Pdf downloaden Pdf downloaden

Steenpuisten (met een medische term ook wel furunkels genoemd) zijn pijnlijke, met pus gevulde rode bultjes die onder de huid ontstaan wanneer een of meerdere haarzakjes of talgklieren geïnfecteerd en ontstoken raken door bacteriën. [1] Ze komen relatief veel voor en worden doorgaans veroorzaakt door de Staphylococcus aureus-bacterie. Als je een steenpuist thuis behandelt, dan kun je hem beter niet uit proberen te knijpen omdat er een kans is dat je de infectie verspreidt. Dit is vooral zo bij mensen met een relatief zwak immuunsysteem, zoals jonge kinderen, diabetici en ouderen. Ga naar je huisarts om de steenpuist open te laten snijden als een thuisbehandeling niet werkt.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een steenpuist thuis behandelen

Pdf downloaden
  1. Bij de meeste mensen is het immuunsysteem sterk genoeg om kleine infecties aan de huid als steenpuisten zelf te genezen. Steenpuisten genezen dus meestal vanzelf na een periode van enkele weken, al zul je in een vroeg stadium waarschijnlijk last hebben van wat jeuk en lichte, kloppende pijn. [2] Steenpuisten kunnen op den duur pijnlijker worden omdat er zich pus ophoopt en er dus meer druk op de puisten komt te staan. Ze kunnen na enkele weken echter ook vanzelf knappen en verdwijnen dan snel.
    • Als je een steenpuist hebt en verwacht dat hij na enkele weken vanzelf knapt, wees dan voorbereid door enkele antibacteriële doekjes en schone tissues in je handtas of je auto mee te nemen.
    • Als je een steenpuist op je gezicht hebt, houd hem dan schoon en verberg hem niet met een dikke laag make-up of een ander middel. Steenpuisten in het gezicht kunnen gênant zijn, maar je kunt ze het beste blootstellen aan de lucht en je immuunsysteem zijn werk laten doen om ze te bestrijden.
  2. Door een warm washandje of flanellen doekje op je steenpuist te leggen zorg je ervoor dat hij knapt en het vocht eruit loopt. De warmte zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten onder de huid uitzetten en de bloedsomloop en lymfestroom verbeterd worden. De warmte kan ook helpen om de pijn te verzachten, al kan de plek er zelf ontstoken door raken. Doorweek een schoon washandje met water en verwarm hem 30-45 seconden in de magnetron. Leg het warme kompres meerdere keren per dag ongeveer 20 minuten op de plek in kwestie totdat het vocht vanzelf uit de steenpuist begint te lopen en hij krimpt.
    • Zorg dat je het washandje wast en uitspoelt wanneer je klaar bent om verspreiding van de infectie te voorkomen. Door hem te verwarmen in de magnetron zullen de bacteriën echter waarschijnlijk toch al gedood worden.
    • Zorg dat het washandje niet zo heet wordt in de magnetron dat je je huid brandt en het probleem erger wordt.
  3. Tea-tree-olie is een natuurlijk antibiotisch en antiseptisch middel dat vaak gebruikt wordt om huidinfecties te behandelen. Het wordt gewonnen uit de bladeren van de Australische theeboom. [3] Tea-tree-olie kan steenpuisten helpen bestrijden omdat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft, al weet men niet goed hoe diep de olie precies door de huid opgenomen wordt. [4] De olie helpt ook om de verspreiding van bacteriën te voorkomen wanneer de steenpuist knapt. Dompel een schoon wattenstaafje in de olie en dep de olie drie tot vijf keer per dag lichtjes op de steenpuist. Houd de olie uit de buurt van je ogen, want hij kan prikken.
    • Tea-tree-olie kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken, al komt dit zelden voor. Stop dus met het gebruiken van de olie als je ziet dat de huid rondom de steenpuist geïrriteerd raakt en opzwelt.
    • Andere natuurlijke antibiotica die soortgelijke effecten als tea-tree-olie hebben zijn onder andere olijfbladextract, oregano-olie, lavendel, waterstofperoxide, witte azijn en een jodiumoplossing.
  4. Zorg dat het vocht uit de steenpuist loopt wanneer hij vanzelf geknapt is door met schone, absorberende tissues wat lichte druk op de randen uit te oefenen. Wees niet verbaasd als je redelijk veel pus en bloed uit de steenpuist ziet stromen. Meestal is dit veel meer dan wat er uit een grote puist komt. Neem zo veel mogelijk van het bloed en pus op, gooi de tissue weg en maak de plek grondig schoon met antibacteriële doekjes. Steenpuisten zijn niet besmettelijk, maar de bacteriën in de steenpuist kunnen wel andere plekken infecteren.
    • Er kan nog enkele uren lang langzaam wat vocht uit de steenpuist lekken, dus overweeg om er een antibiotische zalf of lotion op te deppen en de steenpuist ‘s nachts met een klein verband te bedekken.
    • Zorg er zo goed mogelijk voor dat de steenpuist schoon en droog blijft in de paar weken nadat hij opengebarsten is. Zorg er ook voor dat je de steenpuist gedurende deze hele periode bedekt.
    • Blijf enkele dagen na het openknappen van de steenpuist warme kompressen op de plek leggen om zo veel mogelijk vocht uit de steenpuist te laten lopen. Vergeet niet om iedere keer een schoon kompres te gebruiken.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Medische hulp inroepen

Pdf downloaden
  1. De meeste steenpuisten worden veroorzaakt door ingegroeide haren, splinters of andere deeltjes die in de huid vast blijven zitten. [5] Bij gezonde mensen met een sterk immuunsysteem genezen steenpuisten vanzelf binnen enkele weken. Als je echter een steenpuist hebt die na enkele weken nog niet verdwenen is (of steeds weer terugkomt), je last hebt van hevige pijn, opgezwollen lymfeklieren, koorts en rillingen, en/of verlies van eetlust, bel dan je huisarts om een afspraak te maken om de steenpuist te laten onderzoeken. Grote steenpuisten met een diameter van meer dan vijf centimeter moeten ook door een arts onderzocht worden.
    • Steenpuisten worden niet als ernstig beschouwd, maar enkele andere ernstigere aandoeningen die op steenpuisten kunnen lijken zijn huidkanker, allergische reacties, wespen- en bijensteken, abcessen door diabetes, MRSA, herpes en waterpokken.
    • Het helpt vaak niet om een antibiotische zalf op een steenpuist aan te brengen, omdat de zalf niet diep genoeg in de huid trekt om bij de bacteriën te komen. [6]
  2. Als je huisarts vaststelt dat je inderdaad een steenpuist hebt en het niet om iets ernstigers gaat, dan kan hij of zij aanraden om de steenpuist open te snijden als je er al enkele weken last van hebt of de steenpuist bijzonder groot en pijnlijk is. Dit is een kleine ingreep die de huisarts zelf uitvoert. Hij of zij verdooft de plek in kwestie en maakt dan een kleine snee in de steenpuist zodat het pus en vocht eruit kunnen stromen. [7] Je arts verbindt de plek dan en zal je instructies geven voor het schoonmaken van de plek. De steenpuist open laten snijden door je huisarts is altijd een stuk veiliger dan de steenpuist zelf thuis uit te knijpen.
    • In sommige gevallen kan het zijn dat grote, diepe huidinfecties waar niet al het vocht uitgehaald kan worden verbonden moeten worden met steriel gaasverband om de rest van het pus op te nemen.
    • Door het opensnijden van de steenpuist kan er een klein litteken op je huid ontstaan, afhankelijk van hoe groot de steenpuist is. Dit kan reden tot zorg zijn als je een steenpuist in het gezicht hebt, dus weeg je opties voorzichtig af samen met je huisarts.
  3. Het is zelden nodig om antibiotica te gebruiken om van een steenpuist af te komen, maar je arts kan ze voorschrijven als de infectie hevig genoeg is of steeds terugkomt. [8] Als je meerdere of terugkerende steenpuisten hebt, dan moet je meestal 10-14 dagen lang orale antibiotica gebruiken. [9] In bijzonder ernstige gevallen kan de arts twee verschillende antibiotica voorschrijven en moet je tijdens je dag een sterke antibiotische zalf op je huid smeren.
    • Door overmatig gebruik van antibiotica de afgelopen decennia zijn er veel resistente bacteriestammen ontstaan die levensbedreigend kunnen zijn. Vertel het direct aan je arts als je een steenpuist of een andere infectie krijgt terwijl je in het ziekenhuis behandeld wordt voor iets anders.
    • Door het gebruik van antibiotica kunnen de goede bacteriën in je darmen doodgaan, waardoor je klachten kunt krijgen als een slechte spijsvertering, diarree, buikkramp en misselijkheid. [10] Allergische reacties, huiduitslag en ademhalingsmoeilijkheden komen ook relatief veel voor bij mensen die antibiotica gebruiken.
    Advertentie

Tips

  • Was je handen grondig voor en na het behandelen van je steenpuist. Zo is de kans kleiner dat de infectie verspreid wordt.
  • Slechte voeding, een slechte hygiëne, blootstelling aan agressieve chemische stoffen, diabetes en een verzwakt immuunsysteem maken je vatbaarder voor het krijgen van steenpuisten.
  • Als je een steenpuist of een andere huidinfectie hebt, deel dan geen persoonlijke spullen als handdoeken, scheermessen en kleding.
  • Gebruik geen deorollers van andere mensen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Roep zo snel mogelijk medische hulp in als je een steenpuist hebt en een aandoening hebt als een immuunziekte, hartruis of diabetes, of als je medicijnen gebruikt die de werking van het immuunsysteem onderdrukken (zoals corticosteroïden).
  • Bel je huisarts of dermatoloog als je een steenpuist hebt die erg veel pijn doet, na enkele weken nog niet verdwenen is of verschijnt bij koorts.
  • Probeer de steenpuist niet zelf uit te knijpen en vooral niet als je niet geleerd hebt hoe dit moet. De steenpuist kan anders geïrriteerd raken en je kunt de infectie verspreiden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 22.275 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie