ketsen achter elkaar niet, je zult zeker bewondering oogsten bij jong en oud als je stenen met vaardige hand over het water laat stuiteren. [1] Het belangrijkst om te onthouden is dat er heel wat oefening voor vereist is, maar dat het harde werken zeker beloond zal worden.

Zoek een flink wateroppervlak met veel platte steentjes in de buurt. Een meer is het beste, of een kalme rivier. Het strand is niet zo geweldig, misschien als het weer erg rustig is. Als je het toch wilt proberen, gebruik dan een zwaardere steen die meer kans maakt om door een golf te schieten en op koers te blijven. [2] Onthoud wel dat het met zwaardere stenen moeilijker is om te ketsen, dus dat zal iets in je nadeel werken.

  1. 1
    • Als je een plat wateroppervlak kunt vinden maar er zijn geen stenen in de buurt, neem dan zelf een voorraadje mee. Het is moeilijker om je techniek te verbeteren als je steeds weer moet zoeken naar de juiste stenen.
  2. Zoek een platte, ronde steen, ongeveer ter grootte van je handpalm, een die zwaar genoeg is om tegen lichte briesjes en turbulentie te kunnen, maar licht genoeg om met precisie te kunnen gooien. [3] Probeer de dunst mogelijke steen te vinden. Hoe gladder en platter de steen, des te beter zal deze over het water scheren zonder te zinken.
    • Overigens moet de wereldrecordhouder toegeven dat hij liever een steen heeft met een wat ruwer oppervlak voor de beste spin, omdat een perfecte steen te glad is om goed vast te houden. [4]
    • Het is ook mogelijk dat steentjes met kleine gaatjes, juist beter over het wateroppervlak glijden, net zoals de deukjes in een golfbal ervoor zorgen dat de luchtweerstand wordt verminderd. [5] Probeer verschillende stenen en bekijk welke je het best bevalt.
    • Zijn je handen ruwer, dan is het gemakkelijker om een gladdere steen vast te houden.
  3. Houd de platte kanten van de steen tussen duim en middelvinger. Dit is maar een manier om de steen vast te houden; waar het om gaat is dat je de steen draaiend en in een rechte lijn kunt gooien, met de platte kant op het water. Zorg dat je de steen in de kromming van je wijsvinger houdt, met je duim op de bovenkant voor de beste controle.
    • Neem bij deze techniek ook de grootte van je handen in overweging. Heb je kleinere handen, zoek dan eventueel een kleinere steen uit voor een betere grip.
  4. Sta met je voorkeurshand van het water af, met je schouder in de richting van het water. Ga door je knieën dichtbij het water zodat wanneer je gooit, de steen in een baan bijna parallel aan het water gaat. Wetenschappers hebben ontdekt dat de ideale hoek tussen steen en water 20 graden bedraagt; is de hoek kleiner dan zal de wrijving de steen afremmen; is de hoek groter dan zal de steen zinken in plaats van afketsen. [6]
    • Ben je lang, dan kan het zijn dat je steeds vanuit een te grote hoek gooit, wat je dan kunt compenseren door de steen meer snelheid te geven, of meer door je knieën te gaan. Oefen het raken van het water met de steen, in een hoek van 20 graden. [7]
  5. Watermark wikiHow to Een steen op het water laten stuiteren
    Het is niet zoals het overhands gooien van een Frisbee, maar als het gooien van een honkbal. Je kunt het ook vergelijken met een zweepslag, maar dan zijdelings. Het belangrijkste is dat je de pols goed naar achteren buigt voor meer kracht en dat je deze vervolgens naar voren laat schieten, en in de juiste hoek, waardoor de steen tegen de klok in gaat draaien. Gooi de steen zo snel als je kunt met behoud van techniek . De juiste hoek en spin van de steen zijn belangrijker dan snelheid. [8]
    • Van de wereldrecordhouder is bekend dat deze werpt als een honkballer, met een zijwaartse worp en het afronden van de beweging, tot na het loslaten van de steen.
  6. Eerst zal je je inspanningen richten op het gebruiken van de juiste techniek in de arm, maar ben je vertrouwd met het verkrijgen van de juiste snelheid, spin en hoek, dan kun je werken aan het gebruiken van je benen om nog meer kracht te kunnen zetten en de techniek volledig te beheersen. Door je te focussen op het voetenwerk kun je het ritme en de vaardigheden die je nodig hebt nog beter leren beheersen, om zo goed als je kunt te ketsen. Je kunt het volgende proberen:
    • Buig je tenminste 15 cm voorover en ga iets door je knieën. Daardoor kun je bij het gooien van de steen nog iets meer veerkracht mee laten werken.
    • Voor extra impuls kun je de voet het dichtst bij het water iets optillen en vanuit je achterste voet tijdens het opladen van je veerkracht, in de worp, neerkomen op de andere voet nadat je de steen het gegooid. Hiermee kun je extra kracht ontwikkelen. Vergelijk dit weer met de techniek van een pitcher bij het honkballen.
    • Misschien ben je blootsvoets of draag je sandalen wat logisch is op het strand of bij een meer, maar gymschoenen zijn beter, zeker als je er echt wat van wilt maken. Hiermee krijg je een betere grip op de grond en glijd je niet uit.
  7. Stop niet met de beweging nadat je de steen hebt losgelaten, anders zal de steen niet ver komen. In plaats daarvan maak je de zweepslag van je arm af, in een volledige boog tot je arm uitkomt bij de schouder van je andere arm. Het afronden van de beweging zorgt ervoor dat je alle kracht en impuls in de worp hebt gegooid, waardoor de steen sneller zal gaan en verder zal komen.
    • Beschouw het als het gooien van een honkbal of het slaan van een forehand bij tennis. Maak de volledige beweging af voor maximaal resultaat.
  8. Watermark wikiHow to Een steen op het water laten stuiteren
    Als de stenen op het water afketsen en hoog de lucht in schieten, dan gooi je ze waarschijnlijk te dichtbij tegen het water (waardoor de hoek steen-water te groot wordt); probeer het water verder van je af te raken. [9] Door de oppervlaktespanning van het water wordt de steen omhoog geduwd en komt daarna met een verkeerde hoek in het water terecht en zinkt. Gooi je de steen te ver weg dan "surft" de steen meer over het water dan dat hij gaat stuiteren, en zal de wrijving van het water de steen afremmen en doen zinken.
    • Je kunt ook oefenen met stenen van verschillend gewicht en grootte. Het kan zijn dat je merkt een voorkeur te hebben voor lichtere, kleinere stenen, of grotere, zwaardere stenen.
    • Is het zomer en je hebt wat vrije tijd over, probeer dan elke keer een steen of 20 te gooien tot je het onder de knie hebt. Denk er wel om dat je niet probeert om wereldrecordhouder te worden, en dat je gewoon wat plezier aan het maken bent.
    Advertentie

Tips

  • De echt lichte en kleine stenen kunnen meerdere keren ketsen en komen verder, maar een iets zwaardere steen werkt meestal het beste voor beginners.
  • Sommige mensen vinden het achterwaarts gooien gemakkelijker. Ga zijdelings naast het water staan, maar ditmaal met de dominante hand het dichtst bij het water. Gooi met de rug van je hand naar het water gericht, alsof je vogelzaad aan het strooien bent.
  • Een rots met een gekromde rand zal soms het water raken en in een andere richting schieten, als een boemerang.
  • Echt grote stenen, ter grootte van je hand, kunnen soms ook worden gebruikt met de achterwaartse methode (gebruik beide handen), maar zullen niet zo ver gaan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Mik niet met je steen op dieren of andere mensen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.490 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie